Zajímá sportovní rybáře původ ryb vysazovaných do rybářských revírů?

Stále probírané téma genofondů, chovných linií atd.... mezi produkčními rybáři a poslední dobou i v rybářských časopisech. Zajímá však vůbec sportovního rybáře odkud ryby jsou, jak byly odchovány..., nebo jen stav zarybnění a velikost vysazených ryb?
Autor diskuse: Jakub Vávra - Profil , 21.2.2013 všeobecné - ostatní

Zajímá mě původ vysazených ryb?

A) Ano38%

B) Ne57%

C) Nevím co to znamená5%

Od 22.2.2013 hlasovalo 77 čtenářů.

Mrknato - Profil | So 23.2.2013 15:25:05

Jakub Vávra >> Asi se budu opakovat, ale různé podmínky, možnosti, mají jednotlivé revíry. Některý je úživný, jiný ne, jeden má relaivně stabilní průtok, druhý ne. Někde se daří tomu druhu a jinde zas prosperuje jiný. Území hospodaření má tu výhodu, že prostředky vybrané v celém kraji je možno rozdělit NE podle toho, jak jsou kde pracovití, co si prosadili, co chtějí, ale podle potřeb a možností revírů.
U nás, ve VčÚS jsem si prošel dekrety a pokud je někde nějaká změna, tak se jedná o změnu popisu revíru, vyčlenění uzavřených vod, povolení elektroodlovu, zřízení hájených úseků, ale v roce 2012 se na cca 8 pstruhovkách ZP změnil. Otázkou je jak, ale troufńu si zafabulovat, že to není z vůle členi v MO....

Jakub Vávra - Profil | So 23.2.2013 14:39:42

Mrknato >> Tuším, že některé ZP se u nás měnily před koncem roku, tak ať jsou na rok 2013 aktuální, ale konkrétně nevím nechci lhát musel bych se poptat.
Pravda je však zase zapečetěná u některých MO, kdy nemůžu pochopit jak se organizacím každoročně daří splnit, ať je sucho nebo povodně..... Jo to kdyby uměli i profíci bylo by to nejvýtěžnější podnikání v republice.
Ale to je furt ta samá písnička o změně celého statutu hospodaření.
Tím však nechci říct že jsou všichni stejní, jsou i vyjímky.

FRANK71 - Profil | So 23.2.2013 10:31:37

Mrknato >> Jdi už spát.

nofish - Profil | So 23.2.2013 10:29:55

kakr >> stojí ti to za to? :-)

Mrknato - Profil | So 23.2.2013 10:20:23

kakr >> Máš zřejmě vytříbený smysl pro humor. Členi DK jsou normální členi svazu a když přijede zarybit externí dodavatel, kterého nikdo neobjednal (viz Sven), tak se o tom nikdo nedozví a i kdyby, tak členi DK toho mají plné trenky s kontrolováním svazu a trestání rybářů, které jim "dodává" výkonná profi RS.......

Mrknato - Profil | So 23.2.2013 10:13:53

Jakub Vávra >> Když chceš konkrétní diskusi, tak nám sděl prosím, kdy se u Vás, nebo v okolí měnil ZP? Jak se mění výlovek a tím i populace různých druhů ryb se dozvíš na rybsvaz.cz. Neplní se něco zcela jiného, protože pro splnění ZP je potřebná pouze ostrá tužka a jednotný svaz. Proto se dosud nikdo nepustil do perestrojky. Já jsem se zeptal našeho RO na několik zásadních otázek souvisejících se zákonem 99/2004 a v odpovědích převažovalo, že mu je jedno, jak si to rybáři zařídí......Tak se nedivím, že si to různí rybáři zařizují různě....

rover - Profil | So 23.2.2013 10:06:15

kakr >> Kde ?

kakr - Profil | So 23.2.2013 10:03:26

Jakub Vávra >>
Snad jsi nečekal věcnou diskuzi?
Jen podotýkám, že plnění ZP je každoročně kontrolováno zástupci Kú, u vysazování ryb mají být dle Stanov členové Dozorčí či Kontrolní komise a pokud se tak neděje je chyba jinde.

