Pronájem vodních ploch po vypršení současných nájemních smluv s ČRS

Určitě mnoho z vás napadlo, že se naskýtá teoretická možnost pronájmu vodní plochy, na které v současnosti "hospodaří" svaz.
Podnikl jste někdo už potřebné kroky ? Podělte se prosím se zkušenostmi, jak velká byrokracie mne čeká a co to obnáší. Mám zálusk na jeden zanedbaný rybníček, chtěl bych na něm chovat ryby, nikoliv rybařit, prodávat povolenky ap. Jen nevím, jak na to.
Na internetu se objevují informace o tom, že ČRS končí nájemní smlouvy v roce 2013 a bude možnost jednat s novými nájemci. Díky za jakékoli info !
Autor diskuse: Vodník Kebule - Profil , 12.8.2012 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Jaký je Váš názor ?

A) jsem pro zachování stávajícího stavu, ČRS by měl mít monopol, stará se dobře.50%

B) Revíry by měly být nabídnuty k pronájmu soukromým subjektům, chtěl bych pronajmout nějaký revír.20%

C) Je mi to jedno.3%

D) Konkurence by ČRS prospěla, ale do pronájmu bych nešel.21%

E) Voda a ryby v ní by měly být všech.6%

Od 12.8.2012 hlasovalo 101 čtenářů.

redhead - Profil | Po 24.12.2012 21:51:07

Ahoj povedlo se mi letos pronajmout již 12 rybníčků. Jen jsem hledal po netu a šel jsem do výběrových řízení. Není to nic těžkého. Když budeš chtít poradit s administrativou, rád ti zdarma pomohu. Stačí napsat soukromou zprávu.
Ono totiž záleží na dost věcech:
: Záleží jak město vypíše záměr - Když vypíše záměr a napíše jasně jakou má váhu cenová
nabídka a jakou váhu má záměr. Když bude brána váha
pouze na výšku nabídky, na 90% si vyhrál. ČRS moc
neplatí. Jestli bude větší váha na záměr, asi si prohrál.
ČRS si to pohlídá. Mají na to páky.

: Záleží na tvé reputaci ve městě

atd atd......

Mrknato - Profil | St 22.8.2012 22:30:15

fotojakes >> Do pěti dnů musí povolenku, RS, ne Rada poslat tomu, kdo ji vydal. Pokud ne, je to další z mnoha a mnoha svazopikantérií, dnes pod taktovkou rutinního právníka a to se mi moc věřit nechce.

rover - Profil | St 22.8.2012 22:30:05

fotojakes >> Oni ti "z rady" jsou aktivní celkově, ...na Trnávce za dopoledne 3 kontroly, ...až jsem se lek !

fotojakes - Profil | St 22.8.2012 22:16:39

Mrknato >> Možná to bude tím, že někde mají nové psy?:-)

To je bohužel problém celé naší legislativy, zákony jsou až příliš rozsáhle a složité, že si je lze vykládat podle vlastní aktuální potřeby. Teď tu probíhá otázka o odejmutí povolenky na orlíku a její zadržení radou, což je taky nějaké divná situace, ale prý se to dělá běžně:-)

Mrknato - Profil | St 22.8.2012 22:13:35

Vodník Kebule >> Podle mě to MO dělá úplně stejně, jako každý jiný soukromák. Pouze s tím rozdílem, že jí svaz kreje záda, protože jak ÚS, tak Radě posílá za každého člena solidní vatu. Územní rybolov si tak chová "vši ve svém vlastním kožichu".... Říkají tomu svazopráce a metlodická pomoc.
Nevím jak u Vás, ale u nás ve Vč. RO a územní hospodář tyto vztahy pročistili. Zlikvidovali RMV, které fungovaly protizákoně a RMV, části územních revírů přešly zpět do územního revíru, nebo si na ně MO dohodla nájem, či tuto vodu koupila a RO vystavil degret. Tehdy to bylo pozitivum, protože ÚS tehdy platil MO zarybnění jejich RMV. Dnes to jsou regulérní soukromáky MO, ale hospodaření na nich se moc nezměnilo, jen zarybňování nejde přímo z ÚS, ale pár oklikami.......

Mrknato - Profil | St 22.8.2012 21:57:53

fotojakes >> Starého psa novým kouskům nenaučíš.....) A to se týká RO i svazopolírů.

Teď jsem vyhrabal odněkud ze šuplíku článek: "Informace z aktivu vedoucích RS" poskytnuté JUDr. Šímou z 22.3. 2006. Jednak je mi neznámý pojem vedoucí RS, protože RS jsou osoby úřední a ne loooobisti, milice, či NKVD svazu s velitelskou hierarchií a je otázkou, proč se už tehdy, cca 2roky RS neřídila zákonem 99/2004?

