víte jak se zachází s rybami, které se prodávají u obchodů na vánoční večeři??
Nepatřím k těm co s oblibou odnáší domů ryby bez důvodu, a tak mě dnes pořádně rozhodilo, když jsem viděl jak se zachází s rybami na štědrovečerní večeří?? Šel jsem rodině koupit kapra aby jsme neměli štědrovečerní stůl prázdný a když jsem si vybral odhadem 6-ti kilového kapra ( odhadem nejmenší ) tak jsem spatřil něco ne zrovna drastického ale i přesto nechutného zároveň. Kapr měl podřenou celou tlamku , natržené skřele a polámané ploutve. Po donešení domů jsem kapra vložil do vany a doufám že to přežije až do štědrovečerní večeře... každopádně kapr s polámanými ploutvemi jen polehává ani se nemůže postavit do normální postavy. Vůbec se mi nelíbí jak ten kapr dopadl ikdyž ho budu na štědrý večer jíst.
pokud máte jinačí názor nebo chcete říct svůj názor tak si rád vše přečtu a když tak odepíšu jak to vidím já....
Halužář ve vánočním speciálu.
haluzář >> No já UL moc nemusím. Celkově na dravce chodím poskrovnu, i když mě vláčka dost baví. Ono jich tu je poměrně málo, takže čím méně je lovím, tím lépe (pro ně).
A ona taková šoulačka s plavačkou má taky něco do sebe.
Nestačím se divit, co je to tady za řeči. kapr z kádě je jako prase z prasečáku, prostě maso. Jestli s tím má někdo problém, tak ať si koupí mraženého z Makra, 200 Kč/kg a bude spokojený. Nemusí sledovat kapří osud s káděmi, teplotou, vodou z vodovodu a podobně. A díky K70 jak psal kapr, je sice 6 kg kapr z mnoha revírů plno rybářům zapovězen si ho odnést domů, ale zase se můžou občas podívat jak takový kapr vypadá na prutu.
haluzář >> Ale, každej rybář by to měl zvládnout. Mimoto nemusíš zrovna nahazovat děličky a čekat tři hodiny na kapra...co plavačka, feeder atd.?
U nás je jen tak mimochodem přívlač daleko nudnější než si třeba vzít boloňku a jít si projít stejnou trasu, člověk alespoň něco chytne.
haluzář - >> Myslím, že koupel kaprovi ve vaně tedy moc neprospěje. Další zbytečné týrání. Nicméně, píchat dravcům trojháčky umělých nástrah a tahání z vody ven je v pořádku? Co je tedy v pořádku?
freddys >> to máš pravdu... ale to bych ho musel umět chytit... :-) dlouho se věnuji pouze přívlači a nedokázal bych si představit sebe jak nahodím deličky a čekám 2-3 hodiny na kapra.. :-) by me švihlo nudou.....:-)
Už jsem ti svůj názor zde napsal . Ještě jednu věc .. sám víš (se domnívám) že i při sebevětší opatrnosti s ulovenou rybou u vody se občas něco přihodí ,ryba s sebou mrskne díky šetrnému uchopení ji neudržíš a ...je to . např. A při takovém množství ryb s kterým se o svátcích manipuluje + časový limit , Je absolutně nemožné aby se "něco nepřihodilo" Je pravdou ,že při pohledu na pomlácenou rybu v kádi člověka nepadne to co jsi popisoval ,ale je třeba vzít v úvahu i druhou stránku věci
Teda to je síla,řešit tady JEDNOHO kapra,který jde ještě k tomu na vánoční stůl.Běž se podívat do Tesca na ty vyloženě zubožené zaplísněné chcípáky (když už to tak musím napsat),tam je to na okamžitou ránu paličkou,hlavně těch blbů,co takový prodej povolili ....Nicméně,příště budem řešit co,do kterého článku provedeme žížale piercing,aby ji to nebolelo...? Nezlob se na mě,ale ulomená ploutev je fakt prkotina.Viděl jsem a chytil ryby v horším stavu,než to co tu popisuješ.To pak takovou rybu radši beru domů pod paličku...
haluzář - >> Zdravím, v případě, že se ti nelíbí stav zakoupeného kapříka a jak s ním bylo předtím zacházeno, není nic jednoduššího, než si ho jít chytit vlastními silami. V tom máš přece jenom jakožto rybář oproti ostatním značnou výhodu :-)
: vydrák >> to je možny že na jatkách je to horší.. ale jsem rybář a né chovatel, takže mě to až tak nevadí.. maso míváme svoje... od dědka dostáváme pravidelně prase.. takže maso máme domácí.. a i jitrnice a ostatní dobrůtky ze zabijačky...
: vydrák >> Ještě stojí za shlédnutí porážka koně, telat, nebo známé to zabíjení kůzlat podřezáním krzevá jemný řízeček......to je skutečně nezapomenutelný.
Svět se vopravdu zbláznil.
Řešíte tady kapra jako trpícího chudáčka ale co krávy,prasata a drůbež na jatkách?Tam se dějou věci při kterých by slabší povahy vomdlívali.
Z týhle situace vede východisko - přestaňte jíst maso a dejte se na burínu!
Jenom tak podpoříte svoje plky a něco pro to uděláte.
Prodáváme kapry v průtočné líhni přes dvacet let. Ryby se sloví na rybníku ke konci října , bráknou, jdou do sádek na vylehčení a vyčištění, přivezou se do líhně týden před prodejem a přímo z průtočné nádrže prodají. Za dvacet let se stalo jen 3x, že ryby se neprodaly všechny. Ted už jsem v doma v teple a ryby vyprodány . Je zajímavé, že za dvacet let nezbyl nikdy rum :) Krásné svátky :)
splávkař >>u nás pod horama jsou jenom louky nic se tu nepěstuje,jsou na trávě a mají dostatek pohybu,je to bio,ono jde spíš v tom biu o způsob chovu a místa pro jednotlivý kus ne o to co žere,protože už jen ty kyselé deště atd by daly dost záhul všemu
PYTLAKS >> Hledá to co dá nejmíň práce a tak žere žrádlo pro bioplynky nebo zdroje paliva pro naše plecháče... Srnčí mám dnes k obědu,pochutnám si,ale myslet si něco o BIO by bylo asi hodně naivní.....
haluzář - >> Myslím, že jsi se dověděl ho.no. Těch plků tu bylo hodně. Nevím, kdo Tě chtěl podpořit, či pomoci, to jsem nepoznal. Jestli můžu poradit, tak to zavři. Ode mne nic víc, nic míň.
Sven >> znám Chlumec, ale na výlovu jsem nebyl. Lopaťáci jsou sice všude, ale rybářství u nás, si je vybírá a ten kdo se neosvědčí, tak jde od válu. Ono žádný výlov není terno, po pás v bahně a nahánět ryby na podložku, pak přebírka a tak. Místní baštýři si hlídají i u výlovu svoje rybišky a brigádník který je neopatrný dostane řádně vyhubováno
nofish >> Já čekám opak. Diktaturu, která srová uživatele revírů..... To by bylo dobrý. Národ potřebuje vzory a těch se nám z vedení svazů nedostává......