Jakub Vávra - Profil | So 23.2.2013 9:51:27

Diskuse je to běžná, jen mi trochu vadí že se tady nemluví konkrétně, není každý ÚS stejný, tak prosím buďme konkrétní. Vím, že je systém špatný, ale nemyslím si že by se v celé republice neplnily ZP, zarybňovalo se zdegenerovanýma a nemocnýma rybama a všude se ryby sypaly na louky a rozebíraly nenažranci a ono to tak trochu z této diskuse vyplývá.

Mrknato - Profil | So 23.2.2013 2:16:36

P!F >> To máš pravdu, ale těžko pak v otázce o původu, liniích a genofondu zmiňovat obsah, když to forma nedovolí.....

Když si přečteš ve vyhlášce, 197/2004 v §14 odst.5, tak ti bude hned jasné, čeho a kdy se samosek a jeho zákaz týká.....

rover - Profil | So 23.2.2013 1:50:13

P!F >> Dík za kompliment, ...a za potvrzení mé myšlenky :-)

P!F - Profil | So 23.2.2013 1:49:34

Mrknato >> O mrenach, hruzoch, hrebenackach.... to je ina diskusia. Bohuzial s tym rybari maju do cinenia celkom malo. Je to viac o zmenach zivotneho prostredia tych ryb, je to neprirodzenych podmienkach, neprirodzenych predatoroch.... Ked som bol maly, tak kdekolvek kam clovek nahodil cervy na plavak, lapol jezdika/hrebenacku. Stari rybari ich hadzali do krikov, ako skodnu. Dnes ked ho vidim na fotke, som celkom paf z toho, aka je to krasna ryba... Na zivo som ju nevidel x rokov.

Ako samosek podla tvojho principu sa da definovat fakt prakticky kazda rybolovna technika okrem suchej muchariny a plavacky.... Je to blbost. Aj feeder, aj privlac....

P!F - Profil | So 23.2.2013 1:43:22

rover >> Teraz si to vyhral na plnej ciare. Tvrdit o mne ze sa po niekom opicim, tu na MRKU, je fakt odvazne. Ja som sice hovado na entu, ale original a nekopirujem nikoho a nic.

A to ze ty si svoj? Takych ako ty, co klamu az sa im prasi z huby a pchaju sa do prdele kazdemu, z koho citia nejaku autoritu je plny internet. Nie si svoj, si v dave chudakov co klesli tak hlboko az sa dostali na tvoju uroven.

rover - Profil | So 23.2.2013 1:28:44

P!F >> Jsem svůj, na rozdíl od tebe, ...bohu dík.

Mrknato - Profil | So 23.2.2013 1:28:28

P!F >> Asi ne. U nás se neodnáší parmy, hrouzci, proudníci, ježdíci, plotice a přesto mizí a mizet budou i když budou hájené a za každým stromem číhat RS..... Lov 24hod, na víc prutů zvedá poptávku po určitých rybách, které v tomto množství v revírech nemají co činit. U vás nevím, ale u nás určitě ne. U nás rybáři nic neobchází, obchází uživatelé..... Co tu píšeš jsou klišé WaM a koukám, že ti tu chybí ještě K70....)))

Fakt nevím jak u Vás, ale tady není samosek definován. Můžeš si k udici namontovat třeba 3 péra, pružiny, ale když ti bude lépe samosekat mimoháčková nástarha, tak proč si komplikovat život v biwi pérama a ještě riskovat postih za ten původní samosek, co moc neseká....)

MAXXSKATER - Profil | So 23.2.2013 1:25:41

Chlapi, chtělo by to klid a nohy v teple. :-)

P!F - Profil | So 23.2.2013 1:25:05

rover >> Ja nesmerujem. Ale niekedy mam pocit, ze ty ani nevies, aky je den.

rover - Profil | So 23.2.2013 1:22:46

P!F >> Hlavně že víš, kam směřuješ ...

P!F - Profil | So 23.2.2013 1:14:03

Mrknato >> Skusim ti to trochu opravit. Ten lov nonstop verzus ryby pred 30timi rokmi. Je to v pohode realizovatelne, akurat je potrebne zasadne obmedzit mnozstvo zobratych ryb od vody a sprisnit kontroly, aby to nebolo mozne obchadzat.


