Kaprař vs. dravé ryby ... ?

Kapr je pro mnohé kapraře modla, jsou ochotni pro jeho lov udělat cokoliv, když se ale stane, že někdo zabije/odnese slušnějšího kapra, je považován za toho největšího křiváka pod sluncem. Když ale kaprař chytne candáta, štiku, okouna, tak automaticky tasí nůž, aniž by mrknul okem. Přitom třeba candátů je ve vodách tak 1ks na 100ks kapra, mnohde i mnohem méně a zaslouží si mnohem větší ochranu než kapr. Cože to, že kapr se má, a dravé ryby jsou pro kapraře zlo. Bojí se jich? Maso? Zášť? PS: Není kaprař jako kaprař, slušným děkuji.
Autor diskuse: CarpHouser - Profil , 1.12.2012 všeobecné - ostatní

Jarda 7 - Profil | Pá 7.12.2012 21:40:34

Ortelius >> Poklona.Naprosto jasná a stručná definice.

Poušťák - Profil | Pá 7.12.2012 16:27:35

Ortelius >> výstižně napsáno.

Ortelius - Profil | Pá 7.12.2012 15:28:00

Podle mě se kapr prosazuje díky tomu, že je to moderní trend a velký byznys. Já se raději projdu s vláčkou, nebo mouchou. Určitě bych nikoho neodsuzoval za to, že sebou praští u vody a čeká na záběr. „Když jedu na sumíky, tak taky lelkuju a čekam.“ Je vlastně dobře že existuje tolik technik lovu. Aspoň se nemusíme tlačit u rybníka:-) Když se lidé chovají k přírodě a k sobě navzájem ohleduplně a rozumně, tak nemůžou mít problém.

Freefish - Profil | Pá 7.12.2012 15:01:21

Přemas >> CarpHouser - 7.12.2012 14:54:03 >> No znám lidi co například loví cíleně parmy a amury vlasovou metodou,i když jsou asi populárnější metody.

CarpHouser - Profil | Pá 7.12.2012 14:54:03

Freefish >> Jenže je nastává otázka kolik rybářů chce lovit metodou na vlas jiné ryby než kapry ... ?

Lee-Haney - Profil | Pá 7.12.2012 13:36:26

škudy >> Já nehaním lidi za víru jakou mají.mě vadí že se z rybolovu dělá něco čím není.Ubíjí se krása klasického lovu který není o tom do světa vytrubovat jaký jsem Car lovec,nebo kolik jsem toho pustil,oválel v podložce.Je jen na každém z nás co s úlovkem uděláme a je chyba že někteří chcou tu svoji osvětu cpát druhým.To je jádro problému.Já třeba chytám hlavně bobkařinu a kapry.Někdo z mojich příspěvků může tvrdit že nemám rád kapraře a jako spousta lidí zde se do nich seru.Ale otázka zní,kdo se začal první srát do řádu,vymyšlí omezení a různé koniny které s ochranou ryb nemají nic společneho a chcou tu pranýřovat rybáře co si domů odnáší ryby?Odpovědět si můžeš sám.Rypáků na mrku jsou hromady a já jsem za ně rád,protože věřím že když dokázali otevřít oči mě ,dokážou to jistě i druhým....
Taky nemůžu vystát rybáře co odnesou domů naprosto všechno i kdyby to měli hodit slepicím,kteří vyloženě parazitují na systému,ale nemyslím si že boj proti nim by měl být K70 a jiná osvěta.

u.x.a. - Profil | Pá 7.12.2012 13:13:00

škudy >> sumec by se měl ůplně vyškrtnout z řádu...

škudy - Profil | Pá 7.12.2012 11:35:50

Upřímně...názory některých zdejších "milovníků přírody" mi hlava nebere. Kapř!? To je co??? Výplod z geniální hlavy nějakého zhuleného rádoby ochránce přírody??? Hledal jsem na netu tento "mrkovský výraz" a nikde jsem tohoto živočicha nenašel. To,že nemám rád nějaké zvíře,nebo tvora mě nikdy nedonutí (mě ne,nejsem omezenec) abych ho urážel,potažmo každého,kterému se líbí. Já asi nejsem ten správný kaprař,protože chovám úctu ke všem rybám,živočichům a vůbec k přírodě jako celku a přijde mi ubohé když vidím střety názorů na toto téma. Nemám rád třeba sumce,ale nikdy jsem nenapsal ani neřekl křivého slova a to prostě pro to,že do vody patří a respektuji ho! A i těch pár sumců co chytím za sezónu putuje zpět do svého domova,stejně tak jako ostatní ryby,včetně štik,okounů a candátů...Ale je to moje volba,svobodná a dobrovolná a pokud někdo rád konzumuje ryby,ať si ji odnese a s chutí sní. Jen by měl ctít pravidlo "krále revíru" a největší jedince svého druhu vrátit zpět.Dohadujete se tu,jako "rodiče při rozvodu" jen jako rukojmí používáte ryby místo dětí... Možná by bylo rozumnější hledat "mouchy" v lidech,než v tom jakou rybu cíleně loví.

