Proč uvazovat sumce nebo jiné ryby?

Jako nesumcař to asi nepochopím, ale může mi někdo vysvětlit, proč je uvazování sumců tak rozšířené, i když to odporuje RŘ? To je opravdu nevyhnutelné sumce kvůli fotce uvázat? Nebo je i jiný důvod? Dobře, velká ryba může být vysílená, takže si před "nezbytným" focením asi musí odpočinout. Odpočine si na úvazu?
Autor diskuse: ondra.soucek - Profil , 25.6.2013 dravci - RŘ, MO, svazy

Je fotka dostatečný důvod pro uvázání sumce?

A) Ano22%

B) Ne78%

Od 26.6.2013 hlasovalo 69 čtenářů.

P!F - Profil | Čt 27.6.2013 8:23:42

Dalas >> sa s tebou sa nebavim, hentaku fotku neviem spravit ani ked fotim niekoho a mam ten kram normalne v ruke, som naprd fotograf :D

ondra.soucek - Profil | Čt 27.6.2013 8:16:41

P!F >> Teda ne smazat diskusi ale smazat anketu... Promiň, asi mám ráno problém s přenosem myšlenek z hlavy k rukám na klávesnici:-)

ondra.soucek - Profil | Čt 27.6.2013 8:15:21

Malda512 >> To, co popisuješ s přípravou na případné focení mi přijde jako následováníhodný a velice zodpovědný přístup.

Také mi přijde, že za uvazováním sumců se z největší části podílí ego rybáře a podle mého názoru je to zbytečnost. Každopádně ale není od věci si připomenout, že i to uvázání se dá udělat poměrně šetrně.

Ona každá technika má asi svoje. Je to sice dost nešikovné srovnání, ale například ryby ve vezírcích závodníků se také nemají nejlépe a to to ani nemusí dopadnout tak špatně jako minulý rok na Mušově...

Inu v ČR je uvazování zakázáno a myslím si, že naprostá většina RS by za to brala noty, což je správně. Jinde to zakázané být nemusí a tam je to vždy na uvážení rybáře. Osobně si nedokážu představit pádný důvod k uvázání a jen doufám, že to podobně má většina rybářů. Na druhou stranu ale nejsem sumcař a přiznm se, že do sumcařiny příliš nevidím.

ondra.soucek - Profil | Čt 27.6.2013 8:02:47

P!F >> Omlouvám se, ale to bych musel nejdřív smazat současnou diskusi a i když není 48 lidí nějak závratně moc, tak bych tím jejich hlas zahodil a to se mi moc nechce.

P!F - Profil | Čt 27.6.2013 0:10:45

ondra.soucek - >> Je mozne prihodit do ankety este jednu moznost? Nie, nie je to dostatocny dovod, napriek tomu som to spravil a asi aj spravim?

Malda512 - Profil | Čt 27.6.2013 0:07:51

ondra.soucek - >> Já to beru prostě takto.. Každej kdo jde na sumce cíleně tak moc dobře ví, že bude rybu fotit.. Má vybavení sebou k focení. Na jižní moravě jsem chytával s klukama kteří už za bílého dne měli nachystané místo k focení. V noci když ulovili sumce tak jej vytáhli bud na břeh a nafotili si pár fotek a nebo pomocí sakra silných baterek si jej nasvítili a vyfotili ve vodě. Nikdy by je nenapadlo rybu někdo uvazovat. taky proč? byli na to připravení. Ryba je už tak ve stresu a každá její manipulace je pro ni jen přítěží. Jsem schopnej přijmout že na velkých řekách s obřím proudem je lepší rybu vypustit někde v mělčině. ale to je otázka převozu ryby v lodi a následné vyfocení a puštění. Nechci nikoho odsuzovat ale vadí, mě že se někde ukáže fotka zabité ryby a hned je peklo na světě. Nebo ryba vyfocená na zemy či ryba odnesené a hned je člověk masař.. hovado.. nenažranec a bůh ví co ještě. Ale fotka kde s huby rybě trčí kus lana nebo řetaz je brána jako samozřejmost. pak se někdo někde ohradí, že to je hnus a je zase peklo. Všichni chtějí za sumce i dýchat ale jde jen o ego. Nikdo se nepochlubí kolik sumců jím po špatném uvázaní uplavalo i s lanem a nebo kolik sumců jím zdechlo na špagátě do rána. Pokud by byl každej rybář soudnej tak mu jako památka postačí fotka z noci. Je to furt lepší než mít hlavu na zdi a nebo uvázaného sumce někde u břehu se špagátem v hubě a třepat se že ho v noci vybere RS.