Samosek podla zakona je chytanie tak, ze po zabere mechanicky pride k zaseku. Opakujem sa uz niekolky krat, jedina disiplina bez samoseku je plavacka, aj to nie je uplne iste.

Mrknato - Profil | So 23.2.2013 1:13:59

P!F >> Ty si myslíš, že např. rybolov v USA, kde si každý může koupit povolenku na spousty vod, za pár amerických korun je socialismus? Není na pořadu dne se zamyslet, proč za socializmu tu bylo 10x víc původních druhů ryb co do množství a za pár let i co se týče druhů? A to si myslím že se netýká politiky.....

P!F - Profil | So 23.2.2013 1:10:51

rover >> Na ludi v nasich krasnych statoch stavim len v pripade, ze budem nutne potrebovat 30 kusov s IQ pod urovnou simpanza. Je viac nez pravdepodobne, ze ked otvorim telefonny zoznam a zacnem pichat spendlikom, moj vyber bude spravny.

Mrknato - Profil | So 23.2.2013 1:02:56

P!F >> Trochu mimo. Tady jsi v ČR, kde to na lidech není. Je to na RO, uživateli a rybářském hospodáři. Jsou to zcela konkrétní lidé, mají jména, odpovědnost. Na lidech je jen to, že jim to nevadí, nebo se bojí aby jim to vadilo......

Edit : Lov24, problém? Až se budou v řekách prohánět ryby, které se tam proháněly před 30 lety, pak žádný.....

Reálny samosek je to, co dovolí WaM chrápačku v Biwi a současně zdolávačku kaprů a předhánění se v rekordech, které by jinak propásly, nezasekli.

Kdo chce lovit velekapř, tak na spešl vodách, ne revírech, protože tam je kapr nad 10 kg možná životním úlovkem rybáře a ne každodenně lovenou rybou....

rover - Profil | So 23.2.2013 1:02:41

P!F >> Tak vsaď na lidi, možná vyhraješ ...

P!F - Profil | So 23.2.2013 1:00:25

Mrknato >> Aky mas vlastne problem s tym lovom 24 h denne?

Co si prosim ta vysvetlujes pod tym tvojim legendarnym samosekom? Pretoze realne samosek je nieco uplne ine ako olovo v blate.

A mozno niekomu nejde o to, aby chranil velke kapr, ale o to aby tie ryby chranil celkovo.

Jednoducho v dnesnej dobe a pri ludoch aky su, nie je sanca aby bol doterajsi system dlhodobo udrzatelny. Socialisticky system v kapitalizme fungovat nemoze, bud to skonci vodami bez ryb, alebo sa zmeni system kurefsky a zasadne.

P!F - Profil | So 23.2.2013 0:56:04

fotojakes >> "protože všechno začíná a končí na lidech, což je u nás problém."

Nie iba u vas, je to vramci celej byvalej vychodnej europy...

Mrknato - Profil | So 23.2.2013 0:50:32

fotojakes >> Co vím, tak se dle stanov může každá MO rozhodnout členskou schůzí, zda bude hospodařit samostatně, nebo společně, pokud má na čem. Bývalé "malé vody", pak to samé pod názvem RMV jako součást státního revíru se dnes dostaly pod separé revíry, jak píšeš. No jo, ale co to způsobilo? Rozhodl tak RO? Rozhodl tak rybářský hospodář? Ne rozhodli tak členi, protože uzavřené vody, bývalé RMV na nestátních pozemcích je nutno platit a je proto potřeba z nich vyhnat "cizáky". OTÁZKA ZNÍ, Z ČEHO BY TO MĚL PROSÍM PLATIT ÚZEMNÍ SVAZ? DALŠÍ OTÁZKA ZNÍ, PROČ TYTO MO NENABRALY KURS SHMO? Tyto MO se staly přítěží územního rybolovu, který se na tocích sakra pociťuje. Tím víc, čím méně se původní druhy přirozeně rozmnožují. No a rybářský svět se zahlcuje jinými "problémy". Jak chránit velké kapř, jak lovit 24hod jak lovit samosekem na 3 udice, jak lovit pod ledem, jak závodit víc a lépe, ....... atd.

Takže i tady se tak nějak odkláníme od " původní linie" společného rybolovu a spíš hledáme důvody proč to nejde, než jak to zlepšit.