Vláčení - potřebuji radu...

Zdar kolegové, cca před 12 lety jsem přestal vláčet, drtilo mne, že za vycházku nechám ve woblerech ve vodě třeba 1.000,-Kč. Po dlouhé době se k tomu příležitostně vracím. V uplynulých 20 letech jsem se kvůli skladnosti vyprofiloval na fanatického vyznavače teleskopických prutů a troufám si tvrdit, že v kaprařině mám po letech testování absolutní top pruty, bez ohledu na cenu. Za to jsou to pruty kvalitní, lehoučké a svými vlastnostmi se blíží děličkám.
Teď tedy hledám maximum možného v teleskopickém prutu na vláčení. Musím podotknout, že propadám vláčení našich dědečků, tedy vláčení s mrtvou rybkou. Tedy hledám prut, kterým budu moci házet mrtvé rybičky, třeba ploťky o velikosti mezi 10 - 15cm. Rybička poletí a ve vodě bude pracovat na systémku s kovovou hlavičkou. Máte pro mě nějaká doporučení? Ptám se i na vhodnou gramáž a délku prutu. Prut bude osazen Shimano Stradic 30 s bojovkou. Odpovědi typu: "kup si děličku a neblbni" nehledám :-))
Ještě bych Vás rád upozornil na to, že jsem také hledal - viz. obrázek a odkaz níže - je tohle co hledám??? Další varinaty?

http://www.loveckyrevir.cz/loveckyrevir/eshop/42-1-PRUTY/0/5/2289-Shimano-CATANA-CX-Tele-Spinning-270-MH-2-7m-14-40g
Autor diskuse: Wamp - Profil , 27.2.2013 dravci - náčiní, doplňky

Mrakoš - Profil | Pá 1.3.2013 19:14:15

osprey >> Mám silstar telespin, jen ve 270cm. Byl to můj první prut a proto jsem s ním i vláčel, ale teď už bych do toho znova nešel. Nejsem moc vybíravej, ale tohle už fakt ne. Teď už mu chybí horní dva díly, ale občas ho ještě vytáhnu - na jerkování.

osprey - Profil | Čt 28.2.2013 19:24:11

Wamp >> Roky jsem chytal s třímetrovým teleskopickým Silstarem 20-60 g. Od ouklejí na plavačku až po sumce metr dvacet na přívlač.

I štik jsem s ním vyvláčel dost, ale byly to doby, kdy jsem ještě nástrahy víc tahal. Mám ho pořád, ale chodím s ním už jen na mníky (1 - 2 vycházky ročně a většinou zero).

donald5 - Profil | Čt 28.2.2013 19:10:34

Wamp >> já jsem chtěl 270, 300 mě přišla už moc nepraktická na přívlač ze břehu co chytám. Pokud se dostaneš hmotnostně do těch cca 30g nástrahy a ne víc, tak bych neváhal asi s tou 270.

Wamp - Profil | Čt 28.2.2013 17:23:40

Tak mi z toho vychází ten těžší trimetr.

Flying trout - Profil | Čt 28.2.2013 17:22:31

Já koupil tátovi teleskopickej přívlačák, má tak krutě slabou špičku, že mu 2x praskla, buď bych prut vyzkoušel nebo koupil větší gramáž, ale nekupoval bych teleskop na blind! Osobně teleskopy nepoužívám.

Wamp - Profil | Čt 28.2.2013 17:22:09

donald5 >> pokud si to četl cele, tak uz se v té Catane vlastně rozhodují pouze mezi:
- 3.00/ 20 - 50gr
nebo
- 2.70/ 14 - 40gr

Co by si vzal???

