Máme šanci na změny v chování "kolegů rybářů"?

Chtěl bych se někdy dožít toho, že budu u vody potkávat slušné rybáře. Ne ty co tam potkávám dnes. Takové ty, špatné zacházení s rybou, po sobě jen bordel, hájení nehájení, míra nemíra, hlad je hlad. Roky se pokouším o změny mluvením do duší rybářů, ale to se plně míjí účinkem. Máte nějaké recepty, jak změnit vaťáky na slušné rybáře? Máme šanci na zlepšení? Nebo už je to prostě v genech a musíme se s tím smířit, že to tak bude napořád :o(
Autor diskuse: CarpHouser - Profil , 17.6.2012 všeobecné - ostatní

Máme šanci na změny v chování "kolegů rybářů"?

A) Ano, již od zítřka ...1%

B) Do roka a do dne 0%

C) 2 - 3 generace, a pak ano51%

D) Tak si myslím, že spíše ne32%

E) Rozhodně ne12%

F) Současný morální stav rybářů, mi nevadí3%

G) Jezdím na ryby do zahraničí0%

Od 19.6.2012 hlasovalo 68 čtenářů.

Maxxx - Profil | Út 24.7.2012 19:27:50

Tak já začal u nové generace :-)

MatoK75 - Profil | Čt 21.6.2012 16:47:13

Mrknato >> Nie je LRU ako LRU. To čo ja uznávam pod názvom LRU je pohľad na určitý počet rybárov, ktorí sa snažia v rámci svojich možností chytiť aspoň jednu rybku a ukázať, že niečo dokážu. To ale znamená tak maximálne detské preteky, v ktorých sa netočia ťažké peniaze, nikto nechytá za tú určitú značku, na ktorú popri chytaní spraví minimálne 20 krát reklamu. To čo predvádzajú určití ľudia s výbavou za xy peňazí nenazývam LRU, ale skôr hospodárskym výlovom so zameraním na reklamu známych značiek za cieľom oblbnutia čo najväčšieho počtu ľudí.

A prečo vylepšovať techniku? Videl si už väčší počet detí, ktoré by mali k dispozícii echoloty, zavážacie lodičky a podobné výmysly? Ja som ich videl dosť málo a aj to bolo skôr o tom, že to používali viac ich rodičia/rybári. My sa ich snažíme naučiť čo najviac s ohľadom na možnosti ich výbavy.

Konkurencieschopnosť nemá nič spoločného s dňami lovu ani s počtom úlovkov. Je to hlavne o tom, aby dokázali odchytať aj pri ľuďoch s lepším vybavením, ktoré si oni nemôžu dovoliť alebo ho nechcú (aj to som už zažil, osobne tiež radšej chytám ryby na jednoduchú výbavu).

A teraz zo zážitkov: Bol som raz na rybách s jedným chalanom od nás z krúžku. Chytali sme na jazere, obidvaja na jednu udicu a ryby sme púšťali (bolo to jeho rozhodnutie, nie moje). Potom, čo on chytil a pustil tretieho kapra, začal jeden postarší rybár vedľa nás vypúšťať zo seba (z dôvodu slušnosti) nepublikovateľné slová na jeho účet a verím tomu, že keby som tam nebol ja, tak to neskončí len pri slovách. Jediné čo to spôsobilo bola obyčajná závisť na to, že chytá ryby zatiaľ čo on nemá ani záber. A teraz mi povedz, či majú takí rybári učiť deti chytať ryby. Podľa mňa nie. Preto som najmä zástancom krúžkov.

Mrknato - Profil | Čt 21.6.2012 16:34:46

pikoklik >> Soukromé nesoukromé je jedno. Svatá pravda je to, co píše Darcy. Cena a rozsah možností lovu. Jde o to zajistit lov co nejekonomičtěji, aby byl pro rybáře zajímavý. Svazový rybolov je cenově velmi zajímavý, ale kvalita pokulhává, protože musí plnit další svazocíle, na které spotřebuje drtivou většinu peněz. Jen hloupý čilimník by to měnil a říkal, že svazozlaťáky nechce..... Dnes dělit pro územní rybolov peníze za povolenky, členské, brigády rybolov svazuje a oslabuje.
Podle mě by takových cca 10 lidí, zaměstnanců mělo plně pokrýt zarybnění revírů jednoho ÚS (kontrolu) nakoupené násady za jasnou cenu, od kohokoliv v závislosti na stavu násad a ceně plus výdej povolenek. Třeba také externí formou, jako i RS. RŘ chápu jako výtah toho nejdůležitějšího ze zákona a vyhlášky, pak ale RŘ není žádný 100% předpis pro lov a BP je čudo, které si čilimníci vyvzdorovali, aby nemuseli žádat o vyjímky a to je špatně.

