Co vám dává lov na dírkách???!!

Ahoj rybáři.Letošní zima jak se zdá nějak moc ustupovat nechce a některým z nás prodlužuje rybářskej půst!! Jak ale vidím, hodně z vás chodí na dírky.Kolikrát jsem o tomto způsobu lovu přemýšlel,ale prostě nějak tomu nemůžu přijít na chuť.Nejsu zastánce chyť a pusť,ale dírky mě opravdu připadají jenom o tom mase.Nevím,ale k rybařině přece patří příroda,klídek,pohoda...a to mě dírky nikdy nemůžou poskytnout.Prostě taková rybařina by mě asi neuspokojovala Chci se zeptat,jak to vidí ostatní rybáři.Petruv zdar
Autor diskuse: Mirek M. - Profil , 11.2.2013 všeobecné - techniky lovu

Rybařina na dírkách

A) Na dírky chodím pravidelně35%

B) Byl jsem jednou a už asi nepujdu2%

C) Chodím si nachytat nějaký ryby do mrazáku9%

D) Nikdy jsem na dírkách nebyl,ale chci to zkusit28%

E) Na dírky mě nikdo nikdy nedostane26%

Od 12.2.2013 hlasovalo 65 čtenářů.

Drozďák - Profil | St 13.2.2013 11:45:03

Mirek M. >> Jasně chápu, negativ je hodně. Jak jsem psal, vidím především v dírkách alternativu jak řekněme odfiltrovat alespoň část z toho rybářského tlaku na svazové revíry v zimním období a příležitost k ukojení materialisticky založených rybářů i nerybářů - v tom vidím jejich největší plus - při zjednodušujícím pohledu neviditelné. Sanžím se to vnímat v širších souvislostech.
Díky za pozitivní reakci a hlavně jsem rád, že si pochopil smysl sdělení toho příliš dlouhého textu.

JBpivosaj - Profil | St 13.2.2013 11:41:05

Venca888 >> Pribram, ted tam budou zavody na soukromaku, jinak rybnik Jankovak, ale tam ted neni led. Vic nevim...

Pavel Z - Profil | St 13.2.2013 11:18:35

Na dírky chodím pravidelně, pokud počasí dovolí. Nejenom, že je naděje na úlovek, ale obhlídnu si revír i v místech kam se bez ledu nedostanu. Proříznutím dírek pomůžu okysličit vodu a hlavně se neválím doma jako vandrák.

Mirek M. - Profil | St 13.2.2013 11:06:41

Drozďák >> Ahoj Napsals to fakt perfektně.Myslím to opravdu vážně.Nijak se netajím,že lov na dírkách mě je cizí a nelíbí se mě.Chtěl jsem prostě zjistit kolik lidí se tímto způsobem baví.Nikomu to ale v žádným případě nechci vymlouvat.Ještě jednou díky za odpověď-Podchytil jsi snad všechny + a - lovu na dírkách.Opravdu výstižné.Petruv zdar

Drozďák - Profil | St 13.2.2013 9:52:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mirek M. - >> přečetl jsem si zadání otázky i odpovědi a především bych zásadně poupravil dikci, protože otázka vyznívá tak, že tě zajímá názor ostatních rybářů, přičemž ti jde dle mého jen o to, aby si našel dostatečně širokou frontu lidí k obhajobě svých dogmatických přístupů k dírkaření a ventilaci averze, kterou vůči tomuto způsobu lovu zcela evidentně máš.

