Lov sumce v mělké vodě

Vážení kolegové, při noční feedrovačce na nejmenované řece jsem náhodně zjistil, že v noci tam brutálně loví sumci ve středně až silně proudící vodě. Nádherná záležitost to poslouchat, respektive po náhodném rozsvícení čelovky vidět ty zvířata. Vtip je, ale v tom, že v dané lokalitě je hloubka tak od 75cm do 1m.
Chci se zeptat jakou montážpro lov sumce byste v daných podmínkách volili? Na bójkování mi to připadá neskutečně mělké. Možná na podvodní splávek, ale potom se ptám jak lovit proti proudu? Prostě já netuším, nemám s lovem sumců zkušenosti. Poraďte prosím. Díky za seriózní odpovědi.
Autor diskuse: Lusky - Profil , 2.7.2012 dravci - techniky lovu

Marv - Profil | Ne 15.7.2012 14:21:27

pajagogo >> Čéče,ani bych neřekl že bude potřebovat pevnější prut a pletenku.Osobně sumíky okolo 100 cm chytám v Moravě .na medium feeder,monofil 0,22,jednoháček a ouklejku.Největší měl 120 cm,byla to asi náhoda páč si dělal co chtěl ale nebyl tak chytrý aby zajel do závady.U nás je ten problém,že candát kouše od úsvitu do soumraku a jak se setmí tak nastupuje jenom sumec,jo a ti akvarijni vousatí žerou přez den.Máme prostě přesumcováno.

Hrdobec - Profil | Út 3.7.2012 21:27:59

Jjapan >> Tak v tom se shodnem na 100 procent:-)))

Jjapan - Profil | Út 3.7.2012 21:26:31

Hrdobec >> Já myslím, že mu jde o to zkusit si toho sumíka povodit. Plně souhlasím, že na to může chytit cokoliv. A přeji mu ať se mu to povede. Jedno jestli na rybku, peletu nebo rousnici. Hlavně ať sumík neskončí na traverze na laně :-)))

Jjapan - Profil | Út 3.7.2012 21:22:01

Zdendahat >> Pochopil, pokud lovíš na přehradě, nebo na velké řece tak ti to kapři vyzobou. Plně souhlasím, ale přečetl jsis zadání co psal Lusky? Cituju "dané lokalitě je hloubka tak od 75cm do 1m. a to na střední až silně proudicí vodě" Tam bych nečekal kapry, kteři vyzobou 5cm halibutky dřív než sumci. Pokud by se jim to povedlo tak to musí být opravdu super zarybněná řeka krásnými kapry. A v tom případě bych nelitoval halibutku nasadit. Místo sumce chytit krásného kapra! to by bylo super.

Hrdobec - Profil | Út 3.7.2012 21:20:55

Jjapan >>Pokud mu jde cíleně o sumíka,pak je lepší rybka nebo níže zmíněná vláčka,případne tebou navržená rousnice. Peleta bude dobrá v tom,že se dá na ni ulovit víc rybích druhů (kapra,parmu,tlouště) a když je klika tak samozřejmě teda toho i sumce,at nežeru :-))).

Jjapan - Profil | Út 3.7.2012 21:14:46

Hrdobec >> Reagoval jsem až teď protože jsem přišel z práce a dřív jsem nemohl. Ano máš pravdu bylo vnaděno na kapra a sumec to tam tak vyžral, že se tam kapr neukázal další 3 dny.

Ale znova, já nikde nenapsal, že ty pelety budou fungovat na 100%. Já chtěl poradit někomu kdo chytá na feeder a řeší montáž. Co je lepší? Vyměnit kukuřici( například ) za peletu. Nebo se snažit udělat nějakou montáž z podvodním splávkem? Taky beru, že rybka je lepší, ale já to bral jako návrh.

Zdendahat - Profil | Út 3.7.2012 21:11:25

Jjapan >> pravděpodobně si nepochopil, co jsem napsal co jsem tim chtěl říct, tudíš nemají další větší debaty smysl

Jjapan - Profil | Út 3.7.2012 21:01:47

Zdendahat >> Moje reakce byla na řeku. O Španělsku jsem nepsal já, ale ROVER větou "Apropos, ...nejsme na Ebru !" Já ani ve Španělsku nikdy nebyl. Přečti si to od začátku. Opravdu jsem tady Španělsko nezmínil. Petrův zdar.

Hrdobec - Profil | Út 3.7.2012 20:59:39

Jjapan >> Já jen říkám,že peleta není v našich podmínkách nástraha na sumce. Vezme ji,to jo,ale to i candát kolínko a asi bys s taškou kolínek na candoše nevyrazil:-) Rousnice,to je jiná,s tou vždycky. A vzhledem k tomu,že na muj dotaz si nereagoval tak si myslim,že i tvuj sumík byl uloven při lovu kapra,nikoli cíleně sumce

Jjapan - Profil | Út 3.7.2012 20:58:57

makass >> Přesně tak jsem to myslel, prostě něco jednoduchého. A na ten druhý prut rousnice je super nápad. V jednoduchosti je síla.

