zaruka na veci z bazaru

chlapi chci se zeptat na vase nazory , myslite si ze na zbozi zakoupene v bazaru se vztahuje dle zakona nejaka zaruka ? je to stejne jako u ojetiny v bazaru nebo je to vystrel do tmy ? co myslite ma na tohle nekdo jasnou odpoved ? jde se branit proti necestnemu prodejci ktery deklaruje 100% stav zbozi a ono prijde uplne otriskany sunt ?
Autor diskuse: viceroy - Profil , 25.2.2013 všeobecné - náčiní, doplňky

viceroy - Profil | Čt 28.2.2013 14:33:34

dada11 >> jj vse bez zaruky na vlastni riziko

dada11 - Profil | St 27.2.2013 20:45:17

viceroy >> Ahoj, nečetl sem všechno. Ale už si se ptal?

nofish - Profil | St 27.2.2013 18:16:42

cejn11 >> Co jsem se díval, tak se pošta a přepravní společnosti dokážou ve vetšině situací z poničení vykroutit. Samozřejmě, pokud je proražený obal, tak jim to asi nevyjde.
MI dokonce i vykradli obsah balíku. Dokázalo se to podle váhy. Relamace v pohodě,, ale asi měsíc čekání.
K tomu balíku. O pokud je poškozen, tak ho můžeš odmítnout, nebo se zaměstancem pošty otevřít, ale jen na poště. Pokud se teda teď nepletu.

cejn11 - Profil | St 27.2.2013 18:09:15

nofish - pokud je balík poničen,nebo roztržen,nepřebírám.Zásadně pojištuji na 5000.- ,je to asi o 5.-dražší,ale vyplatí se.Jednou mi zničili balík a v něm rozlámali bolonku za 4000.- a ještě balík drze omotali izolačkou.Musím ale říct,že škodu uznali a hned zaplatili.

nofish - Profil | St 27.2.2013 18:05:04

cejn11 >> taky jsem pár balíků rozbaloval na poště. Ale z důvodu, kdyby byl obsah poničen. Stejně by se z toho ale pošta vykroutila, co jsem kdysi sledoval v tv, ani dokonalé zabalení a označení jako "křehké" ti nepomůže.... :-)

Rytíř - Profil | St 27.2.2013 18:02:05

anacid >> mám stejný dotaz jak kolega.

Jak to uděláš na té poště? Dokud nezaplatíš, nenechají tě balík rozbalit. Jedině že by byl viditelně poškozen a na to se myslím ještě sepisuje protokol. Jakmile zaplatíš dobírku, rozbalíš to, asi těžko ti vrátí peníze a zásilku vrátí odesilateli.

cejn11 - Profil | St 27.2.2013 18:01:53

nofish - taky si myslím,na poště to bude asi tak,zaplat a další.....

cejn11 - Profil | St 27.2.2013 18:00:28

anacid - nevěřím ale tomu,že by to mělo nějakou váhu,kdyby došlo k řešení problému a už vůbec ne,kdyby měla pošta svědčit,zda byl př.naviják poškrábaný,nebo stav neodpovídal tomu,na čem si se domluvil s prodávajícím.

nofish - Profil | St 27.2.2013 17:58:21

anacid >> Dotaz. Jak to uděláš na té poště? Dokud nezaplatíš, nenechají tě balík rozbalit. Jedině že by byl viditelně poškozen a na to se myslím ještě sepisuje protokol. Jakmile zaplatíš dobírku, rozbalíš to, asi těžko ti vrátí peníze a zásilku vrátí odesilateli.

jaryn82 - Profil | St 27.2.2013 17:56:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

viceroy - >> Je-li Zboží Kupujícímu předáno v porušeném transportním obalu, je Kupující oprávněn Zboží nepřevzít. V takovém případě zůstává zachován nárok Kupujícího na poskytnutí řádného plnění Prodávajícím či na vrácení kupní ceny. Volbu provede Kupující.
Na použité zboží se nevztahuje žádná zákonná záruka, tak jak je určena u nového zboží, ale Prodávající odpovídá podle § 616 odst. 1 obč. zák. za vady, které prodávaná věc má již při převzetí, přičemž se za takové vady nepovažují vady odpovídající míře běžného opotřebení používáním věci. Tato odpovědnost za vady platí 12 měsíců.