Malda512 - Profil | St 26.6.2013 23:45:28

Dalas >> krásná ryba .. jo a gratuluji k amuru :-))))

rover - Profil | St 26.6.2013 22:56:07

Je to vzhledem k přírodě jednoznačně nevhodné lidské konání, takže jednoznačně za "A" !

Dalas - Profil | St 26.6.2013 22:46:41

P!F >> čau, dálkové nemám, výklopka displei je super, ten mám, ale zvládal jsem to dřív na kinofilm i bez něho, jo to jsem zase ale měl dálku- na špagátě na krku, ty káblíkový jsou naprd (někdy byla ze 32 fotek slušná jedna, nekdy víc)). Kluci v noci to chce ubrat blesku, já mám na canonu G12 ubraný výkon o třetinu, jinak to pak přepaluje jak sviňa a máte ty bílý ryby bez barev, smozřejmě je to i o dalším nastavení- iso.. atd, chce to si přečíst návod, v automatice to bývá nic moc.. Fakt je, že větší sumec se fotí z našich rybek samospouští uplně nejblbějc, je to s prominutím drbačka, často na to radši prdim, než bych se slintal, udělám když tak fotku hlavy ve vodě, kde ovšem není měřítko většinou žádný, nebo tak max přiložený prstík) v každým případě mi ale i taková fotka časem říká víc, než bych se oholil, oškrábal blato, sliz a čekal na dobrý světlo) čus

Čadim - Profil | St 26.6.2013 18:33:34

ryba není hračka a ty řeči o tom že vzít velkého sumce je nehorázné svinstvo, protože může udělat radost dalším dvaceti rybářům než pojde vysílením a smutkem z tohoto světa, mi přijdou zcestné. Je mým právem si rybu vzít. A pokud se rozhodnu ji věnovat svobodu, neprodleně ji, klidně v noci s jednou fotkou pustím...a nejvíce mě děsí frajírci, co kapitální těžké kusy zvedají za prsní ploutve nebo žábry aby předvedli své svaly...takové bych pak zvedal za koule a hlavu jim máčel v rybníce...

čertice bertice - Profil | St 26.6.2013 17:27:32

Figos >> do nikoho se se zde nenavážím to že mam jiný názor a nepapouškuji zde ostatní nepovažuji za nějaký osobní útok.... zapojila jsem se pouze do diskuze

Hrdobec - Profil | St 26.6.2013 17:26:38

Soulfish >> budu muset :-)

dada11 - Profil | St 26.6.2013 16:21:37

Ahoj, dal jsem za B. Buď vyfotím a pustím (za světla i za tmy), nebo zabiju a zežeru, popř. vyfotím mrtvýho a pak.......

mlíčnák - Profil | St 26.6.2013 16:08:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dal sem za B .

Soulfish - Profil | St 26.6.2013 15:56:22

Hrdobec >> připořiď stojánek pod aparátek :)

P!F - Profil | St 26.6.2013 15:50:06

Dalas >> S tou samospustou sa ti machruje, ked mas vyklopny display a dialkove, keby som ti ukazal seriu fotiek z mojho posledneho pokusu o cvaknutie samospustou tak si cvrknes a to by si tam nevidel nafotene to ako som na zaver fotenia drbol po pas do vody aj s rybou v naruci, zaslizeny som bol aj na chrbte. :o)

Hrdobec - Profil | St 26.6.2013 15:38:20

Dalas >> zkusim ....od tebe názor respektuju,otomžádná :-) Taková noční fotka v ložnici mi skutečně zatim chybí.)

Bacillus - Profil | St 26.6.2013 15:36:28

Taky jsem chtěl noční úlovky vidět za světla,leč jednou jsem opět ulovil,světlo neměl,světýlko v autě nefungovalo,tak jsem uvázal a ráno chtěl prohlídnout.Ta baba byla tak vošklivá,že už nevážu a neprohlížím.Doporučuju všem.

aleš vavřina - Profil | St 26.6.2013 15:03:04

Siven Polní >> Ha, ha. To jeden kamarád strašně touží mít na zdi nad manželskou postelí preparovanou hlavu velkého sumce. Jeho manželka (ač velmi milá žena s pochopením pro jeho zálibu) mu při každé sumcařské výpravě vždy ze srdce "přeje velký úspěch" a prozatím je její přání vyslyšeno - zeď stále zví prázdnotou. A pak že není člověk schopen komunikovat s ostatními tvory (i osudem) formou telepatie.

