Lanka a mikronástrahy

Používáte při lovu s mikronástrahami titanová lanka apod.
Autor diskuse: blue bear - Profil , 18.9.2013 dravci - techniky lovu

tomm - Profil | Čt 19.9.2013 12:35:18

aleš vavřina >> souhlasim. Klidne bys mohl psat bajky:-)

aleš vavřina - Profil | Čt 19.9.2013 12:31:38

tomm >> S tím personálním obsazením máš pravdu. Pozitivem těchto lidí ale je, že vcelku spolehlivě velmi rychle properou každou ptákovinu z oboru a sem tam z jejich debat něco rozumného vypadne, ale jsou to spíše impulzy jež si člověk musí dále rozvést sám. S tím kastováním to máš stejné úplně všude - vrána k vráně sedá a kráká. Krkavec s andulkou by si asi moc nepokecali a asi by to končilo monologem krkavce nad chutností andulky.

tomm - Profil | Čt 19.9.2013 12:20:31

aleš vavřina >> mozna by tedy ten prinos mohl byt v tomhle, nevim. Ja se obavam, ze prave ale v techhle diskuzich s tematem UL privlac posledni rok az dva neco hodne hnije. Uz to tu nekdo pripodobnoval, ale skupina ktera se kolem toho toci mi pripomina kdysi tak nenavidene wostre a moderni kaprare. I zde se z tzv. UL privlace (at uz je to cokoliv) vytvoril kult, jehoz vyznavaci jsou vetsinou hodne mladi, maji to nejdrazsi vbaveni, obleceni od simms a spolecne vzdychaji nad kazdou novinkou, ktera se objevi na trhu. O rybach vetsinou nevi nic moc:-)
At si kazdy dela co chce, ale je zajimave jak se v temer kazde diskuzi, ktera ma v zadani zaklinadlo UL sejdou stejni kluci aby diskutovali o tom co pouzivaji pri L a co pri UL. Nerad bych se tim co pisu dotknul primo tebe, tak to myslene neni. Proste mi prijde, ze pro spoustu lidi je zde pocit sounalezitosi a jejich vlastni metrosexualita dulezitejsi nez podstata sama. Ale to uz jsem skutecne hodne odbocil.

aleš vavřina - Profil | Čt 19.9.2013 11:57:34

tomm >> Nemohu než souhlasit. Já spatřuji ve značení UL, L, M, ... pouze jediný přínos a to, že (např. zde na MRKu) se rychle zorientuju v tom, čeho se daná diskuze, článek, ... týká. No a taky mi to trochu napoví, který druh ryby ten člověk preferuje, i když ... .

Siven Polní - Profil | Čt 19.9.2013 11:23:23

Já to dělám takto: těžká přívlač - titanové lanko (teď ho nemám, musím sehnat), střední přívlač - normální kupovaná lanka, lehká přívlač - to samé nebo microwire. Tohle se týká woblerů a třpytek, u menších jigových nástrah dávám na pletenku vlasec 0,38 nebo co (ani ne tak kvůli nenápadnosti, jako kvůli uváznutí - nechci trhat metry pletenky - stalo se a nikdy víc :( ).
Tohle absolutné neplatí o "téměř UL", kterou praktikuji na P nebo "polo P" vodách. Tam lanko nemám, stejně tam ale používám (a musím) mít BL háčky, takže tak.
Kevlar - už nikdy. Buď lanko, nebo nástrahu, která nemá tak ničivý potenciál.

tomm - Profil | Čt 19.9.2013 11:10:40

aleš vavřina >> Nechal jsem se trochu unest, omlouvam se, uz me to toci pekne dlouho. Zastavam nazor, ze takova kategorizace neni k nicemu dobra. Podle meho je dnes modni rikat, ze chytam na UL a tak se to hlavne u mladych decek neskutecne vzilo a ta zkratka se zacala pouzivat jako dogma i kdyz si pod ni kazdy predstavi neco jineho. Podle me neni nutne to nijak rozdelovat a nenapada me situace kdy by to bylo potrebne. To jestli pouziji lanko se prece neodviji od gramaze nastrahy nebo prutu, ale od spousty dalsich veci, jako jestli ma nastraha jednohak, nebo dva trojhaky, jesli chytam na melcine tlouste, nebo v tuni hazu na zrovna lovici stiku. Podle meho je potreba naucit se pouzivat hlavne svuj cit a ne se ridit podle nejakych tabulek.
Pokud bych chtel nekomu z nejakeho duvodu popsat jak jemne chytam, rekl bych mu tloustku vlasce, kterou pouzivam. Podle toho se podle me da dobre zorientovat a udelat si predstavu, hmotnost nastrahy, nebo gramaz prutu jsou podle meho v tomhle uz udaje docela zavadejici.

aleš vavřina - Profil | Čt 19.9.2013 10:56:08

tomm >> Když to bereš takto zostra, tak navrhni kategorizaci přívlače způsobem, aby bylo každému hned a bez bližšího zkoumání jasné o jaké úrovni přívlače je řeč. Třeba firma ABU to měla dříve značeno čísly tak, že : 1=UL, 2=L, 3=M a 4=H . Tímto způsobem byly značeny jak pruty, tak navijáky - co samozřejmě usnadňovalo kompletaci vybavení.

tomm - Profil | Čt 19.9.2013 10:22:39

Pánové mohl by mi tady prosím nekdo vysvetlit o cem se to tu kur.a bavite? L, UL, XL..... co to je proboha za zkratky a co znamenaji? Vždyť je to uplna blbost. To co je pro nekoho ultralehka privlac, muze byt pro nekoho jineho uz ultratezka a to vubec neprehanim. Tyhle modni zkratky mi prijdou naprosto debilni, nicnerikajici a akorat v tom delaji hokej. Ty wostry a moderni, kteri s tim prisli by patrilo nakopat. To jestli pouziju lanko a na jake nastraze je prece otazkou toho jestli mi zalezi na rybach a na zdrave uvaze, jestli je to L, UL nebo nedejboze XUL je prece uplne jedno, zvlast kdyz nikdo stejne nevi co to je.

