Kdo má jílovitý rybníček na zahradě?

Ahoj, pročetl jsem tu toho spoustu, ale neni tu nic aktuálního. Chci se zeptat kdo si udělal jílovitý rybníček bez přítoku. Potřebuju někoho kdo s tim má už zkušenosti a dokáže mi poradit. Nechci nic velkého jen tak 10m na 10m. Zahradu máme hodně mokrou, všude samej jíl a spodní voda. S výkopem bych chtěl začít v květnu. Prosím někoho zkušeného kdo by mi poradil. Budu ho stavět v jižních čechách. Přivítám i návštěvu mého pozemku a jakoukoliv pomoc. Děkuji moc
Autor diskuse: vala16 - Profil , 10.4.2013 všeobecné - ostatní

TonikKK - Profil | Po 22.4.2013 15:00:43

Ahoj :-) zrovna minulý rok jsme z naší loužičky udělali konečně rybníček. Proces naší "vodohospodářské" stavby bude mít velmi podobný průběh jako u tebe. Mám chalupu v jižních čechách a v naší vesnici je silně jílovitá půda (odtud pochází i název vesnice;-)) Zavolali jsme týpkovi s menším pásákem, který měl ovšem výborné vlastnosti - tím že byl poměrně malý nám nerozryl celý dvůr, díky otočné rycí lopatě mohl pěkně z boku vybrat jíl kolem břehů. Největší hloubku jsme udělali cca 2 metry s tím, že rybníček má tak 5x8 nebo něco takového, těžko odhadnout. Každopádně pan bagrista i když to dělal přes víkend si vzal pivko a 1 000,- Kč a za cca 2 hodinky to měl krásně hotové. Pak už jsme jenom ušlapali "hráz", proložili kameny a zaseli trávu. Jak to vypadalo po zasypání hráze černou hlínou pro lepší uchycení nové trávy se můžeš podívat na obrázcích. Mám tam kapříka, nějaký cejny, plotice, líny a karasi. Vše bez problémů přezimovalo a maj se k světu :-) vzhledem ke spodní vodě a jílovité půdě, která jí dobře drží je rybníček +- celý rok plný :-) kdybys chtěl nějaké detailnější informace, tak můžeš klidně SZ ;-)

valcha186 - Profil | St 10.4.2013 12:53:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bral bych bagr pásák, i když je to dost malé, ale nezaboří se a vyhází ti to jak chceš. Koláky po kousku jsou dole. Dobrý je hned odvoz a to jde právě přeházet pásákem. Jak to vykopeš, tak už se tam nevrátíš. Nevíš na jakou silnou vodu narazíš. Kopej 2 m hloubku, stěny 30-45 st.- aby to neujíždělo. Ono to stejně časem a tlučením ryb, kachen stejně bude. Záleží na co to chceš. V té hloubce ti ale ryby dobře přezimují. Lekníny dej do boků. Dával jsem je do pytlů od brambor,trochu je prořízl a dal tam i hnůj a jsou už zakořeněné. Na zimu ti stačí na provzdušnění kompřesor z ledničky. Na konci hadičku ucpeš a kousek propícháš jehlou, hřebíkem. Podle potřeby. Dobré jsou i svahové tvárnice na boky, to ti udrží. Já mám 4 kaluže a pořád se to rozšiřuje. Jednu mám v jílu, měl jsem pásák a do 3 m ani slza vody a to jsem byl už 2 m pod hladinou rybníka. Po 14 dnech se ze dna probudil pramen a za měsíc jsem měl plno. Mám tam jen líny na výtěr. Mrkni Velká Valcha, Malá Valcha. Počítej s tím, že můžeš narazit i na tekuté písky, štěrkovou žílu a to se ti buď vyvalí voda a nebo také může ztratit. Je toho víc. Kopu teď bazén 2 m a narazil jsem na rašelinovou díru. Boky budu betonovat. Jen tak zběžně. Je toho více, co tě může potkat.