Kapři na malých, zarostlých a krásných vodách | MRK.cz

Kapři na malých, zarostlých a krásných vodách

Zdravím kolegové, už se nemůžu dočkat na jaro a vymýšlím, kterému revíru a jak se věnovat. Vybral jsem si jednu malou 4ha vodu, kde je velký kus zákaz vjezdu, kam chodí jen pár důchodců a domorodců na kole. Je to hodně těžká voda s neskutečným množstvím vázek a vodních trav, zato voda nádherná a nezničená. Je to přírodní rezervace. Polovina ramene je bahnitá a druhá polovina je štěrk. Je tam jen několik míst, z kama se dá lovit. Parťák se furt bojí definitivně rozhodnout pro tuto vodu, já to vidím jako velkou výzvu a věřím, že skrývá hodně svých tajemství..
Takže bych poprosil, aby jste popisovali svoje zkušenosti, taktiky a rady týkající se lovu na malých zarostlých vodách, taky bych rád viděl fotky pěkných kaprů na takových vodách ulovených, případně fotky montáží pro takový lov určených a samotné revíry..
:)
Autor diskuse: Luky61 - Profil , 29.11.2013 kaprařina - techniky lovu

Glasy - Profil | Út 6.1.2015 8:46:34

Falda >> ahoj...nehledal jsem to,ale mělo by to být zakázané...ono obecně stanování(bivakování atd) je ve volné přírodě je zakázáno..."povolené" je jen nouzové přespání...

http://www.silvarium.cz/lesnicka-prace-c-8-11/tabor​eni-v-lese-zakazano-bivakovani-dovoleno

karlos1983 - Profil | Po 5.1.2015 20:42:07

moc hezká voda dobrej lov přeju a pevný nervy s vázkama

Falda - Profil | Po 12.5.2014 19:59:05

Chlapi chci se zeptat, jak to je s bivakováním v přírodní rezervaci? Či případně aspoň s přespáním na lehátku jakožto rybář? :)

Kocháč - Profil | So 30.11.2013 12:19:01

supinna >> nechce se mi to opisovat, ale přehoz je řešení. Zrovna dumám, který si pořídit a asi vyhraje Nash :o)
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.243061089​186680.1073741848.159184027574387&type=1

supinna - Profil | So 30.11.2013 12:02:10

Kocháč >> Jo , pod to bych se klidně podepsal taky. Možná ten poslední odstavec, tam bych to spaní pod širákem asi nepodstoupil. Pro doplnění jen uvedu, že je spousta kaprařů, kteří se chovají u vody ve smyslu toho co píšeš a odnášejí to za množinu , která se u vody chová , jak dobytek. Taky ale existuje množina těch prudičů, kterým vadí rybář, ať sedí skoro kdekoliv. Takových těch "majitelů" fleků je taky dost...

Kocháč - Profil | So 30.11.2013 11:44:39

supinna >> Asi stojí za to se na věc podívat jejich očima a nezavdávat příčinu a dělat vše tak, abych si byl jist, že jsem ho neomezil,jednoduše nebýt sobec. Často člověk narazí na blbce co si myslí, źe voda je jeho. Mnohdy jsem si vyslechl štiplavé poznámky a otázky zda u nás nejsou vody, že jezdím k nim. Celkem je chápu. V posledních letech se s kaprařinou roztrhl pytel a být v jeho kůži, taky bych byl znechucenej, kdyby na moje místa začali jezdit kapraři a blokovali je několik dní se vším tím haraburdím a bivakama. Většina totiž nemá dost slušnosti a sobecky si jdou pouze zachytat a na okolí neberou ohledy. No a to co po některých po odjezdu zůstane u vody, to je neštěstí. Bordel, petky, víčka od piv, flašky plechovky, ohniště a za keřem podpapírák. A potom se člověk nemůže divit, že bivak je jak červenej hadr. Takhke na nás často domácí nahlíží a já se jim nedivím. Potom se nám podaří chytit pěkná ryba, pochlubíme se ne jen kamarádům a průser je na světě. A buď nasranej na domácího dědulu co si tam chytá desítky let kapříky a najednou přijede k vodě a tam bivaky, celej den řvou hlásiče a na vodě se matlá vystajlovanej pan kaprař na člunu s echolotem a kýblem koulís :-)
Jestli chce člověk klid, tak se na to musí koukat z jejich pohledu a v první řadě se slušně chovat. Nejlepší je chytat sám zašitej na malém místě max s brolkem, když už prahne po tom pohodlí. A když odchází kd vody, tak by mělo být místo stejné jak když přišel a poduoanou trávu není problém polít vodou, aby se co nejdřív vzpamatovala.
Pro příští rok plánuju omezení haraburdí a pořízení nepromokavého přehizu na spacák. A brolko potáhnu jen pro jistotu, kdyby hrozila bouřka. Může ležet pěkně zbalený vedle ležmena :-)