Sto lidí, sto názorů. Také mě dírky nijak zásadně neuspokojují, ale rybářský půst je poměrně dlouhý, navíc podpořený mým přesvědčením, že v zimě mají mít ryby na svazovkách zkrátka klid, mnohé jsou dokonce hájené a stejně na ně lidi chodí.
Narozdíl od standardních svazovek, které ještě stále oplývají tu větším či menším počtem původních ryb jsou dírky jen a pouze o tom, co se nasadí, vyloví, zabije a sežere.
Je hodně rybářů, kteří na dírkách hledají povyražení, možnost sejít se s kamarády a přitom chytat ryby, substitují tak svůj zimní absťák, několikrát do roka to taky dám, nějakou rybu si vezmu, i když pro maso tam nejezdím.
Pak je spousta příležitostných rybářů, lidí, kteří si prostě jen chtějí rybaření vyzkoušet, či hledají prostě kus dostupného masa. Vztah k rybaření a rybám nemají žádný, mnohdy ho ani nechtějí budovat, jsou to jen lovící z lidu, nic víc. O zacházení s úlovky apod. ani nemluvě. Pro ty jsou dírky nejlepší možný způsob, jak se realizovat a neškodit přitom na nesrovnatelně cennějších obsádkách.
Jako negativní průvodní jev dírek vidím zhusta velmi špatný příklad pro děti, kterým je ryba prezentována jako kus žvance, s kterým je radno zacházet jako na jatkách. To rozhodně nepovažuji za šťastné, nechci vidět výsledný produkt v dospělosti u standardního revíru, pakliže byl formován podobnými příklady.

Suma sumárum:
1. dírky nehaňte, patří k nabídce a svůj smysl mají.
2. je to příležitost pro nerybáře, kteří mají možnost se realizovat mimo standardní revír (a když vidím, co dotyční na dírkách předvádí, je to jen dobře)
3. je to i příležitost pro rybáře, aby se mohli setkat v zimním období na rybách, poklábosit, saturovat tak svůj rybářský půst (a je to lepší, než když budou otravovat ryby na svazovce i v zimě)
4. zima obecně nijak neprospívá obsádce ryb, být puštěn neznamená přežít, pakliže dírky budou alternativou ve smyslu odlivu rybářů od svazových vod v zimní sezoně, pak jejich význam ještě naroste.
5. přestaňme mentorovat o množství pobitých ryb na dírkách, ty ryby jsou tam vysazovány, a to proto, aby byly sežrány. Tečka. Lovící si zaplatí, má právo je odnést, voda je pro ty vysazence pouze přechodným pobytem, jsou určeni k lovu, zabití a snězení. Narozdíl od podobného přístupu na svazovce vůči původním rybám je toto naprosto neškodné.
6. Nic není dokonalé, vadí mi špatné příklady zacházení s rybami pro děti, které si budou myslet, že to co se děje na dírkách je normální, nedejbože to aplikovat v dospělosti standardně. Toto by si měl ohlídat provozovatel a trošku návštěvníky vést. Otázkou zůstává, je li to vzhledem ke skladbě klientely dírek, způsobu a provádění lovu vůbec možné. Tady by měli být dospělí příkladem, ale víme kde žijeme.

Ladineeek - Profil | St 13.2.2013 9:25:31

Venca888 >> :-))) No pár svazovejch revírů s osádkou duháka je, takže při blbý shodě okolností si to představit dokážu.....

Venca888 - Profil | St 13.2.2013 9:17:51

Ladineeek >> tak ona by taky jinde byla dost těžko tak populární. Už vidim, jak někdo mrzne půl dne nad dírkou na klasickym revíru, aby vytáhnul dva dvacítkový cejny... :-)

Ladineeek - Profil | St 13.2.2013 9:10:22

Dírky klidně, ale ať tato kratochvíle zůstane navždy jen na soukromácích.

petr616 - Profil | St 13.2.2013 9:06:33

Dirky sou super, ale musi se vedet kam. Nedivim se ze chytani chudaku granulacu ze sadek by me taky nejak neoslovilo, ale po letosnich par navstevach soukromaku v Nive u Prostejova nemuzu rict nic jineho nez SUPER !!! Krasny velky ryby, super souboje, adrenalin, kamaradi, proste vikendova pohoda a odreagovavacka, no a samozrejme ze nejakej ten panacek a pak doma vyborna vecere to k tomu proste patri :-)

Tady videjko pro nasati atmosfery, at vam to jezdi !!! :-)


Venca888 - Profil | St 13.2.2013 8:55:03

máte někdo tip na dírky ve středních čechách? Příbram, Kladno, Beroun...

