Rybářská stráž je při výkonu své funkce povinna....?Co?

Píšou se tyto věty :
a) nosit služební odznak na viditelném místě!!!!!!!!!!!!!!!!
b) prokazovat se průkazem rybářské stráže,

Proč většina "stráží"nosí odznak v kapse? A ním se pak až prokazuje,po pozdravu,a slovu rybářská stráž kontrola dokladů?

Proč může stráž tento odznak propoceně ždímat v ruce,a pak ho jen tak vytáhnout?Nějak tomu nerozumím!

Co teda znamenají slova:
Nosit na viditelném místě??
a prokazovat se průkazem??

Děkuji za výklad?
Autor diskuse: Cloud - Profil , 12.10.2012 všeobecné - ostatní

Musí, (měl by) být vidět ODZNAK- RS ,alespoň po dobu osobní kontrole rybáře?

A) Musí86%

B) Nemusí,ale může2%

C) Stačí ukázat a hned schovat12%

Od 12.10.2012 hlasovalo 282 čtenářů.

tomvec - Profil | Út 14.7.2020 19:21:21

RST >> To já vím, neměl jsem jasno v tom, kam až může RS. Tady se na jedné té vodě zvesela chytá a nikdo to neřeší. Zřejmě aby nebyl nařčen z rasismu.

RST - Profil | Út 14.7.2020 19:11:34

tomvec >> Nahánět tě může PČR a MP. Zákon umožňuje lov jen v RR anebo při rybníkaření. Nelze chytat kde tě napadne........

boticar - Profil | Po 29.6.2020 7:12:54

tomvec >> Jinak co se týče "nerevírů", je asi potřeba sehnat majitele a zjistit, jestli tam on nebo nějaká jiná osoba nerovozuje "rybníkářství", tedy jestli to není rybník nebo zvláštní rybochovné zařízení. Třeba středočeský ÚS provozuje rybníkářství na pískovně Písková Lhota. Také to není rybník, nemá to výpust ...

boticar - Profil | Po 29.6.2020 7:04:51

tomvec >> Jedním z mých dotazů naMZe také bylo, zda se nedopouštím "pytláctví", když chytám na povolenku na chovňáku, který je zařazen mezi revíry a není v povolence výslovně uvedeno, že jsem oprávněn rybníkářem (jako v oddíle III povolenky pro Prahu, kde to je výslovně uvedeno). Pokud zjistí jakákoliv osoba (včetně RS) pytláctví, může zavolat Policii... Ale každý malý dítě ví, že na chovňáku povolenka neplatí, že? Zbytek už vysvětlili ostatní.

sven - Profil | So 27.6.2020 18:52:30

tomvec >> Ahoj.
Podle mého názoru, je dle zásady "co není zakázáno je dovoleno", z hlediska rybářského zákona 99/2004Sb., lov v takových vodách teoreticky možný, neboť se nejedná ani o Rybářský revír ani o Rybníkářství

§ 2 Vymezení pojmů
Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) rybářstvím
chov, zušlechťování, ochrana a lov ryb, popřípadě vodních organizmů v rybníkářství nebo při výkonu rybářského práva,
b) rybníkářstvím
chov a lov ryb, popřípadě vodních organizmů v rybníce nebo ve zvláštním rybochovném zařízení, uskutečňovaný k zajištění produkce ryb a rybího masa, popřípadě produkce vodních organizmů nebo produkce rybí násady pro rybníky anebo pro zarybňování rybářských revírů,
c) rybníkem vodní dílo, které je vodní nádrží určenou především k chovu ryb, ve kterém lze regulovat vodní hladinu, včetně možnosti jeho vypouštění a slovení; rybník je tvořen hrází, nádrží a dalšími technickými zařízeními,
d) zvláštním rybochovným zařízením sádky, rybí líhně, příkopové rybníčky, jiné vodní nádrže nebo chovná zařízení,
e) rybářským revírem část vodního útvaru povrchových vod o výměře nejméně 500 m2 souvislé vodní plochy, umožňující život rybí obsádky a vodních organizmů, vyhlášená rozhodnutím příslušného orgánu státní správy rybářství podle § 19 až 24,

