Zarybnovani nasich reviru

Souhlasite se soucasnym stavem zarybnovani reviru?
Vadi vam pomer druhu ryb ? Jaky pomer by byl pro vas idealni?

Zajimalo by me taky, co rikate na styl vysazovani? Je to pro vas zanedbatelna cast z cele rady uspesneho zarybneni, nebo by se melo zakladat na jasnych pravidlech a hlavne je dodrzovat?

Co rikate na velikost vysazovanych ryb? Jak dravci,tak bila ryba a dalsi uslechtile ryby?

Vyhovuje vam pomer ryb vs velikost ryb?

Co by jste zmenili?Diky za nazory
Autor diskuse: mannice - Profil , 9.1.2013 všeobecné - RŘ, MO, svazy

mannice - Profil | So 9.2.2013 20:23:05

Jestli už nikdo nic nemáte,diskuzi tedy uzavřu. :)

mannice - Profil | Út 15.1.2013 15:29:55

rybomil >> No podle toho co tu ctu,tak bych rek ze nektery MO hospodarej s mnohem vetsim rozumem,jak jiny. Ale to asi clovek neohlida.

Treba u nas v Decine nebyl uhor vysazovanej ani jeden letos. Radsi ho dali nad zdymadla :)).
No neni to bajecny ? :D

rybomil - Profil | Ne 13.1.2013 21:57:34

nofish >> sumák bude žrát plotice, až nebude mít tolik nasypanýho kapře, zubatka taky, až jí nebudem dávat přímo před čumák zblblý tescodravce.
O sypání úhořího monté si taky myslím své, kvanta jich sežerou predátoři. Proč se nedává víc mník tam kde by vpoho přežil, když je x krát lacinější a roste rychleji, neodpluje do moře, možná tak vleze do tý turbíny jako had.
Nebo ten jesen, proč nedávat jesena místo plotice, když je "sportovní" ryba, roste rychleji. No je zase nepůvodní.

Někde už na to přišli, dávaji je a dost.

nofish - Profil | Ne 13.1.2013 21:42:20

rybomil >> jenom ať mají dravci dost potravy. Čím víc potravy, tím víc predátorů. Přemnožení jsou jenom rybáři. Když budou brát vyhládlí dravci, chytí je takřka kdokoli a tím pádem stejně nebudou. Radši ať moc neberou a jsou v té vodě, než aby byli hladoví a za chvilku z vody venku.

Kozič origin - Profil | Ne 13.1.2013 21:40:33

mannice - >> Nikdo nemůže nastavit onen "poměr druhů ryb"!
Jedna věc je naše fantazie a zbožné přání, věc druhá je opravdová přirozenost. Pokud toužíme po tom urvat si něco z rozmanité přirozenosti, musíme nejprve pomoci přírodě samé. Píšu to snad již po sté, že sazení je nicneřešící klišé, které se může opakovat donekonečna.
Avšak znalce přírody a lovce toto nemůže nikdy naplnit.
Okázalé lovy v oboře prostě nejsou dle mě nejlepší, byť by byl přichystán medvěd, bizon, nebo třeba lev či slon. Prostě by to nebylo ono...
Jenže, bohužel, pro mnoho stávajících opapírovaných rybolovců je tento styl dostatečnou cestou k naplnění svých tužeb.
Je škoda, že rybolovecké svazy sdružující podstatnou část produktivních jedinců- voličů, nedokáží mít vliv třeba na povodí a tak... (politika)
Vítězí betonářská loby a bezohlední podnikavci, kteří své zájmy prosadí. A my pak můžem jen lkát a unikat k tomu torzu přírody.
Je tedy těžké smířit se s tím, že někde ryby nejsou, ale nevolejme po "sadbě" libých druhů!
PS: Kdy jste naposledy nachytali pěkné plotice? A co hrouzek?
A co by řekl starý Prošek?... : "Dnes nejdou, asi dost nesadili..."
Co myslíte?

rybomil - Profil | Ne 13.1.2013 21:36:33

nofish >> no a já bych jako primárně vláčkař, tedy dravcolovec byl apriori přímo proti sobě, kdybych prosazoval takovou plotici do revíru, když tam ouklejí, ouklejnů, skaláků hafo. Čím méně jich bude tím víc bude dravina hladovější a situace pro mě příznivější. Čili záměrně ponechávám a chci co nej bolena, aby ty prašivý oukleje zlikvidovali. Stejně tak tloušťi. O to že sumáci, štikouši, ty psí zubatci nebudou mít co žrát strach nemám, jedna povodnička, nebo vypuštění rybníka a máme ty šmejdy tady zase.
Na stojáku je to jinak.

nofish - Profil | Ne 13.1.2013 21:21:28

rybomil >> jak myslíš, já vím, jakou ty ryby mají hodnotu a jak a kam se dají prodat...
To, že je ještě pár soukromníčků, co se chová tak jak popisuješ je fajn, ale už jich moc není. Když umíš a máš správné kontakty, tak prodáš cokoli a zrovna ta droboť je na prodej za hranice docela dobrý obchodní artikl.
Ono totiž těch 150-200kg není množství. Až to bude 1500-2000, neváhej, že se to dá prodat. Pro metrák nikdo nepojede.