malamut - Profil | Pá 7.12.2012 10:23:55

Lee-Haney >> konečně jsi na to kápnul. Nikdo by neměl jinému rybáři vyčítat, že si vezme rybu pro svoji spotřebu, v souladu s platnými pravidly, ale je pravdou, že zejména kapraři kolem toho mají keců jak pes blech a neustále někomu vnucují ty své rozumy o pouštění a ochraně. Čest výjimkám, je jich málo, ale existují.

Freefish - Profil | Pá 7.12.2012 10:21:23

Lee-Haney >> Jen si zopakoval co se psalo níže a už mě nebaví na to reagovat.Jen toto,nemáš pravdu v tom,že na koule se chytají jen kapři mám jinou zkušenost(jelec,parma,sumec,cejn,karas občas candát atd.)

Lee-Haney - Profil | Pá 7.12.2012 10:05:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Freefish >> Do jednoho pytle nikdo nikoho neháže,ale ta koncentrace lidí o kterých je řeč prostě existuje a to nikdo nevyvrátí.Je prostě spousta lidí co tvrdí jak všechno pouští,ale tvrdí to jen proto že chytají na koule a jaksí nic jiného než svého milovaného vepře nechytnou.Jenomže pak se stane náhoda ,na kouli se pověsí pěkný candát.Kolik takových lidí bude v tu chvíli opravdových CaR?Dopředu říkám že nemám nic proti tomu když si někdo bere ryby.Beru je také,ale nelíbí se mi když existují rybáři co by pro kapra kterého jsou všude mraky div nepoložili život a tamhle dravce bez váhání klepnou po kebuli.Dokonce ani tohle by tak nevadilo nebýt těch blbých keců okolo....

kam!kaze - Profil | Pá 7.12.2012 2:10:54

Tohle co píšeš je jen takový obecný názor a zavání mi městským mýtem,který se vztahuje k nesnášnlivosti ke kaprařům.Sám jsem rybář,který se většinou zabývá lovem kaprů.Na podzim se ale většinou přeorientuji na vláčku a obecně dravce.Ne každého candáta vezmu.Ale ne každého pustím :)

Fishky - Profil | Čt 6.12.2012 23:57:36

rébus - 4. zápis v ML. Moc pěkný štiky, šikulka. Asi kaprař, tedy ta podložka a kaprařský podběrák a ekosak by o tom vypovídaly... Když byly štiky puštěny, proč nebyly puštěny hned a proč je sakoval, resp. když je vzal, proč pod ně dával podložku? Já bych je bacil i bez podložky a umazaného ekosaku :-)

Ati - Profil | Čt 6.12.2012 23:51:14

nofish >> Musim souhlasit a ničeho si neváží. Pravidelně od vody odnáším bordel po jiných.

Freefish - Profil | Čt 6.12.2012 22:48:46

Bláža >> Neměj o mě strch, dýchá se mi dobře a je fajn,že si pochopil novodobý výklad.To jsem u tebe ani nečekal :)

Bláža - Profil | Čt 6.12.2012 22:37:12

Freefish >> Když napíšu mnoho, tak to znamená všichni? Aha, já jen abych si ujasnil novodobý výklad.

Nebuď vztahovačný, bude se ti lépe dýchat.To vyjasňuje, proč se mnohdy nemůžeš s někým dohodnout.
Když napíšu mnoho, tak je ještě další jistě početná skupina rybářů, kterých se to netýká. ;o))

Freefish - Profil | Čt 6.12.2012 22:32:26

Bláža >> Opět házíš všechny do stejného pytle,už jsem nechtěl reagovat,ale donutil si mě.Znám dost lidí včetně sebe,kteří neberou nic z prostého důvodu,protože ryby nekonzumují.Tot vše a jdu spát.

Bláža - Profil | Čt 6.12.2012 22:27:21

Přemas >> CarpHouser - >> To by mě taky zajímalo, proč mnoho rybářů vyznávajících a honosících se tím, že vyznávají C&R se tak chovají pouze k rybě, které je všude dostatek a její glorifikace a prosazování různých horních mír ji vlastně znehodnocuje. Neustále tak stoupá počet těch velkých a "trofejních" a vlastně už to pak trofeje nebudou.

Pak ale náhodou, nebo na zkoušku z nudy chytí dravce a toho bez milosti zabijí na jídlo. Tam už jim nevadí, že zabijí živého tvora? To mi připomíná spíše pokrytectví.