Mirek M. - Profil | St 13.2.2013 8:31:41

Ahoj Každej má nějakej důvod proč na dírky chodí.Někdo pro maso,někdo pokecat s kamošama,někdo má absťák......atd.Pořád ale mám pocit,že jde hlavně o jedno....O víkendu jsem se byl projít kolem řeky se psem a potkal jsem tam tři rybáře,kteří taky říkali,že už to doma nemohli vydržet a tak se šli odreagovat k vodě.Tomu plně věřím.Prostě si šli vyčistit hlavu.To je ten pravej relax.Petruv zdar

MaTTeSeK18 - Profil | Út 12.2.2013 22:11:18

Letos mě kamarád vzal na dírky poprvé v životě a hned se mi podařil velký pstruh a ten souboj s tím malým proutkem a v té malé dírce je hodně zaímavý a adrenalinový když je tam větší kus.Tkak jsem nějaký čas jezdil lovit pstruhy ale to mi po krátke době přišlo takové nudné a chytali je všichni tak jsem se začal věnovat lovu jesetrů na dírkách a to mě chytilo uplně a je to nazepomenutelný zážitek.

F16 - Profil | Út 12.2.2013 21:43:28

Mirek M. - >> Na dírkách jsem byl dnes poprvé.Je to takové vyčištění hlavy a útěk z nudy.Trošinku i zvědavost.

Ládin - Profil | Út 12.2.2013 21:40:11

Zkus to a uvidíš, ono na druhou stranu, když se sejde párkrát za rok větší množství rybářů na jednom místě, tak to není k zahození, zvlášť v tomto nudném období. Přátelský potlach na ledě při gročku ti dá určitě víc než nesmyslný debaty na internetu kde se znudění rybáři jen hádají. A pokud máš raději klid, jeď na dírky v týdnu pokud máš možnost. Lidí bývá méně a bývají dál od sebe, takže okolní lovce většinou ani nevnímáš, když ryby berou.

Honza71 - Profil | Út 12.2.2013 21:29:30

Na dírky chodím kvůli těžkému zimnímu absťáku a při té příležitosti něco hodit do mrazáku.

JBpivosaj - Profil | Út 12.2.2013 21:27:02

Letos jsem to chtěl zkusit, ale zima tak blbá,že je jen kosa a led u nás nemá ani 10 cm.. No a další věc, že o tom jen kecám, ale přijít z práce zmrzlej jak sobolí hovno a jít znova mrznout na rybník tam čekat kdy blbě navrtanej pofiderní led podemnou rupne, mě drží stále ve stádiu, že to snad někdy zkusím...

HP - Profil | Út 12.2.2013 21:22:17

Na dírky jdu, když už je nouze nejvyšší a krátím si tím zimu, protože bez rybařiny nemůžu být. Ještě že ta letošní zima snad už bude brzy za náma.

zdeko - Profil | Út 12.2.2013 21:18:46

Na dírky chodím pravidelně, je to pro mě příjemný zpestření zimy a dírky nemusí být jen o mase, nikomu nic nebrání v tom, aby rybu vyháčkoval ještě v dírce, ale proti odnášení plných igelitek nic nenamítám. Je třeba si uvědomit, že ty ryby jsou vyprodukovaný a prodaný na sádkách za účelem sežrání a když je nekoupí provozovatelé dírek, tak stejně skončí v Tescu.

Jovánek - Profil | Út 12.2.2013 19:10:11

Mirek M. - >> Nikdy jsem na dírkách nebyl a doufám, že ani nepůjdu. Hlavně jsem si nevybudoval pro duháky toleranci. Stejně tak, jako pro ostatní druhy vytlačující nebo konkurující našim původním.

karloson® - Profil | Út 12.2.2013 19:05:43

Mirek M. - >> Byl jsem loni dvakrát a popravdě už se mě nechce, je to perfektní, že si pokecáš s ostatníma o tom, jak jsme všichni nadržení na jaro, ale toť vše. Jinak nachytat si pár brojlerových pstruhů, jako jo, ale to si můžu koupit kdekoliv v marketu, ale jinak kromě setkání s přáteli na tom nic extra nevidím. Neříkám, že třeba někdy nepůjdu, ale letos to rozhodně nebude. To je jen můj názor, určitě jsou i tací, které to prostě baví a těší se na to až zamrzne voda. Tak Petrův zdar a přeju si aby to už rozmrzlo !!