supinna - Profil | So 30.11.2013 11:25:12

Luky61 >> :))

Luky61 - Profil | So 30.11.2013 11:13:24

supinna >> Jasně, ale proti takovým je nejlepší obrana, jak píše kocháč, chovat se nenápadně, nerozdělávat bivak a nehvízdat s hlásičema...:) Takže proti Kruanovi se maskovat!

supinna - Profil | So 30.11.2013 11:09:56

Kruan >> Mně zas vaděj nerudný chytrolíni, kterým vadějí asi všichni okolo nich.

milin - Profil | So 30.11.2013 11:07:08

Kocháč >> Víš myslel jsem spíš ty skryté vázky na dně. A nemusí to být zrovna něco velkýho.
Jinak tyhle vody mám nejradši a v podstatě už nikam jinam 3 roky ani nejezdím.
Třeba se tam někdy potkáme a dáme řeč :-)

Luky61 - Profil | So 30.11.2013 11:05:10

Kocháč >> Přesně, už mám revír obejitý vybraný poloostrůvek na jaro, na který se dá dostat pěšky přes mělčinu a nejde tam vidět ani z jedné strany, hlásiče nastavit na zvuk kačenky,aby neupozorňoval rybáře, příposlech zeslabit, z výbavy jen to nejnutnější, věci schovat..prostě být neviditelný a neslyšitelný..:) A krmení bych volil každý den dvě hrsti kuliček a toť vše...
Akorát přemýšlím nad nástrahou na takovém revíru, jestli nástrahu co nejvíce podobnou přírodní potravě, nebo kuličku obalenou těstem, nadipovanou tekutým dipem a práškovým..prostě extra nápadnou. Zvolím asi jeden prut tak a druhý obráceně..

Kocháč - Profil | So 30.11.2013 11:03:44

MAXXSKATER >> za to bych vraždil :-)

Kocháč - Profil | So 30.11.2013 11:03:05

milin >> Vázky to je problém, když nemám aspoň trochu jistotu, že rybu zdolám, tak u nich prostě nechytám nebo v dostatečné vzdálenosti od nich. Kdybych měl chytat u vázek tak asi spíš šoulačkou s brčkem a hned mu ji nakouřit a dostat od vázek.

MAXXSKATER - Profil | So 30.11.2013 11:02:10

Kocháč >> Tak to je pak jiná, takhle to beru taky. Úplně nejhorší jsou ti, co to šponují například na přehradách při náhozech v délce okolo 80 metrů na zapnutém hlásiči. :-)

Kocháč - Profil | So 30.11.2013 10:57:42

MAXXSKATER >> jasně, ale mě jde spíš o to, neupozorňovat na sebe ve vztahu k rybářům a zbytečně je neprudit. Hlásič by měl být nastavenej tak, abych ho slyšel já a kolega vedle už ne. Když je člověk sám a nechrní, tak je to jen pro první impuls, jinak dělá větší kravál cvrk v cívce. Ideální je příposlech s vibracema, hlásič úplně utlumit a na příposlech si nastavit buď tichej zvuk nebo vibrace. Vím, že hlásič rybám nevadí, ale lidem kolem mnohdy jo, tak proč je vysírat :-)

milin - Profil | So 30.11.2013 10:52:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kocháč >> Ono s tím povoleným vlascem je to těžký. Ve vodě bez vázek s velkým ryb. tlakem je to samozřejmě něco jinýho.
Ale tyhle vody jsou plné vázek, potopených kmenů a bordelu.
Je větší možnost zamotání vlasce třeba pod kamen, nebo kořen, podření vlasce a následná ztráta ryby, a v neposlední řadě, než poznáš záběr ryba může být ve vázce, i když chytáš na krátko. Trochu jsem to zkoušel, ale tu důvěru to prostě nemám.

