Je Nechranická přehrada ekologická katastrofa ?

Dobrý den, tohle je otázka pro všechny, kdo chytají nebo desítky let sledují populace místních druhů pod Nechranickou přehradou. Možná tu tahle otázka už zazněla, ale myslím že je stále stejně aktuální. Od postavení VD Nechranice došlo v průběhu několika desítek let k obrovskému úbytku původních druhů. Prakticky zmizel hrouzek, kritický je stav parmy, která se povětšinou ve větší míře drží jen už pod jezy, mizí cejni, boleni, podoustve, ostroretky. A v posledních letech i plotice. Přiznávám, že nejde jen o Nechranice. Vliv má vedle nich 50/50 i intenzivní agresivní hnojení a spousta dalších vlivů. Nechranice vidím ale jako zásadní problém. Průserem je, že se z této přehrady odpouští velmi studená spodní voda (i vlétě okolo 8 °C), na jaře ještě studenější. Celou zimu vodu zadržují a v době tření ryb na dolním toku je průtok jak blázen. Ryby (BR) se tak třou místo v březnu a dubnu až na konci května a června. Pak ale nedosáhnou patřičné velikosti vzrůstu do kritického zimního období a většina populace v zimě pochcípá. Druhou věcí je, že je sice bezva pro chataře okolo vody, že nejsou záplavy... jenže. Záplavy vždycky na Ohři byly prospěšné pro řeku jako takovou. Vyčistilo se dno od sedimentů a vznikl tím prostor pro život vodního hmyzu. Bez něj jde o mrtvou řeku. Dříve bylo na Ohři mraky schránek chrostíků. Dnes jen bláto a pár pošvatek a jepic na klackách. Mě to prostě strašně sejří. Chtěl jsem se jen tímto způsobem zeptat ostatních rybářů, co na dolní Oharce chytají, jestli situaci vidí podobně. Děkuji za vaše případné komentáře.
= w.o.p =
Autor diskuse: wop - Profil , 12.10.2012 všeobecné - ostatní

wop - Profil | Pá 12.10.2012 16:47:08

martan2 >>
chrostíky pod přehradou potvrzuji - tam jich jsou kvanta, narozdíl od ryb :-) (i když přiznávám, že pod přehradou se musí umět chytat a znát místa a já to neumím a jsem tam málo)
Já předtím psal o revírech Ohře 1-5 kde chrostíci mizejí v blátě.
Myslel jsem povodněmi takové, kdy za krátkou dobu protekla hromada vody a vyčistila koryto a ne regulovanou vysokou vodu z přelivu, která když se rozleje do zahrádek, tak je to průšvih. Před Nechrankama co mám od pamětníků se v Žatci nebo v Libochovicích jezdilo na kánojích na náměstí :-D. Takové už nejsou.
Jinak kormorány samozřejmě vystřílet a vytrhat jim CDC chlupy z prdele, ať mají aspoň nějaký užitek. Škoda že se nesmí střílet i v Žatci. Když jsem se tam šel v zimě projít a viděl jednoho žrát a pak vyblejt na železničáku 40+ lipana bylo mi nijak.

alda2211 - Profil | Pá 12.10.2012 15:48:38

martan2 >> vyzrat a jeste znicit stromy z jara jsou uplne bílé

martan2 - Profil | Pá 12.10.2012 15:41:33

Na řece kolem lounska chytám všechny rybolovné techniky včetně muškaření už přes 30 let, takže můžu posoudit vývoj...a můj názor je, že vliv má všechno, ale poslední roky ze největší úbytek může jednoznačně kormorán a morčák...kormorán dokáže přes zimu vyžrat některé úseky dočista, a když se některým rybám podaří vytřít, tak morčák s mladýma vyžere veškerou rybu do 20cm...a tím jak je málo ryb začíná být v korytě neskutečné množství sedimentu...bydlím kousek od řeky, ale nevšimnul jsem si, že by nějak ubylo povodní...:-( jo a chrostíku je mraky, jestli potřebuješ poradit kam na ně, tak napiš...:-)

siri - Profil | Pá 12.10.2012 14:51:26

Na Ohri se vyskytovaly ostroretky uz pred stavbou Nechranek?

pepa-č - Profil | Pá 12.10.2012 12:59:11

zeptal bych se mildase...

wop - Profil | Pá 12.10.2012 12:58:42

lajdák >>
tvému pohledu rozumím, stejně jako rozumím lidem co chytají na sekundárním pstruhovém pásmu pod hrází. Jen si myslím, že studená spodní voda v kombinaci s více než měsíc trvajícím vysokým průtokem na jaře ničí život na celém dolním úseku. Se sumcema nevím, to info že se na Nechrankách přemnožili mám taky, a že padají přes přepad a s velkou vodou se dostanou až k Doksanům. U nás na Ohři 2/3 byli vždycky, ale stejně tu byly mraky plotic, cejnů...

jasommato - Profil | Pá 12.10.2012 12:50:58

kzada priehrda je viacmenej pruser pre povodny ekosistem rovnako ako vecina zasahov do rieky regulacia elektrarne a podobne su z toho ekonomicke vihody (niekto sa nahrabe) tak sa nik nepozera na to ako to dodrbe ekosistem a ten je natolko krehky ze ho aj mala zmena moze velmi narusit
takze si myslim ze ta priehrada je velky pruser a ak je to s vypustanim ako pises tak je to ohromny problem a rieka pod nou je vpodstate uz odsudena :-( ale aj tak sa s tym nic nespravi z priehrady su prachi z volnej rieky menej :-(

Mates PB - Profil | Pá 12.10.2012 11:11:27

Já bych počkal na mildase....

lajdák - Profil | Pá 12.10.2012 10:43:27

docelá těžká otázka...mam chatu na přehradě a sám zjištuju že cejni,plotice atd opravdu mizí...ale myslím si že je to velkým tlakem rybářu,taky velkým počtem sumcu...co je níž na řece,se musím přiznat že nevím..každopádně jsem štastnej za přehradu ikdyž ulovky nejsou co byli..pro mě je to srdečná záležitost.Asi jsem přesně neodpověděl na to co si chtěl,ale pro mě nechranky ANO,myslím že to není ekokatastrofa :-)