Dále je zde dotaz, co mohou upravovat BP vydané uživatelem revíru? JUDr. Šíma, tehdy ještě asi právník svazu fundovaně odpověděl:
"Přesné mantinely, do nichž se uživatel revíru při stanovení BP musí vejít, určit nelze. Je ale zřejmé, že stanovením BP nesmí uživatel zasahovat do pravomoci orgánů, která je jim svěřena přímo zákonem (viz shora), tedy nesmí v rámci BP stanovovat vyjímky z doby hájení, LOVNÉ MÍRY, ZPŮSOBY LOVU apod. ...."
Dnes je pan JUDr. Šíma předsedou svazu a zřejmě má k zákonu jiný výklad, stejně jako úředníci MZe a KÚ.

Takže o novém pohledu státních ouředníků ohledně dohledu nad VRP, si ještě chvíli nechám vyprávět...)

fotojakes - Profil | St 22.8.2012 21:47:29

Vodník Kebule >> snad ano, ale tohle je bohužel vždy jen o lidech.

Vodník Kebule - Profil | St 22.8.2012 21:47:07

Mrknato >> Zatím jen sonduju, nic není jistý... Jen by mne zajímalo, jak to dělá MO ? Má za úkol udržovat pronajaté pozemky, což nedělá. Má mít smlouvy na pronájem vody s majitelem, což občas nemá (viz. příspěvek, jak to je na Mostecku) Kdo takovou MO může postihnout?
Jak k tomu přijde soukromník, který to kolečko oběhá a papíry má v pořádku, když "konkurence" v podobě MO si s tím hlavu neláme?

Vodník Kebule - Profil | St 22.8.2012 21:43:18

fotojakes >> Takže to vypadá, že se začnou zákony někde dodržovat?
Nemám problém, jsem pro.

fotojakes - Profil | St 22.8.2012 20:22:24

Mrknato >> a přesto, že samo MZe letos vydalo metodický pokyn jak a za jakých podmínek vydávat vijímky, včetně té na lov v noci, tak pokračuje stále stejně viz. Nechranice:-)

S dekrety už to není tak snadné, ouředníci na RO šli do sebe:-) Dokonce už začínají dohlížet nad dodržováním zákona na revírech.

Mrknato - Profil | St 22.8.2012 19:05:46

Ladineeek >> K VRP potřebuješ jen dekret......, podle stejnýho zákona, jako MZe udělovalo velkomožné protizákonné vyjímky lovu 24hod. .... kde byla ta tráva?

Ladineeek - Profil | St 22.8.2012 18:38:28

Mrknato >> Já? Ani jedno :-) To kolega autor diskuse :-) Hele dneska už není rok 1995, kdy se ještě jakž takž dalo vše dělat bez povolení...dneska má i tráva oči.

Mrknato - Profil | St 22.8.2012 18:34:41

fotojakes >> Řekl bych, že rok 2014 nemusí znamenat konec VRP na otevřených vodách. Závisí to na RO. Stejně jako povolení lovu 24hod.

"Spolu kradli, spolu viseli"... pokud takto svaz pojal vyjímku "nařízenou MZe, tak se VŘ nemusí obávati....

Edit: znamenalo by to asi i VŘ na nové čilimníky na MZe. Bradáčová má zatím daleko výzmamější kauzy......

Mrknato - Profil | St 22.8.2012 18:30:14

Ladineeek >> Kdo se moc ptá, moc se dozví...... Chceš kácet, nebo se ptát?

Ladineeek - Profil | St 22.8.2012 17:31:26

Vodník Kebule >> Zavolej vedoucímu odboru ŽP pod který územně rybník spadá a řekně ti, co k čemu budeš potřebovat. Ano - skutečně je běžné, že každý úřad požaduje něco jiného a v jiném rozsahu. (tím myslím, že stavební úřad v Dolní Lhotě chce něco jiného na stejnou věc než stavební úřad v Horní Lhotě)

Ladineeek - Profil | St 22.8.2012 17:28:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vodník Kebule >> Bez povolení se mohou kácet stromy na
pozemcích fyzických osob, jejichž obvod kmene (měřený ve 130
cm nad zemí) je menší než 80 cm nebo souvislé keřové porosty s
menší rozlohou než 40 m².

Mám pocit, že v Tvém případě to nebude již splňovat to, že nebudeš kácet na pozemku fyz. osob. Každopádně bez souhlasu vlastníka pozemku to ani oficiální cestou nepůjde. V případě, že dostaneš povolení, budš toto moci udělat pouze v mimovegetační dobu (bežná podmínka).

To se bohužel nediv, viz. příspěvek od fotojakese.

