Váš NEJ pevný splávek (na odhoz) na stojaku

Rad bych se dozvedel, jake jsou nejoblibenejsi pevne splávky pri beznem chytani na odhoz na klidne vode. Muj favorit je nejspis jiz nevyrabeny Traper serie Gold (zejmena kvuli neskutecne trvanlivosti predevsim telicka - zadne zarezy do laku pri posouvani po vlasci). Jake kousky mate radi vy a proc? Obrazky vitany!
Autor diskuse: Knecht - Profil , 21.3.2013 plavaná - náčiní, doplňky

marmyš - Profil | Út 30.7.2013 16:03:55

HP >> Já už bych na tu bílou asi neměl oči,raději mám tmavou.

PetrZ - Profil | Ne 28.7.2013 20:00:28

HP >> Tak to je jiná. Něco málo jsem o tom četl v knížce "Plavaná s Vincentem" nebo jak se jmenuje, ale zkušenosti mám nulové. Díky

HP - Profil | Ne 28.7.2013 12:44:50

PetrZ >> Ne, tohle je jen kvůli fotce položené poblíž břehu. Klasicky lovím pouze s vyvažením na antenku. Jediný případ takového vyvyžení by bylo kvůli vyditelnosti splávku.

PetrZ - Profil | Ne 28.7.2013 6:42:04

HP >> Ahoj, jen se chci zeptat, jestli na Tvém obrázku z 23.3.2013 9:23:18 máš ten splávek vyvážený tak, jak s ním lovíš... Díky

Miki - Profil | Út 26.3.2013 19:23:50

packa >> U Kunětic je to super a zatím ještě nedotčený. I výš proti proudu až k Němčicům je to panenská příroda.

packa - Profil | Út 26.3.2013 18:47:06

pardubice neznam-muj rajon je od Prelouce po Podebrady a obces i niz-nejvic kolem Kolina.Nastesti se u nas takove mista jeste daji najit
ale nahoru se letos taky chystam-chci hodit lod v Kuneticich na vodu a na par dni to tam trochu prozkoumat a pri tom nejaka ta rybacka-je blby ze se proti vode nedostanem pres Prelouc

Miki - Profil | Út 26.3.2013 18:10:52

packa >> Znáš to u nás v Pardubicích??? Bydlím od ní 200m a bývali doby, kdy jsem u ní seděl s bičem a nebo mačkou 7x v týdnu. Věř mě, že dneska je to už jinak--alespoň tam, o čem mluvím já.
Zkus dneska u nás najít někde pod jezem točák krytej keřem a vyjdi si s pár hrstma kolínek, který hodíš pod špičku prutu. Za prvý, podobný místo nenajdeš a s tímhle krmením tam budeš sedět bez záběru a nebo maximálně s pár skalákama---když budeš mít kliku.
Tak že proto je to už dneska jiný.

packa - Profil | Út 26.3.2013 18:02:37

Miki >> proc by to dneska melo byt na Labi jinak?pokud prijdu na misto kde je podle brehu prouzek stuliku neni nad 5m prut a posadit to hned za ne

Miki - Profil | Út 26.3.2013 17:53:51

SAHIB >> To je pravda. I tenhle způsob chytání pod nohama je super a třeba z jara je to opravdu dost dobrá věc. Pamatuju u nás na Labi stačilo kdysi hodit pode břeh hrst kolínek a chytali jsme na brčko pod špičkou cejny okolo 45cm a občas se spletl i kapřík. To už dneska sice není pravda, ale neznamená to, že bych tímhle způsobem nechytal už nikdy nikde. Tak že souhlasím a opakuji, že je to další ze způsobů plavačky, který má svoje kouzlo.

