Proč musí být ryba chycena za ústa?

Určitě znáte ten pocit, kdy víte o pěkné rybě, ale jste bezmocní, jelikož ona zrovna nechce žrát, nebo prostě jenom nechce žrát vaši nástrahu, nebo jsou podmínky takové, že nelze udici ani nahodit. Příkladem budiž tolstobici, nebo pěkný pstruh na malém potoce.
Hodně jsem nad tím přemýšlel a pátral, kde se v lovci bere nějaké to nutkání zaháhnout rybu zrovna za ústa, když se jí může zmocnit mnohem jednodušeji.
Proč je třeba špatné a nezákoné podseknutí, když výsledek je v důsledku naprosto stejný- byla ulovena ryba?
Autor diskuse: Kozič origin - Profil , 16.7.2012 všeobecné - techniky lovu

Salmo1 - Profil | Út 17.7.2012 14:47:37

Nekazte živnost nezaměstnaným a alkoholikům, nese to i svá rizika....čas od času dostanou na budku no.

FilipCierny - Profil | Út 17.7.2012 14:33:10

Zrovna tenhle víkend jsem v pátek i sobotu na řece potkal chlapíka se ženou, s velkým batohem, z něj trčí gaf a háže pilkera(nebo tak něco) co nejdál a chytá tolstolobiky. Někdy se prý i kapr chytne, někdy sumec. Nenašel jsem sílu mu vysvětlovat, že to není úplně správná přívlač. Říkal, že taky chodili chytat normálně, ale je to opruz, takhle je to efektivnější. Co jsem viděl, každý den aspoň jednoho tolstoje měl. Možná to i prodává, těžko říct. Můžu mu to vyčítat, když je mu tipuju kolem 60, a vlastně je tohle nejspíš jeho živobytí?

No ale tenhle je dobrej, někdy chodívají partičky 5-6 chlapů, 3 pruty a tahaj se háky a olovo.

Historky o tom, že sám by ze strachu na ryby nikdy nešel a plynové pistoli co nosí s sebou, kdyby něco, jsou asi ze stejného soudku jako ty další o sumci 185 co vytáhl minulej měsíc za ocas a kaprovi přes 20 kg. :)

No co, Slovensko, prakticky na hranici s ČR.

Reeaper - Profil | Po 16.7.2012 20:40:17

Butchi >> moc pěkně jsi to popsal! Každý by si v tom něco upravil a hádal by se o slovíčka, ale pointa je pořád stejná a důležitá!

>>>mipa měl jsem na mysli celkový pohled na věc. Nevím, v jaké situaci tam je rybářství, je-li tam vůbec nějaké atd. Pokud tam mají tolik ryb, že si můžou dovolit takový přístup a řeky se vždy znova zarybní, tak co by ne.. Neznám místní situaci. Úplně košér mi to taky nepřijde ;-)

Kozič origin - Profil | Po 16.7.2012 20:01:10

No tak já nevím pánové. Jsem sice rád za všechna vaše krásná zamyšlení, ale nějak mi to stále nedá. Nevím, proč některé filuty zrovna napadlo vypouštění rybníků či lov trhavinou. Tyto metody jsou známy samozřejmě i mně, ale určitě bych jako nechtěl čekat, až se vypustí rybník, nebo někde shánět trhavinu, to bych se v obou případech načekal.
Měl jsem spíše na mysli, proč opravdu ta ryba musí mít háček v puse, abysme z toho měli dobrý pocit. Já si myslím, že takové ty řeči o tom, jak je jednodušší rybu podseknout může vést opravdu jen někdo, kdo se tomu nikdy pořádně nevěnoval.
Taky jsem nechtěl, aby snad někdo nabyl dojmu, že komu není po chuti lovit rybu za ústa, by hned neměl mít ten správný zápal a vůbec vztah k lovu jako takový. Nevím taky, proč si zde mnozí automaticky spojují nechytání ryb za tlamu, případně nechytání ryb na háček, s nějakým rabováním. To podle mě nemusí jít vůbec ruku v ruce.
Tak tedy jestli někoho napadá ještě něco, prosím rozjímejte o tom směle dál.

mipa - Profil | Po 16.7.2012 19:42:39

Reeaper >> snad nechceš srovnávat výlov rybníků u nás, kdy sítě táhne pár týpků zabořených do bahna a kolikrát sotva chodících, kdy se ryby třídí, atd. ..... s drancováním řeky, kdy se do sítí semele veškerý život pod vodou ... traktory táhnou a táhnou a to bez rozdílu zda jen ryby a nebo plavající bordel, zda ještě jiné žijící živočichy a nebo ne, nikdo neřeší třídění malých a velkých na další chov, výkrm a nebo již přímo k jídlu ... prostě zprasí vše bez rozdílu a nepotřebné se pak hodí kačenám či prasatům ..... takové to chovánít opravdu není z hladu ! ... co říkáš ... :-)))

Arsenal - Profil | Po 16.7.2012 19:16:13

Kozič origin - >>

Taky to tak jde :-D

Butchi - Profil | Po 16.7.2012 18:45:07

Nejsme pralidi, kteří museli lovit pro svoji obživu, jinak trpěli hlady.
Jsme parta úchylů, která píchá rybám háčky do huby pro vlastní zábavu + občasné snězení.