Sp. - Profil | St 27.2.2013 17:56:34

no pokial viem tak na veci zakupené v bazare je zaruka 6mesiac ale nesťahuje sa na zavady ktore boli už pri kupe tovaru a zakaznik bol o nich upovedomeny :)

anacid - Profil | St 27.2.2013 17:54:49

cejn11 >> Pošta nemusí vědět co jsi objednal - důležité je to, že vidí co obsahuje zásilka, kterou před jejich očima rozbalíš. Jestli v ní je nebo není to co tam být má, už je na tobě.

c.13 - Profil | St 27.2.2013 17:48:26

Kup si nové a máš klid.....je to něco za něco, chceš ušetřit - nečekej záruku!!!
Sice už se v tom asi 2 roky nepohybuju,ale měl jsem prodejnu (ne rybařinu) i s bazarem a při konzultacích na patřičných úřadech jsem zjistil: Záruku může zákaník požadovat,pokud kupuje použité zboží od firmy,která se prodejem použitého zboží zabývá. Nelze záruku požadovat od fyzické osoby - nepodnikatele. A pokud kupuješ použité zboží v bazaru, tak záruka se nevztahuje na vady a poškození způsobené předchozím majitelem.

jaryn82 - Profil | St 27.2.2013 17:48:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

viceroy - >> a) Při prodeji nové věci odpovídá prodávající za všechny vady, které představují rozpor s kupní smlouvou a které se vyskytnou po převzetí věci v záruční době. Délka záruční doby je stanovena v § 620 a od 1. 1. 2003 činí u spotřebního zboží zásadně 24 měsíců. Smluvně může být záruka rozšířena nad zákonnou výměru.

b) Byla-li snížena cena pro vadu zboží:
Za ty vady nových nebo použitých věcí, pro které byla snížena cena (§ 619 odst. 2 občanského zákoníku), prodávající neodpovídá, jestliže bylo při prodeji postupováno podle § 618 občanského zákoníku (Při prodeji mohou být prodávány též věci, které mají vady, jež nebrání tomu, aby mohly být užívány k určenému účelu. Prodávající musí tyto věci prodávat jen za nižší ceny, než je obvyklá cena bezvadné věci. Musí upozornit kupujícího, že věc má vadu a o jakou vadu jde, není-li to zřejmé z povahy prodeje. Z povahy prodeje je zřejmé, že jde o prodej vadných věcí, zejména tehdy, je-li tak označena prodejna, popř. některé z oddělení prodejny, avšak i v těchto případech je třeba kupujícího výslovně upozornit na to, o jakou vadu jde. V dokladu o zakoupení věci použité, věci s vadou nebo výrobku, jehož užitná vlastnost je jinak omezena, musí být tyto skutečnosti vyznačeny - § 16 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Za vadu věci, pro kterou byla sjednána nižší cena, prodávající neodpovídá. Jestliže však prodávající nesplní uvedené povinnosti nebo alespoň jednu z nich, odpovídá za vady prodané věci v plném rozsahu.).
Vzhledem k délce záruční doby, zejména při prodeji spotřebního zboží a k možnosti jejího prodloužení je v § 619 odst. 2 občanského zákoníku výslovně stanoveno, že záruka a tedy ani odpovědnost prodávajícího za vady se nevztahuje na opotřebení věci v důsledku jejího obvyklého užívání; to platí pro všechny věci.

c) U věcí použitých nepřichází v úvahu odpovědnost za vady, které se vyskytnou dodatečně po převzetí věci. Na věci použité neplatí záruka, odpovědnost prodávajícího se vztahuje jen na vady, jež tyto věci měly při převzetí kupujícím. Vyjde-li taková vada najevo až dodatečně, je stanovena prekluzivní lhůta pro vytknutí vady kupujícím a pro uplatnění práva z odpovědnosti za vady (§ 626 odst. 3 občanského zákoníku). U věcí použitých práva z odpovědnosti za vady věci zaniknou, nebyla-li uplatněna do 24 měsíců ode dne převzetí věci kupujícím. Prodávající může tuto dobu v dohodě s kupujícím zkrátit, ne však méně než na 12 měsíců; tuto dobu uvede prodávající v dokladu o prodeji věci.

cejn11 - Profil | St 27.2.2013 17:47:42

anacid - mě by zajímalo,jak na poště budou vědět,co jsi si u prodejce objednal:-)Já posílám zásadně až po připsání peněz na účet a bez problémů

anacid - Profil | St 27.2.2013 17:45:09

Efis9 >> Já to za buzeraci prodejce rozhodně nepovažuju - týká se to pouze prodejců, kteří nenabízejí platbu dobírkou. A z pohledu kupujícího je to minimalizace škod - radši přijdu o 150,- než třeba 5 tis.za platbu předem a žádné došlé zboží. A mimochodem pokud se týká ochrany kupujících, tak to tak docela neplatí. Sám jsem právě z důvodu platby předem přišel před rokem o víc než 4 tis. a dodnes je nemám. Ani od prodejce ani od Aukra.