MAXXSKATER - Profil | So 30.11.2013 10:47:20

Kocháč >> Souhlasím v podstatě ve všem, akorát si myslím, že ty hlásiče ryby neplaší. Sám chytám na několika vodách, které jsou široké jenom pár metrů a když tam chytáme s kámošem na hlásičích, tak těm rybám zvuk záběru asi nevadí. Co jim vadí a čeho se snažím vyvarovat, tak to je dupání na břehu, zbytečný kravál při náhozu a zdolávání ryby.

Kocháč - Profil | So 30.11.2013 10:38:32

Luky61 >> Na malé vody jsem uchyl :-) Je dobré se neprezentovat jako kaprař a snažit se spíš zapadnout. Tím, že dojedeš a první co uděláš je, že postavíš bivak, tak místní jen nasereš. Ideální je se někam zašít a chytat pod břehem. Sám a v klidu. Hlásiče nastavit tak, aby jsi je slyšel max ty, úplně těsně nad nulu. Klid je na těchto vodách to nejdůležitěší.

Luky61 - Profil | So 30.11.2013 10:28:58

Kocháč >> Mám úplně stejný názor... Tyto vody mě přitahují přesně z těch důvodů, které popisuješ.

Kocháč - Profil | So 30.11.2013 10:20:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Luky61 - >> Tyto vody jsou naštěstí opomíjené. Ač se považuji za kapraře, tak mi právě ti tzv. kapraři na revírech nejvîc vadí. A to ze dvou důvodů. Často se chovají nesmyslně, protože jsou doblblí reklamou a použití těch věcí nepochopili. Ni a zadruhé jsou konkurence:-) Speciálnî doba pro jejich rojení jsou víkendy. To je na svazovkách prostě hustý.
Ty malé revíry jejich touhu po trofejích nepřipoutávají. Konkurencí na těchto malých vodách jsou jen místní rybáři povětšině klasičtí krmítkáři, kteří se večer pobalí, sednou na kolo nebo babetu a odfrčí domů. A to je ten pravý čas.
Předně na malých vodách musíš být potichu, absolutně v klidu. Dobré je na sebe neupozorňovat na břehu a pokud možno ani ve vodě. Na kaprařině je pěkné to, že neexistuje návod jak chytat, jen spousta ověřených a mnohdy rozdílných přístupů. Co funguje na jedné vodě, to nemusí fungovat na jiné. Ale svazovky vnímám jako složitější vody s dominantnî obsádkou menších ryb. Prokousat se na ty větší je problém. Mnohdy jsou opatrnější a ne tak zbrklé jako násada a mladé ryby.
Doporučuji úplně povolit vlasce a nechat klesnout na dno. Co se týče nástrahy a návnady, volil bych spíš koule ne moc atraktivní, klidně bez esence a krmit koulema, které si při příchodu namočíš v kyblíku ve vodě z revíru. Podstatný je klid, vyrovnananost, pohoda a důvěra v to co děláš. Hlavně nestresovat :-)

Luky61 - Profil | So 30.11.2013 9:19:39

Kruan >> Chápu srkačky, ale proč Ti vadí, jak říkáš „boilisaci“?

Luckyman - Profil | Pá 29.11.2013 13:25:59

Ahoj,před několika lety jsem s oblibou chodil na malý, možná hektarový rybníček. Navzdory malé velikosti tam tenkrát byla slušná obsádka kaprů a bílé ryby a skrýval pár slušných kaprů,amurů a štik. Rybářský tlak nebyl velký a často jsem byl u vody sám. Top místa byla právě místa s vázkami.
Já tam tehdy chytal s oblibou na plavanou. Moje nejoblíbenější místo byl potopený keř či strom asi 7 m od břehu. Moje taktika byla zakrmit místo pár hrstmi kukuřice a poté nahodit splávek s nástrahou těsně k potopeným větvím (s matchkou jsem přehodil a pak přitáhnul, při použití 7m boloňky vlastně jen stačilo spustit splávek na místo). Pokud jsem dodržoval klid na lovišti tak jsem na záběr obvykle nečekal dlouho. Byl to opravdu adrenalin, jednak člověk musel na pohyb splávku reagovat dostatečně rychle než mu kapr zmizí ve změti větví a taky tamější kapři a amuři byli pěkní rváči. Párkrát se mi stalo že jsem musel do trenek a dojít si pro kapra do větví (bylo tam vody tak po pupek).
Bohužel jsou to už jen vzpomínky - dnes je rybníček vypuštěn.