VKP - významný krajinný prvek definovaný v zákoně o ochraně přírody a krajiny. Je jím např. rybník.

fotojakes - Profil | St 22.8.2012 16:27:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vodník Kebule >> na vše, co do vody házíš musíš mít povolení a to i na krmení:-)

zák. 254/2001
§ 39

(7) Vodoprávní úřad může při použití závadných látek povolit z ustanovení odstavce 1 výjimku, nejde-li o ropné látky, a to v nezbytně nutné míře, na omezenou dobu a za předpokladu, že jich bude použito
a) k úpravě a udržování vodního toku,

b) ke krmení ryb,

c) z důvodů zdravotních,

d) k úpravě povrchových nebo podzemních vod pro určité způsoby užívání, například srážení anorganických živin přímo ve vodním toku,

e) k odstranění nežádoucí flóry nebo fauny ve vodním toku,

f) jako indikátorových látek pro účely měření, nebo

g) v rámci schválených sanačních technologií.

Vodník Kebule - Profil | St 22.8.2012 16:15:23

Ladineeek >> 40 m2 je limit při kácení najednou? Tzn. vyřežu 35m2 v září a dalších 35m2 v říjnu? Nebo ten limit je na rok? Jak to je?
Vápnem se u nás desinfikují rybníky běžně, na to je třeba také povolení? To bych se dost divil, kdyby to ti lidé skutečně řešili s ŽP.
Co je VKP?

fotojakes - Profil | St 22.8.2012 16:12:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vodník Kebule - >> Svazu s rokem 2014 nekončí nájemní smlouvy, ale výkon rybářského práva na volných vodách (řeky, přehrady, apod...). Nájemní smlouvy na ostatních vodách se řeší průběžně a mohu tě ujistit, že k mnoha obhospodařovaným revírům svaz ani smlouvy nemá. Třeba u nás na mostecku to bylo ještě začátkem roku až 70 % revírů, ale už to nějak dávají dohromady. Takže se zkus poptat majitele, třeba ani nájem nemají a pozemek užívají neoprávněně.
Pro tebe je podstatné, kdo je vlastník. Pokud je to soukromník, či fyzická osoba, tak je to o domluvě mezi vámi. Pokud stát, či obec, tak musíš dát žádost na přísluční odbor, či správce státních pozemků (pozemkový fond, statní podniky a pod..). U obcí a státních pozemků jsou často přesně dané podmínky a tabulkové nájemné podle účelu nájmu.
Pokud ti mohu doporučit, tak při domlouvání nájmu dolož projek (sepiš svůj záměr), aby jsi přesvědčil majitele, že se o zmíněný pozemek budeš opravdu starat. To poté musíš také dodržovat, ale to by mělo být samozřejmé:-)

Pokud nájem mají, ale o pozemek se evidentně nestarají, tak se zkus s majitelem domluvit, že by jsi si to vzal místo nich. Ve většině nájemních smluv je kouzelná klauzule, že ti můžou při zanedbávání povinností nájemce okamžitě smlouvu vypovědět:-)
Tady u nás dělalo několik hurá brigád na sběr odpadků, protože město dalo svazu ultimátum, že buď odpad uklidí, nebo jim vypoví nájem.

Většina majitelů neřeší kdo je jejich nájemce, ale chce včas nájem a hlavně, aby se nájemce o pozemek skutečně staral. Pokud ho budeš chtít zvelebovat, rozumný majitel ti jistě bránit nebude a k potřebným úpravám ti dá souhlas, ale běhání po úřadech (životní prostředí, rybářství, vodoprávní) tě čeká tak jako tak.

Ladineeek - Profil | St 22.8.2012 15:26:57

Vodník Kebule >> 100% to musíš řešit s majitelem a příslušným odborem životního prostředí obce s rozšířenou působností. Na kácení toho, co si uvedl platí limit 40m2, pak je to již na povolení ke kácení mimolesní dřeviny. Nicméně mám obavy, že to bude 100% k povolení do zásahu do VKP a naházet to do vody možná neprojde, ale nevím. Hnůj podle mě neprojde určitě. Vápnění asi taky ne, ale 100% bych to nezkoušel dělat bez povolení, to by mohl bejt mega průšvih.

Vodník Kebule - Profil | St 22.8.2012 14:40:01

Ještě mám jeden dotaz: v případě, že si pronajmu vodní plochu, mám právo například vykácet pobřežní porost (nálet cca 5cm silných stromků) a naházet ho u břehu do vody (pytláci), posekat na břehu trávu, navézt do rybníka hnůj (plankton), vyvápnit rybník po výlovu a podobně ? Nebo musím vše řešit s majitelem ? Jak to děláte vy?