Kontrola těchto vod, je zcela mimo kompetenci RS
§ 16
Oprávnění rybářské stráže
Rybářská stráž v RYBÁŘSKÉM REVÍRU je oprávněna
a) kontrolovat
b) požadovat
c) zadržet
e) projednat

Ovšem z hlediska trestního zákona to již tak jednoznačné není, neboť se jedná o neoprávněný zásah do vlastnických práv majitele vodní plochy a nerozhoduje, že pozemek není oplocený.
Mimo to, § 304 Trestního zákona nerozlišuje, v jakých vodách byly ryby neoprávněně loveny..
§ 304 Pytláctví
(1) Kdo neoprávněně loví zvěř nebo ryby v hodnotě nikoli nepatrné nebo ukryje, na sebe nebo jiného převede nebo přechovává neoprávněně ulovenou zvěř nebo ryby v hodnotě nikoli nepatrné, bude potrestán ........

RS tedy nemá pravomoc lov na nerevírech kontrolovat ale má možnost a v podstatě i občanskou povinnost, takové jednání nahlásit PČR, případně katastrálně příslušné MP.

Řešením je, souhlas majitele vodní plochy, pak je vše OK.

tomvec - Profil | So 27.6.2020 18:13:35

Jinak dík za nakopnutí, proletěl jsem vyhlášku 197/2004 Sb. a opravdu RS musí mít v průkazu zapsaný obvod její působnosti a další informace, prostě mě nedocvaklo ono "Rybářská stráž v rybářském revíru je oprávněna..." na začátku výčtu jejich oprávnění v zákoně 99/2004 Sb. Myslel jsem si, že pravomoci RS jsou poněkud širší co do kontroly nějakého území.

tomvec - Profil | So 27.6.2020 17:53:54

Nevím, proto jsem to nadhodil. Jedna taková voda je u nás pod rybníkem, který byl občas nějak hospodářsky využíván. Ryby tam jsou, revír to není. Rybník i propadlina je na pozemku města. Druhá je přivaděč technologické vody, taktéž na pozemcích města. Vodu používá lihovar. Před pár roky tam byly cedule signované MO Tovačov zakazující rybolov, už tam nejsou. Když tam půjdu, kdo mě bude nahánět, pokud to RS nemá zapsané v průkazu? Pokud je to města, tak by mohla MP, ale na základě čeho?

Mrknato - Profil | So 27.6.2020 13:30:43

kakr >> A že najednou řešíš oprávnění RS? U kontroly interních předpisů MO ti to je šuma fuk a tady se najednou stavíš na zadní.....

kakr - Profil | So 27.6.2020 9:23:02

tomvec >>
RS má v průkazu RS napsáno kde je oprávněna kontrolu provádět.
Rozhodně ne na jakékoli vodě !!

1Mara - Profil | So 27.6.2020 9:18:45

tomvec >> takže i na nesvazove vodě ?

tomvec - Profil | So 27.6.2020 8:31:07

tomvec >> Každopádně má RS z pozice úřední osoby právo mě kontrolovat na jakékoliv vodě a při shledání protiprávního jednání toto řešit.

tomvec - Profil | So 27.6.2020 8:10:51

boticar >> Ahoj, jinde jsi psal (lehce upraveno):

"V ČRS se běžně loví na povolenku na "chovňákách" kde nikdy státní správa revír nevyhlásila a to je celé jádro pudla. Nemusí se tam dodržovat kde co z vyhlášky a RS tam v podstatě nemá skoro co dělat. Problém je, že tyto chovňáky byly zamaskovány v soupisu mezi revíry a nevěděla to řada rybářů ani RS. Ale pokud RS zadrží povolenku někomu, kdo provádí odlov ryb z "chovňáku", koleduje si o průšvih."

Máš třeba vody, které nejsou ani revír, ani chovné. Třeba přivaděč technologické vody do zrušeného cukrovaru, nebo zatopené propadliny a odvodňovací strouhy někde v polích, ale ryby tam jsou.

