Svratka - otrávená voda

Zdravím Vás,
teď jsem obdržel telefonát od známého, který chytal na Svratce kousek pod Uherčickým splavem. Po raním příjezdu k vodě zjistil, že je voda kontaminovaná a veškeré ryby jsou mrtvé. Po zeptání porybného, který pobíhal podél břehu mu bylo zděleno, že voda je kontaminována už od Brna a úhyn ryb je už vidět i na Nových Mlýnech.
Když jsem viděl fotku s tím množstvím uhynulých ryb co mi posílal, tak tohle je opravdová katastrofa....
Autor diskuse: Erekloss - Profil , 8.8.2012 všeobecné - ostatní

dejff - Profil | Ne 7.10.2012 16:48:51

Dring >> aha tak to jo....to je špatný ok díky za info

Dring - Profil | Ne 7.10.2012 16:45:21

dejff >> jo, byl jsem tam na tři dny a abych ráno z vody vytáhl žížalu nedotčenou to snad ani není normální :) sedí tam dědkové asi chytají cejny , jinak se ani přes noc nic nevyhodilo na hladinu, úplný ticho

dejff - Profil | Ne 7.10.2012 16:43:12

Dring >> :-) fak jo? mám to teda kousek ale letos jsem se tam od té otravy nebyl podívat a ani celkově jsem tam moc nejezdil....tak to je celkem rána :-) takže tam asi něco málo bude.....

Dring - Profil | Ne 7.10.2012 16:41:47

dejff >> rybářů je tam asi víc než ryb kámo

dejff - Profil | Ne 7.10.2012 16:02:32

zdarec nebyl se někdo tet někdy podívat od olimpie níž? jak to vypadá dá se tam něco chytnout? už jsou tam po te otravě nějaké ryby ? díky za info

VVV111KKK - Profil | Út 18.9.2012 22:28:46

Ahoj. Pro úplnost. Vyjádření ze svazu. Bohužel se nepodařilo zjistit přesnou příčinu otravy ryb na Svratce. Příčinou proč nic nezjistilo, bylo především prodlení, s jakým se na otravu ryb přišlo. Uhynulé ryby pravděpodobně pocházeli ze Svratky v okolí Brna. Níže po proudu se voda naředila a ryby v řece zůstali bez viditelných následků. Osobně jsem si již párkrát pěkně zachytal (Uherčice -Pouzdřany). Uhynulé ryby na spodním toku Svratky, byly ca 1 den mrtvé a připlavali z vyšších partií řeky. Bohužel tam nikdo žádné odběry neprovedl a pokud vím tak ani nijak intenzivně neřešil. Možná by bylo dobré zeptat se na výročních schůzích svých volených zástupců, jak se zachovali, když v řece plavaly chcíplé ryby.
Za Svartku 1 musím říct, že udělali co se dalo. Ale co po proudu víš ?
Tak zbývá jen doufat, že v létě nebude teplo a bouřky a ZD nebudou hnojit !

Trdlik - Profil | Ne 19.8.2012 13:57:17

Předvčerem jsem byl na bruslích u Olympie a ryby v pohode - kapříci, jelci a spousta drobotiny. Jen brehy jsou plne petek a jineho bordelu, jak byla voda vysoko.

afjee - Profil | So 18.8.2012 9:36:09

Urbo >> Netuším.

Urbo - Profil | So 18.8.2012 9:35:22

afjee >> A ostatni obsadka? :)

afjee - Profil | So 18.8.2012 9:33:04

Urbo >> V Rajhradicích nad splavem je potěru hodně ...

Urbo - Profil | So 18.8.2012 9:26:20

Byl se někdo podívat těsně pod Brno, třeba takový Rajhradice, jesi tam něco zustalo? Co potěr? Je to hruza.

FilipCierny - Profil | Pá 10.8.2012 14:39:31

Fandass >> No počkej, já myslel privatizace ryb. Vlastnictví je silnej vztah, má ochranné instituty, máš titul, chráníš, i preventivně a předběžně, jsi odpovědný za škodu který vytvoří tvůj majetek, navíc jak bys udělal že ryby budou jen svazu? Jak to vyřešíš, když voda je res nulius..kdo může a kdo ne? a byl by svaz schopnej ustát nájezdy soukromejch uživatelů kteří si to spočítají i na řece? to se jako natáhne přes řeku plot aby mi kapři neuplavali, nebo jak? Vážně myslíš že by to prospělo? Nemusíš přeci tu věc vlastnit, aby ti stálo za to dělat to dobře.

