Lov kaprů a amurů z hladiny

Zdravím ,poslední dobou jsem začal chytat na rohlík z hladiny kdy vyhledávám vhodná místa a neustále se někde přemistuji. (taková jemná šoulačka) a mám dotaz jestli takto někdo ještě chytáte jakým způsobem rohlik napichujete ,já ho nekolikrát prošiju a ještě před tím z něj vysávám vzduch ,ale 50% záběrů bud seknu do prázdna nebo mi ryba po chvilce upadne.Háček nepoužívám malý. Budu rád za každou reakci..
Autor diskuse: ADAM.J - Profil , 24.7.2013 všeobecné - techniky lovu

MrTom - Profil | St 29.6.2022 8:17:53

Omlouvám se za obnovování celkem staré diskuze. Také jsem se synem propadl kouzlu lovu z hladiny "na mlaskačku". Sledovat, jak se přizvedne hladina a rohlík je následně vsrknut rybou je silně návykové. Již máme na kontě i amura 70 sm, což je na tu naší vybičovanou louži téměř velryba :-). Zatím zkoušíme chytat na montáž, která se skládá pouze z háčku a rohlíku a pak knoflíkovou montáž. Druhá zmíněná má pouze výhodu v možnosti dostat nástrahu dále a připadně při větru udržet na místě. Co se týče záběrů, je to jedno a v případě první montáže poblém s průhybem vlasce je zcela eliminován záběrem, kdy ryby berou rohlík opravdu důvěřive.

Hagara - Profil | Pá 8.2.2019 15:19:54

Bullteriér >> Zdravím kolegu rybáře. Musím se přiznat, že jsem na tento článek o lovu ryb z hladiny narazil čirou náhodou dnes, tj 8.2.2019. Docela dlouhá doba od data jeho uvedení.
Ale k věci. Chytání z hladiny mám nejraději a začínám s ním když se voda alespoň trochu prohřeje.
Zkoušel jsem všechny možné varianty sestavy a mám vyzkoušenou variantu kdy používám háček koupený v době kdy ty nej háčky byly "zbrojováky". Prostě jsem si je koupil a nikdy na ně nechytal,neboť jedinou výhodou byla jejich dokonalá ostrost. Rozepsal jsem se o tomto háčku pro to, že kupodivu se velikost osvědčila úplně nejvíce. Šířka v obloučku od 12 mm do asi 14 mm včetně průměru a délka od obloučku k lopatce je 22 až asi 24 mm. Prostě háky jak na Jánošíka.
Vlas na navijáku ideálně průměr 0,24 ,nebo 0,28 mm.
Skleněný korálek - plochý ,jako když uříznete kulatou dřevěnou tužku o průměru 7 mm na sílu 6 mm s dírou 4 mm.
Na zarážku používám kousek lékařské náplasti ,jak si ji utrhnu,asi o délce 25 mm a šířce kolem 8 mm. Je mi jasné, že uvádění různých délek a průměrů je dost matoucí a lepší by byl nákres,ale jsem halt starší pes,no.
Popis navázání sestavy : 1 - Do korálku naváži vlas na jednom konci a na druhý konec vlasce olovo
o váze abychom pohodlně dohodily asi 50 m . Žádná velká váha. Rozteč mezi korálkem a olovem může být o délce 40 až 60 cm. Při nahazování musíme cítit váhu olova, né rohlíku nebo chleba.

