Vyhrazování místa na vodě, aneb je omezeno vyvážení bójek???

Prosím členy RS event. jiné znalce legislativy o sdělení, jak řeší situaci, kterou jsem se neuměle pokusil zobrazit na přiloženém obrázku. Jak je snad vidět, na vnějším oblouku sedí 3 rybáři mají vyvezeno u protějšího břehu klidně i 300m na každou stranu, navíc všechno vyvázáno na trhačky ke stromům na druhém břehu. Naproti přijde další rybář a chce chytat někde na vnitřním oblouku(na pláži). To ale přes všudypřítomné montáže a 100kg pletenky nejde. Rybář(ten co chce lovit na pláži) se prodral kopřivami, je zpocený jako prase, vláčí všechno kilometr a žerou ho komáři - Sumcaři naproti, ale přirozeně svoje trhačky nehodlají přemístit, protože je už 20hod a navíc hulákající člověk naproti u jejich bojek je pramálo těší, vzniká tak logicky spor. Otázka zní: kdo má pravdu, řeší naše legislativa kromě vyhrazování si místa na břehu i vodu?? musí sumcaři stáhnout bojky za půlku řeky, nebo rybář (od pláže si musí najít jiný flek),,,, a dále, co když je na pláži rybář dřív a sumcaři kolem něj začnou zavážet trhačky ......jo a bavíme se o revíru kde je vyvážení povoleno .....dík za objasnění
Autor diskuse: machin - Profil , 23.7.2012 všeobecné - ostatní

Starc55 - Profil | Út 24.7.2012 15:09:05

Já osobně bych takto nikdy nechytal. Chytal bych opačným směrem, z pláže ke korytu. Situace by to byla ovšem stejná, i když na straně pláže bych nikoho neomezoval, ale na druhém břehu ano. Těžko řešitelná situace, jedině rozumná vzájemná domluva a oboustranný kompromis, což by u normálních slušných rybářů neměl být problém. Horké hlavy nikdy nic nevyřešily k dobru věci, a to na obou stranách.

machin - Profil | Út 24.7.2012 13:42:45

antony >> dobře jak pujdu se psem vemu foťák,,,,ale na to co jsem viděl asi před 14 dny bych potřeboval letecký snímek,,,jinak bych to rozpětí bojek nijak nezabral :o)

antony - Profil | Út 24.7.2012 13:35:25

machin >> pořiď fotku, až tam zas bude takto nechytatelno. Docela by mě to i zajímalo, jak to tam vypadá. Já jsem tam byl letos jenom 1x a byl jsem tam skoro sám.
hola
antony

Obiš - Profil | Út 24.7.2012 13:34:31

antony >> Daj si pozor,ať nezaziješ srážku s B.L.B.C.E.M. Je to strašná pecka. :)

machin - Profil | Út 24.7.2012 13:26:08

antony >> myslel jsem, že chodíš na M8???...mívají tam vyvezeno tak že na těch top flecích jim nikdo nesvítí ani necabrá, protože v místě kde se dá mezi stromy nahodit jim vede pletenka a pod stromem se houpe kača...chytat se tam rozhodně nedá,,,to jestli to mají vyvezeno dobře nebo špatně je věc druhá, to neřeším, ale věř mě, děje se to velmi často- jsem tam furt když ne na rybách tak se psem

antony - Profil | Út 24.7.2012 13:14:44

machin - >> Nevím, jak jinde a jiní, ale jak už jsem tady psal, uvazování trhačky o druhý břeh je běžná věc. Každý, kdo takto chytá to dělá tak, aby mu takto vyvezené pruty nestáhla nějaká loď, nebo aby to neměl umístěné v místech, kde se dá čekat, že tam někdo chodí lovit. Když už ne kvůli ostatním, tak kvůli sobě. Neznám nikoho, kdo by měl uvázanů kaču 4 metry od protějšího břehu, kde je z nejakého důvodu top flek, kde by mě někdo nahazoval těsně vedle nástrahy, svítil mi na ni baterkou, chodil po břehu, čabral se ve vodě. To už je lepší tam nebyt.
To na fotce nahoře jsem nikdy nikde nezažil. Když už, tak zavézt max 20 - 30metrů od sebe, ale zas platí to výše uvedené.
hola
antony