Podle mě je to v českém prostředí nerealizovatelné.

Fandass - Profil | Pá 10.8.2012 14:21:34

kakr >> Díky.

Fandass - Profil | Pá 10.8.2012 14:20:52

FilipC >> FilipCierny - 10.8.2012 14:03:02 >> Škoda určitě uhradit jde - alespoň ta finanční.Vlastnictvím ryb by se rozhodně nezměnilo nic v rovině VRP.Pouze by dostaly svazy do ruky páku.Potom by se tvoje slova jako má vyšetřit,má být potrestanej změnily na musí vyšetřit,musí být potrestanej.
Nikde jsem nemluvil o privatizaci revírů.Ale když mám něco v nájmu a vrážím do toho prachy a někdo mě to prokazatelně zničí - tak přeci sakra musí zaplatit.

kakr - Profil | Pá 10.8.2012 14:15:50

Fandass >>
OVLH (odbor vodního a lesního hospodářství), ČIŽP, správce toku (Povodí Moravy) HZS ,PČR.
Tyto orgány jsou kompetentní k odběru vzorků (vody, uhynulých ryb).

Výši škody určí znalecký posudek, do něj se započítává i rybářský tlak na revír (docházky) a škoda se vymáhá přes právníka MRS na viníkovi.
Zjištěný viník platí MRS, ne MO.

FilipCierny - Profil | Pá 10.8.2012 14:03:02

Fandass >> policie má věc vyšetřit a viník má být potrestanej, škoda nahradit nejde. Privatizuješ veřejnej statek, abys vůbec měl kde chytat potom..

V momentě když z toho uděláš vlastnictví akorát ti řeknou, že riziko otravy u které se nezjistí viník je tvým podnikatelským rizikem. A že to vychází z podstaty.

Role ochrany ŽP je zakotvená v celém právním systému, kdyby se to dělalo s rozmyslem a úředníci věděli o čem rozhodují fungovalo by to líp. Chybí odpovědnost a morální hodnoty jednotlivců, kteří mají pravomoc. Proto to končí tak, že nijak..

Fandass - Profil | Pá 10.8.2012 14:01:58

kakr >> Kdo viníka zjišťuje?Povodí,MRS,MO,hasiči,PČR ?? Případně komu nalezený viník zaplatí škodu? Díky za odpověď.

kakr - Profil | Pá 10.8.2012 13:53:21

Fandass >>
Pokud se viník prokazatelně zjistí, tak zaplatí. Problém je, že většinou se na otravu přijde pozdě, kontaminovaná voda je pryč a dobrovolně se k otravě nikdo nepřihlásí. Což byl případ SVRATKA.
Pár otrav jsem zažil a vím o čem píši.

Fandass - Profil | Pá 10.8.2012 13:49:37

kakr >> To je mě naprosto jasné,že je to průser např. u parem,které rostou pomalu a dlouho.
S tím fondem je to dobře.Ale stejně si stojím za tím,co jsem psal níže.A to,že ryba v řece má mít majitele,policie má věc vyšetřit a viník škodu nahradit.
Možná by to potenciální viníky více motivovalo k preventivním opatřením.

kakr - Profil | Pá 10.8.2012 13:26:09

Fandass >>
Neboj se, na podobné "havarie" pamatuje moudrý MRS. Existuje fond "otrav", který podobné situace řeší.
Ale peníze nikdy nemohou nahradit ryby, které ve vodě rostly 10 a více let.

