Co říkáte sokromým pozemkům?

Teď jsem se s tím setkal na Dyji 7,Někteří naši "kolegové"tam skupují pozemky, které oplocují.Ostatní rybáři tam sice muhou lovit. ale jen max. 3m od vody na kamenech(přespání jen pod širákem).Dokonce jsem zahlédl oplocený pozemek s cedulí "Vyhrazeno rybářské stráži". S jedním majitelem jsem se dal do řeči- a měl placku RS!! Budeme si nakonec muset připlácet i za místo u vody?
Autor diskuse: onry - Profil , 9.8.2004 všeobecné - ostatní

Milan B. | Čt 12.8.2004 8:08:58

Martin M> Cau pardeee!!! Presne tak jak pises !!

Martin M. - Profil | St 11.8.2004 22:17:58

Milan> zdar chlape!! Ja bych to specifikoval tak, ze je mozne chytat jen z volne pristupnych pozemku, protoze soukromej pozemek je dnes skoro kazdej.

Milan B. | St 11.8.2004 15:33:47

Já bych navrhoval zákaz rybolovu na svazových (ne soukromých) vodách ze soukromých pozemků. A bylo by to vyřešené ajcvaj. Buď všichni nebo nikdo. Taky je u nás takových míst přímo na řece Moravě, kde je třeba soutok elektráren, pozemek toho soutoku je oplocený a patří buď Povodí Moravy nebo MVE - městu a je velice zajímavé, že tam někdo chytat může a někdo ne. A ten, kdo chytat může je zrovna velký kamarád s obsluhou MVE, tzn. za flašku a nejlépe za rybu se dá chytat.

onry - Profil | St 11.8.2004 0:56:19

Vážení účastníci této malé rozpravy:Opravdu se nesnažím nijak zpochybnit vlastnické právo. Jen už začínám mít plné zuby té naší "demokracie".V okolí mého bydliště bývalo před 10lety cca 11 svazových revírů. Teď zůstali jen 2, ostatní jsou soukromé nebo tzv.místní.A když už vyjedu na ryby na Mušov,kde po 3/4hod najdu kousek volnýho břehu- tak je mi sděleno, že se nacházím na sokromém pozemku.Já se s majitelem protentokrát domluvil, ale co příště..?
Asi si koupím taky své 4 m břehu a v době ,kdy ryby nebudou brát ,se pobavím buzerací nějakých rybářů (třeba taková RS vám bez vašeho svolení nesmí vlézt na pozemek !!!).

hraji - Profil | Út 10.8.2004 15:07:22

dantex: tak o tom bych ti mohl vyprávět, boj s ploty kolem Dyje 5 a 7 je jak boj s větrnými mlýny. Nejhorší je, že to dělají rybáři rybářům. Proč přesně nemůže Stavební úřad v Břeclavi účinně zasáhnout nechápu ani já.

dantex - Profil | Út 10.8.2004 14:45:01

xycht: no právě

xycht | Út 10.8.2004 13:45:59

dantex: ale má možnost a může je i vymáhat právní cestou.....a může to končit i exekucí.....ale když se nechce tak je to těžký :-)

dantex - Profil | Út 10.8.2004 13:43:43

Nemůžu uvěřit tomu, že úřad nemá možnost udělit pokutu nebo jinou sankci.

hraji - Profil | Út 10.8.2004 11:35:17

Problém oplocování pozemků u nádrží Dyje 5 a 7 se řeší již několik let. Všichni majitelé plotů dostali od Stavebního úřadu v Břeclavi rozhodnutí, že mají plot zrušit, ale Stavební úřad už nemá lidi na to, aby kontroloval, zda se tak děje. A tak záleží na drzosti dotyného majitele a jeho schopnosti ignorovat orgán státní správy.