Venca888 - Profil | Út 24.7.2012 12:35:58

Obiš >> vyblít?! tak to budeš prakticky pokračovat v tom, co jsi tady započal... :-)

Flip - Profil | Út 24.7.2012 12:21:59

Rybářský řád uvádí toto
(4) Místa k lovu nesmí být vyhrazována. Při lovu ryb na udici z plavidla musí být pojíždění a přistávání plavidla prováděno tak, aby zbytečně nerušilo ostatní osoby provádějící lov ze břehu.

Nikde se nehovoří o vyhrazování místech lovu na břehu.Takže pokud někdo nějakým způsobem omezuje lov druhého rybáře ,tak si defacto vyhrazuje místo pro svoji potřebu.Sumcová bojka a její okolí je součást místa lovu.
Slušně bych ho požádal aby si bojku upravil.Pokud by nereflektoval zavolal RS-pokud by nebyla v dosahu použil bych jiných,,donucovacích prostředků" níže uváděných.Myslím,že málokterý sumcař by byl natolik otrlý aby po každém mém náhozu si musel jet nadruhou stranu toku přeinstalovat bojku:-)

Chose - Profil | Út 24.7.2012 12:06:46

machin >> Ok,frčím na fouse.

machin - Profil | Út 24.7.2012 11:51:56

Chose >> néé všechno vpohodě..dík za příspěvek,,,já jen ať nejsou zbytečné dohady

Chose - Profil | Út 24.7.2012 11:50:34

machin >> Jasně,ale čtou to tu lidi i z ČRS.
Pokud je muj příspěvek nevhodný tak ho smázni.

machin - Profil | Út 24.7.2012 11:48:38

Chose >> snad jen::: bavíme se o RŘ MRS a tam nic o třetině a plavbě parníků není ..........i když na Moravě je provoz rok od roku větší(zatím ovšem jenom turisti - žádný průmysl)

Chose - Profil | Út 24.7.2012 11:35:31

Dle RŘ-Za bójky se nesmí používat neopracovaný polystyren a neopracované plastické hmoty (včetně PET lahví). Bójka smí být nastražena pouze tak, aby byla zachována nejméně vnitřní třetina vodní plochy volná pro plavbu, není-li stanoveno jinak.


Ono se někde dle RŘ nedá chytat bo někde lodě jako třeba přímo v Ustí jezděj přímo podel břehu bo je tam koryto a plavební dráha a z druhé strany je pul řeky volné.To že mam něco v RŘ neznamená že to nemuže být jinak. TAKÉ JE TAM NAPSÁNO,ŽE TO MUŽE BÝT JINAK!Pokud je vše dle RŘ tak se budu dohadovat s parníkem,že já mohu takto chytat bo RŘ nebo co???

Pak jsou také situace jako se mi stává .Nemam problém si dát bojku jen do jedné třetiny řeky a normálně zavést trhačku,ale mam problém s vodákama.Ne ty vodáci co sjíždí řeku,ale ty vodáci (hlavně děti) co mají jako koníček kánojistiku.Malí caparti a i ti trochu větší jezdí podel břehu a vubec nekoukaj na nastražené pruty.Chápu že jezdit podel břehu je lepší pro případné cvaknutí.Problém je že když jedou a kecaj či maj pecky v uších tak rybářovo volání POZOR je tak nějak k ničemu.Případné přeříznutí montáže či snad oběšení malého vodáka na pletence hold řeším tak že zavezu teda prut o protější břeh a zavážu hodně vysoko do stromu a celá šňura vede tak 1,5-2 metry nad vodou a mam klid.Vodáci krásně podjížděj pruty a já jsem v klidu že nebudu mít oběšence na prutě.
A teď do mě.
Případné omezování rybářu většinou není bo chytám tak abych nikoho neomezoval.Pokud se to náhodou stane tak nemám problém to dát jinam.Vše je o lideh a zdravém rozumu.