Zcela chápu, že když mě chytí RS na vodě, která není revír, nemůže mě sebrat povolenku. Jenomže rozsah působnosti RS nespočívá jen v kontrole svazových vod a povolenek. RS není poskok svazových čilimníků, je to úřední osoba ustanovená státem, aby kontrolovala daleko širší spektrum věcí okolo vody a vodních organismů.

Takže pokud lovím na vodě, která není revír, musím mít nějaké povolení od vlastníka vody a ten musí mít nějak ošetřené, že se na té vodě smí lovit, ne? A pokud nemám povolení na takovou neklasifikovanou vodu, dopouštím se trestného činu pytláctví.

boticar - Profil | So 27.6.2020 5:31:15

Malda512 >> Když jsem naposledy jiné bláboly napsal na MZe, tak se ukázalo, že to až takové bláboly nebyly: https://www.mrk.cz/bleskovky.php?id=49755 To nijak nevylučuje, že se v tomto případě mýlím. :)

Malda512 - Profil | Pá 26.6.2020 15:55:44

Číslo musí být viditelné po celou dobu kontroly.
A průkazem se prokazovat na vyzvání kontrolované osoby.
---------------------------------------------------​----------------------------------------
Pokud je RS zkušená nemusí schovávat odznak a nebo se bát , že bude rybář na něj někde podávat stížnost.

Malda512 - Profil | Pá 26.6.2020 15:52:35

boticar >> Slušný bláboly tady píšeš. :-)

Mrknato - Profil | Pá 26.6.2020 14:02:44

kakr >> Karle a že do stanov nevepíšete pozvání souvětských specialistů, kteří by vám profesionálně a zadarmo kontrolovali VRP. Taková pomoc už tu byla a osvědčila se. Dokonce i trestání provinilců by prováděly souvětští specialisté a provinilci by byli odvezeni na převýchovu do země, kde dnes znamená zítra.....

Vy to znáte, ale musíte myslet politicki.

sven - Profil | Pá 26.6.2020 11:49:36

kakr >> V našich Stanovách se excesy tohoto druhu nevyskytují :-)
Noo i když....
Tedy máme svých starostí nad hlavu a postrádáme volné kapacity, na řešení problémů dálného východu :-)
Pánové Novák, Havlín, Elischer, Nagy aj.aj. aj. byli také právníci.. dokonce i soudci..

kakr - Profil | Pá 26.6.2020 11:42:30

sven >>
Stanovy píší právníci a ne nějací strejci, kteří svá moudra ničím nepodložená píší furt dokola na MRKu.
Máš jedinečnou možnost podat TO , přijme ho každá služebna PČR.

sven - Profil | Pá 26.6.2020 11:37:27

kakr >> to jsou pěkné písanky, co si moravští strejdové sesmolili u džbánečku červeného :-)
Ale nemají žádnou oporu v zákoně.
Ledaže jste si už vyhlásili republiku Morava a máte svoje :-)

kakr - Profil | Pá 26.6.2020 10:39:37

sven >>
Stanovy MRS platné od 1.1.2020
§ 4
Za tím účelem navrhuje příslušným orgánům státní správy rybářství ustanovení rybářské stráže. V případě potřeby může zajišťovat výkon působnosti rybářské stráže na profesionálním základu

Vikasgard - Profil | Pá 26.6.2020 9:06:21

Mrknato - Ale svaz nemá na RS žádné páky, aby je k něčemu takovému donutilo. A osobně neznám nikoho, kdo by to šel dělat pro tu povolenku "zdarma". Pokud jí svaz zruší, myslíš si, že nastane masivní odliv RS? Já fakt ne.
Až bude svaz dávat za každou zadrženou povolenku porybnému prachy, pak se o něčem podobném můžeme bavit. Ale to se doufám nikdy nestane..

Mrknato - Profil | Pá 26.6.2020 7:42:58

A i struktura je stejná. Peklo má lucifera a RS vedoucího RS.... Ani jednoho nestanovuje zákon....)))