Jjapan - Profil | Út 3.7.2012 20:57:06

Hrdobec >> Já myslím, že jsme se špatně nepochopili. Já ty halibutky psal jen jako alternatívu k živé, mrtvé rybce, nebo k vláčení. To Španělsko tady vložil ROVER, ne já!!! větou "Apropos, ...nejsme na Ebru !" já o Ebru ani Španělsku nenapsal ani slovo.

Samozřejmě, že rybka bude fungovat nejlíp, ale moje reakce byla proto, že Lusky psal, že chytá na feeder. Proto si myslím, že je jednoduchší zkusit tu peletu, kterou dám na vlas pod háček než nějaké pekelné montáže.

Tarn - Profil | Út 3.7.2012 13:10:24

rybomil >> souhlas, ten sumec na tu mělčinu jde lovit rybičky ( ryby) takže vláčka je tou nejpřirozenější nástrahou a prochytá daleko větší úsek vody než nahozená kačena s rybkou na jednom místě a notabene ještě při proudné vodě si dovedu představit ten mumraj při její instalaci na trhačku. To po nastražení máš zase na dvě hodiny sloveno, než se to uklidní.

Zdendahat - Profil | Út 3.7.2012 12:47:38

Jjapan >> No ona je taky otázka, jakej je poměr v množství kapra a sumce, v tim "rybníku" pokud vyjedeš k nám na řeku a nebo na tu naší přehradu, tak nemáš na peletu se sumcem šanci, páč mu to kapříci vyzobou, to bys musel krmit peletama o velikosti cca tenisáku :-)
V tom ˇšpanělsku to klidně může bejt tím že jich je tam jako namr...dáno a tak žerou tak nějak všechno co tam hodíš.

Takle si to teda nějak vysvětluju

alexis - Profil | Út 3.7.2012 12:09:18

snajper1 >> třeba mi to taky za těch 10 let doklapne..je už na čase..nějak to letí..:))).jak se vede chlape?bude nějaká letní plzeň s Hynkem na Vranově?:))

Pedro1 - Profil | Út 3.7.2012 10:00:21

Lusky - >> Jak bylo napsáno níže.Zkusil bych přívlač.Výhoda je,že i když sumec nebude mít velkej hlad,správnou nástrahou ho dokážeš nasrat tak,že po ní vyjede.

Pedro1 - Profil | Út 3.7.2012 9:59:14

rybomil >> Zbytečně to obcházíš a mlžíš:-)Člověk si myslí že se tady něco dozví a ty ne a ne se prokecnout:-)))

Jinak samozřejmě souhlas.

rybomil - Profil | Út 3.7.2012 9:45:36

Lusky - >> v těchhle letních parnech nejenom já, ale dalších cca 5 místních znalců revíru kam jezdím ( cca 100 km daleko ) lovím zcela běžně sumce na přívlač v takto mělké vodě.. Bohužel velikosti do 1m, ojediněle max. těch 130. Někdy je najdu i v 30 - 60 cm mělčině.
Lovíme pouze vláčkou, žádné běhání po břehu nebo chození vodou. Spešl vláčecí voblery na mělkou vodu, na gumové nástrahy jsem prakticky nikdy v mělčině záběr neměl, proto je v těchto místech téměř nepoužívám.
Důležité je být velmi potichu, naposledy mi přišlo i jako dost rušivé pouhé nahazování těžké nástrahy kolegou, který tam byl zřejmě poprvé a omylem.
Rušivý vlivů, hlavně hluku, bývá často mnoho. Svícení zcela vylučuji.

makass - Profil | Út 3.7.2012 7:29:09

Jjapan >> mám uplně stejný názor. Kvalitní halibutku sumec pokud tam bude zhltne jak nic, zvláště když jich bude víc.A k tématu bych možná na druhé udici mimo peletku vyzkoušel chmáč rousnic a pak až vláčení.

pajagogo - Profil | Út 3.7.2012 0:22:03

zkus vyzkoušet klasicky na těžko rousnici, s těžším olovem, který to v tom proudu udrží, pokud to nejsou nějací opravdu obři tak v proudné vodě si rousnici velice ochotně zobnou a možná budeš sám překvapen výsledkem, navíc vstupní náklady se rovnají téměř nule pokud dokážeš rousnice nasbírat a máš nějaký pevnější prut a vlasec nebo pletenku (mluvím o rybách do 1 metru ne větších)

rover - Profil | Po 2.7.2012 23:38:44

snajper1 >> Promiň, ale na takto "zmatenou" reakci přesně odpovědět neumím, ...když tak v klidu případně upřesni. Děkuji.