Malda512 - Profil | Pá 29.11.2013 13:07:44

Luky61 - >> čau. na těchto vodách jsou krásné ryby. většinou se jedná o tmavé až skoro černé kapry a amury. já jsem na těchto vodách strávil mnoho času pozorováním a hledáním ryb. jak se vyhrřívali na hladině bylo jasno .. fotky bych dal ale bohužel vím, že by danou lokalitu někteří poznali. protože 95% rybářů s okolí si myslí, že danná lokalita je mrtvá a bez ryb. ale opak je pravdou. myslím, že tyhle lokality by si měl každej nechat pro sebe . protože to jsou jediné místa kde si člověk nerušeně zachytá a odrelaxuje se. . Ulovil jsem na te vodě amura 93cm a 11kg kapra. jelikož jsem tam za 3 roky nikdy nepotkal rybáře tak jsem spokojen že tyhle ryby plavou zcela spokojeně dál a pěkně nabírají :-))))))

jinak lovím, zde vyloženě na splávek. jen v parných dnech s hladiny. stačí to protože jsou to menší vodní plochy a ryby se zde pohybují po celém revíru. s krmením to nemá cenu přehánět. stačí střídmě krmit a ryby se naučí. já jsem začal s hrubou směsí složenou s řepky ..obilí.. drcené kukuřice. nějakej šrot a kousičky boili a pelet. za týden to byl šrumec , že jsem lovil jen na jednu udici.

Markovic - Profil | Pá 29.11.2013 12:58:26

Zdravím,
také rád chytám na revírech, kde je hodně překážek a kde mají ryby hodně prostoru se schovat.
Jelikož na jednom z revírů, kde chodívám velmi rád se dá nahazovat asi cca. 15m dále jsou stromy, potopené větve a zde se ukrývají opravdu hezké ryby.
Proto stále vymýšlím nějaké věci jak ryby nalákat dopředu kde mám nahozeno.
Nikdy sem moc nebyl na nějaké komerční návnady či nástrahy.
Když sem zkoušel rohl. boilies tak to braly spíše menší ryby a hodně i Cejni.
Zkrátka ideální nástraha a má stále oblíbenější je kukuřice. Dokonce se mi tento rok osvědčila více bonduelka než co jsem si koupil přímo v rybářské prodejně určenou na ryby (větší zrna, ochucena).
Rozhodně chytám na této vodě z lehkým náčiním a s malým závažím, ať se ryby co nejmíň plaší při náhozu.
Při zdolávání ryb jsem se letos poučil, protože mi několikrát zdrhla větší ryba, resp. zajela někam do větví ... že je zapotřebí opravdu rybě dát minimum prostoru pro pohyb. Alespoň na takové vodě jak chytám. Byl jsem totiž zvyklý z revíru, kde bylo minimum překážek, takže se daly zdolávat bez problému.

Kruan - Profil | Pá 29.11.2013 12:46:23

Na takove vody taky obcas chodim. Da. se tam krasne pochytat a ma to velkou vyhodu, ze tam nechodi boilisaci s prasivejma pipakama a taky masarky se srkackama. Jen nekdy premyslim jestli krmit , kdyz jsou na dne rasy.

MAXXSKATER - Profil | Pá 29.11.2013 12:27:07

Luky61 - >> Čau kolego. Všechno mi to až podezřele sedí na jeden revír, kam jezdíváme s kámošem, tak doufám, že nejde o jeden a ten samý. =)) Jinak chytáme na úplně klasické montáže a jako nástrahu používáme spíše něco plovoucího. Krmíme peletami, kukuřicí atd.