Ladineeek - Profil | Út 14.8.2012 11:39:45

Vodník Kebule >> To netuším, ovšem územní plány jsou často v rozporu s realitou - jde o to, zda si vlastník při schvalování pohlídá, zda není u "něj" chyba. V případě schválení a následném zjištění mu nic nepomůže a když by chtěl něco se svým pozemkem dělat, může mu to přinést značné komplikace, dokonce až znemožnení realizace, musí pak na své náklady nechat provést časově náročnou změnu ÚP. Mám příklad - skoro 4 ha soukr. rybníka, kterej je ve III. zóně CHKO, není veden jako vodní plocha, je to kombinované biocentrum. Za komoušů jezeďáci vykopali boční strouhu jako napájecí "kanál" pro krávy. Toto vše mu znemožňuje jakoukoliv opravu rybníka podle obvyklých postupů........ velmi komplikovaný případ.

Vodník Kebule - Profil | Út 14.8.2012 11:20:37

Ladineeek >> Jak potom mohou vykazovat přírůstky z hektaru? Jako že zasejou potěr a sklidí kapra?

Ladineeek - Profil | Út 14.8.2012 11:09:18

Vodník Kebule >> No počkej, to by ses divil, kolik rybníku není v ČR vedeno jako vodní plocha ;-) To, že to není v CHKO je poloviční výhra :-)

Vodník Kebule - Profil | Út 14.8.2012 11:01:00

Ladineeek >> Je to mimo CHKO, vedeno jako vodní plocha - díky, nejsem blbej, abych chtěl rybohospodařit na lesním pozemku nebo zatrvněné ploše... ;o)

Badimura - Profil | Út 14.8.2012 10:58:29

Ladineeek >> Na 5 let

Ladineeek - Profil | Út 14.8.2012 10:57:05

Badimura >> Na kolika let to máte?

Ladineeek - Profil | Út 14.8.2012 10:56:22

Vodník Kebule >> Tak to je dobrá zpráva, v případě nálezu nadlimitních hodnot by s tím byl značný problém (zejména vysoké náklady). A je to na území CHKO, nebo ne? Co územní plán? Je platný - je rybník veden jako vodní plocha, není náhodou součástí biocentra?

Vodník Kebule - Profil | Út 14.8.2012 10:55:32

Badimura >> Aha, tak to jsem blbě pochopil. Pak se naskýtá otázka, zda je to adekvátní? Za ty prachy bych si klidně 100 hektarů pronajal ;o)
Chápu, že tam za ta léta už vznikla osobní vazba, pokud se organizace stará, je to v pořádku. Jen mne štvou jejich některé "taky revíry", kam nikdo nic nevysazuje a natož, abys potkal RS vyhánějící pytláky. Takových vod si chci všímat... Rozhodně nemám zájem o pronájem dobře zarybněného a hojně navštěvovaného rybníku s násaďáky, kde si místní můžou zachytat - to bych měl asi spoustu nepřátel, a lidi uměj bejt svině - jak už tady někdo psal, taková otravička dokáže znechutit jakýkoliv záměr...

Badimura - Profil | Út 14.8.2012 10:50:55

Ladineeek >> směšná asi jo,uzavírali jsme loni smlouvy,poněvadž to právě ZVHS převedla na p.Labe

Vodník Kebule - Profil | Út 14.8.2012 10:49:56

Ladineeek >> vzorkování bych se nebál, je to lesní rybník s vlastním prameništěm. Tam se mohl dostat maximálně bordel z polí při větším dešti, ale vzhledem k blízkosti CHKO mají dost omezenou možnost použití chemie

Badimura - Profil | Út 14.8.2012 10:49:02

Vodník Kebule >> jedná se o rybníky

Ladineeek - Profil | Út 14.8.2012 10:48:04

Badimura >> Což je mezi náma naprosto směšná cena. Lesy ČR už začínají přecházet na diametrálně jiné ceny.....

Ladineeek - Profil | Út 14.8.2012 10:47:02

Vodník Kebule >> :-D ano, s tím souhlasím!

Vodník Kebule - Profil | Út 14.8.2012 10:45:29

Badimura >> Díky za informaci, chápu, že u toků je nájem niší - ryby migrují a Labe se blbě vypouští...

Badimura - Profil | Út 14.8.2012 10:33:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vodník Kebule >> Naše organizace platí za nájem povodí Labe cca 1000Kč/ha z vodní plochy

Vodník Kebule - Profil | Út 14.8.2012 10:32:09

Ladineeek >> na štěstí kašlu, každý svého štěstí strůjcem... když se nepostaráš, štěstí samo o sobě ti je ničemu. Budu li sedět na gauči a budu mít štěstí, tak třeba nedostanu mrtvici, ale jenom infarkt...

Ladineeek - Profil | Út 14.8.2012 10:30:46

Vodník Kebule >> Možná bych zkusil udělat vzorek sedimentu a poslat na rozbory....

Ladineeek - Profil | Út 14.8.2012 10:28:46

Vodník Kebule >> Tak trochu.......opravdu bych to nedělal. Ale tak hodně štěstí!