Ale já jsem blbý a píšu to tu zbytečně. A všechno jsem si to vymyslel...

rybomil - Profil | Ne 13.1.2013 21:08:15

nofish >> ale lejno, na takovou realitu háže bobek bílej tesák.

Loňskej podzim jsme volali jednomu rybníkáři, jestli jako má zas plotičky, bo lidi to chtěji na Ca. Jo kluci přijeďte si, ale musíte si je nalapat v sádkách. A vůbec nej bude, když počkáte 3 dny až se odveze ryba, sádka vypustí - tý jjoo, vy by jste mi mohli píchnout, nemám lidi na nakládku kamionu. Přijeďte určo.
Tak jsme dojeli, připravili cajky + transporter ( 15 ninut ), dostali kančí kýtu s knedlíkem a se zelím, pivo, kafčo, pokecali o jelenech a fišlích. Dorazil kamion, 2 brigádníci a my dva jsme naložili 90 metráků kapře ( cca 1 hod. práce / cca 2400 kg / osobu, t.j. cca100 ryb.....flákačka ) nasakovali cca 25 - 30 kg !!! plotiček do barelů( 3 velikosti - 7-10, 15-20 a pár kousků 25+ ) dostali každej po kapři a jeli domů. Mohli jsme si vzít klidně plotice všechny - odhad 150 - 200 kg. Můýem přijet zase.

Jinak kdyby jako nějakej rybníkář chtěl 50,- za 10 ks plotic, tak bych asi řekl lidem ve výboru, že se zbláznil a aby už od něj příště nic nebrali. Za 5,- / ks se prodávaji tak v rybářský prodejně, ne pro MO k nasazení. Ale když jste ochotný jim to dát, toť váš problém.

nofish - Profil | Ne 13.1.2013 20:32:47

rybomil >> tě uvedu do reality. Dvouletá (a starší) plotice má vyšší hodnotu než kapr... Proto jsem psal kupovat. Protože svaz dělá jenom kapry a diví se, že droboť jim nikdo nechce nechat. Nebo naopak nakupují plotici, ale pomlácenou roční rybku, to je taky na prd.
Maréna ti z deseti cm udělá další rok klidně 30. A 30cm ryby, v létě pod hladinou nikdo nepřehlédne, to se neboj.
O tom že by šly proti proudu nevím, má zkušenost, že je to plavec na prd, něco jak candoš. Jde s vodou. Ale myslím při fakt velkém průtoku, ne za normálních podmínek.

rybomil - Profil | Ne 13.1.2013 20:26:07

nofish >> jde nejem s vodou, ale i proti vodě a to hodně. Tenkrát jsem jich nalapal dost.
No já o jednom relativně malým revíru na jihu kde jsou vím, ani moc místní to asi nevědí a ani je cíleně nelapou, bo jso jetě nemítŕový. Nasazovali se tak 10cm +.
Plotici bych osobně nekupoval, jedině zadara.

nofish - Profil | Ne 13.1.2013 20:15:32

rybomil >> jo to je jasné. Ono je to přirozené chování té ryby. Prostě je to lovec planktonu a tak se drží u hladiny, kde je ho nejvíc. Jenže takhle na sebe upozorňuje. Teď si vezmi, že dáš do rybníka marény, ty sežerou spoustu planktonu, takže máš nižší produkci ostatních ryb, nakonec na ně k podzimu, před lovením, přilítnou kormoši a sežerou je. Takže nemáš nic. Proto se podle mě od těch ryb upouští.
Do revíru je to ryba relativně zajímavá. Roste rychle, bere i v zimě, chutná dobře... Ale já radši 2kg (20ks) plotiček, než 1kg (4ks) marén, měl-li bych vybírt co koupit do revíru za 100Kč. Protože vím, že ty marény stejně s prvním větším průtokem zdrhnou pryč. Jdou s vodou a to hodně.

rybomil - Profil | Ne 13.1.2013 20:07:12

nofish >> nejblbější je, že se plůdek drží u hladiny a vyberou ho právě rybáci a rackové, který samo na to brzo přidou, kde snadný zdroj žrádla

nofish - Profil | Ne 13.1.2013 19:58:34

PYTLAKS >> maréna potřebuje chladnou vodu a hromadu plaktonu, pak roste jak houby po dešti. Na uzení a pánvičku je perfektní.