Wamp - Profil | Čt 28.2.2013 17:18:39

mascha >> děkuju, promyslim to, opravdu.

donald5 - Profil | Čt 28.2.2013 16:47:30

Wamp - >> Ahoj. I já jsem asi barbar na vláčení a tuhle catanu používám absolutně nevhodně na občasné vycházky s větším smáčkem, když vše ostatní selže a povedla se i kudla kolem 70 cm. Takže je to takovej univerzál na vše :-))). Jenom mě mrzí, že jsem se nechal ukecat na 240, když momentálně neměli tu 270.

mascha - Profil | Čt 28.2.2013 16:40:47

Wamp - >> Já tomu moc nerozumím a omlouvám se předem. A to jsem to přečetl celé. Čemu? Tý motivaci na sanderbait. Říkáš, že hlavně nechceš trhat, protože to leze do peněz. Ok, souhlas. Ale vláčení chcíplotiny počet trhání nesníží. A jak už tu bylo napsáno - mrtvá rybka na systémku loví o po utržení. I kdybys utrhl jednu ročně, tak to není moc chválihodný počin.
Úkol zní - eliminovat trhání. Takže za prvé se zbavit mohutně oháčkovaných nástrah - wobů a systémků. Za druhý se zbavit drahých nástrah, tedy zase woby. Co zbyde? Jednoháčkové systémy na gumy ev. mrtvolky. Existuje spousta montáží, který minimálně váznou - texas apod., kdy je hrot háčku skrytý v gumě a štika to hravě vykousne sobě do tlamy. Zátěže buď jigovky, nebo karolina nebo třeba dropshot. Dropshot je třeba věc, na který můžeš nabodnout na jednohák i mrtvolku a podpořit tím lákavost. No a jednoháček není po odtrhu ve většině případů smrtelnej.

K prutu ti neporadim, ale zkus se zamyslet nad tím cílem a vzít v úvahu i jednoháčkový systémy pro gumy, peří a mrtvolky.

Dík

Flip - Profil | Čt 28.2.2013 16:20:05

Wamp >> mám též osobní zkušenosti s tím posláním pár darebáků před komisi a můžu tě ubezpečit že většina z nich byli v civilním životě slušní lidé a téměř vždy si své nesprávné počínání nějakým způsobem dokazali i zdůvodnit.
Pokud trváš na svém tvrzení,že budeš ohleduplný i k těm dravcům,tak by jsi měl zvážit jestli by nebylo lepší vůbec pokládat nějaký precedes,který by mohl svádět k domněnce,že tvé chovaní nebude právě košer ve vztahu k tomu co hlásáš.Toť můj názor.
Není důvodů mít obavy k tomu že by mě tvé počínání nějak eminentně zneklidňovalo.Jsem totiž za léta svojí praxe na to u některých rybářů zvyklý.(proto to tak s našimi vodami vypadá)
Přeložím ti to ještě do vaší kaprařské terminologie.Pokud budeš chytat ve vázkách ,tak taky použiješ únikovou montáž aby měl kapr v případě utržení šanci na přežití.Takže pokud budeš chytat s mrtvou rybkou na systému,tak s každou takovou utrženou nástrahou vzrůstá nebezpečí poškození ryby.Tak a teď si to přelož do své filozofie a udělej si z toho pro sebe závěr který už dále nehodlám nikterak ovlivňovat ,protože vše potřebné za svoji osobu jsem ti už sdělil.

Wamp - Profil | Čt 28.2.2013 15:04:52

Flip >> kamarade, osobně se povazuji za slusneho cloveka, ale posoudit by to musel někdo jiný. Já ti tady slibuji, že se budu k dravcum chovat stejne slušně jako ke kaprum. Ber to jako uklidneni tvých obav, nikoliv jako nový závazek, protože jsem to tak doposud samozřejmě dělal.

Mimochodem v rámci svého zamestnani jsem ryby i ustanovení ryb. radu vždycky chránil a pár vykuku či jinych smetáku poslal před prestupkovou komisi i do trestního řízení...

Jarda Š. - Profil | Čt 28.2.2013 14:33:43

Palusko >> Od začátků mám děličky i teleskopy. Když mi jde o kompaktnost a rychlost rozložení, tak vezmu teleskopy, i když pochopitelně z hlediska akce jsou děličky lepší.