2 - Navážeme háček .
3 - Na háček..vlasec navléknu korálek s olovem .
4 - Přes dlaň omotám 2x vlasec s háčkem tak, abych mohl do ovinutí
vložit náplast a omotat několikrát . Zlehka potáhnu 1 vlas ovinu abych
zjistil která jeho část vede k háčku a která do prutu k navijáku.
Je to pro to aby po utažení zarážky z leukoplasti a háčkem byla
vzdálenost asi tak 10 - 12 cm. To si časem sami najdeme co nám
bude vyhovovat. Náplast dotáhnu aby neprošla otvorem v korálku a
zašmoulám ji
Tak, že nyní visí z prutu sestava pro lov z hladiny - na vlasci z prutu na
zarážce z náplasti je korálek ,z něho dolů visí olovo na vlasci
dlouhém asi 50 cm . Pod zarážkou a (korálkem) na konci vlasce je
navázaný háček. Vzdálenost mezi háčkem a zarážkou z náplasti musí
být taková,abychom mohli nastražit část rohlíku ( asi jedna třetina
nebo čtvrtina rohlíku) nebo kostky chleba. Ideální je, když zarážka z
náplasti a tedy i vodícího korálku po nastražení pečiva je tak 2 cm
daleko.
Samotný lov a jeho příprava je taková to. Vyrobím si do zásoby několik olov s korálky abych při utržení mohl navázat okamžitě novou sestavu.
Nakrájím si kostky chleba ze " štrycle" dva,tři.. dny staré,tak 3 x 3 cm... Ostrým nožem uříznu krajích o požadované síle a ten po délce rozříznu na dvě poloviny. Z toho oddělím kostky a špičky růžků kůrky odříznu. To,aby se kapříků lépe nasávaly.
Nebo koupím v Kauflendu rohlíky ( jediné rohlíky které se dají slušně nastražit a drží). Ty musí tak 2 - 3 dny ležet v sáčku aby byly vhodné k lovu. Z rohlíků odřežu špičky dlouhé něco kolem 6 - 7 cm. Prostě jak to výjde. Prostředky nezahazuji,poslouží na rozkrmení ryb s předstihem .
A teď to důležité - Nastražování na háček : -
Chleba - Kostku chleba 3 x 3 cm zmáčknu prsty kůrkou nahoru a do kůrky do středu,nebo maličko mimo tak aby špička háčku byla schovaná v kostce chleba. Střídka se pomaličku narovnává tak, až zmizí háček v kostce a pokud trčí lopatka ven, nehtem ji zatlačím do kůrky.
Cleba 2 - Háček zatlačím do kůrky chleba tak aby polovina háčku vylezla bokem kostky ven. Háček povytáhnu ,otočím hrotem dovnitř a zatlačím do kostky tak, aby byl háček schovaný.

Rohlík - Zde se uplatňuje výhody velikosti háčku a širokého obloučku. Háček zapíchnu co nejvíce do středu rohlíku tak, aby vylezl ven z boku,nejlépe v ploché části. Háček vytáhnu ven a zastrčím ho do boku špice rohlíku tak, aby špička háčku byla ve špičce pečiva. Ideální je, když mezera od rohlíku ke korálku je asi okolo 2 cm. Tak, aby se rohlík nemohl obtočit kolem vlasu prutu a aby nebyl moc napnutý na rohlíku a vytahoval se ven.
Nastražení a nahození jde rychle,během chvíle. Nahodím a první letí olovo na dlouhém vlasci ,za ním bokem letí rohlík. Sestava dopadne na hladinu a rohlík nebo chleba se ani nepotopí a leží na vodě, olovo frčí dolů díky větší dírce v korálku .
Pokud se někdy a to zcela stane, že se pečivo potopí a nevyplave na hladinu,stačí jen domotat vlasec a lehce prutem potáhnout k sobě a počkat až nástraha vyplave. Což se na 99% stane. Srovnáme vlas k prutu a zavěsím policajta pod prut s průvěsem okolo ... 50 - 60 cm.
Špička prutu je samozřejmě k hladině,dotáhnu brzdu navijáku na "fest" a čekáme. Zásek musí být razantní, kolikrát podle podmínek místa držet zvednutý prut co nejvíce nahoru a udělat dva.. kroky dozadu. Při záseku totiž musí vlas svým odporem o vodu rybu zaseknout. Zásek překová mrtvý úhel mezi hladinou,tedy nástrahou a olovem na dně. Jakmile ucítíme ,že jsme rybu zasekli, povolíme brzdu navijáku k normální činnosti.
Ve dnes vidíme na nástrahu jestli vyplavala co se okolo ní děje. V noci po náhozu a dopadu nástrahy na hladinu sledujeme jestli se vlas když nástraha vyplouvá k hladině, odvíjí z cívky.
Pokud nástraha leží na hladině aniž by se potopila zjistíme tak, že jemně popotahujeme za vlasec a ten se vždy vrátí a je napnutý. Po čase získáme cvik. Když se přesvědčíte, že je nástraha tam kde má být, zavěsíme plicajta. Mě se osvědčil silonový kroužek o průměru 6 cm, kde vnitřní plocha kroužku je plochá a tvoří s bokem kroužku pravý úhel. I sebemenší drcánek od ryby a kroužek se začne kolébat dopředu,dozadu. Bílá barva pěkně odráží světlo. Váhově je ideální. Netáhne nástrahu dolů i když je jemně ocucaná. Jakmile je nástraha pryč, tak svojí váhou klesá rychle dolů.
Pokud pomaličku začne klesat a je třeba dole na zemi a stojí nakřivo vyvrácený, to kousek nástrahy je stále na háčku a je to ideální stav ,kdy přichází náhlý záběr. Vždy je třeba vyčkat nějakou dobu zda nedojde k záběru. To časem pozná každý sám.
Jinak je důležité nesvítit na vodu, zachovat co největší klid.Pokud už si musím přisvítit,např,jestli se odvíjí vlasec z cívky po nahození, tak vždy tak aby světlo svítilo bokem od vody.
Zbytky rohlíků když jsme odkrájeli špice je dobré nahodit prutem do míst kde budeme chytat a ryby se začnou zajímat ,rozežerou se. Ideální doba kdy je aktivita ryb vysoká a stoupá je okolo 22 hod. do 24 hod. Ke konci lovné doby klidně nahodím i za 5 min.24 hod. Ryby jsou jak v transu a záběr kolikrát přichází okamžitě. Nakonec sami na daném místě víme jak ryby berou když fouká jižní ,nebo západní vítr a podle toho se řídíme. Chytili jsme s kamarádem ryby na "bafku" i při velmi silném západním větru. U nás říkáme že fouká od paní hraběnky, nebo od zámku. Na západě naší vody stojí známý zámek. Prostě kolikrát když ryby nejdou začnu chytat na bafku a jde to..
Není nutné nahazovat až tak daleko i když tímto způsobem nahodím i 60 m daleko.
Ještě jednou připomenu,že na nejspodnější části sestavy je olovo,dál vlas z olova ke korálku a zarážce. z vlasce prutu ( kde je korálek) je háček . Háček je vždy na tak dlouhém vlasci abychom dokázali nastražit pečivo kousíček od zarážky. Taková sestava se málo kdy zamotá,tedy pokud nahazujeme normálně, tak nikdy.
Vše je na každém z nás jak si uspořádá věci kolem sebe ,nastražování jde velice rychle .
Pokud přidáme pípák, tak nemusíme ani zbytečně svítit na policajta.
Ještě dodám, že velikost mnou používaných háčku kupodivu není ke škodě,chytil jsem na ně kolikrát menší bílou rybu a než jsme se zbavili na vodě přemnoženého bolena,tak se vytahovali i menší boleni. Což bylo neštěstí a dalo se okamžitě vypozorovat, že záběr je od něho.
Neštěstí je malá bílá ryba která dokud je světlo ,všechnu nástrahu rozbije dříve než se k ní kapr nebo amur dostane. Třeba na Mušově chytání z hladiny bylo propadák. Jinde si kapři (Luhačovice) lezli pro rohlík i na kameny...
Napsal jsem několik svých poznatků,třeba se někomu budou hodit,