Moravák - Profil | Út 10.8.2004 10:51:18

Nemá cenu se odvolávat na to, že mají vodohospodáři i pás pozemků kolem vody, není to kolikrát pravda, realita je taková, že vodohospodáři nezaměřují přesné hranice a hranice na papíru? Papír snese všechno a snímky z katatrálních map nekoresponují s užíváním, kolikrát je soukromý pozemek až do poloviny vodního toku. Nepopírám, že mají majitelé povinnost zpřístupňovat břeh, ale jak již bylo napsáno, nějaké roztahování na zahrádce bych netoleroval a raději bych rybáře hnal sviňským krokem a riskl nějaký občanskoprávní spor, nepředpokládám, že by některý z rybářů do něčeho takového šel, jenom proto, aby uspokojil svoji ješitnost a dostalo se mu odškodnění za omezení demokratických principů. Myslím si, že je nejlepší domluva a pokud to nejde, tak se zbalit a jít tam kde vám nikdo nebude nic přikazovat a přemýšlet nad tím, jak to tomu parchantovi oplatit. Stavební úřad by jistě zajímalo, zda je oplocení provedeno se souhlasem majitele sousedního pozemku. Takové připomínky že je někde velká hustota zástavby a chataři někoho nechtějí nechat chytat z obýváku, to snad nelze ani mslet vážně, prostě to tak je a chtatři svoje nebudou bourat kvůli tomu, že si tam chce nějaký podivín rybařit. Nepředpokládám ani, že by se odsouhlasilo snížení hladiny, aby se obnažila část břehu.

Pipsak Kratky Zobak | Út 10.8.2004 9:31:27

Osobne si myslim, ze mozna je taky trosku problem v kolisani vody. Majitel si postavi plot a voda stoupne a razem je problem. Znam tohle z Berounky, ale je taky pravdou, ze nekteri borci nevahaji vrazit ocelovy kul s plotem i nekolik metru do reky za normalniho stavu. Berounka ma tu vyhodu, ze se casto vyleje a milemu uzurpatorovi plotek poodnese. Takze je zase vse jak ma byt :)

sumec - Profil | Po 9.8.2004 22:29:20

Je jasne že přístup na příbřežní pozemky ze zákona máme,ale co třeba při vláčeni na Vranově v Lančově.Chaty jsou kolem celé zátoky a jsou až k vodě.Navíc jsou nalepené jedna na druhou a chytání z loděk už je minulost.Pokud nemáte chatu přímo u vody tak si moc nezachytáte.A takových přehrad je daleko víc.

Miloš_diakritický | Po 9.8.2004 15:39:52

rybomil:
a co jiného už by ti hajzlové se zeleným pruhem chtěli ?????? Číslo boty a občanky ? Dej jim ty fotky ať se kochají a tím je vysvětlení podáno. Pokud jim to nebude stačit, tak mají smůlu, pohrozil bych soudem a digitálním vyčistěním fotek....

rybomil | Po 9.8.2004 15:35:23

MD:číslo auta mám, ale nemám ten " dostatečně důkazný materiál" nebo jak se to má správně říkat.

Miloš_diakritický | Po 9.8.2004 15:22:13

rybomil:
zkus někomu, kdo na to má vybavení, nechat tu fotku "vyčistit" a zjistit číslo auta, pak zjistíme majitele, a vysvětlení se podá samo..

rybomil | Po 9.8.2004 15:16:29

MD:No uvidím, přinejhorším budu max. muset konstatovat jako že nic neviděl, byla úplná mlha.Ale už jen proto, aby si nemysleli, že jsou pořád bozi.Blesk si je pohlídá.