OG - Profil | Čt 19.9.2013 8:43:56

UL bez lanka, používám jenom jednoháčky a u těch ještě zamačkávám protihrot.

slapyd - Profil | St 18.9.2013 21:53:03

Ahoj, na UL určitě ne. Jak píše Aleš V. s jakýmkoliv lankem se s nástrahou nedá pořádně pracovat. I když se občas ukáže štika, kde to člověk nečeká, tak moje zkušenost zatím je (naštěstí), že má (měla) nástrahu v koutku. Pokud jdu ale cíleně na štiky s UL (bavme se o cca 0,5 - 1,7 hlavičce) a bez lanka, tak si dám facku a jdu zase domů :) Na L už bych klidně slabší kevlarové lanko použil a nevidím v tom zásadní problém.

GTdpcfix - Profil | St 18.9.2013 21:14:13

na L privglac davam vzdy lanko... např. 3g jigovka + twistrik...ul nechytam

candát 820 - Profil | St 18.9.2013 13:56:07

ja bych nedaval

adam.diviak - Profil | St 18.9.2013 12:46:37

Palusko >> Jasna vec. Odrie sa rychlo no, to je pravda. Ale tiez zalezi od vody ktoru chytas.

Palusko - Profil | St 18.9.2013 10:41:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

adam.diviak >> ja mam na jednej cievke Spiderwire a ta snura sa neuveritelne rychlo odrie, bud o kamene alebo haciky nastrahy, musel som ju 3x menit za vychadzku a aj tak som prisiel o dva wobleriky ked som hodil do prudu, razantnejsie nasponoval a oni sa odtrhli lebo bola snura odrata. Inak hadze a vodi sa s nou super, je mekucka a hladka. Vyriesil som to nadvezcom z fluorocarbonu ten uz nieco znesie a je aj potapavy tak lahsie woblery idu lepsie pod hladinu. Inak na UL by som lanko ucite nedaval max ten fluorocarbon proti oderu a viditelnosti.

Vash - Profil | St 18.9.2013 10:33:31

aleš vavřina >> To je přesně ono, každej to vidí jinak... :o) Hlavy mam 0,5-3g a nemam problém tam mít 16ku. To je, ale na každym jak to cítí či chce. Pro mě je UL chytání s jemnoprutem a mikromrdkama. :o) Prostě chytam tak jak mi to sedí a chytá. Rozhodně nikoho nenutim to dělat jako já. Jen píšu svůj názor a jak to dělam. Pokud to nejni UL je mi to šumák, hlavní je bejt u vody a třeba něco lapit. :o)

aleš vavřina - Profil | St 18.9.2013 10:17:06

Vash >> No a jsme u toho - co je UL? Dle mého jsou 2g jigové hlavy už L. Na hlavy kolem 0,5-1g prostě 0,10-0,12mm dát musíš. Ale být UL je dnes prostě módní a pak u vody potkáš UL vláčkaře klidně se 7cm wobem nebo 5g tw hlavou.

Vash - Profil | St 18.9.2013 9:46:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

blue bear - >> Lanko dávam na podzim a na místech, kde vim, že štikule sou. I když mam zamačkaný protihroty.... Prostě když už mi to sebere štika tak se na ní chci podívat. :o)) Z 10 či 12ky vlasce sem vyrost, dávam 14-16. V létě sem šel trápit okyše a hupnul mi na to sumík 70cm, byl sem rád, že tam mam 16ku. :o)
Ale každej to dělá jináč. Hodně záleží na jaký vodě chytáš....

Kovis - Profil | St 18.9.2013 9:40:02

blue bear - >> Ne, protože UL je o velmi tenkých vlasích a to lanko mi k tomu nejde.

aleš vavřina - Profil | St 18.9.2013 8:09:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lanka a mikromrdky na UL nejdou dohromady. Při použití sebetenčího lanka jde nástraha toporně "jako na drátu", neboť měkkost a vláčnost vlasce 0,10-0,12mm je úplně někde jinde. A chodit na štiky cíleně s UL je vůči štice pěkná zhovadilost. Cílové druhy ryb na UL jsou trochu jiné a na při použití vlasce 0,16-0,18mm už jemné lanko až tak nevadí. Teda bavíme se o cíleném lovu štik a ne o "píchání kudliček".

adam.diviak - Profil | St 18.9.2013 7:47:46

Ani nie. To uz by musela byt velmi velka pravdepodobnost ze pride stucka a aj vtedy vacsinou pouzijem Spiderwire EZ-BRAID 0,12 - este mi to neodstrihla. Pravdu povediac pouzil som tit. lanko na UL asi 2 krat. Vizualne to az tak neprekazalo a rybam iba trochu ale to mi stacilo aby som to nepouzival. Jasne ze ak chytas na UL hlavne stuky, zubace nie je o com. Ja nie som ten pripad.

salfi - Profil | St 18.9.2013 0:05:34

kdyz vim, ze tam jsou stiky, tak jo, ale wolfram. kdyz chytam na malinky gumy, tak ho nedavam, mala jigova hlavicka ji ujmu na zdravi vetsinou neudela. trojhacek uz by problem byl