Podsekávání není fér z výše uvedeného důvodu - existují nějaká pravidla naší zábavy, která by se měla dodržovat. (Analogicky-když ve fotbale nedám gól, vezmu balon do ruk a proběhnu hřiště rugby stajlem?Ne.) Pokud nic nechytneme, můžeme si za to sami, chyba je v nás. Pak jdeme do obchodu a koupíme si flák vepřového.
Jde o faktor přelstění ryby, kdy lovec musí prokázat um, nikoliv o násilné vylovení za každou cenu. Jakou radost může někdo mít z takového úlovku?
Ostatně, v pravěku si taky nehráli na sportovce a neztěžovali si záměrně lov, ale toho mamuta prostě museli nějak přechcat. Když se to nepovedlo, tak prostě nejedli.

Není to sport a ryby s námi opravdu nechtějí kamarádit, ale také bychom jim neměli upírat nárok s námi vydrbat, abychom byli pro příště náležitě (de)motivováni.

Reeaper - Profil | Po 16.7.2012 18:24:36

nofish >> Kdyby byly v řiti ryby, nebylo by třeba rybníka. Šáhnul by sis do p*dele a vytáhnul kapříka ;-)

nofish - Profil | Po 16.7.2012 16:55:11

Kozič origin - >> Musí být za hubu, protože se bavíme tím, že si chytnem kus žrádla. Někdo tomu teda říká soupeření s rybami,ale takové lidi v téhle otázce vůbec neřeš. Kdyby šlo o lov z hladu bez možnosti jiného získání potravy, to bys viděl kolik by se chytalo ryb na woblery a plandavky za hřbet. Pak už rovnou vrhařky a pak by se zatahovalo sítěmi.

mazar - Profil | Po 16.7.2012 16:52:57

Sven >> Ten bílý nápis na dresu toho sportovce vyloženě sedí:).

Reeaper - Profil | Po 16.7.2012 16:49:12

mipa >> a u nás se nedělá výlov rybníků? :-) To je to samý, co u nich. Jen možná s tím rozdílem, že my to máme pro tradice (Vánoce), oni proto, aby měli co jíst.

mipa - Profil | Po 16.7.2012 16:00:01

Kozič origin - >>... za hubu, podseknutá, lukem, harpunou, sítě ... to je jen o zvyku a tradicích ! ... prostě jiný kraj - jiný mrav :-))) ... a tak si vzpomínám na jednu příhodu ...
V práci jsme měli několik Ukrajinců a při "kouřové" nás poslouchali, jak s chlapama chodíme na ryby... povídáme si o nich ... kdo co chytil ... na co ... za jak dlouho ... až jednou jeden vstal a říká ... " proč u vody trávíte tolik času a navíc lovíte jenom na dva pruty a dva háčky, vždyť to je uboha ... to u nás na řece je na jednom břehu jeden traktor, na druhém břehu druhý traktor a mezi nima natáhneme síť a pak jedou 3km proti proudu a je "sloveno" a vesnice má 1/2 roku co "žrát" ...to je rybolov po našem... !!! " Všichni jsme vykulili oči a na důkaz vytáhl hned několik fotek ... a viděli jsme, že mluví pravdu, protože jeden z traktorů řídil ... a ty hromady ryb v síti ...
Prostě v naší kotlině je "historicky" dán lov na háček a za hubu a jiný způsob je zakázán a nebo nemorální a buďme rádi za to ... i když tu též byly vrže a sítě a ... ale traktory zatím probůh ne !!!

Reeaper - Profil | Po 16.7.2012 14:50:48

Venca888 >> Já tvé argumenty neignoruju, jen ti je nevyvracím. Bavíš se o výrazech, které si může každý vyložit s trochou odlišnosti ;-) Co bylo dřív? Vejce, nebo slepice? :-)

Venca888 - Profil | Po 16.7.2012 14:40:39

Reeaper >> jéje... napsáno, tak platí... komunisti taky nazývali likvidační tábory pro politický oponenty "nápravně pracovníma táborama".

Nebylo by to dokola, pokud bys neignoroval moje argumenty.

Reeaper - Profil | Po 16.7.2012 14:37:18

Venca888 >> stačí si tady přečíst první 3 věty http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=1106
a znova...jak to je?? :-/

´Dokážeš vědět, o co jde, když to nejsi schopen nazvat? :-)´ - Samozřejmě. Neodporuje si to.
Už je to dokolečka dokola ;-)

Venca888 - Profil | Po 16.7.2012 14:30:40

Reeaper >> principielně je to ale stejný. Soupeř se musí sportovního klání účastnit dobrovolně... v opačnym případě je to oběť...