Mrknato - Profil | Pá 26.6.2020 7:28:47

Vikasgard >> Sleduješ návrh Rady na nové stanovy a JŘ? To je samé svazotrestání členi, svazopostihy, prachy do kasičky, prachy za projednání svazopřestupků a kdo myslíš, že jim bude dodávat hříšníky?
Peklo má čerty a svaz RS....))))

Vikasgard - Profil | Pá 26.6.2020 7:21:00

Mrknato - To, že by uživatel lačnil po zadržených povolenkách slyším poprvé a nevěřím tomu. Co by z toho měl? Nikdy, nikdo mi neřekl a ani nenaznačil, že jsem zadržel málo, měl bych zadržet víc, apod.

Mrknato - Profil | Pá 26.6.2020 6:37:09

Vikasgard >> Na BP které jsou podloženy právními předpisy se vykašlat nemůžeš. A zjistit si na RO co má uživatel právně ošetřeno není zas tak velký problém.

Zadržení povolenky samozřejmě není trest dle zákona za přestupek na úseku rybářství, ale jde o omezení práv lovícího, ke kterým RS nemá zmocnění.

To, že je v §30 odstavec 1) písm. f zákona uveden lov v rozporu s (§ 13 odst. 9) je nástroj pro správní orgán, který který téměř výhradně pokuty ukládá. A navíc se zde nehovoří o rozporu s BP VRP, ale pouze s VRP, které nestanovuje uživatel.

Pokud ti jde o plnohodnotný výkon RS tak můžeš kontrolovat věci které tu uvedl sven ( a jsou jich mraky) a jen tak naokraj, kontroloval jsi někdy doklady o udělení výjimek dle §13 odst.7 stanovené také zákonem? Kolik RS toto kontroluje? Právě tuto složitost pro rybáře lze elegantně vyřešit BP VRP v povolence (a ty jsou legální a platné).

To, že uživatel lační po zadržených povolenkách a proto korumpuje povolenkami grátis RS, aby mu sloužila a vykonávala pro něj něco, k čemu není RS oprávněna je známé. Je také známé, že většina RS tomuto mámení podlehne, neboť je masírovaná svazotvrzením, že BP ochrání hodnoty práce a výdobytky členi spolku...... Podobnou masáž prodělali i pohraničníci v "dobách temna".

Vikasgard - Profil | Čt 25.6.2020 23:32:15

Mrknato - Neřeš kompetence. Policie ti sice nesebere za 20 km řidičák, ale dostaneš flastr a body. RS ti zadrží povolenku-což jen tak mimochodem není trest. Mám problém v tom, že pokud budu kontrolovat zákon a vyhlášku a na BP se vykašlu, budu tak delat jen část svých povinností..

Mrknato - Profil | Čt 25.6.2020 22:36:49

Thomic >> Možná zapomínáte na čl.2, odst.3 Listiny základních práv a svobod, kde se říká, že nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá. Zákonné zmocnění pro RS - osobu úřední je taxativní! I proto RS skládá zkoušky a slib.

Jistě že §30 zmiňuje jako přestupek lov v rozporu s BP (§13 odst.9.). Pokud se jedná o BP, ke kterým nemá uživatel právní předpis legalizující stanovené BP jako třeba výjimku, nebo umožnění stanovovat v BP technické prostředky k lovu dle přílohy vyhlášky 197/2004, nejedná se o BP dle § 13 odst. 9.

Jistě víte o kouzelných BP, jako např. v MO Přelouč, kde BP umožňují kontrolu rybáře rybářem, nebo Jihočeské, kte BP zakazují nosit na pstruhovky batoh a v skeněné nádoby, třeba placatku. Na severní Moravě se zase lovící musí řídit obsahem aktuálních cedulí u vody, jejíž konkrétní obsah není nikde jinde uveden.

Pokud lovící poruší BP, která stanovuje např. velikost háčku, nebo typ umělé mušky, pak lze toto trestat pomocí §30 zákona o rybářství. Je to tak složité?
A na závěr zamyšlení. Pokud zákon 99/2004 stanovil pro RO možnost stanovit výjimku z lovných měr ryb, dob hájení a jejich počtu, měl v úmyslu toto a podobné záležitosti svěřit (duplicitně) i BP VRP? Neprojde výjimka, tak si to obsahově stejné, nebo podobné povolím (jako uživatel) v BP povolenky.