To rybomil:
Kdysi se maréna/peleď dělala. Teď už je snad na ústupu, nebo co. Za prvé to není žádné terno na prachy, za druhé je to silný potravní konkurent ostatních ryb, pak taky je to dobrá "obět" dravců, perfektní lákadlo kormoránů a volavek a taky je to potvora na lovení. Jde udělat, ale moc vidět není. A ještě je tak blbá, že kvůli ní, trávíš v líhni vánoce :-)))

PYTLAKS - Profil | Ne 13.1.2013 19:53:17

rybomil >> u nás ji jeden soukromník dělá a není drahá,dali jsme si ji do rybníka,ale moc nerostla,asi je pro ni mělký a v létě dost teplý,jinak jde lovit na blešivce atd.asi musí mít na ní odbyt,jinak by ji nedělal

piskothonza - Profil | Ne 13.1.2013 19:26:16

rybomil >> vo těch původních druzích ryb u nás,by se dalo lehce debatovat do nekonečna...candát taky není původní ryba v českých vodách,to jeseter velkej třeba jo..))) a tak je to furt dokola...

rybomil - Profil | Ne 13.1.2013 18:52:25

hraji >> ale jo, nic proti tobe, nebavme se až tak o tom, co je nepůvodní, bo to se mi vybaví vždy především ten všudy napranej hnusnej kapř, navíc někdy ve stavu tak podvyživeným, že by jeden blil. Všici to ví, všici vidí a nejsou schopný tohle např. zastavit, nedát to tam. Podle mě lepší nasypat marénu do stojáku nebo ostrou do řeky než pochybný kapře šílených rozměrů co připomínaj tlouště , amura, řečeno hlavatky. Ostrá taky v Čechách není původní, stejně jako u vás na Moravě ten úhoř. jako podotknul sám velký Pavlík Mrknato. A taky se ostrá tady dělá a sype na výjimky MZe.

Tady znám víc MO, kde kdyby ty mařenky měli kam dát, měli vhodnou vodu, jako že jí některý maji a hlavně kdyby jí sehnali, úplně by se vykákli na nějakej zarybňovací plán , klidně jí koupili a flákli jí tam. A to i za cenu, že by jí nevykázali, čili nedostali proplacenou. Nebo by jí vykázali jako bílou či jinou rybu a věřim že všici co by u toho jako byli, by to podepsali ani nemrknou.

hraji - Profil | Ne 13.1.2013 14:35:42

rybomil >> Nepsal jsem nic o ekologii, napsal jsem, že maréna není původní druh a tím pádem je stahována ze zarybňovacím plánů. Když napíšu, že byly labské tůně plné okounka pstruhového a Labe plné sumečka amerického, udělá to z těchto ryb ryby původní? Když je dneska v každé soukromé louži jeseter sibiřský (Acipenser baeri), znamená to, že je to původní ryba?

piskothonza - Profil | Ne 13.1.2013 13:03:25

rybomil >> mám tam odsud nádherný úlovky a vzpomínky,ale bohužel minulost,ted je mi smutno,jak to tam dopadlo....

rybomil - Profil | Ne 13.1.2013 12:56:13

piskothonza >> chodil jsem tam 10 let, přesně tak jak píšeš, už tam jdu 1-2x, když jedu kolem
Jinak bývali líni 45-50 na písáku, pod jezem teď není žádná voda, zkur vený turbínáři.

piskothonza - Profil | Ne 13.1.2013 12:11:30

rybomil >> v Roudný jsem chytával od mých 5 let se svým otcem,ted už jsem tam 2roky nebyl,pískovny jsou jen o pidikaprech,v řece taky nic moc,jez na řece zničili elektrárnou,prostě už mě to tam netáhne,ale vzpomínky zůstaly...

rybomil - Profil | Ne 13.1.2013 12:03:25

piskothonza >> jako nevidím důvod proč by se tahle fišle v menších množstvích nemohla dávat do hlubších studenějších nádrží a sekundárních pásem co nejsou P.

Myslím, že 1 z 5ti ekoteroristů neví jak vypadá a naživo ji neviděl skoro žádnej.

Na Lipně se nachytat daji, v létě sbíraji v hejnech potěr u hladiny - na malo třpytku, voblerka, zvlásť plandy. Na podzim kolem tření jdou víc ke břehu a víc se futrujou, ale to většinou už začíná mrznout a
být tam vydrží málokdo. Na malé nástrahy živočišného původu, často jsem je chytával na rákosníky, slabé vlasce, malé háčky. Nebo z lodi zvedačkou na nymfy. Někdy 3 - 5 ks/ den, jindy 1ks / 3 dny, ale taky dost nula.