Flip - Profil | Čt 28.2.2013 14:10:42

Wamp >> kamaráde ,tak tohle ti já osobně věřím-protože jsi vlastně výstavním vzorkem moderního trendu kapraření.Většina kaprařů totiž dokážou dívat na toho kapra jako na rybu z jiné planety.Dokážou pro něj přichystat podmínky a po vylovení se mu dostane přízně jako malému dítěti v peřince.Na ostatní ryby koukají z patra a o jejich osud se pramálo zajímají,stejně jako tobě je i v tomto případě lhostejný osud těch utržených mrtvých rybek a jejich následné pozření dravcem.
Pokud budeš kaprařit na fleku kde budeš mít příliš vysoké procento pověšených kaprů,tak se na to taky asi vybodneš.Zkus něco podobného udělat i s tou mrtvou rybkou.Bude to od tebe vůči těm dravcům férové jednání.

Palusko - Profil | Čt 28.2.2013 14:08:00

Jarda Š. >> Chytat sa da aj s hadicou :) Nazvyme to inak, jedina vyhoda teleskopu je jeho kompaktnost, vsetko ostatne ma delicka lepsie a to nie zanedbatelne, je to dane fyzikalnymi principami oboch rieseni. Presiel som si obdobim na zaciatku 90 rokov ked boli teleskopy (napriklad od f.Sona) IN. Vo vecsine kramov sa dali kupit len teleskopy takze moja vybava boli vylucne 4 rozne teleskopy. No od momentu ako som chytil do ruky moju prvu delicku tak som ich uz viac k vode nezobral.

Wamp - Profil | Čt 28.2.2013 13:57:11

Pánové, já chápu, že má každý právo na svůj názor i negativní. Nicméně dlouhodobě a plánovitě se věnují kaprarine, tohle má být prilezitostna nadstavba. 90% času trávím a budu i nadále trávit lovem milovaných supiku.. když už k tomu někdy sahnu nehodlám nakupovat bombastické umělé nástrahy, nejen vzhledem k vazkam, jejich ceně, ale i četnosti využití. Věřit mi můžete i nemusíte.

Pedro1 - Profil | Čt 28.2.2013 13:41:23

Wamp >> No pokud budeš tu rybku vláčet jak se tady popisovalo - šmikat s ní sem a tam a občas jí necháš ležet na dně,tak se vsadím o cokoliv,že budeš trhat mnohem víc,než když budeš vláčet wobler s maximálním ponorem menším,než je hloubka vody.

Flip - Profil | Čt 28.2.2013 13:40:37

Wamp >> víš ono je to trochu jinak-ten kluk byl moc fajn a dobrej rybář v jinejch oborech.Dá se říct že to byl i můj kamarád.ale právě tohle jsem mu měl za zlé a ve vláčařských kruzích za to sklízel i posměch.Dle mého soudu tažená mrtvá rybička je velmi účinná nástraha o mnoho účinější než nějaká umělina.Nicméně v dnešní situaci dravců a v podmínkách co uvádíš je to prasárna nejhrubšího zrna.To že rybičku na systému nebudeš trhat stejně dobře jako ty woblery můžeš vykládat dětem před spaním jako pohádky ale ne na serveru kde občas narazíš na někoho,kdo už má nějaký ten pátek přívlače za sebou.Navíc i kdyby jsi tu mortabilitu nástrahy eliminoval na čtvrtinu,tak po tobě zůstanou stejně ve vodě Potěmkinovy vesnice.
Takže moje rada zní -změň revír kde budeš méně trhat a nebo v tom lepším případě se na to vybodni úplně a zkus to sportovněji.

Pedro1 - Profil | Čt 28.2.2013 13:38:35

Flip >> To je další věc.

Wamp - Profil | Čt 28.2.2013 13:29:11

Pedro1 >> našel jsem tu Catanu už i ve třech metrech a gramazi 20-50gr.

V drtivé většině při vazce povolí rybicka a systémek i s lankem vypálí z vody, neříkám že vždy, ale určitě nekolikanasobne častěji než u klasického wobu

Wamp - Profil | Čt 28.2.2013 13:25:38

tomisBMW >> nahozu v plně síle tak 30- 40., pak už se trhá. Těch systemku je celá řada, stačí trochu zagooglit. Jinak já mám jakesi rozporné dvouramenne perko pod kulovitou olovenou hlavickou. Ta ramenka vsunes jicnem di rybičky a vysunes je tělem ven. Následně na ne pripnes trojhacek u ritniho otvoru a dvojhacek po straně u hrbetni ploutve....