Mrknato - Profil | Čt 25.6.2020 22:03:02

Vikasgard >> Pak nepotřebujeme k rybařině zákon a vyhlášku. Podmínky VRP budou stanovovat rybářské milice a výbory MO a ÚS. Stát a jeho majetek - revíry se mohou jít klouzat......

Rozdíl mezi Policií a RS je v jejich kompetencích. Policie mně za překročení rychlosti o 20km nesebere řidičák, ale RS povolenku za 1cm ano. Navíc RS má výčtově stanoveno, co má kontrolovat u policie to asi bude jinak.

Proč máš takový problém jako RS konat jen to, co ti zákon umožňuje? Myslíš, že toho je málo a tak musíš dělat na vedlejšák pro svaz, který máš též kontrolovat a to ještě k tomu využívat odznak osoby úřední?

Thomic - Profil | Čt 25.6.2020 16:05:45

pheasant_tail >> Máte samozřejmě pravdu, ale jedno naprosto klíčové ustanovení ve vašem výčtu chybí - a to je paragraf 30 Zákona o rybářství.
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že
f) provádí lov v rozporu s podmínkami výkonu rybářského práva stanovenými v povolence k lovu (§ 13 odst. 9),

Jinými slovy:
1) zákon dává uživateli právo stanovit v povolence bližší podmínky výkonu rybářského práva
2) zákon jednoznačně konstatuje, že porušení těchto podmínek je zároveň porušením zákona
3) zákon dává RS pravomoc kontrolovat dodržování zákona, a tedy i bližších podmínek a jako takové je sankcionovat.


sven - Profil | Čt 25.6.2020 14:03:58

pheasant_tail >> Ano, to je pravda, zákon umožňuje uživateli revíru stanovit BPVRP. Ovšem v pravoci RS jsou pouze ustanovení, týkající se bezprostředně samotného výkonu rybářského práva ale nikoli ustanovení Stanov a Jednacího řádu.
Oficiálně žádná "profesionální" RS neexistuje. Je to podobný nesmysl, jako by si Svaz uplácel např. příslušníky PČR nebo MP. Zákon ani tento terminus technicus nezná. Nerozlišuje mezi tzv. dobrovolnou a tzv. profesionální. Obě "složky" mají naprosto stejné pravomoci a naprosto stejné povinnosti.
Tzv. "profi" RS není zaměstnancem Svazu ale pouze pro něj protizákonně vykonává službu na VPP nebo Smlouvou o dílo.
Je třeba si uvědomit, že činnost RS zdaleka nespočívá pouze v kontrolách osob provádějících VRP jak většina mylně domnívá ale především v kontrolní činnosti samotného Svazu. Viz. můj příspěvek o patro níž.
Není vůbec myslitelné aby si jakýkoli dobrovolný spolek, (i včetně rybářů) uplácel kontrolní orgán, úřední osobu jmenovanou státem.
Bylo to tu už napsané nejméně 1000x. Tedy ještě jednou, po 1001:

Rybářská stráž- úřední osoba jmenovaná státem, nemá VŮBEC NIC společného s Rybářským Svazem ! ! !
Je vůči němu v kontrolním vztahu, tedy nemůže a nesmí být jeho zaměstancem.
Jednalo by se o střet zájmů.
Členové RS kteří toto stále ještě nechápou, by si měli položit fundamentální otázku:
"Jsem členem RS proto abych pomáhal hájit zákon anebo proto abych ho mohl beztrestně (všeho do času) porušovat ? "
Howgh .

pheasant_tail - Profil | Čt 25.6.2020 10:01:37

sven >> Já si myslím, že může, protože jak si správně uvedl §17 c) kontrolovat a dohlížet na dodržování povinností stanovených tímto zákonem

A zákon stanoví i toto:
§13 odst. 9) V povolence k lovu uživatel rybářského revíru označí držitele rybářského lístku, popřípadě stanoví bližší podmínky výkonu rybářského práva.
Tj zákon umožňuje uživateli revíru stanovit BP a tím si myslím že i RS může dohlížet na dodržování těchto pravidel.
Ale nejsem právník a možná by mě nějaký právník toto vyvrátil.