Luboš22 - Profil | Po 27.6.2016 16:11:57

Pvl >> Maticu bych vamazal silikonovým tmelem,nebo ji v něm obalil celou,to by mohlo stačit.

datel na entou :-) - Profil | Po 27.6.2016 15:45:41

Taky na rohlík z hladiny používám montáž s knoflikem a housku nebo rohlík dávám na krátký vlas pod háček a jako zarazku kousek nějaké větvičky a zatáhnu ji do rohliku tak chytam já šlape mi to a nic měnit nebudu :-) :-) :-) ať vám to jezdí !!!!

Dodoman - Profil | Po 27.6.2016 14:14:33

Jestli mohu doporučit mojí zkušenost, dycky sem chytal amury, kapry na klasický jednoháček s lopatkou, jenže to mělo své nevýhody první, že při náhozu několikrát prošitý rohlík, či chleba na delší nához prostě uletí, další nevýhoda, že když už docílíte náhozu, tak háček drží v rohliku na dobré slovo a při prvnim kontaktu s rybou je háček venku.............. Nyní ale použiji jednoháček s očkem velikost tak 2/0 chytám na ownery, jehlu na prošívání ryb a nejlépe dva dny starý rohlík. A postup je jednoduchý, na konci vlasce si uděláme klasickou smyčku, vezmeme prošívací jehlu chytneme za oko vlasce a prošijeme s ní rohlik, vlasec Máme povlečený zkrz rohlík a teď jen vzít jednoháček s očkem provliknout smyčku s vlascem a zatáhnout háček do rohlíku....Rohlik můžeme v klidu namočit, nemusíme se bát, že nám spadne a nához bude daleko delší...... Tak hodně úspěchů a kdyby nebylo něco jasné tak se ozvěte budu rád s pozdravem Honza

pepulda - Profil | Po 13.7.2015 13:20:42

Zdravicko lidi,
chci si koupit proutek s navi na soulacku a pribrezni lov (kapr, amur,candat a vzdalenost do cca 15m) predstavuji si delku 2,70... Bude jak na mlaskacku tak na lehkiu polozenou... Cenu bych nejradsi do 1500,- komplet max na 2000,- dival jsem se na nejake vlacaky od shimana,mivardi a na proutek ngt stalker ale mam strach ze 2,5lb bude moc a nevim co k tomu za navijak. Chytam rad u rakosi a ulovky nejcasti byvaji kaprici do 60cm a sem tam nejaky amur... Diky za tipy a omlouvam se za,pripadne chyby, pisi z mobilu ;)