SAHIB - Profil | Po 25.3.2013 20:21:35

Knecht >>
tak to taky pravda,-))
ale už sem si to taky vymakal,našel způsob jak to co nejvíc zpestřit,-)
nemůžou totiž přenýst přes srdce když vidí,jak na brkouše to letí cca 25-35 m,a pak tam ještě lapneš kapř,a oni ne-))
a Ty puplinky-))to je paráda,jak se jemně potápí brkouš,neb to udědá šv..a je pryč,nestačíš ani se nadechnout a šupajdí pod vodou po dálnici-))hihi

Knecht - Profil | Po 25.3.2013 20:13:39

SAHIB >> jj - to chytani kousek od brehu, kdy vidis jak ti bublinky pomalinku jdou k antence a ta se pak jen tak trosku pohne do strany...hezky se u toho klepou ruce :) S anglanem je to proste jine, tam mi to obcas kresilkari pekne znechuti, kdyz si to pred tim neotravim sam jak to nedokazu s potrebnou presnosti nakrmit...

SAHIB - Profil | Po 25.3.2013 19:55:25

Miki >>
to je to!Jak čuchneš,tak se to těžko nechává!
Teďka jsem ještě poslední 2-3 roky čichnul ke splávku pořádně jako takovému,jen tak pod nožičky-klasa "husáček"brčko a nemá to chybu..-)
Nahodíš-sedneš-lehneš do travičky a pozoruješ co se děje kolem a koumáš,jak to ještě vymakat víc a líp-))
Já si dovezl ze Slovenska od šváry-koupil jsem v Sučanech u "babči"-))frťanky-))hihi(hned si s každým musela dát frťana kdo došel kupovat-)))5-díl Italskou boloňu,nádherná...-)
Chtěla za ní nekřesťanský prašule,pak sme se spijaly-))a nechala mi ji za 1/2vic.-))
a byla Vynikající,já s ní chodil na líny,..fantastická věc-))

Miki - Profil | Po 25.3.2013 19:47:28

SAHIB >> To jsem chtěl právě podotknout. Já když jsem poprvé zakoupil opravdovej matchovej prut v roce 88, dovezenej pod rukou z Německa a osazenej navijákem Silstár, myslel jsem, že jsem vyhrál.
Kolikrát jsem tím drahým prutem hodil, kolikrát jsem to celý urval a málem rozsekal, to bych nespočítal. Jen ta zarážka, jak se mě pořád zadrhávala o očka--já nadával jak špaček a říkal si, že tímhle způsobem chytaj jen idioti a vymyslel ho úplnej magor.
Dopadlo to tak, že když dneska přijedu třeba na Seč, což je přehrada kterou mám kousek od domova, tak nejdřív vytáhnu mačku s tím, že pak rozbalím feeder, ale u mačky už zůstanu až dokonce a další cajky nevybaluju. Prostě mě to baví, i když začátky byly šílený:-))

SAHIB - Profil | Po 25.3.2013 19:37:52

Miki >>
zduř,
pěkně napsaný-))
Já taky jedu na odhoz anglána,a než sem si "vytunil bročky,zarážky,tak sem nejednou u vody"rozšlaputo" klacíky,ale vzápětí sem dotoho šel znova,abych to vytunil..-))
Je to paráda s anglánem na dálku-))