Mjaška - Profil | St 27.2.2013 17:37:51

Jeden autobazarník říká "Záruka končí předáním peněz" ... možná úsměvné ale částečně realita současnosti ...

Efis9 - Profil | St 27.2.2013 17:36:05

anacid >> Z me strany ja bych ti na to nepristoupila a nejde o to zda tu neco smrdi nebo ne. Na dobirku neposilam ze zasady jen ne velmi vyjimecnych pripadech. A komplikovat si veci zpusobem cast poslu cast zaplatim pri dobirce, nechapu v cem je smysl. Stejne to zaplatis a az pak oteviras balik, tohle mi tak trochu prijde jako buzerace prodejce. Nevim jak moc casove vytizeny jsi a jak moc veci si jiz pres aukro prodal. Ale zrejme ti nedochazi ze tohle neni zadna tva zaruka v neposledni rade aukro samo o sobe ti zaruku dava takovou ze kdyz posles penize a zbozi ti nedijde nebo je tam neco v neporadku penize ti vrati aukro ze svych nakladu a zbytek si resi s danym prodejcem. Navic u kazdyho prodejce je hodnoceni jeho obchodu. At prodeje tak koupe a toto hodnoceni res. u prodeje ma nebo nekolik bodu. Cena za zbozi, shoda predmetu s popisem, komunikace, rychlost odeslani a naklady na prepravu,

nofish - Profil | St 27.2.2013 17:35:19

anacid >> to s tou policií je pěké, ale to samé můžeš udělat, když zaplatíš předem na účet a prodejce ti zboží nepošle. Aukro ti to dokonce pomůže řešit.
Jestli mám platit věcc za 200 a poštovné 40, nebo poštovné s dobírkou 130....
Nakupuju tam roky. Dívám se od koho kupuji, co kuppuji a za kolik a nemám nejmenší problém.

anacid - Profil | St 27.2.2013 17:32:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ještě jsem zapomněl - v případě jakéhokoliv podezření máte právo požadovat rozbalení zásilky na poště. Pokud se tam objeví něco špatně (třeba půl cihly místo celého navijáku) můžete zastavit vyplacení dobírky a celou věc v součinnosti s poštou ohlásit policii.

anacid - Profil | St 27.2.2013 17:29:25

Já mám v tomhle poměrně dobré zkušenosti s Aukrem. Zásadně peníze předem neposílat a požadovat pokud možno osobní odběr a když to není z nějakého důvodu možné (logicky si nepojedu na druhý konec republiky pro věc za 500,-), tak dobírku. Pokud se prodejce ohrazuje, že dobírku nenabízí protože je riziko nevyzvednutí zásilky a náklady spojené s poštou jdou pak za ním, tak se vždy dá domluvit na částečné úhradě převodem (částka v ceně poštovného + doběrečného, obvykle kolem 150,-) a zboží si nechat dobírkou poslat jen za prodejní cenu. Pokud na to nechce prodejce přistoupit, něco tam smrdí a je lepší od toho ustoupit rovnou.

viceroy - Profil | St 27.2.2013 17:13:15

nikdo uz nic ?

ranča - Profil | Út 26.2.2013 18:33:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

viceroy - >> pokud jde o bazar jako celek tak si myslím že i když by tu nějaká záruka teoreticky měla být tak může být problém se s některými kupujícími domluvit. V mém případě když něco prodávám tak nechám kupujícího ať si danou věc prohlédne, ošahá a když se mu nebude zdát tak ať ji klidně pošle zpátky.. myslím že je to všechno jen o domluvě

HP - Profil | Út 26.2.2013 18:22:58

Bazarové zboží je vždycky trochu risk, sice se to hezky píše o těch 14 dní, ale v reálu tomu vůbec nevěřím. Jak tady píší kolegové, tak ideální je u drahých a k poškození nachylných věcí využít osobní předání, jinak je to vždycky risk.

dada11 - Profil | Út 26.2.2013 18:08:32

vanuz >> U vás taky :-)

bremic - Profil | Út 26.2.2013 10:35:11

Ladiis >> To je výborný nápad to tady aplikovat!!! Líbí.