Pikeman - Profil | Út 5.5.2015 18:06:48

Miluju chytání z hladiny .Na vlasec navážu pouze háček,na který napíchnu proužek z rohlíku,který stočím do roládky.Vezmu kámen,dvakrát-třikrát ho obtočím jemným drátkem ,udělám očko z PVA šňůry a jéb to tam ;) Na chléb mám méňe záběrů..Zkoušel jsem to i kotvit olovem,i tu maticu ale opět o dost mèňe záběrů..Je to stylový chytání ;)

Pvl - Profil | Po 4.5.2015 8:45:14

Hupo >> Aby se silon neničil nechala by se do matky dát nějaká gumová nebo ,plastová hadička podobného průměru díry v matce.

Hupo - Profil | Po 4.5.2015 8:41:18

Kedysi sme chytali vo vzdialených okách zarasteného rybníka systémom matica - kocka cukru. Dnes už je to asi zabudnuté, ale stačí slučku silónu prevliecť cez väčšiu maticu a zaistiť kockou cukru a nahodiť. Po chvíli sa cukor rozpustí a kocka chleba vypláva na hladinu - niekedy treba trocha popotiahnuť silón. Žiadne olová ani nič, čo by sa eventuálne mohlo zachytiť do tráv alebo prekážok. Závit na matici trochu ničí silón, preto treba zvoliť väčší priemer, resp. šnúru, ale tie vtedy ešte neexistovali tak to nemám odskúšané.

Glasy - Profil | Po 4.5.2015 7:37:09

dada11 >> u nás v sobotu... ;-)

dada11 - Profil | Ne 3.5.2015 19:26:43

Dneska šli amůři skoro na nához, z hladiny, na rohlík.

Steel - Profil | Čt 26.6.2014 18:28:05

ctvrtmile >>

Já běžně chytám na rohlík raky. :D

Steel - Profil | Čt 26.6.2014 18:27:27

Zbytečně to hrotíte.

1. Průběžné olovo.
2. Stoper
3. Hák
4. Patka rohlíku/kůra chleda
5. Namočit
6. Nahodit
7. Metrový průvěs.
8. Policajta
9. Metr říz do prutu
10. Je tam

ctvrtmile - Profil | St 6.11.2013 14:29:01

martvin >> skokana jsem už taky lapl,ale nejlepší byla želva...

martvin - Profil | St 6.11.2013 13:05:23

ctvrtmile >> Chlapi co ondatra, ale žáby. Ty potvory byly většinou rychlejší než ryby. Je to nějakej druh agresivních skokanů, nebo čeho :D

Mikšík- jen jednou - Profil | St 6.11.2013 12:37:36

Na mouchu je to nejjednodušší

Malda512 - Profil | St 6.11.2013 12:34:43

ADAM.J - >> v jednoduchosti je síla
já lovím s hladiny na dvě kostky chleba.... rohlík není vhodnej na amury a kapry kde je moc plevené ryby. Sestavu mám pouze jednoháček a kulaté olovo do 60gr . žádné zarážky a nebo knoflíky nepoužívám. Při náhozu mám olovo přilepené na kostce chleba. je to 100% protože nehrozí omotání a pokaždé kostka vyplave ..i na zabahněném dně Vezmu velkej jednoháček a na něj napíchnu větší kostku chleba a stáhnu ji až na vlesec.. potom vezmu menší kostku a napíchnu ji tak aby vyčnívala špička háčku ven. pak tu velkou kostku stáhnu zpět na háček aby se dotýkala te druhé kostky. Mám na tuhle sestavu asi 85% uspěšnost. . Pokud se jedná o amury tak rohlík většinou utrhnou dřív než se stihnou píchnout.

ctvrtmile - Profil | St 6.11.2013 12:22:22

PETLOV >> nejhorší je norující ondatra...!!!

