Domácí červi - uskladnění

Zkoušel jsem si ze zbytků ryb vypěstovat vlastní masné červy. Zadařilo se, po pár dnech bylo dno kýble plné červíku dá se říci takřka stejně velkých jako z obchodu. Jejich zápach byl teda úděsnej, ale hned jsem na ně dnes vytáhl kapříka na feeder. Ovšem po návratu domů jsem zjistil, že uskladnění červíci pomřeli - včera jsem je hrubě očištěné sesypal do pilin do zavařovačky a dal do lednice, ráno se téměř žádný nehýbal (zajímavé je, že ty, co jsem vzal v pět ráno na ryby, byly OK). Čím to, že by to sklo?
Další dotaz - ten zápach byl nehorázný, nějaký nápad, jak je navonět/odsmradit? Napadlo mě zalít piliny horkou vodou s vanilkovým cukrem, nechat vyschnout a zasypat tím červi, třeba načuchnou...
Díky
Autor diskuse: kralikar - Profil , 21.8.2012 všeobecné - nástrahy, návnady

kralikar - Profil | Po 27.8.2012 21:11:40

skroby >> Pinky? Jsou to ti asi o polovinu, možná více, menší červi, než masňáci? Já na první pokus měl masňáky, nyní na druhý už po dvou dnech taková chamrať a vůbec to nerostlo, takže na háček nešli, jen do krmítka...
Možná by chtělo nechat tu rybu zesmrádnout a oschnout, aby do vábilo masařky.

skroby - Profil | Ne 26.8.2012 18:29:57

Zdravim,dělám v rybářství,takže občas se nějaká ta chcíplá ryba najde,tak jsme s kolegou taky zkoušely dělat červy,ale měly jsme jen pinky a to jsme je asi 14 dní krmily a průběžně čistily od vyschlých zbytků ryb,ale prostě pořád nějak nerostly,máte na to nějaké speciální fígle?

pectak - Profil | St 22.8.2012 20:41:18

kralikar - >> Nevím čím to může být, mě se to ještě nestalo. Jinak přesátí se neboj, jde to lehce.... :D No jo no, nerybářům prostě smrděj, hejbou se a už jen že žijou jim vadí... :D Jinak přeji prosperující ,, chov,, :)

kralikar - Profil | St 22.8.2012 16:57:52

kosvi >> Jé, tak to mě nenapadlo udělat do kýble díry, fajn nápad. Nyní zkouším dát do kýble přesitý písek, na do pletivo se zbytky (aby nebyl problém s kostmi) a pak písek přesít, červi by měli zůstat v řešetu! Jen mě dělá starost to čištění - to bude práce!
Díky za rady.

PS: Ti červi byli skutečně jen "hybernizováni", teď jsem si všiml, že už se normálně hýbou!

kralikar - Profil | St 22.8.2012 16:55:13

pectak >> Jsme na tom podobně - keci skrze červi mají asi všichni nerybáři! :-) Zkouším nyní znovu, ale obávám se, že tyhle vedra pro ně nejsou ideální v tom smyslu, že část červů po sežrání zbytků ryby zdechla než se stačila dostat k jinému žrádlu. Nebo by v tom bylo něco jiného?

pectak - Profil | St 22.8.2012 14:30:30

Ahoj, já si je pěstuji taky doma, je to levnější a má to svůj účel. Pěstuji si je na zahradě na venkově, takze zapach nikomu nevadí ( Jen mámě :D ). Jakmile mi dorostou do požadovane velikosti (vetsi nez muzu koupit) je presaji z kostí (pouzivam ruzne kosti , nejen rybí) . Pote je dam na cca 15 minut do jemnych pilin a pote je po tomto hrubem vycisteni znovu presaji. Pak je dam do cistich jemnych pilin a dam je do plastovych kelimku, v kterých se prodavaji v obchode. Udelam do vicka dirky a dam je do sklepa. Takhle mi vydrzi cca týden a pak si nadelam cerstve . Je to celkem dobre zpestreni chytani ( mam i hnojniste s hnojaky ) , jen mi obcas nadavaji rodice, ze to neni zrovna hygienicky.. .:D PS: doufam ze ti to k necemu bude a promin , ze jsem nepsal interpunkcni znamenka, u tak dlouheho textu se mi nechtelo( doufam ze to prelustis ... .:DDD ) Petruv zdar. :)

kosvi - Profil | St 22.8.2012 12:59:08

Párkrát jsem si taky dělal domácí červy. V plecháčku bylo maso a červy propadávali dírami v plechu do květináče, kde byly piliny. Co se týká ochucování, vím, že červy ochucují různými kávovými liquery, ale to se týká mrtvých červů. Živí červi se dají ochutit například kurkumou ( což je dobré na plotice a tlouště).

Martin M. - Profil | Út 21.8.2012 21:42:18

cervici z lednice byli zrejme jen priduseni, zase by se na vzduchu rozhybali - priste jim tam nech dirku na vzduch.
Cistit je muzes v pilinach nebo krupici, radeji nekolikrat vymenit a nesetrit, setrou ze sebe smrad.