Fandass - Profil | Pá 10.8.2012 13:22:07

zavin >> Ona si s tím příroda nakonec poradí,jako vždy.Ale je škoda,že se tomu nedá pomoct nějakým odškodněním a tím pádem zainvestovat do daného úseku větším počtem nasazených ryb.
Ono totiž ať si říká kdo chce,co chce o přírodním bohatství - tak rybářské revíry vč.řek už dávno nejsou přírodní divočinou,ale spíš takovou obhospodařovanou zahrádkou.Když na zahradě nezasadíš mrkev,cibuli atd.,tak tam taky pořád něco poroste,ale zahrádkář z toho nemá žádný užitek.
S tou řekou je to nemlich to stejný.Z hlediska výkonu ryb.práva se prostě musí ryby odchovat a nasadit.Sama příroda si v tomto směru už dávno nepomůže.

zavin - Profil | Pá 10.8.2012 12:27:13

Erekloss - >> Zdravím všechny milovníky Svratky a můžu je ujistit, že ve spodním úseku tzn. od Velkých Němčic po jezera je pohyb ryb znatelný, boleni loví, oukleje se vyhřívají, sem tam menší dravec. Ráno v 5:15 hod jsem stál na mostě v Němčicích asi 10 min. a proplavala jedna mrtvá rybka. Ovšem zápach je obrovský. Samozřejmě co se stalo je katastrofa. Včera v době od 10:30 do 11:30 na pouzdřanském mostě hrubé sčítání asi 500 ks ryb velikosti 10 cm -100cm , kapr, parma, sumec, ostroretka, cejn, jesení, bolen, bílá ryba, prostě hrůza. Doufejme jenom, že na kvalitu vody to nebude mít dlouhodobé následky.

Fandass - Profil | Pá 10.8.2012 11:28:50

Fishky >> No jo,je to politika.Když někomu něco ukradneš za 5 tis. - pudeš bručet.Když někdo svazu zlikviduje ryby za 500 000 tis. - nic se neděje - žádná škoda nevznikla.
Myslím,že ve svazu jsou volení funkcionáři a na ně by měli MO tlačit aby se svaz stal vlastníkem ryb v revírech - mě to přijde naprosto logické.
Tuším,že o něčem takovém už se v zimě začalo jednat v souvislosti s kormoránem.Aspoň jsem cosi vyčetl zde v diskusích na toto téma.
Je to asi jediné řešení,protože jak vidno na tomto případě,všechno končí tím,že hasiči udělají rozbor vody.Kdyby někomu vznikla škoda,musela by se tím vážně zabývat policie ČR.
Možná (nevím,jenom dedukuju),by se svaz jako majitel mohl pro takové případy i pojistit.
Otravám vod by to samozřejmě nezabránilo,ale aspoň by se svaz domohl nějaké finanční náhrady,kterou by mohl použít na znovuzarybnění postižených lokalit.

mirda1 - Profil | Pá 10.8.2012 11:23:26

Kolegové rybáři, věcně souhlasím s názory "kakr". Já rybařím na Dyji, bývalá MO č.11 od přelomu padesátých, šedesátých let (ms), pamnětníci ví, ostatní mohou dohledat, kdy chytání ryb v Dyje v době řepné kampaně bývalo téměř nemožné pro plovoucí sliz, hleny vypouštěné cukrovary. ale řeka Svratka pod Židlochovicemi, to byla stoka bez ryb. Relativně nejlépe na tom byla Jihlava, která bývala nejméně znečistěna. Na počátku sedmdesátých let na Dyjí bylo potom ještě hůře, kdy za celý den od soutoku Dyje -Svratka až do Pasohlávek se nenarazilo na ryby, ojediněle na malé hejno cejnů, cca 20cm. V řece plavaly ropné skvrny, při zvíření bahna v řece opět vyplula na hladinu ropa, děs, k pláči. Co přinesla jezera na Dyji, oceňuji, oceňuji současné zarybnění, které se s minulostí nedá srovnávat, přesto ale nostalgicky vzpomínám na staré časy před vybudování VD NM. Přitom otravy na Dyji bývaly i několikrát do roka, přesto se vždy řeka zregenerovala. Je to smutné, jaká ekologická pohroma postihla Svratku, ale pevně věřím, že se s touhle havárií řeka do dvou let vyrovná. Vše je ale také závislé na tom, jak se bude v budoucnu zodpovědně přistupovat k ochraně vod, nejen ze strany nás, rybářů, alé celá společnosti.