Miloš_diakritický | Po 9.8.2004 15:00:43

rybomil:
Jo chlapče, nic moc se nezměnilo - zákony stále platí pro někoho více a pro někoho méně . Arogance moci, peněz a služebních odznaků platí stále, za jakéholiv zřízení. Teď budeš mít oplétačky s úředním šimlem. :-)))

rybomil | Po 9.8.2004 14:45:09

Dnes jsem pozván k " podání vysvětlení " - porušil jsem zákaz vstupu do Ochranného pásma vodárenského zdroje I. stupně a vyfotil 3 fotky lidí, co tam chytali.Jako na svini ty fotky nejsou moc povedený, takže není vidět dobře číslo auta.Je to totiž služební Felda polišů s civilním číslem.Kdopak tam asi tak chytal, hádejte můžete i 3x?Přístup někam a pro někoho může být rozdílný.

stilet - Profil | Po 9.8.2004 14:11:50

Obávám se, že Onry myslel otázku trochu jinak - skupování a plocení si místa k rybolovu na pokud možno atraktivním revíru. No jo, jsme národ chatařů - tak tihle si pořídili pozemek jen k rybaření a tak trošku k odehnání prípadných jiných zájemců o rybolov. Proti "kolegům", kteří mají u vody celoročně zaparkován nepojízdný kemp, nebo starou maringotku k vymezení místa, jsou to ještě slušňáci.

Neználek | Po 9.8.2004 14:10:11

Lidi, proboha, nedělejte z RŘ bezcenný cár papíru. Tak to opravdu není. Stojí zato, někdy si ten řád přečíst. Zákon je takový, jak říká Robert. Pár příkladů: 1) mám "v revíru" fabriku po obou stranách řeky, takže není divu, že plot vede až do vody. Často probrodím celý areál a nikdo mi nic neřekl. 2) Jenou jsem byl na výlovu pstroužků. Nějaký dědek pasoucí ovce si postavil ohradník až do vody a my kvůli tomu nemohli k vodě s agregátem. Dědek byl povolán na obecní úřad. 3) Můj strejda vytáhl na Bystřičce plavce, který tam furt opruzoval a měl blbé kecy (asi byl ožralý) třpytkou za ucho až ke břehu. Přivolaný policista chyceného sice upozornil, že může strejdu žalovat, ale jelikož se tak stalo při výkonu rybářského práva, ale také ho upozornil, že rybářský revír není veřejné koupaliště ani bazín, takže ve vodě neměl co dělat. Nakonec ten frajer jel do Vsetína na chirurgii. 4) Pod Třesovským mostem na Dalešické přehradě má třebíčská MO chaty. Samozřejmě je okolí přizdobeno zákazy vjezdu a molo a schůdky postavené z nakradených pražců z rekonstruované vojenské vlečky na náměšťské letiště vybaveno zákazem vstupu. Když jsem jednou sešel k vodě vedle schůdků (pražců jsem se ani dedotkl), začal na mě někdo z okna sprostě vyřvávat. Čekal jsem na svou příležitost a ta přišla. Jeden pan rybář měl nahozeny dva pruty a třetí položený v trávě na štiku. Já jsem nerybařil - koupal jsem se s dětma. Za hlasitého komentáře "Já našel rybářský prut..." jsem ho začal smotávat. To byste nevěřili, jak to s dědkem začalo cvičit. :-)) Přiběhl maník v maskáčích s dalekohledem a odznakem RS a začal mě buzerovat za ohýnek, na kterém si děti opékaly buřty. (Nic proti, to byl taky přestupek). S oním rybářem se bavil jako se starým známým... Tak jsem se do nich pořádně (ale slušně) pustil. Dnes se mi vyhýbají :-)) Takže způsob uplatnění rybářského práva závisi asi na zúčastněných stranách.

dantex - Profil | Po 9.8.2004 12:44:29

Robert(p): Potvrzuji, oprávněný k lovu má i právo vstupu na pobřežní pozemky pokud není vstup zakázán v příp, veř. zájmu. Příp. škoda ovšem musí být nahrazena. To bylo ve starém a i je v současném zákoně. Bránění ve výkonu ryb. práva tím, že neumožním vstup na pobřežní pozemek je přestupek tj. čin postižitelný v přestupkovém řízení. Tudíž, pokud si zachováte život a zdraví, volejte policii, pokud Vám někdo brání v lovu :-).