Dokážeš vědět, o co jde, když to nejsi schopen nazvat? :-)

Reeaper - Profil | Po 16.7.2012 14:27:42

Venca888 >> Nebudu, protože takové chování naše společnost bere přecejen jinak. Ale kdybychom v tomhle žili, třeba bych to tak bral ;-)
Neříkám, že nemáš pravdu, jen říkám, že to je slovíčkaření. Možná je správnější byru nazývat kořiští, obětí.
Není důležitější vědět o co jde, než jak to správně nazvat?
btw kam tato debata vede? :-) Vlákno je o podsekávání :-)

Mojo - Profil | Po 16.7.2012 14:21:37

MISO* >> Určitě, však já nejsem žádnej nerybář :-) Ale prostě musí taky občas člověk u toho zapojit hlavu...

Reeaper - jasná věc, souhlasim.

MISO* - Profil | Po 16.7.2012 14:16:03

jedina disciplina rybarstva ktora je sportova je rybolovna technika. Ta ale s rybami nema nic spolocne.

Mates PB - Profil | Po 16.7.2012 14:15:33

Kozič origin - >> Opravdu dobrá otázka na MRK, kolik ti zabralo času tohle vymyslet? :-)))

Venca888 - Profil | Po 16.7.2012 14:14:18

Reeaper >> takže mi chceš říct, že pokud tě potkám na ulici a zmlátim tě, dá se to považovat za sport, protože jsi mi byl soupeřem? Těžko, co?! Samozřejmě jiná bude, pokud se dohodneme na férovym zápase v ringu. Jenomže s rybou se nikdy nedohodneš. Za prvé bude soupeřem nedobrovolně (a na rozdíl od tebe bude vždycky bojovat o život) a za druhý tam figuruje naprostá nevyváženost toho, co každej ze soupeřů může ztratit/získat vítezstvim či prohrou. Možná ty si takhle soupeře představuješ... já nikoliv.

Tak týrání je to každopádně... jde o to, čim ho ospravedlníš... :-)

Denny - Profil | Po 16.7.2012 14:13:41

Kozič origin - >> Vetsina z nas jsou "moderni" lovci a myslim,ze vetsina takto lovit cilene ryby nema zapotrebi.Doma bych snad toleroval takovy lov jen v pripade,ze dotycny lovi z hladu :-)
Jinak,pokud si dobre pamatuju,tak Ivanhou kdysi psal na MRK sve poznatky z navstevy Ciny.Tam se takto lovi bezne.Jsou ryby,ktere prakticky lze ulovit jen timto zpusobem,napriklad Netipova ryba :-)

MISO* - Profil | Po 16.7.2012 14:12:39

zaujimave je ze som nikde nevidel oznacenie "sportove polovnictvo"

MISO* - Profil | Po 16.7.2012 14:11:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Venca888 >> presne tak. ryba nie je sportove nacinie. Ak sa oznacuje rybarstvo za sportove, tak sportove na nom moze byt vsetko mozne okrem zdolavania ryby a manipulacie s ulovkom. na tom nic sportove nie je a nikdy nebude. Ak si niekto mysli, ze je sportove ked dusiaceho sa kapra lapajuceho v krci po dychu polozi po 10 min. omacavania a fotenia na nejaku podlozku, tak sa hrubo myli. A kecy typu "ryba krasne bojovala ale nakoniec zvitazil lovec" su hluposti primitivov. Ryba ten boj nemoze nikdy vyhrat, jedine ze sa vyhakne, co je ale viac nahoda ako umenie ryby sa zachranit. Stratena ryba je vzdy len vysledok gramblavosti lovca. LOV NIE JE SPORT.

Reeaper - Profil | Po 16.7.2012 14:09:45

Jovánek >> bez fyzického poranění :-) Ryba je v šoku, v nepřirozeném prostředí a i tak může zhynout.

>>>MISO* přesně tak.

MISO* - Profil | Po 16.7.2012 14:05:56

Mojo >> to ale nie je o sposobe lovu ale o manipulacii s ulovkom. inac suhlas.

Jovánek - Profil | Po 16.7.2012 14:03:22

Kozič origin - >> Zajímavá úvaha, ale proč to řešit. Jednou je podsekávání zakázáno, tak ti nezbude nic, než se s tím smířit. N icméně, ještě je tady jedna možnost a to docela bez žádného poranění ryby, a to čeřínkem.

Reeaper - Profil | Po 16.7.2012 14:03:07

Venca888 >> Známe nějakou definici pojmu ´soupeř´? :-) Tohle už je slovíčkaření a po stopadesátý píšu, že to je o lidech - 100 lidí, 101 názorů. V našich podmínkách je spíš důležitý, jak se lidi u vody chovají, není-li pravdou?
Zranění bude mít ryba vždy a pokud to někomu tak nepřekonatelně vadí, ať na ryby nechodí. Znám lidi, kteří u šetrné zacházení s rybou, berou jako týrání. To už je jiná debata a do tý se mi nechce.. ;-)

Sven - Profil | Po 16.7.2012 14:01:49

Venca888 >> souhlas..