Ladiis - Profil | Út 26.2.2013 10:21:43

Osobně si myslím, že na bazaru jako takovém žádná záruka vrácení zboží není. Jde o něco jiného než nákup nového zboží přes internet. Už dlouhou dobu čekám, kdy se zde na bazaru objeví nějaké hodnocení jak kupujících, tak i prodávajících po proběhlém obchodu, jak to funguje třeba na eBay... Myslím, že by to dost pomohlo oběma stranám toto hodnocení konkrétních uživatelů. Na bazaru se zde pohybuji dost ať již jako kupec nebo prodávající, měl jsem problém v obou rolích. Pokud něco kupuji, tak se snažím buďto osobně přebrat, případně si pro to pošlu kamaráda bydlícího poblíž. Naoplátku zase mám raději, když můžu prodávané zboží předat osobně, abych se vyhl jednak problémům s nepřevzetím zásilky a také pro klid kupujícího, že dostane opravdu to, co je deklarováno v inzerátu. Je však spoustu situací, kdy osobní odběr není možný a je třeba posílat poštou, v tomto případě by celkem pomohlo zmiňované hodnocení uživatelů...

Jarda Š. - Profil | Út 26.2.2013 9:53:43

viceroy - >> Pokud ti prodávající pošle věc, která buď vůbec neodpovdá tomu, co v inzerátu deklaroval, anebo má podstatnou vadu, na kterou tě neupozornil, máš právo mu jí obratem poslat zpět a požadovat vrácení peněz včetně poštovného. Je ale potřeba pro případ soudnho sporu mít zajištěny důkazy (text inzerátu, kde a kdy vyšel, e-maily, fotodokumentaci, svědky, doklady z pošty a případně banky). U použité věci ale nelze reklamovat vady, které vyplývají z běžného opotřebení odpovídajícího deklarovanému stáří a nebrání užívání k účelu, ke kterému je určena. Reklamace v záruční době, která u použitých věcí dlouhodobé spotřeby je 6 měsíců, by byla problematická, protože bys musel prokázat, že jde o skrytou vadu, kterou věc už měla v době prodeje, ale projevila se až při používání.

arnošt - Profil | Út 26.2.2013 9:45:38

viceroy - >> V bazaru vše funguje jen na důveře mezi kupujícím a prodávajícím.Riziko tam jde minimalizovat,ale ne úplnĕ vymítit.Ze zákona se budu obhajovat jen hodnĕ tĕžko,maximálnĕ tak v občansko-pĕstním sporu,pokud by to za to vůbec stálo.Riziko,byť třeba malé,je opravdu ta cena za třeba poloviční cenu vercajku v dobrém stavu.
Každý má ale možnost si prohlédnout historii bazaru prodávajícího,jeho mentální úroveň se dá vyčíst z příspĕvků,dost často to může být známý nĕkoho známého tady z Mrku...A u dražších vĕcí nemůže být problém domluvit se s prodávajícím na nĕjaké slevĕ,kterou následnĕ použiju na benzín,abych si pro vĕc dojel osobnĕ a pořádnĕ si jí vyzkoušel a prohlédl.Tĕch možností mám při použití zdravého rozumu povícero,jen nebýt líný a nespoléhat na nĕjaké paragrafy.Ty v této zemi neřeší závažnĕjší vĕci než odřené navijáky,bohužel...

vanuz - Profil | Út 26.2.2013 9:45:22

Efis9 >> no ved, cervenych tam mate na moj vkus privela :)

Efis9 - Profil | Út 26.2.2013 9:44:45

vanuz >> Vim ze je to kravina, ale takovy je zakon a ze je na hlavu? vime vsichni :-) ale vize to neni komunismu, ale bohuzel je to nas soucasny zakon :-)

Joe Smoker - Profil | Út 26.2.2013 9:43:47

Navíc třeba tady na MRKu ti to MM píše hned u prvních inzerátů v bazaru.

vanuz - Profil | Út 26.2.2013 9:41:46

Efis9 >> dobre, takze dobrovolnik, ktory na bazari mkru preda vec nad 10tis. CZK, si dobrovolne do danoveho priznania uvedie sumu, na ktoru nema ani doklad, ani kupnu zmluvu, nic...

tak to je vizia komunizmu :)

P.S. Chapem co pises, v prvom prispevku som tam mal aj napisane, len som to zmazal.

EDIT - uz si ma predbehla a napisala