Koutek pro milovníky kávy

Kdo z Vás rybářů propadnul vášni pochutnávat si na dobré kávě a neodpustí si její přípravu ani na rybách či jinde v přírodě ??? V této diskusi budou vítány Vaše recepty, triky i doporučení ;-)
Autor diskuse: Radek Fox - Profil , 22.6.2013 všeobecné - ostatní
Dále moderují: plavan Profil + M0RGAN Profil

Jakou úpravu kávy na rybách nejčastěji používáte ???

A) instantní káva29%

B) klasický český turek39%

C) turecká z džezvy3%

D) mocca press2%

E) moka konvička12%

F) aeropress2%

G) vaccum pot1%

H) handpresso1%

I) dripper1%

J) kávu nepiji9%

Od 29.6.2013 hlasovalo 251 čtenářů.

Elessar - Profil | Po 21.11.2022 10:23:39

milanpindryc >> No bojím se, že ti budu psát spíš rady co nechceš slyšet, nebo ses na ně neptal.
Naprostá většina lidí od kafe ti řekne, že espreso mašina (pákový kávovar) na doma je blbost. Z mnoha důvodů - většinou malý rozpočet, přestane se požívat protože příprava kávy stojí nějaký čas a úsilí, espresso bylo vymyšlené na pásovou výrobu, jedno kafe za druhým, není opravdu lehké udělat jedno, dvě espressa ráno a pak večer tak aby byla tak jak mají být. ale samozřejmě záleží na nárocích.
Starej levnej pákovej krám - asi si nevzpomeneš co to bylo zač? paradoxně pokud kafe chutnalo z něj, tak s přechodem na lepší mašinu může nastat zklamání.
To že to má páku ještě neznamená že je to to samé co v kavárně. levné domácí pákové přístroje mají přetlakové portafiltery a tam extrakce probíhá úplně jinak než v profipřístrojích (hlavně víc blbuvzdorně; proto je spousta příběhů, kdy se lidi po letech spokojenosti s levnou mašinkou odměnili pořádným strojem a pak nastalo rozčarování, že na tom nebyli schopní udělat dobré kafe).
Spíš jsem ti chtěl naznačit na domácí použití bych spíš doporučil ten automat (kolem 15 tisíc už se dají koupit použitelné stroje) ikdyž i tam to samořejmě není jen o tom zmáčknout knoflík, pokud z toho teda má téct dlouhodobě dobré kafe.

V té cenovce co jsi dal se asi nic nějak zásadně lepšího pořídit nedá. Ale nějaké opravdu použitelné sestavy pro domácí espresso začínají zhruba na dvojnásobku.

milanpindryc - Profil | Po 21.11.2022 9:32:08

Elessar >> zkusenosti minimalni/zadne. Roky sme pouzivali obyc pakovej levnej kram a delal dobry kafe. Pak nejakej automat (Jura a je to jako pohodlny ale nic moc)
Kav bude bezne kolem 5 denne. Kdyz je navsteva tak vic. Mlecne napoje tak z 50%.

Fakt bych rad aby me nekdo poradil co poridit :-)

mirmen - Profil | Po 21.11.2022 0:39:51

Voda ( vápencové pohoří, zásaditá, vlastní studna ).
Zrnka mletá ručně ( vůně ve vzduchu znamená, že už minula zrno= o to míň v kávě = nezahřát nad 45-50°C při mletí ).
A - cukr ve vodě v džezvě - prý zvyšuje bod varu o cca 5-6 ° C.
Vysypala mletou do studené oslazené vody ( pouze 2/3 v džezvě ).
První kypeni = sejmout džezvu.
Pěna spadla.
Zpět na plotnu.
Druhé kypění.
Sejmout, spadne .. dolít zbývající 1/3 vody, zpět na plotnu a počkat na třetí kypění.
Pak na talířek na stůl.
Po chvilce si host přelije do šálku.

Zda je to jen místní recept, to doteď nevím.
Zůstal jsem u nich přes týden. . pomáhal jim i se stavbou ... A přes 30 let na tu " času českou kafu ( kterou jim tam vozili čeští hosté ) vzpomínám.

mirmen - Profil | Po 21.11.2022 0:14:14

Malý příběh z " čundru ".

Kdy .. 1988, září.
Kam ? ČSSR - Makedonie, pohoří Baba a Galičica.
Trasa : Praha - Niš . Dále místním vlakem do Bitoly ( atd, pro kávu nepodstatné ).

Co na cestě ?
V Budapešti v kupé se sešli Slovák ( slivovice ) , Srb žijící v u Baru ( kousek od albánských hranic, na pobřeží , pašující z Budapešti 20 litrů čereš palinky a 20 litrů barack palinky ) a Čech ( s několika litry Bechera ).

V Bělehradě jsme houkali jako sojky !!

Výměna adres, telefonů.

Já na jih a pak k albánským hranicím.
Po 8-9 dnech návrat do Bělehradu .. a fantastická káva v džezvách .. v kavárně na tácu z kovu, džezvy zasypané do půlky horkým pískem aby káva držela teplotu desítky minut.. ( o jídlech .. lepenica s kajmakom, vynikající pizza.. makedonská, srbská .. vše z domácích surovin .. tohle v Čechách nekoupíte ani náhodou .. víno .. jo ).