Profesionální RS je dle mého zaměstnancem ÚS (bere za to od ÚS mzdu) a tady by se to mohlo ošetřít v pracovní smlouvě, že profi RS bude hlídat dodržování BP.

sven - Profil | Čt 25.6.2020 8:43:55

Mrknato >> Ahoj. Máš naprostou pravdu. Samozřejmě, že RS nemůže z titulu své funkce, kontrolovat interní předpisy spolků. Toto je záležitostí místní, územní a republikové Dozorčí komise.
Pravomoc RS je přesně vymezena v mantinelech zák.99/2004 §16. Nic více a nic méně.
Pokud by RS řádně vykonávala svou činnost v plném rozsahu daného jí zákonem, měla by práce šest půlek a na podobné úlety by ani neměla čas..
Bohužel realita je taková, že drtivá většina strážníků, valnou část svých povinností z nedbalosti nebo úmyslně zanedbává ....
§ 16
a) kontrolovat
....3. osoby lovící ryby pomocí elektrického proudu, zda vlastní povolení příslušného rybářského orgánu k tomuto způsobu lovu, jakož i zda vlastní potřebné osvědčení prokazující jejich způsobilost k práci s elektrickým zařízením při lovu ryb a osvědčení dokladující bezpečnou použitelnost elektrického zařízení k lovu ryb,

4. užívání jezů, stavidel, zdymadel, výpustí a jiných zařízení z hlediska dodržování právních předpisů a opatření na ochranu výkonu rybářského práva,

5. způsob a rozsah užívání vod a jejich kvalitu;

§ 17
...c) kontrolovat a dohlížet na dodržování povinností stanovených tímto zákonem,

d) zjišťovat zdroje a příčiny znečištění vody v rybářském revíru,

e) oznamovat neprodleně zjištěné závady a škody podle jejich povahy uživateli rybářského revíru a příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, který ji ustanovil, popřípadě orgánu příslušnému k ochraně přírody a krajiny15) nebo Policii České republiky.16)

Vikasgard - Profil | Čt 25.6.2020 8:13:48

Mrknato - Ale pokud by tu pokutu dal policista neoprávněně, tak popotahován nebude on, ale ten, kdo by ji tam neoprávněně dal..

Mrknato - Profil | Čt 25.6.2020 6:33:41

Vikasgard >> Dopravní značení nelze umísťovat svévolně. Má to svá pravidla která řeší vyhláška o provozu na pozemních komunikacích a dokonce aby značka byla platná, má i své danné rozměry a umístění...... A pokud by chtěl policista dát pokutu z důvodu nerespektování svévolně umístěné dopravní značky, tak je na tom úplně stejně, jako ta RS co kontroluje a sankcionuje rybáře za porušení pravidel, která nestanovil zákon......

Mrknato - Profil | Čt 25.6.2020 6:25:34

boticar >> To jsou encyklopedické informace, ale při lovu ryb je rozhodující rybářská stráž, její kompetence a policie ČR. To vyplývá z rybářského zákona. Co se týče kontrol, tak je asi nejdůležitější ne jak, ale co má kontrolovat RS a to je také výčtově uvedeno v rybářském zákonu.

Mrknato - Profil | Čt 25.6.2020 6:13:40

sven >> Máš samozřejmě pravdu, ale tady je otázka na RS. Má, může RS kontrolovat interní předpisy spolku, byť v povolence uvedené jako "BP", když k tomu nemá zmocnění? Když kontroluje interní předpisy, je to ještě výkon osoby úřední? Je osoba úřední chráněna v každém případě, i když nekoná dle vymezení zákonem 99/2004?
To, jaké úkoly klade spolek na RS neřešme, to je jasné, ale pokud se RS nic nestane, nikdo ji neklepne přes prsty, má se zato, že jaké kompetence si urve, takové bude mít.....?