Městská policie porybným????

Na brněnské přehradě "řádí" městký policajt, a nekompromisně zabavuje povolenky, teda jenom Záznam o docházce. Má na tohle právo??? Jde o chytání z přístavních můstků, což je samozřejmě zakázaný, o tom není sporu, jde mě o to, jestli to ale městká policie má v kompetenci. Podle zpráv od "postižených" RŘ moc nerozumí....
Autor diskuse: Ludas - Profil , 10.8.2004 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Breta Farek | St 11.8.2004 14:45:03

Jirka K. - ja to nemyslel s tim brekotem ve zlem :-)), jen jsem chtel at jdeme primo k veci. OK jako pripad staci. Ja jsem ze SM a tady jsem zatim jeste nezazil, ze by s Ryb. strazi chodil policista nebo straznik. Ani na revirech "celostatniho" vyznamu (Sl. Harta).

Jirka K - Profil | St 11.8.2004 12:36:22

Breta Farek: Chytání z mola u tobogánu v bývalém CKM (dnes snad Juniorkemp?) na Nové Živohošti (Slapská přehrada). Stalo se to před pár lety.Pokud na tom budeš trvat, tak Ti mužu napsat i konkrétní datum, mam to doma poznamenamý. Z toho mola mě vyháněl policajt s porybnym, co tam přijeli na motorovym člunu. Věděl jsem, že už roky před tim tam vyháněj rybáře, tak jsem si to dopředu pořádně zjistil, jestli tam fakt mužu chytat. Když jsem jim říkal, že "ponton" na betonovejch pilířích není "plovoucí zařízení", tak to sice uznali, ale neuměli mi říct, proč bych tam neměl chytat. Po mojí telefonický stížnosti na svaz to s tim porybnym projednal nějakejn funkcionář (myslim, že p.Vintr) a potvrdil mi, že se tam chytat smí. Jsem si skoro jist, že ty rybáře tam vyháněli prostě ze zvyku a byli zvyklí, že jim nikdo neoponuje Jak Ti řikám, musel jsem přestat chytat, ikdyž mi neuměli říct proč. Tak a myslim, že teď jsem se už vybrečel:-)). Doufám, že v budoucnu budu mít s porybnym už jen takový zkušenosti, jako Ty.

Breta Farek | St 11.8.2004 12:03:00

Jirka K. - muzes mi uvest konkretni pripad? Ale pokud mozno takovy, kde skutecne doslo ke zneuziti pravomoci, jinak je to o nicem. To bychom se mohli bavit do nekonecna, jak kdo co rekl, jak to myslel a co ze udelal. Takze skutecne neodiskutovatelna fakta, jinak je to jen jako brekot maleho ditete :-)). Proste bud k prekroceni dojde, nebo ne. Pres to nejede vlak!! Docela me to zajima. Ja mam totiz zkusenost docela opacnou. A nemyslim jen v oblasti rybariny ...... Diky.

Jirka K - Profil | St 11.8.2004 9:06:11

JiriH: To co píšeš mi úplně uniklo. Nedávno jsem v klidu chytal z parníkovýho přístavního můstku a teď vidim, že jsem mohl "narazit".

hraji - Profil | St 11.8.2004 8:22:57

Pokusím se situaci uvést na pravou míru. Na prýglu, revíru MRS, platí RŘ a přímo v něm jsou u revíru Svratka 5 uvedeny některé činnosti, které se zakazují. Například: lov z oplocených pozemků, lov ze silnice, lov z přístavních můstků atd. Takže ten policista - RS koná v souladu s platným RŘ a odebírá přehledy o docházce na základě porušení RŘ.

Pan Pikesson | St 11.8.2004 8:16:43

Goba: V tom pripade ale MP udeli pokutu (pokud to mesto jako vlastnik zakazuje), ale nemuze odebrat podle mne povolenku. Leda, ze by byl prestupek proti zakonu a vyhlasce o rybarstvi.

Goba | St 11.8.2004 8:06:31

jenže, když to povoluje řád, neznamená to, že to automaticky povoluje i majitel onoho můstku (na toto už se nevztajhuje problém s přístupem na pobřežbní pozemky kvůli výkonu rybářského práva)

JiriH - Profil | Út 10.8.2004 23:03:10

Ludas: Je to tak, z plavidel veřejné lodní dopravy se chytat nesmí. Což zahrnuje i přístavní můstky sloužící veřejné lodní dopravě. Ze soukromých, tedy jiných se tím pádem lovit smí.

Jirka K - Profil | Út 10.8.2004 14:48:09

Breta Farek: Podle mojí zkušenosti s RS s policajtem je to tak, že v klidu vymáhají něco, co prostudované nemají a jen spoléhají na to, že ani ta jejich "oběť" to prostudované nemá.
Luďas:Sory, máš asi pravdu. Zapoměl jsem, že na Moravě platí jiná úprava (váš RŘ), kterou navíc ani neznam.
Goba: Taky to tak ňák vidim.

Goba | Út 10.8.2004 13:51:17

pokud je ten můstek/molo městským majetkem a existuje místní vyhláška o tom co lze na tomto můstku provádět a co ne, k čemu je určen atd - pak to dělá možná správně

Luďas - Profil | Út 10.8.2004 12:31:41

Jde o přístavní můstek pro veřejnou lodní dopravu, není to soukromá věc. V RŘ stojí, že z takových zařízení nelze chytat.

JM - Profil | Út 10.8.2004 12:07:52

Předpokládám, že přístavními můstky se tady rozumí soukromá mola pro loďky. Tak Z těch se podle mě už chytat smí. V zákoně se hovoří pouze o zákazu z plovoucích zařízení sloužících pro přepravu nákladů.

Breta Farek | Út 10.8.2004 12:04:57

Městský strážník je povinen ze zákona zakročit jestliže zjistí jakýkoliv přestupek nebo trestný čin. Dále má oprávnění odejmout věc, pokud tato věc přímo souvisí s páchaným činem - což tedy Povolenka a Záznam v tomto případě souvisí. Potud oprávnění.
Co se týká zákazu chytání z přístavních můstků: v tuto chvíli já osobně nevím jak to s nimi je, musel bych to pohledat. Každopádně předpokládám, že zmiňovaný strážník není takový mamlas, aby riskoval obvinění ze Zneužití pravomoci veřejného činitele .... Bezdůvodně .... Předpokládám, že tuto oblast bude mít onen jedinec perfektně prostudovanou, aby nikde neujel. On se dneska soudí kde kdo a kvůli čehokoliv, takže je to v případě jeho zaměstnání nutnost.

Jirka K - Profil | Út 10.8.2004 7:55:38

Myslím, že chytání z přístavních můstků zakázaný už není. Pouze platí zákaz rybolovu ve veřejných přístavech (§8 zák.č. 114/1995 Sb, § 24 odst. 1 písm f/ vyhl. č. 222/1995 Sb.) přičemž seznam veřejných přístavů je uveden v § 28 vyhl. č. 222/1995 Sb. Brněnskou přehradu v tom seznamu nevidim :-)

JiriH - Profil | Út 10.8.2004 0:12:04

Zapoměl jsi upřesnit - z přístavních můstku veřejné lodní dopravy či můstků soukromých?