Obiš - Profil | Út 24.7.2012 11:16:08

Venca888 >> Tak už sem napsal vše co sem chtěl. Pořád omíláš věci do kola a neděláš nic jiného,než že mě zkoušíš provokovat. :) Tohle nemá smysl. Na takovouto diskuzi nemám čas. Měj se. Jdu se vyblíííít na tvou počest.

Venca888 - Profil | Út 24.7.2012 11:08:52

Obiš >> to je ale přece tvuj problém... ne problém toho příchozího. Pokud přijde - slušnej musíš bejt předevšim ty, protože mu fakticky zabíráš místo, což se neslučuje ani s rybářskym řádem ani s lidskou slušností. Pokud to nezvládneš na dva tak, abys neomezoval jiný, chytej na jeden... Malý děti taky vždycky chytaly na jeden, poněvadž dva by nedokázaly obsloužit. :-)

Možná je to extrém... Ale právě o tom extrému se bavíme...

Obiš - Profil | Út 24.7.2012 11:04:29

Venca888 >> Je vidět,že si ještě na sumcech nebyl. Dám ti příklad. Máš dvě sumcovky. Jednu dáš před sebe a s druhou uděláš co... Dáš ji 2m od té první? To asi ne.... By sis přece uplně zbytečně konkuroval. Tak ji hodíš třeba 10m po proudu. Tím pádem to máš pěkně rozmístněné. No už to může být někde v bízkosti místa, kde si bude chtít sednout jiný rybář. A pak je to o domluvě.
Ten případ co je na obrázku je opravdu extrém. Zbytečně stresuješ.

Fishky - Profil | Út 24.7.2012 11:03:42

machin - >> osel je nebezpečný zezadu, koza zepředu a sumčař ze všech stran :-)) jak vidím zavezené bojky napříč - hned se mi asociuje "nebav se s blbcem" a mažu dál. No a jestli tam má další dva kolegy zprava zleva, co chytají obdobně, tak máš celkem rychle jasný, jak bys asi tak dopadl - kdybys hodlal vláčkou projít daný úsek řeky a slušně je požádal, aby si ve 20:00 své harampádí stáhnuli :-) volat RS by bylo asi nejrozumnější, ale kdo chodí k vodě relaxovat, volí tu první variantu a maže jinam... jo a ty kopřivy dobře znám, i to patří k těm rybám, s odstupem času na to budeš vzpomínat v dobrém, i když jsi třeba chytl prdlajz a vůbec nenahodil ;-)

Venca888 - Profil | Út 24.7.2012 10:47:58

Obiš >> pokud nezabíráš jiný lovný místa, pak není třeba řešit, že si někdo jinej bude stěžovat na to, že je zabíráš, nemám pravdu?! :-) Přiloženej plánek ale vypadá kapánek jinak...

Obiš - Profil | Út 24.7.2012 10:45:06

Venca888 >> ????? Prosím tě,kde sem psal že zabírám několik lovných míst? Co blbneš? Jestli máš hádavou,tak si vyber jiného soka.

Martin M. - Profil | Út 24.7.2012 10:41:50

Obiš >> ok, diky

mypeters - Profil | Út 24.7.2012 10:39:41

mazar >> Jj,je...zkus celou noc vypletat ztrzene kaceny z vetvi;)))))

Venca888 - Profil | Út 24.7.2012 10:39:16

pokud to maj navázaný na druhej břeh, tak stačí použít nožík... a ten by měl mít správnej chlap vždycky u sebe...

Venca888 - Profil | Út 24.7.2012 10:37:50

Obiš >> už jenom skutečnost, že máš tu drzost zabrat několik lovnejch míst a omlouvat to tim, že jsi sumcař, tě rozhodně neřadí mezi slušný lidi.