Zakrmování na svazových revírech MRS ??

Vážení kolegové,
rád bych se na Vás (zejména pak na skutečně fundované) obrátil s problematikou zakrmování na svazových revírech MRS.
Po prostudování RŘ jsem se nebyl schopen dopídit, zdali je vlastně oficiálně povolené zakrmování, jestliže ano, pouze ze břehu, nebo lze i naplaváním s návnadou ????
Možná některým z Vás připadá otázka zbytečná, moje zkušenosti jsou naprosto opačné.Psal jsem několik dotazů, bohužel jedinou odpovědí mi bylo vyjádření jednoho předsedy MO, že toto obecně řeší vodní zákon - vnášení cizorodých látek do vody, tudíž dle jeho vyjádření je zakrmování zakázáno, v malém množství ale tolerováno. RŘ jasně hovoří o zákazu zanášení (zavážení) nástrah - tam je naprosto jasno, o návnadách však nikde ani zmínka.Nechodím se k vodě hádat s porybnými, na druhou stranu, čím jiným než RŘ se má běžný rybář řídit ??????
Pokud je možné případně přiložit nějaký odkaz pojednávající o této problematice, velmi to uvítám.Hodně úspěchů v roce 2013 všem!
Autor diskuse: Pítr - Profil , 6.1.2013 všeobecné - RŘ, MO, svazy

šmudla007 - Profil | Po 7.1.2013 12:27:14

Pítr >> Pořídil jsem si raketu a naučil mne Mrk klipovat vlasec. Do vody opravdu lozit nikdo nemusí. A když krmím kyblíčkem tak krmím 6-8 metrů od břehu kam dohodím rukou(jenom mě nesmí nikdo vidět při krmení, protože pak si tam nesedneš).
Prostě před lovem si zakrmit může obnášet= přijdu k vodě, kouknu kde je volno, vhodím si rukou několik mandarinek krmení a chytám, taktéž lze nahazovat krmítkem na +-cca stejný flek(stačí umět trošku nahazovat).
Rybáři opravdu myslí že musí nahazovat sto metrů aby něco chytili a přitom ryby mají přímo pod nosem u břehu. 2 kila návnady se raketou dá nahodit během vteřinky a jako rozcvička před rybolovem to není špatné.
Důležité je nebýt líný a nesnažit se chytit rybu za každou cenu. K vodě chodím relaxovat a ne se hádat kůli prkotinám.
U nás z rybářů nekrmí skoro nikdo(na malých rybníčkách), dokonce i krmítka mají tak napěchovaný že je na konci lovu otřískávají o vodu.

Pokud máš raketu tak si zakrmuj raketou, bojku nahradíš zaměřením nějakého terče naproti a vzdálenost zaklipuješ gumičkou přes cívku, kachny krmí jen kapraři kteří nerespektujou pravidla běžně. Normální rybář když je něco zakázaný tak to nedělá a chytá tak jak je povoleno.

Pítr - Profil | Po 7.1.2013 12:11:57

hraji >> tak jo, díky za odpověď.Asi přestanu v rybářských obchodech vnímat, že prodávají krmítkovky, metoďáky, pelety .... - koupím si 1 skleničku kukuřice a na kusy jako v roce 1995 asi tak 12boiliesů, no a to mi vystačí na celou sezónu.

hraji - Profil | Po 7.1.2013 12:05:55

Pítr >> svaz nemůže napsat nic jiného, než že platí zákon o vodách, tečka. A ten platí i bez toho, že to bude uvedeno v BP.

Pítr - Profil | Po 7.1.2013 12:02:36

hraji >> naprosto souhlasím, jen si myslím, že by nebylo od věci uvést v obecných ustanoveních nějakou zmínku týkající se této problematiky.
Člověk se tam dočte spousty věcí, vím, že není snaha nosit k vodě tlustou "bibli" a určitě nikdy nelze obsáhnout všechny eventuality lidského chování, ale zakrmování je dle mého názoru běžnou praktikou.
reakce se týká odpovědi z rána

hraji - Profil | Po 7.1.2013 12:01:38

Pítr >> ono je značně "pokrytecké" i to ustanovení v zákoně o vodách. Protože vnosem cizorodých látek musí být způsobeno podstatné snížení kvality vody. A to lze například na řekách jen těžko kontrolovat. To jde, když někam vletí kubíky močůvky a nebo hektolitr nafty, ale řekněme deset litrů strouhanky s hlínou a půl litrem červů se nestačí na dně průměrně zarybněné vody ani ohřát a je pryč. Vzniklo nějaké podstatné zhoršení kvality vody ve vodoteči? A jak to prokázat?
Proto je kolem této problematiky klid.
Jiná situace je na rybníku, kde rybáři krmí obsádku kapra. Tam několik koleček nevhodně vsypaného krmení může způsobit vinou hnilobných procesů podstatné zhoršení kvality vody. Proto musí mít rybáři na krmení ryb vyřízeno povolení.