A pak cesta na jih, pod Sutomore.

A - telefone - z nádraží - na číslo, které jsme si v opilosti vyměnili ve vlaku v Bělehradě.

Crrr ( stálo to tehdy cca 25 haléřů ).
Na druhé straně " Sophia Č... ).
Já : M .. s vaším mužem v Beograde ... ".
Nedokončil jsem větu .. " muž pričal ... "
Přijel jsem na návštěvu, MČ nebyl doma, žena mne posadila ke stolu ( pergola, venkovní kuchyně ) a nabídla kávu.. kterou jsem uvítal.

Přinesla ji v džezvě.

Přelil jsem, napil se a s obdivem řekl

" Sophia, brazilská kafa ?"

" Ne, Miro, vaša česka STANDART '

PROMIŇTE, mám rád dlouhý fóry.

Elessar - Profil | Ne 20.11.2022 21:51:45

milanpindryc >> Ahoj. málo informací. Má manželka nějakou zkušenost s pákovým kávovarem? kolik cca káv denně se bude dělat? čistě espreso, nebo i mléčné nápoje? Jinak v rámci rozpočtu asi +/- v pohodě (nic lepšího se asi v dané cenovce pořídit nedá, přesto to není dobrá koupě.)

plavan - Profil | Ne 20.11.2022 16:26:59

milanpindryc >> já nevěděl, že chceš mašinku z takhle vysoké cenovky. V těch se vůbec neorientuju.

milanpindryc - Profil | Ne 20.11.2022 16:16:20

plavan >> pro me je takovej strop tech 15000 vic nedam.
Jako ja mam nejraci veliky prekapavany :-) ale msnzelka ne.

Nevim no u toho SAGE byly ty recenze ok.

plavan - Profil | Ne 20.11.2022 16:03:38

milanpindryc >> Sám nevím, kterej vybrat. Po snad deseti a více letech bez pákovky, mi začalo bejt smutno po nějaké jednoduché mašince. Spíše pro návštěvy a hlavně pro přípravu s mlíkem. Pro kafe bez mlíka a cukru mi postačí papírovej filtr.
Co jsem ale pročítal, tak snad u každého pákového domácího kávovaru je nějaká špatná recenze. Jednou to dává malé množství kafe, jednou se nevejde hrnek, jednou to nechce napěnit mlíko, jednou je kafe dost chladné. Skoro u všech, které se mi líbily, je popisek, že je reklamace víc než 10%.

milanpindryc - Profil | Ne 20.11.2022 14:59:49

Ahoj,
Chtel bych koipit manzelce pakovy kavovar a vubec tomu nerozumim.
Na prvni pohled se me libil SAGE BES875BSS. Jednak je to Sage a to sou dobry musaky… a jinej duvod nemam
https://www.slevyelektro.cz/pakova_espressa-sage_sage_bes875bss_espresso_sage-492982563-657536616-0/

Je to ok nebo doporucite neco jinyho?

˘Ö˘ Krab - Profil | Út 23.3.2021 12:08:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj, ze zdravotních důvodů musím přestat pít kávu, kdyby se někomu hodil tenhle cajk kdyžtak SZ, dík.

plavan - Profil | Út 19.11.2019 9:21:46

od zítřka 20.11 do 26.11 v Hyper Albertu a Kauflandu akce na Tchibo Espresso Milano style 1kg za 250,- Kč

Klepi - Profil | Ne 17.11.2019 19:07:44

Ještě doplnim kousek od baráku (asi 20km ) máme pražírnu kávy pitel a ty mají teda taky fajn kafe od nich mi nejvíc chutnaly Afriky akorát si nevzpomenu které tam krom Keni ještě mají.

Klepi - Profil | Ne 17.11.2019 19:03:05

Já jsem si oblíbil taky "alternativy" frenchpress a dripper aktuálně jsme si oblíbil kafe od coffee spot praží pocitově trochu světlejší kafe a jejich Diamonds Santos a Peru je super ;) mají teda i White Bean přímo pro alternativy ale tam mě neoslovil teď čekám jestli se neobjeví honduras abych nemusel kafe objednávat z x shopů

plavan - Profil | Ne 17.11.2019 16:15:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes jsem načnul Gathuga, ta má velká zrna, takže se trošku hůře mele, je trochu méně sladká, ale chuťově výrazná, jak je to u keňského kafe v tomhle levelu obvyklé.

plavan - Profil | Ne 17.11.2019 16:11:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak poslední dva roky jedu kafe od Doubleshot, páč La Boheme zdražili kafe i poštovné. Kdežto kávové předplatné od Doubleshotu je bez platby poštovného. Jednou měsíčně mi pošlou balíček, který mi vyberou oni, já si k tomu zpravidla zaplatím přes jejich e-shop jeden balíček dle svého výběru a oni mi ho připnou k tomu předplatnému. Poslední várka mi přišla nedavno, panamské Momoto a keňská Gathuga. Klasicky přes papírovej filtr s dripperem, hrubě namleté. Nejvíc ho vypiju v ráci z termosky. Za volantem mne to uklidní a navodí lepší náladu, když zrovna vezu po obědě " zvěř ". Zvěř myšleno školáci a později zahraniční pracovníci z průmyslové zóny :-)))))
Tady je na ukázku Momoto. Tuhle kávu jsem vypil dost rychle, byla sladká a dobře se mlela v ručním mlýnku.