Roudenská velká je nově osazená, vychcípalo to skoro celý zimu 2010/2011. Co tam přesně dali nevím, ale můžu zjistit.Kapř do 50 je tam určo, vloni docela nájezdy lidí jako všude když nasypou, štiky jsem tam lapal jen nemírový. Je tam hafo pidicejnka, klasický zakrnělý nerosti, hladový, hotový piraně.

Mrknato - Profil | Ne 13.1.2013 11:47:01

rybomil >> Ono jde spíš o slůvko "nepůvodní", které ve spojení s některými druhy ryb, někteří používají. Podle zákona 99/2004Sb., který stanovuje co nepůvodní není je evidenní, že maréna na Lipně, duhák na Loučné nepůvodní nejsou. Otázkou je, zda-li se to vzahuje jen na konkrétní revír, nebo na všechny revíry uživatele. Kapr také nebude původní na přehradách v lipanovém pásmu a pstruhovkách, kde se ho loví 50%.........

piskothonza - Profil | Ne 13.1.2013 11:46:35

rybomil >> ahoj,koukám debata o marénách,tak já se naposledy s nima setkal za totality na pískovně v Roudné za Táborem,jako kluci jsme se je snažili chytat,no moc nám to nešlo,ale pár se povedlo, a pak to tam šlo do kopru jako všude...potom jsem už na ně nikdy nenarazil,škoda...

rybomil - Profil | Ne 13.1.2013 11:36:55

hraji >> Myslím, že soukromým subjektům co maji nádrže je jedno že je nepůvodní, pokud mají vhodnou vodu.
No jo a jsme zase u těch debžů ekoteroristních. Takže budem radši sypat nepůvodní kapř, protože je to ryba oblíbená až domácí a uloví ji každej wohnout, sypat sic nepůvodní duhoně a sivouše, aby se lid nažral tescodravce nevalné chuti, když nejsou , respektive vyžrali jsme potočáka, nasypene k tomu do Lipna místo marén bolky a sumáky, navrch amůra a tolstoje a máme zarybníno nadplán, o jaká to přeci paráda :-(
Na Lipně, kde se maréna přirozeně třela a bylo jí tam dost se vylovila do sítí, nasadil se bolen co zničil její plůdky a je tam co ? Přebolenováno.
Jo to jsou ty čísla výtěžnosti a tím spojený začarovaný kruh + ta ekopohroma.

Pamatuju jak u předtím zmíněného rybníka pár set metrů za rodnou chalupou, že tam mívali marén a později peledí kvanta, téměř vše šlo do ciziny nebo vybraných kšeftů, hotelů. Když dali pár metráků nahoru na hráz k prodeji, bylo to za 1,5 hod. prodaný, přestože byla za 30,- / kg kdežto kapř za 13- 16, podle jak. třídy. Pak to převzala akciovka a měli co - kvanta bolenů co nikdo nechtěl a dávali je zadara na krmení drůbeže.

Když jsem jim pomáhal strojit rybník říkal baštýř : "co chceš za rybu". Že se zrovna vy ptáte strejčínku! Tak v poslední kádi máš půl pytle marenek, 10 hadů a candoše pro tátu....a kdyby se někdo náhodou ptal, tak marenky byly padlý. Moc pozdravuj doma a příště s tebou počítám.

Mrknato - Profil | Ne 13.1.2013 9:47:59

hraji >> V MRS možná, stejně jako úhoř.

hraji - Profil | Ne 13.1.2013 9:22:47

rybomil >> maréna je nepůvodní ryba, proto se nedělá, ze zarybňovacích plánů, kde historicky byla zahrnuta, se pomalu a jistě vypouští. Byl to pokus a ukázalo se, že to je slepá ulička. Těch míst, kde se marénám opravdu dařilo, bylo málo.

Mrknato - Profil | Ne 13.1.2013 8:55:59

rybomil >> Hele, tam kde je párek ledňáčků, racků, potápek, asi problém nebude. To bylo vždycky. Jak píšeš, tak jako kluci jsme si taky chytili pár okounů, plotic, nevykázali je a problém to nebyl. Hrozně mně vadí názor, že za neutěšený stav původních druhů ryb mohou rybáři. To může říci jen človek, který kolem sebe zmateně kope. Dřív, když jsem chodil k vodě často a není to zas tak dávno, jsem neviděl na menších tocích tolik rybářů, aby jim ublížili tím, že budou odnášet víc, než příroda doplní. Průser je v tom, že příroda stávkuje......... no a Miloš Zeman říká, že se "zrádci se nevyjednává", tak ani svazík by neměl vyjednávat a do těchto revírů "sypat" adaptabilní průmyslovou rybu..... Kapřovi se naplacato plave dost blbě. Pro duháci, siveně to je brnkačka. Myslím, že i okouna, candáta, lipana lze překvalifikovat na rybu průmyslovou, ale pak ho nelze chránit a hájit, stejně jako mýdlovou bublinu.