Siven Polní - Profil | St 26.6.2013 13:10:15

Tak pokud rybu ulovíš, sníš a vypreparuješ její hlavu, zvládl jsi jídlo i trofej. Ovšem připravíš se o polévku a líčka - nejlepší kousek masa.. A taky nevím, jestli bych chtěl mít v bytě Imhotepa... :)

Robur - Profil | St 26.6.2013 12:52:30

sumec se uvazovat musí, vyplaví se mu kyselina mléčná a pak lépe chutná.

ondra.soucek - Profil | St 26.6.2013 12:50:50

Hlubočepy >> Jo tak v tomhle světle musím souhlasit. Nikdy jsem nepochopil, jak se někdo může cítit dobře v pokoji s mrtvolkou na zdi...

Hlubočepy - Profil | St 26.6.2013 12:44:07

ondra.soucek >> Nejsem taky žádnej fotič,málokdy počápnu něco co by vůbec stálo za fotku. Ovšem je jistě lepší trofej formou fotky-i když byla ryba před focením uvázaná,než vypreparovaná hlava ,či celá ryba na zdi.

aleš vavřina - Profil | St 26.6.2013 12:37:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Celkem vtipná diskuze k obědu. Moc pěkně zde přispěl jak Dalas (noční focení), tak i Siven polní (odhalením své rybářské duše). Osobně přechovávání ryb (jakýkoli způsob) s oddálením jejich puštění neschvaluji, zejména pak jako techniku k vlastní egoonanii. Na druhou stranu musím potvrdit a souhlasit s tím, že šetrná manipulace sice rybu nepotěší, ale na druhou stranu nemusí být pro ni ještě fatální. To pomatlání pstroužka nebo lipana v suché ruce má pro rybu mnohem horší následky.

Jednoznačně je ale třeba vycházet z toho, že vlastní samotná podstata lovu není pro kořist nijak příjemná a každá kořist by se raději s lovcem nesetkala. To ale platí i ve vodě - hrouzek raději nepotká pstruha, pstruh kormorána, kormorán myslivce, myslivec třeba medvěda ... . Pokud jsem ale jednou lovec a ctím nějakou etiku lovu, tak bych si měl každé kořisti vážit a nakládat s ní dle svého nejlepšího svědomí - ale vždy v mezích platných pravidel v místě mého konání.

Právo nakládat s kořistí a způsob jak tak činit je nezpochybnitelným právem úspěšného lovce, je to odměna za úspěch a daň za prohru. Lze s tím nesouhlasit, ale tak to prostě chodí.

ondra.soucek - Profil | St 26.6.2013 12:03:06

Hlubočepy >> Já si myslím, že se stejně nakonec vždycky dostaneme do situace, kdy se budeme ptát, jestli je fotka dostatečný důvod k uvazování. Zatím totiž nikdo žádný další důvod nenapsal. Asi taky bude vždycky skupina rybářů, pro které je fotka dostatečný důvod. Pro mě to dostatečný důvod není, ale jak už se tu několikrát psalo, každý jsme nějaký. Já osobně už mám dost černé svědomí, že trápím ryby kvůli zábavě a ne kvůli jídlu, takže po zdolání buďto nastane hned pápá nebo řádný záhlavec. Nejsem sumcař, tak si asi ani neumím představit, co člověk prožívá po souboji s takovou rybou. Jenže já jsem trochu radikál a na focení ryb se koukám s despektem.

Hlubočepy - Profil | St 26.6.2013 11:43:10

ondra.soucek >> né ondro,vůbec si nemyslím,žé pokud rybu uvážu,tak dělám něco špatně.Prostě to k této zvrácené zábavě patří.Je to jediné příkoří kterého se na zvířatech dopouštím,jó a ještě,že je rád žeru.Navíc jsem rád pokud mám co uvázat-ovšem není to tak často :-)