Martin Gergel - Profil | Út 12.2.2013 18:43:35

...připomíná mi to návštěvu mrazáku v rybeně hodonín,jen ty ryby ještě nejsů zmražené ... :D

Mirek M. - Profil | Út 12.2.2013 14:43:06

Ahoj.Jak je vidět,třetina rybářů chodí na dírky pro maso pravidelně.Docela by mě zajímalo kolik lidí by chodilo na dírky pokud by to bylo povoleno na všech svazových vodách a ne jen na soukromých vodách,kde jak tady někdo psal je multikára rozežranejch duháků ze sádek.!!! Petruv zdar

bombardák - Profil | Út 12.2.2013 14:09:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mirek M. >> Nedávají mě vůbec nic..Nějaké přešlapování na ledové ploše a nudle u nosu je pro mne synonymem, ledového hokeje na otevřeném zimáku, kterého jsem zažil za ty roky dost. Horký čaj se slivovičkou si mohu dát v daleko příjemnějším prostředí a to stejné s brčkem na plavajdě zažiju v klidu podél břehu rozmzlého potoka..

Mirek M. - Profil | Út 12.2.2013 13:48:46

Shafi >> Ahoj Jasně,že to má taky něco do sebe.Nikomu lov na dírkách nechci vymlouvat,ale mě se to prostě nezamlouvá.říkáse nikdy neříkej nikdy,ale v tomto případě to asi platí.Co se týče muškařiny,to je trochu jiná.Muškaři jsou podle mě páni rybáři.Zdarec a dík.Petruv zdar

MAXXSKATER - Profil | Út 12.2.2013 13:47:03

Ještě jsem to nezkoušel, ale někdy bych určitě chtěl. Tuto zimu jsem měl neuvěřitelný absťák na rybaření, tak jsem chtěl už vyjet, byl jsem domluvený s kámošem, ale nakonec musel do práce ... Absťák je pryč, minulý týden jsem si odbyl 1. letošní vycházku, tak třeba příští zimu. :-)

Leorim - Profil | Út 12.2.2013 13:40:58

Některá dírka je dobrá... ty co jsou v ledu mě nijak moc nebaví i když mám udičku pstruhařskou letos jsem ještě nebyl...

Venca888 - Profil | Út 12.2.2013 13:38:04

zztop >> tak nepřijde mi uplně normální chytat za takovejch podmínek, kdy se nedá nechytit. Asi jako když za starýho pána přijížděli funkcionáři na lov a stříleli kusy, který byli přivázaný ke stromu.
Ale v klidu...taky si tam dvakrát ročně zajedu. Jen to nepovažuju až tak za rybolov. Prostě si jedu koupit rybu k obědu a trochu si to zpestřim.

tsuribito - Profil | Út 12.2.2013 13:37:12

Na dírky nechodím.
Uvažuji že bych to zkusil ale:
- raději chytám na více "divokých" revírech. Většinou je to (soudě dle referencí druhých) o jistém úlovku čerstvě nasazených ryb.
- nesnáším mráz

zztop - Profil | Út 12.2.2013 13:32:03

Venca888 >> Nevím co je na tom perverzního? já nejsem sice žádný echt rybožrout ani ortodoxní chyt a pust. Ale toho granuláče si teda z klidným svědomím vezmu!!Doma hodím na pánvičku a sežeru. Pořád lepší než nějakého mražáka z tesca. A ted k tématu dírky.co dělat doma když mrzne a jaro je daleko? Domluvím se z kolegama a na chvíli si zajdem na dírky vyvětrat hlavu. Lepší než se válet na gauči

hláskař - Profil | Út 12.2.2013 13:23:20

Divit se ani né v půlce února,že zima nechce a nechce ustoupit mi přijde k smíchu.Ryby pod ledem nelovim.