Miki - Profil | Po 25.3.2013 16:15:12

"angličák" je waggler, tedy typ splávku, kterej je laicky řečeno dlouhej, kývající se a upevněnej jednobodově. Všichni jeho podobu známe --to jen pro blázny, kteří by mě mohli přesvědčovat, že i brčko upnutý přes "téčko" je angličák.
Hlavní rozdíl je v tom, jestli ho používáš průběžně a nebo na pevno. I při pevným uchycení jde pořád o typ waggler, což je snad jasný, ale nejde o průběžnej systém. Známá věc je použití pevně upevněnýho štíhlýho angličáku na 10m biči--například.
Jinak je hlavní podstata waggleru dlouhej nához, stabilita ve větru a vlnách (díky ponořenému těžišti) a samozřejmě možnost chytání na hloubce větší, než je délka prutu+ další moznosti, jako je propad, nebo chytání přímo u dna (kladivo) atp. Nesouhlasím s tím, že už skoro nikdo nechytá na průběžnej systém---to je kravina. Podívej se třeba na ligu v PCE, kde se na klasickou průběžku chytá normálně i na Labi, kde lze chytat s upevněním na pevno-přes téčko. Je to proto, že sestava udice je trošku jiná, než při chytání s "téčkem" a právě ta "trošková odlišnost" ti umožní chytit o krapet víc ryb, než Franta vedle.
Vymakat průběžnej systém--především upevnění hloubkových zarážek, aby se neposouvaly a procházely očky tak, aby jsi z toho neměl nervovej záchvat--je umění a zjednodušit si to upevněním přes téčko umí každej.
Jinak je na tom opravdu prd. Stačí se tomu pár let věnovat, abys odchytal ve větru a vlnách, jako třeba na Mušově, nebo na řece a nebo na pískovně, kde je 8m hloubky. K tomu samozřejmě musíš zvolit správnej prut, naviják, vlasec a to nejdůležitější---------ten správnej waggler a k němu montáž, která se nemotá. Pak už stačí jen přesně nakrmit (to je taky brnkačka) a hurá na to.

Knecht - Profil | Ne 24.3.2013 20:06:36

pepson >> u mne byva prave u pevneho splavku ten plus, ze kdyz ve sloupci "zlobi" drobnejsi ryby (zejmena perlini dokazi pekne potrapit) tak se shrnou broky do tezsiho retizku bliz k hacku a alespon obcas to v klidu propadne. Vyhoda propadu u anglicaku nemusi byt vzdy vyhoda.

HP - Profil | Ne 24.3.2013 19:33:29

pepson >> No většinou se jde obraceně a z pevného se přichazí na angličák. Pravda je taková, že natom celkem prd je a když to dostaneš do ruky tak je to paráda.

pepson - Profil | Ne 24.3.2013 19:26:02

HP >> Ja to chápem,nie sme v spore,tiež som len upresnil,prečo uprednostňujem anglán ;-)

HP - Profil | Ne 24.3.2013 19:23:20

pepson >> Já jen se snažím ti vysvětlit, že pevný splávek je pevná splávek a angličák je angličák i když je přichycený na vlasec pevně přes tečko.

pepson - Profil | Ne 24.3.2013 19:18:45

HP >> Pre mňa je u anglána kľúčová výhoda počet potrebných brokov (dva,tri na dováženie) oproti klas.pevnému,kde ich je na mňa príliš veľa a treba špekulovať o ich rozmiestnení-ako som už spomínal,minulý rok som s plavákom začal,takže zatiaľ skúšam to jednoduchšie.

Milda-D - Profil | Ne 24.3.2013 19:18:38

ahoj.
tenhle splávek je na řeku a ne na stojáka.
samozřejemě se dá použít i na stojáka,ale za mně angličák - na stojačce s ním hodím až 50m-záleží na gramáži.
krom toho si uděláš hloubku jakou potřebuješ.

HP - Profil | Ne 24.3.2013 19:12:54

pepson >> no podle mě je anglán anglaném a je jedno jestli je na tečku a nebo na průběžce. Ono dneska není ani tolik lidí co by průběžku chytali.
Pevnej se používá na stojáčkách v kombinaci s match prutem naprosto běžně. Někdy je lepší jak angličák, někdy je to obráceně. Každý způsob má svá plus a mínus.

pepson - Profil | Ne 24.3.2013 18:40:03

HP >> myslel som si,že sa medzi pevné počíta aj anglán cez "téčko".Pevné klasické som skúšal len cez zimu na riečke a to všetko do max 1,5 gr.Som úplný začiatočník,poriadnu rieku v okolí nemám a tak mi najvýhodnejšie na stojákoch vychádzajú tie anglány ;-).Preto som nad boloňou ani nerozmýšľal.

Miki - Profil | Ne 24.3.2013 17:08:33

Šinic >> To je opravdu zajimavá záležitost. Na tomhle se ukazuje, jak lze debatu o splávcích ještě povýšit o třídu výše.