Bušák - Profil | St 26.6.2013 11:41:13

Sumci se uvazovali a uvazovat se budou. Stím nikdo nic neudelá.Burlambabum

ondra.soucek - Profil | St 26.6.2013 11:30:29

Hlubočepy >> To je trochu jako říkat, že sice dělám něco špatného, ale podívejte se na ostatní, oni taky dělají špatné věci. S uvazováním jakýchkoliv zvířat nesouhlasím a na vezírek se mi úspěšně už roky práší. Rybařina je eticky sporná jako taková, ale mě spíš udivuje, co jsme schopni udělat kvůli fotce. Teda kvůli naaranžované fotce ze dne, protože v noci se někteří zdráhají fotit. Zatím mě opravdu nic nepřesvědčilo o nezbytnosti uvazovat.

ondra.soucek - Profil | St 26.6.2013 11:26:23

Díky za přínosnou diskusi a za udržení poměrně vysoké kvality. Omlouvám se, že jsem neměl čas být na internetu a monitorovat. V průběhu dne všechno postupně přečtu. Ještě jednou díky!

Hlubočepy - Profil | St 26.6.2013 11:24:57

ondra.soucek - >> uvazujou se koně,krávy,psi,sloni za nohu,atd.Tak se prostě uváže ryba,vyfotí a pustí.Co by za to dali koně uvázaný na jatkách.Nechcete jim ubližovat?Tak jim nenabízejte potravu kterou když vemou,tak jim rozpářete hubu hákem.Furt lepší uvázat než mordovat v byť velkým vezírku.

Siven Polní - Profil | St 26.6.2013 10:18:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nejnovejší debaty na téma poškozování ryb, jejich stresu a pouštění či nepouštění nebo nově na téma "dobročinné uvazování s relaxačním účinkem" mě utvrzují ve filozofii, ke které jsem se momentálně po jistém kruhu (či snad spirále) dobral. Původně jsem ryby lovil jako kořist - kořist se vším všudy, tedy i jako dítě jsem si smažil plotice a okouny v těstíčku atd. Potom převážil lovecký zážitek, prostě chytit co nejvíc ryb, pouštět je, abych mohl donekonečna cítit drbance v prutu atd. Člověk se mění, a když se nedaří, už ani nejsem naštvaný tolik, jako jsem býval dřív - nějak se ten absťák snažím opanovat.
Mnohokrát jsem přemýšlel o svém konání, o tom, že těm tvorům přinejmenším znepříjemňuji život, ale spíše že jim - na plnou hubu řečeno - ubližuji. V současnosti se tedy spíše opět soustředím na lov, na jehož konci - usměje-li se na mne štěstí - bude pěkná ryba, kterou uznám za vhodnou ke konzumaci. Většina jich takových není, což mi umožňuje i přes mou staronovou filosofii trávit na lovu více času a přesto snášet následky svého konání.
Své strategii jsem uzpůsobil i taktiku - používám velké nástrahy, i za cenu, že budu bezrybka. Jdu- li na okouna, pstruha či candáta, použiju menší. Avšak i v rámci rybího druhu se snažím maximalizovat velikosti šidítek (pokud není cílem několik plotiček na pánev). Snažím se tudíž eliminovat záběry mikrorybek, které by zbytečně cestovaly na břeh, pořád tam funguje ta vidina kořisti, která by se mnou mohla odejít do kuchyně. Nejsem hysterický masař, opravdu ryb v kuchyni skončí velmi málo (není vždy každá mírová ryba uznána za vhodnou, ne vždy se rozhodnu ji zabít), ale řádky, které jsem napsal, spíš poodhalují vývoj mé rybářské osobnosti a snahy o pochopení smyslu rybařiny. Rozhodně mi to takto vyhovuje nejvíc. Abych šel k vodě s jistotou, že ryby potrápím, ale VŠECHNY pustím - to bych to raději zabalil, je v tom něco nedomyšleného a paradoxně bezohledného, řekl bych úchylného, stejně jako je hrůzné hamounství mrazákoplničů, kteří prskají, že "dnes jen jeden těsně nad míru", i když už ani vzdálená přízeň to nechce žrát...
Takto to vidím já, netvrdím, že mám nějaké morální právo kohokoli odsuzovat nebo mu něco vnucovat, ale lov primárně končívá smrtí a pozřením kořisti, tak to milióny let na (této?) planetě funguje.
Petrův zdar

Ricci - Profil | St 26.6.2013 10:14:30

Figos >> sory, ale to je pouze omluva vlastní neschopnosti. Pokud je cílem mé výpravy trofejní úlovek, tím spíš se připravím na zaznamenání této události ať je to ve dne nebo v noci.