Robert(původní) - Profil | Po 9.8.2004 12:07:56

Goba: Přístup na pozemky řeší přímo zákon o rybářství - máme právo na přístup k vodě. S občanským zákoníkem to v rozporu není - je umožněno využívat vodní plochy, které jsou státní. Přístup ke státním vodám nemůže být bráněn soukromou osobou - pouze v případě veřejného zájmu. Rybář má povinnost nahradit způsobenou škou, což může být i zválená tráva.
I v minulosti nešlo pouze o věc napsanou v rybářském řádu. I tam byla citace zákona či vyhlášky, teď to přesně nevím.

Goba | Po 9.8.2004 11:32:51

Robert > možná podle čehosi, co bývalo RŘ, bys teoreticky měl právo na využívání, ale podle občanského zákona to je prostě někoho soukromým majetkem a ty mu nemůžeš lézt do ložnice ani do zahrady,
rybářský řád není a nikdy nebyl nadřazen občanskému zákoníku, bez domluvy jseš tam cizí narušitel, jako zloděj :o))

Robert(původní) - Profil | Po 9.8.2004 11:02:31

Dalibor: V žádném řádu ani současně platném zákonu se o dohodě nic nepíše. Prostě máš právo a basta. Jenom musíš nahradit škodu.
S těmi pozemky to je tak, že i kdyby to bylo jejich až k vodě (jakože není), tak ta voda jejich není a musí umožnit její využívání oprávněnými osobami.

Dalibor - Profil | Po 9.8.2004 10:24:37

Soukromý pozemek je soukromý pozemek ale kolem vody je vyhrazen pokud vím pás který je Povodí a nesmí do něj zasahovat žádný plot.Setkal jsem se i s plotem napříč tokem dokonce i s ohradníkem pro dobytek napříč tokem.Zatím jsem neměl problémy s "majiteli" příbřežních pozemků(vláčím a muškařím tudíž jen procházím).Jednou mne dokonce pustili dvorkem ven ,protože měli plot až k vodě a nemohl jsem to brodit dál kvůli hloubce.Horší je to se psy.
Ale nedivil bych se nikomu pokud se mu tam bude nějaký bobkař válet v bivaku celý den nebo v noci ,že ho asi pošle tam kam nechodí ani slunce...v řádu je(nebo bylo?) jasně ,že vstup na pozemky po domluvě s majitelem.
Ale pokud jsou někde 3m(v případě že to odpovídá tomu vyhrazenému pásu Povodí) od vody volné tak nechápu v čem je problém?
Horší domluva je se psi.Není nic lepšího než když stojíte u potoka za vámi 2m prudký svah a najednou vám v podstatě u hlavy zavrčí dobrman.....naštěstí se mu nechtělo z to svahu dolů ale i tak to bylo na posrání.

Bob - Profil | Po 9.8.2004 10:08:58

Co to tady vykládáte? Vždyť na oplocený pozemek na sedmičce se vůbec nedostanete a když tam vniknete k vodě, tak vám polámou kosti, přinejlepším vás vyčastujou se sprostýma nadávkama. Já jsem to zkusil loni jednou a tak tak jsem utekl před deseti chlopakama. Křičeli na mě jakymsi kratkym zpusobem.

strejka - Profil | Po 9.8.2004 9:40:23

onry: Samozrejme ze budeme a je to tak spravne. Nechapu proc by se meli rybari jen tak gratis a libovolne povalovat soukromemu majiteli na pozemku. Kdyby ti zacali trampici lagrovat na zahrade, to uz by bylo neco jinyho, to uz by bylo na tvym,vid? :-))Bud rad za ty tri metry a nespekuluj...

siro | Po 9.8.2004 6:33:07

onry:buď rád že se dostaneš aspoň k vodě na ty 3m-to je někde velkej luxus.Znam plno revírů kde mají blbci plot až k vodě a jsou pěkně nechutný.To že je vlastníkem pozemku RS na soukromém vlastnictví přeci nic nemění a na nějaké vyhrazení místa lovu se můžeš z vysoka v.... .