Pítr - Profil | Po 7.1.2013 11:57:05

šmudla007 >> ale o to právě jde, zakrmení lovného místa je naprosto běžnou praktikou, nebaví mě vymýšlet si něco o krmení kachen a dohadování se s RS, která konstatuje: ze břehu si tam nahažte co chcete, z vody nesmíte.
Jaký je v tom rozdíl???? Raketou dokážu naházet na lovné místo v relativně krátkém čase to stejné, jako když si tam naplavu s 2kily návnady! Dle mého názoru pokrytect!

Pítr - Profil | Po 7.1.2013 11:50:43

Saddám >> díky za příspěvek, ale nejde mi o zavážení nástrah.Byla doba, kdy na některých revírech bylo zakrmování výslovně zakázáno - Svratka (zdroj pitné vody)........
Poznámky u jednotlivých revírů v tomto směru už nejsou nikde.Přece ne každý rybář musí znát všechny zákony, byť jsou nadřazené RŘ jako píše kolega Sven ! Hlavně, že najdu v RŘ zmínku o tom, že nemůžu lovit ryby za pomoci výbušnin....... tak to by mě nenapadlo !

Pítr - Profil | Po 7.1.2013 11:45:38

Sven >> asi nezbývá než souhlasit, ale nestálo by za to dát do RŘ jednu jedinou větu, týkající se tohoto omezení, myslím, že zakrmování se týká značného množství rybářů a není pouze okrajovou záležitostí, kterou někdo řeší maximálně jednou za 10let

kakr - Profil | Po 7.1.2013 7:46:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pítr - >>
Je docela možné, že se na vnadění vztahuje amnestie prezidenta republiky:-))

hraji - Profil | Po 7.1.2013 7:37:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Každý rybář, potažmo obyvatel české republiky, je povinen se při svém každodenním životě a tudíž i při rybaření, řídit všemi platnými zákony, vyhláškami a nařízeními vlády, které upravují činnosti, které vykonává.
Z tohoto důvodu pro rybáře platí i Zákon o vodách a ustanovení o vnosu cizorodách látek v něm.

šmudla007 - Profil | Ne 6.1.2013 17:27:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Oficiálně je v RŘ výslovně zakázano vnadit na revírech v režimu vodního zdroje (je napsáno v popisu revíru v BP doslovně zákaz vnadění jakýmkoliv způsobem) například nádrž Chomoutov 1A.
Pokutu za vnadění RS udělit nemůže pokud se nejedná o porušení zákazu uvedeného v BP nebo porušení zákazu zavážení (rybář bez prutů si zajede vysypat kyblíček jako že krmí kachny..a pak si rozbalí pruty a loví domnívajíc jak s tím zákazem zavážení pěkně vyj*bal).

Mimochodem je zakázáno používání živé nástražní rybky dle zákona o týrání obratlovců, což jaksi do rybařiny taky ještě jaksi dostatečně neprosáklo.., mník je celoročně hájená ryba a bivak je stan (táboření povoleno jen na místech tomu vyhrazených=kempy apod). Samosekové kapří montáže jsou kapitola sama pro sebe.

Saddám - Profil | Ne 6.1.2013 17:22:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zkus ještě,,dotazovnu" na stránkách Rady ČRS. Je tam i mnoho jiných neméně zajímavých dotazů a odpovědí, které mají hlavu a patu.

Saddám - Profil | Ne 6.1.2013 17:14:57

Lov z loděk a případné zavážení je řešeno v popisech jednotlivých revírů. To, co píše Sven je samozřejmě pravda, nicméně řešení porušení tohoto zákona(tzv. vodní zákon) není v kompetenci RS. Mohla by Policie a nejspíš ČIŽP, ale to je příliš fantastické nato, aby se ti to stalo. Podívej za jakou dobu se vypravili na Jordán.

Sven - Profil | Ne 6.1.2013 17:01:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zakrmování je zákonem č. 254/2001 Sb. o vodách § 39 zakázáno ale rybáři to jaksi nehodlají respektovat.
Zákon je nadřazený jakémusi RŘ, není tedy co řešit. Každý vnadí na vlastní nebezpečí.