PETLOV - Profil | St 6.11.2013 7:37:04

tony.bobo >> No to mne po tom chlebu na hladine na jednom mensim rybnicku zacaly jít ondatry a taky jsem si uzil,silu mela ja krava a nakonec zajela do nory pod hladinu a uz jsem musel prevazovat...taky sranda,ale uz jsem si priste daval bacha jak se objevily,je mi to trochu proti srsti,aby takhle trpeli !!

tony.bobo - Profil | Ne 3.11.2013 20:04:26

Zdravím kolegové,moje zkušenost je taková že kdysi sem chytával amura na jakoukoli nástrahu co sem potkal cestou na ryby bylo jedno zda to byl červ či list za stromu či chleba.Poslední 2 roky je chytám jen na hladině na kostku kůrky se střídou chleba o velikosti 2x2 cm max 3x3 cm a to jen na chleba 1 den starý.Jinak to nejde.Zkoušel sem i rohlíky dokonce sem koupil i speciál rostliný koule na amury ale chlebu se nic nevyrovná.Pokud chci nástrahu dál tak chleba před náhozem namočím a pokud ještě dál tak k háčku přivážu PVA pytlík do něj pár kamínků a už to letí.Hlavně bacha na kačeny už sem ju po vodě potahal a kolegové z toho maj dobrou bžundu.

rover - Profil | Ne 3.11.2013 19:35:37

Jen poznámka, ...dnes na Vysočině hřbety nahoře, byl to nádherný pohled, ...hlavně na ty zoufalce se strategií lovu "u dna". Stačil "dvoudenní" rohlík ...

cizi - Profil | Ne 3.11.2013 19:30:15

nezkoušel ste někdo chytat z hladiny amury na kus molitanu? mohlo by to fungovat nastříkat nato dip popřípadě obalit ve strouhance..a tím bych se možná vyhnul aj kačenám tak kdybyste měli někdo nějakou zkušenost tak se podělte dík

ctvrtmile - Profil | So 10.8.2013 15:14:32

ADAM.J - >> včera jsem zkoušel lov z hladiny pouze na háček,ze 7 náhozů 7 kaprů=100 % úspěšnost,jako nástrahu jsem použil tuhle makovanou housku,čerstvou,dobře se láme a na háčku drží,ulomíš,přehneš,napíchneš...žádné prošívaní...houska držela cca 35 min,nejdelší čekání na záběr...pro delší hod můžeš tu housku na háčku trochu namočit...ať se daří.M.

PETLOV - Profil | So 10.8.2013 7:35:26

Tak tenhle AMUR 80cm 7kg mi prisel taky na rohlik z hladiny kousek od brehu i kdyz chytam spis na chleba,ale v ten den jsem mel u sebe jen rohlik,tak jsem to na nej zkusil a dopadlo to takhle viz.foto....jinak tenhle zpusob lovu pouzivam jen pres leto,kdyz panuji takove vedra jako letos.Chleba nebo rohlik nijak neprosivam ani neomotavam proste ho jen napichnu,tak aby drzel a hotovo.Pokud chytam na kratsi vzdalenost,tak si nechavam pruves a sekam jak se vi vlasec dosponuje,tohle jen pres den kdyz vidim na vlasec a na vecer pouzivam cihatka nebo swingery zalezi na jakou vzdalenost chytam.Tak at se dari.

Pescador - Profil | Pá 9.8.2013 22:04:39

Zdenal77 >> Kdepak... Jen mala plovouci nastraha na 10 - 12 hacku. Zadne vune, nebo atraktory. Delam vse trochu jinak, nez ostatni a zatim mi to vychazi :o)

Zdenal77 - Profil | Pá 9.8.2013 21:21:51

Pescador >> ahoj, zkoušíš i dipy a podobné věci ?

ctvrtmile - Profil | Ne 28.7.2013 19:46:55

>>v pátek jsem byl na krátké vycházce s feederem a jelikož jsem ze dna neměl žádný záběr,tak jsem místo krmítka na sestavu dal cca 30 g olovo,vyměnil návazec s háčkem a zkusil lov z hladiny,během dvou hodin se podařilo šest kaprů,z toho jeden lisec 46 cm,což je na tento revír velmi pěkná ryba...

Pescador - Profil | Ne 28.7.2013 13:45:41

Zdenal77 >> V dane situaci je ze dvou znamych variant nejlepsi ta treti, neznama :o)

Zdenal77 - Profil | Ne 28.7.2013 13:36:08

Pescador >> každopádně děkuju, zkusím obojí a uvidím co bude v danou situaci lepší, měj se

Pescador - Profil | Ne 28.7.2013 13:22:54

Zdenal77 >> Myslim, ze brocek to neresi. Ukotveni na dne ma sve nesporne vyhody, ikdyz asi i driftujici nastraha s plovakem take :o)