Flip - Profil | Čt 28.2.2013 13:25:14

Pedro1 >> no já bych k tomu dodal ještě tu maličkost,že společně s tou utrženou rybkou,tam v ní zůstane kus kovu který není moc kompatibilní s trávícím organismem predátora kterej toto utržené sousto pozře.:-(

Wamp - Profil | Čt 28.2.2013 13:20:11

Flip >> tak to je výborný, MRK si prostě tvoří i vlastní odbornou terminolgii, budu to respektovat. Takže pořizuji prut na sanderbait (čti - vláčení mrtvých nástrah., pozn. autora). :-))

Věčnou slavu a vzpomínku tvůrci.

Pedro1 - Profil | Čt 28.2.2013 13:18:49

Wamp >> Volil bych prut s vrhačkou kolem 60 g i kvůli dostatečně razantnímu záseku.

A jen takový dotaz,psal jsi že se tam u Vás hrozně trhá.Jestli trháš woby,co choděj sloupcem,co si myslíš že se bude dít s rybičkou na systémku,kterou budeš tahat u dna?Nevím jsetli to je ta správná cesta.
Nechtělo by se mi navazovat každý desátý nához nový systémek nehledě na množství nástražních rybek,které budeš muset sebou tahat.

Flip - Profil | Čt 28.2.2013 13:09:55

Wamp >> tažená mrtvá rybička-tato nástraha byla pojmenována podle jednoho rybáře s nickem Sander(dnes již bohužel zesnulého),který tento způsob lovu preferoval.Tento termín se ve vodách Mrku občas vyskytuje,takže teď už víš o co kráčí:-)))

Jarda Š. - Profil | Čt 28.2.2013 12:14:28

Palusko >> U vláčáku se špičkovou akcí je nevýhodou teleskopu prakticky jen to, že je trošku těžší, chytat se s ním dá v pohodě, proto bych zas tolik teleskopy nezatracoval.

tomisBMW - Profil | Čt 28.2.2013 11:39:56

Wamp >> jak vypadá ten systémek s kovovou hlavičkou ? taky bych to chtěl vyzkoušet ..a kolik náhozu ta rybka vydrží ?

Wamp - Profil | Čt 28.2.2013 8:52:55

Flip >> mohl by si mi prosimte přeložit výraz "sanderbait", chápu že to bude někjaká vláčecí nástraha zřejmě na princïpu gumové nebo zmražené rybičky, ale ať googluju jak googluju nïc mi k tomu nevypadne. Rád bych to krapet nastudoval...

Wamp - Profil | Čt 28.2.2013 8:43:43

Palusko >> díky :-))

Flip - Profil | Čt 28.2.2013 7:23:54

Na vláčení sanderbaitů ti stačí kterejkoliv teleskop s gramáží okolo 40-60 gramů (což asi bude váha té rybičky co uvádíš plus zátěž) z důvodů toho abys to odhodil.Vlastní lov probíhá přes prst,takž je jedno jestli to bude nějaké kopyto s ohledem na detekci záběrů.

met - Profil | Čt 28.2.2013 0:53:04

Tu Catanu ti vrelo odporucam. Mam tu istu, ale v 3m a na to, ze som to kupoval ako cestovny dovolenkovy prut je fakt fajn. Mam este Catanu teleskop 2,1m tiez super, aj ked tu som kompletne prerobil, odlahcil, previazal ocka. Dokopy mam 4 Catany a na to co potrebujes bude super ;)

Palusko - Profil | St 27.2.2013 23:53:48

Kup si delicku a neblbni :) teleskop je zly zly zly... ani nejdem vypisovat preco lebo je to velmi dlhy zoznam.
Teleskop je dobry len na bolonez a na rucku k podberaku.

perch2 - Profil | St 27.2.2013 21:56:08

Wamp - >> Takový teoretický dotaz. Musí to být notně teleskop? Tzv. travelové pruty (4-xdílů),ale na principu děličky taky nemohou být?
V odkazu máš fotku jak to asi vypadá...prut odpovídající tvým marametrům bych případně dohledal, tohle je jen pro ilustraci
http://www.henrystackleshop.com/images/shakespeare-​agility-travel-match.jpg