GRUPA - Profil | Út 12.2.2013 13:23:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mirek M. - >>
Ahoj

vidím to podobně jako ty, taky by mě to nijak neuspokojovalo a navíc jsem zastáncem názoru, že by ryby měly mít aspoň pod ledem klid! Nijak extra mě neoslovuje ani zimní lov jako takový. Pozitivum na zimním rybolovu vidím jen v tom, že se dostane něčeho k snědku i ostatním rybám, jinak nic.
Ať ti to hrrčííí.......

Venca888 - Profil | Út 12.2.2013 13:16:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Shafi >> no jo, jenomže bohužel u nás chytání na dírkách funguje v naprostý většině případů tak, že se do čtvrthektatovýho brčálníku nasype den před lovem multikára rozežranejch duháků ze sádek, který berou prakticky na všechno, a jede se... A to skutečně s rybařenim v tom pravym slova smyslu moc dočinění nemá. Jen si zkrátka koupíš ryby, který si sám chytíš... trochu perverzní.

šmudla007 - Profil | Út 12.2.2013 13:08:11

Dírky jsou právě že hlavně o tom mase, samoobsluha na sádkách + že si zachytáš.
Snahy sportovců chytat v únoru na živou rybku štiky a dělat jaký je to jupí Echt- to se mi hnusí.
Poškozovat ryby a s úsměvem na tváři dělat jako že je nepoškozuju, to dovedou fakt asi jenom fanatičtí zastánci ChaP co nemají půlku mozku v hlavě.
V rusku norsku finsku kanadě atd kde se takhle loví normálně tradičně, to schvaluju, akorát by ty ryby nemuseli nechávat umrznout plácat na ledu a aspoň je zabít.
Já sem si ryby nachytal na podzim do mrazáku a dostatek. Duháky nám bohužel nesadí(dal bych si).

Shafi - Profil | Út 12.2.2013 13:07:22

Mirek M. - >> Jak si přišel na to, že na dírkách nezažiješ přírodu, klídek a pohodu?:) Někdo v létě plave a v zimě zase bruslí, tak někdo chodí v zimě na dírky. Za mě je to další způsob lovu, který má své kouzlo. Je paráda vyvrtat si dírku , spustit do ní třeba splávek a pak vidět, jak ti zmizí v černé dírce. Pak se ti ohne krátký prut a ty čekáš, jaká ryba na tebe vykoukne z dírky. Zkus se pořádně obléknout, kapuci na hlavu, termosku s čajem, karimatku pod nohy, sebou červíky, těsto, nebo sýr, zajeď si na dírky a buď se ti to zalíbí, nebo už tam nikdy nemusíš. Nebo myslíš, že bych se mohl takto zeptat (a to mě nikdy nemůžou poskytnout) třeba na muškaření, když jsem to nikdy nezkusil. Zkus, a dej pak vědět. Ať se ti daří:)

Venca888 - Profil | Út 12.2.2013 12:54:34

jezdím tam jako do sádek a navíc si zachytám... nic víc v tom nevidim.

Makrelobíjec - Profil | Út 12.2.2013 12:52:23

Nikdy jsem nebyl vůbec mě to neláká.

MrKos - Profil | Út 12.2.2013 12:51:47

I přes skutečnost že mi nedělá problém nachytat ryby prakticky v kteroukoliv dobu a jakémkoliv počasí na svazovkách, tak na dírky párkrát do roka také zajedu. Především vyrazit na led s kamarády, pokecat, zachytat, ulovené ryby cestou domů rozdat po příbuzných a všichni jsou spokojeni. Je to zvláštní způsob lovu, který postrádá mnoho uvedeného v zadání, ale na druhé straně má taky něco do sebe.

Cz_adil - Profil | Út 12.2.2013 12:45:27

Chodím pravidelně já jsem zastánce chyť a pusť ale pstruzi na rybníku kam chodím stejně nevydrží tak air vezmu. Musím si to čekání nějak zkrátit :-D