MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK - Stále na rybách
Otázky a diskuse Seznam Diskuse

Grundle z ryb naších vod.

Máte někdo zkušenosti z Grundlemi z českých druhů ryb?(plotička,hrouzek?) slyšel jsem že kdysi se dělali výborné grundle z mřenek,ale těch je kuli znečištování vod čim dál méně. Popřípadně recept?osobně oddělávám hlavičky a vnitřnosti(je to piplačka =D )

Autor diskuse: machiiii ®
Zařazeno do: všeobecné - ostatní, 24.3.2013

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

N Palo - ® Út 26.3.2013 18:02:24
FRANK71 >> dělám to podobně jenom k paprice dám koření tandoori masala a baštím to i s ploutvičkama - samozřejmě ke šlivovici:-))
N FRANK71 - ® Út 26.3.2013 17:53:13
machiiii - >> Já občas dělám tzv. grundle z ouklejí, vykuchám uříznu hlavu a nožem odstraním šupinky jde to krásně obalím v mouce a paprice. Hodím do fritáku, a pak je sežeru. Chce to střední oukleje.
N meteor - ® Út 26.3.2013 17:45:10
Pedro1 >> tak nějak jsem si to i myslel :-) njn... asi budu dělat "grundle bezhlavky" :-)
Popravdě mě napadly 2 možnosti:
1) "zalomení" hlavy,
2) "plesk hlavou o tvrdý materiál".
N Pedro1 - ® Út 26.3.2013 16:58:03
meteor >> Tady je návod:-)

http://dadala.hyperlinx.cz/ryb/rybr0033.html
N Pedro1 - ® Út 26.3.2013 16:57:23
meteor >> V té původní přípravě která se dělala za krále Klacka se rybičky u Vltavy obalovaly a smažili zaživa:-)
N meteor - ® Út 26.3.2013 16:45:01
Technický dotaz: jak efektivně a rychle pozabíjet takové množství pidirybek?
N RomanBA - ® Út 26.3.2013 16:36:38
Grundle sa kedysi v Bratislave predavali,robili ich s číkov(piskoř pruhovaný),pre jeho kvalitne tucne mäso bol vraj ako grundle vyhladavana pochutka.Viem to len s citania o starej Bratislave,kde to spominaju,pripravovali ich starí dunajskí rybari.
N šmudla007 - ® Út 26.3.2013 16:30:44
machiiii - >> grundle se dá udělat z jakýchkoliv malých rybek menších než cca 10cm, nalovených při výlovu, do čeřenu do sítí apod. Finta je v tom že pravá grundle se nikdy nekuchá, nalovíš, opláchneš, obalíš v mouce koření soli a pražíš(fritéza) dokřupava, jí se i hlavou šupinama teplá čerstvá.
Lze použít hrouzky, oukleje, nalovený potěr plotic cejnů, okounků. Když jsou rybky větší tak je dobré je trošku oškrábnout a nakrájet na menší kousky jak tu kolega níže psal rybí čipsy.
Pražil sem malé okounky (8-12cm) na pánvi neškrabané i s hlavou a dali se pokřoupat vcelku, od 15cm nahoru je už dobré je oškrabat(šupinky zaskakují mezi zuby).

Čili grundle= cokoliv pod 10-12centimetrů.Piplačce bych se vyhnoul obloukem.
N PoolBilly - ® Út 26.3.2013 16:27:27
machiiii - >> náhradních variant na grundle je několik,viz.např.kolega mipa,záleží jak si je kdo upraví,já si dělám z ouklejí,odříznu hlavičku u ocásku stlačím tělo dvěma prsty a tahem směrem k hlavě ji zbavím šupinek i střev,nasolím a opražím na oleji a dobrou chutˇ




N mipa - ® Út 26.3.2013 16:09:45
machiiii - >> sice nedělám "čisté" grundle z celých rybek, ale moje kulinářská úprava ryb se tomu moc přibližuje ... http://www.mrk.cz/kucharka.php?id=27711 ... a mnohdy to je i se sháněním rybích surovin daleko jednodušší :-D)))
N valcha186 - ® Ne 24.3.2013 20:15:37
Děláme je jenom z hrouzků, není to tak pracné. Jenom kuchám nůžkami z manikůry, opláchnu, nasolím, mouka, paprika, čili a na co je chuť. Pak jenom ve friťáku a jde to rychle. Jenom čerstvé, křupavé. Nikdy nedělat do zásoby. Někdo vyhazuje hlavy, my konzumujeme celé, nic to není. K tomu studené bílé víno. Hrouzků máme hodně. Nemají skoro kosti. Z plotic děláme jenom zavináče, saláty, slanečky, ev. přeudíme a naložíme. Dnes jsem přinesl ryby naložené od vánoc a jdu dělat salát. Dobře nasolit,ocet - voda 1:1 a je skoro hotovo. A na rybníku je ještě led. Sekám díry ze břehu. Už jsem se letos topil.
N Čík - ® Ne 24.3.2013 12:49:14
Naposledy jsem je dělal z okounků.Zbyly po výlovu v jámě,tak jsem je zužitkoval.Oškrabal,vykuchal a nasolil.Pak jsem je obalil v hladký mouce a upražil ve vysoký vrstvě oleje.Prcal jsem se s tím asi 2 hodiny,ale výsledek byl prvotřídní.Hotový jsem bohužel nestihnul vyfotit.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

[ otázky | všeobecné | ostatní ]

Co je nového - všeobecné
Oznámení - obecné
Vložit oznámení

Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí - obecné
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniSHIMANO Recovery sling (SLEVA 30 %)

Za 789 Kč s DPH.
Přechovávací nafukovací sak. Skládací provedení (včetně prostorově úsporných plováků). Součástí balení je nosná taška.


akce, rybareniMS-Range Econ Feeder MH - 360cm

Za 2 599 Kč s DPH.
Velmi kvalitní feederový prut z vysoce komprimovaného uhlíku se štíhlým blankem. Korková rukojeť je zčásti opatřena protiskluzovým materiálem EVA.


Doporučujeme cestovku
Rubrika Cestovky
lovtour.cz lovtour.cz

Rybářské expedice za tajmenem a ostatními druhy ryb Sibiře. Objevování nových destinací a návštěvy osvědčených míst.