M0RGAN - Profil | Čt 14.12.2017 20:09:02

Klepi >> Doporučuji navštívit místní pražírny a zkoušet, zkoušet, zkoušet :-D Člověk se musí sám propít k tomu, co mu chutná, takže ideálně kupovat malá degustační balení a hodně :-)
Já před asi pěti lety začal tím, že jsem si zakoupil roční předplatné od Doubleshotu a předplácím si dodnes https://www.doubleshot.cz/kava/kavove-predplatne , je to i s dopravou PPLkem, každý měsíc jiná káva. Předplatné už umí i jiné pražírny. A pak navštěvuju místní pražírny (v Brně) a nakupuju různé kávy tam. Občas se vyplatí zajít i na kávovou degustaci a tedy ochutnat a srovnat mezi sebou třeba 12 různých káv během dvou hodin.
Drippery mám taky, ale nejvíc se mi zalíbil Aeropress. Je to jednoduchá metoda, přitom se s ní dá velmi dobře experimentovat. Toto video mě k tomu nakoplo

Klepi - Profil | Čt 14.12.2017 19:49:05

Zdravím jakožto začinající konzument kávy (když pominu turka a ruzné instant "kávy" ) bych vás chtěl požádat o doporučení jemné zrnkové kávy (vlastníme kávovar s přetlakovými miskami) a jakou kávu použivate pro dripper (chci si pořídit do práce)

M0RGAN - Profil | Čt 14.12.2017 18:17:17

IJK >> No upřímně - já to nečetl celé, jen jsem tak přeletěl, o čem to asi bude :-D Už mám s takovými weby své zkušenosti :-)
Kafe piju kvůli tomu, že mi prostě chutná. Když se potřebuju nabudit, kopnu do sebe tablety guarany. Už mám na kofein docela odolnost :-(

Ale je pravda, že to komunistické zdražení si nepamatuju, jsem teprve v letech Kristových :-D
Ano, ale i "do hněda" upražený Doubleshot je pořád maximálně středně upražený, ty italské směsky jsou upražené vyloženě do černa a mastna, to já nerad. Navíc se tím spolehlivě zabíjí chuť kávy a je cítit pouze chuť pražení. Což je asi záměr, protože pak se tam dají dávat levnější směsi a je to úplně jedno. Neklade to taky takový odpor pro mašinku na espresso, takže je potřeba to umlít fakt jemně a tím se pak zanáší sítko.

IJK - Profil | Čt 14.12.2017 17:58:56

M0RGAN >> V DS mají nějaké kávy označené jako espresso, třeba je praží víc dohněda.

IJK - Profil | Čt 14.12.2017 17:52:02

M0RGAN >> Upřímně, já to ani pořádně nečetl. Líbil se mi ten slogan. Omlouvám se, žes to musel číst - mám stejný názor na tyhle plašany.
Ale stejně už dávno kafe nesladím (na protest - od doby, kdy komunisti zdražili cukr asi o 50%, to ty asi nepamatuješ, je to snad 40 let) a piju ho bez mléka (mám pocit, že pak nefunguje ten povzbudivý účinek). Dřív jsem pil turka a tam se mléko ani nedává. Teď už několik let překapávám na tom chytráčku od DS. Ze začátku s mlékem, teď už asi rok bez mléka a zvyknul jsem si.

M0RGAN - Profil | Čt 14.12.2017 2:17:10

IJK >> No upřímně, Internet je plný nesmyslných i záměrně lživých informací (jako třeba, že mléko způsobuje jakési překyselení organismu) a klidně napíšu, že tuto považuji za jednu z nich. Nějaký FB příspěvek "Strážce Země" na mě totiž působí všelijak, jen ne seriózně :-) Na podobných stránkách se dozvíš nejrůznější "rady", jak si zlepšit život, včetně kloktání i popíjení naředěného Sava, prý kvůli detoxifikaci :-)
Jediný problém s větší konzumací mléka je v tom, že ho dospělý člověk není schopen strávit a tudíž způsobuje řídkou stolici. Hlavně to čerstvé; u "zabitého" UHT krabičáku takový problém není :-)
A taková mudr Eleková je názornou ukázkou, že titul "mudr" ještě není zárukou zdravého rozumu a už vůbec ne seriózního vědeckého přístupu.

Jediný obecný důvod, proč se nemá pít káva s cukrem a mlékem je ten, že si pak člověk nevychutná kávu jako takovou a nemá tedy důvod si připlácet za kávu dražší, obzvláště pokud tam toho cukru dává hodně. Vyloženě nezdravého (obecně) na tom pro zdravého člověka není nic při rozumné konzumaci (takové 4-8 káv denně).

Červené karty: u.x.a., Gurmán1977