Když někdo chce ryby pouštět, tak ať pouští, když si chce rybu vzít, ať vezme, ale říkat o nejlehčeji doplnitelné rybě, že je kámoš a ty, kterých je málo klidně zabijí je trochu mimo moje chápání...

CarpHouser - Profil | Čt 6.12.2012 22:22:22

u.x.a. >> Víc se nevysadí, ani kdybys psal do povolenek hory doly. Prostě je plán a na každém hospodáři záleží, jak se k němu postaví. Většinou je ale celá výsadba v zárodku zmasakrována. Proto jsou dnes pstruhové řeky prakticky prázdné ...

Freefish - Profil | Čt 6.12.2012 22:21:40

nofish >> Je jasné,že se neshodneme,ale od toho jsou místní diskuze.Měj se dobře

CarpHouser - Profil | Čt 6.12.2012 22:18:52

Jarda 7 >> Ty chvíle, kdy objíždí, naráží, vlnka, kolečko a ty čekáš na ten správný okamžik. Lov bolenů z hladiny a i těch velkých je zážitek :o)

Pvl - Profil | Čt 6.12.2012 22:13:20

Bláža >> jj -nešlo mi to odeslat

nofish - Profil | Čt 6.12.2012 22:13:00

Freefish >> No já si stojím za tím, že jestli je někde procentuelně více blbců tak je to mezi bobkaři a kapraři. Osobně chytám všechno kromě muchy. Ale prostě jsem v životě nepotkal plavačkáře, nebo chlápka s přívlačákem, co by se choval jako blb. Na pstruhovce to samé, maximálně posměšky že vláčím já, že nechytám na muchu, což mi defakto ani moc nejde. Za to když někam sednu na bobkařinu, tak se stačí rozhlédnout okolo... A je jedno kolik lidí chytá celkově. Protože u bobkařů/kaprařů/jedno jak jim budem říkat, mi to vychází, že tak 50% lidí nemá u vody co dělat. Ale kdo ví, třeba je to v pořádku a navíc jsem tam spíš já...

Bláža - Profil | Čt 6.12.2012 22:12:34

Pvl >> Jsem odpověděl.

LudvaBrno - Profil | Čt 6.12.2012 22:12:15

Mně chutná kapr i candát. Jak by řekl Bolek, pro mě je černoch jak cigán:-).

piskothonza - Profil | Čt 6.12.2012 22:09:58

Bláža >> jestli ta reklama tomu trhu neslouží..)))) dnes je doba ,že všichni chtějí jen to nej.....podívej se do jinejch odvětví,cyklistika,auta,modelářství,nikdo se dobrovolně nezařadí do druhé ligy,jinak děkuju za debatu,dobrou noc...

Pvl - Profil | Čt 6.12.2012 22:09:32

Bláža >> Máš SZ --- Proč to taky nevím . Snad ?? aby tam bylo alespoň něco Teď jsem nedávno mluvil s kámošem -- Šmajdal kolem vody v době kdy měli jít pstruzi do tření .. a pravil " ty vole já žádný fleky kde by bylo "vytlučený " trdliště nenašel. Kde ty ryby jsou ?? A to ti chlapi co jsou ve spolku těch ryb moc nenachytají . Cizích tam taky moc nechodí . Spolek ryby vysazuje a ne málo .Počet nevím .

Bláža - Profil | Čt 6.12.2012 22:04:39

piskothonza >> Trh? Spíš bych řekl, že to je věc reklamy, která více ovlivní "slabší, nebo nevyzrálé " jedince.

u.x.a. - Profil | Čt 6.12.2012 22:04:11

Bláža >> kaprů je všude tolik, že už ani lidi to nebudou na vánoce kupovat, asi tak..

Freefish - Profil | Čt 6.12.2012 22:03:52

nofish >> Kdybys četl níže co jsem psal ,tak mě dědulové nevadí a blbci jsou ve všech oblastech lovu,ale napsat,že se někde koncentruje víc blbců než jinde je směšné.Je to zas o počtu rybářů,krmítkáři,kapraři = víc zástupců a to znamená přiměřeně víc hlupáků.Kdyby bylo nejvíce trhačů ptačích ocasů, bylo by to stejné v bleděmodrém.Ohledně financí nechceš doufám tvrdit,že třeba feeder nebo plavačka nebude pro začátečníka levnější než kaprařina :-))

Bláža - Profil | Čt 6.12.2012 21:59:27

Pvl >> Tak tu dobu nepamatuju, ale nevím proč do pstruhových revírů sypou kapra, to je přece blbost na druhou, a žádná masovost lovu kaprů to neospravedlní. Kaprů je dost i v normálních revírech, kde se mu daří rozhodně lépe, i když je jich tam až moc.