boyscout - Profil | Čt 21.6.2012 16:20:36

Nemáme šanci ale jistotu. Protože život je neustálá změna, takže i chování lidí se neustále vyvíjí. Nejlépe začít sám u sebe a teprve až já budu dokonalý tak si všímat a posuzovat ty ostatní :-)

Mrknato - Profil | Čt 21.6.2012 16:15:13

MatoK75 >> RT je sport. Sportuje se na hřišti, louce. Nic proti tomu. Sportuje tak pár lidí, stejně jako pár lidí dělá např. vodní lyžování. Jestli jich je 20, bebo 50, tak z toho nemá nikdo depku. RT je jedním z "nejlevnějších" sportů.

LRU je zvrácenost a pokud bych měl možnost, tak je na revírech zakážu, ani zákon je nepovoluje, odporují VRP a RS by je měla sledovat a tak, kde se porušuje zákon, zadržet povolenky.
Peníze svazu sem tahat nebudeme, to je na jinou diskusi.

Co se týče techniky, tak nerozumím, proč zlepšovat techniku, když ji vzápětí omezujeme (echoloty, lodě, trojháky, zavážecí loďky, broďáky, mušky s korálky, plíšky, ....) omezují se dny lovu, počty úlovků a ty tu argumentuješ konkurenceschopností??? Lov má svá pravidla a je zbytečné vymýšlet další, nebo jiná.

Darcy - Profil | Čt 21.6.2012 16:10:21

Mrknato >> Masicek-co jsme si zvolilli to tam máme. To máš jako s vládou. Většina rybářů, když vidí ceny povolenek na soukromácích a srovná, za kolik mohou chytat na revírech ČRS, bude držet hubu, případně remcat potichu. Čilimníci, jak vládní tak i svazoví potřebují lůzu akorát proto, aby byli zvoleni.

pikoklik - Profil | Čt 21.6.2012 16:04:33

Mrknato >> ale pochopí. časem jim to docvakne a vyberou si to co považují za správné a co jim vyhovuje. oni se musí rozhodnout. já bych je nepodceňoval.
a nemyslím že bych svými názory děti nějak poblbnul. když jim ukážeš jak se správně chovat k rybě, jak ji správně pustit (teda když chceš) a když jim ukážeš jak správně rybu usmrtit(zase pokud chtějí rybu usmrtit) tak nikomu nemůžeš poblbnout hlavu. hlavně aby měli úctu k přírod, k živočichům a chápali význam a důležitost RŘ a BP. o to jde. to by je měli naučit. zbytek už se sami rozhodnou. každopádně jsem optimista. sice bude rybářů jak máku, ale doufám že stejným tempem přibude i nabídka vod a také zarybnění. že o nebude kontraptoduktovní - čím více rybářů tím větší odklon prostředků do soukromých kapes a neprůhledné financování.

MatoK75 - Profil | Čt 21.6.2012 15:58:37

Mrknato >> Keby to bolo tak, ako ty píšeš, tak by za rok boli jedny preteky, v ktorých by sa spájalo RT a LRU a navyše by boli len pre tých, ktorí by mali tam "hore" protekciu. Alebo by neboli žiadne preteky, každý by sa na to zvysoka ...., tým pádom by sa nemali pomaly ani o čo oprieť rybárske krúžky, lebo by ich nikto nechcel hradiť a deti by nemali pomaly kde preukázať verejne, čo sa na krúžku naučili. Ale niektorí by asi boli spokojní, veď boli by peniažky na zväze, za ktoré by sa mohlo robiť nasádzanie K2 4 krát ročne, z toho by zasa prosperovali výrobcovia mrazákov a ich distribútori, veď ulovené ryby sa musia zobrať za každej okolnosti, čo keď jeden týždeň nebudú brať. A ešte k tomu, rybárske preteky by viedli deti k vyššej konkurencieschopnosti a zlepšovaniu ich techniky v love rýb a to by sme kde boli, keby 14 ročné dieťa dokázalo prechytať 50 ročného harcovníka (vek je len orientačný, neberte to nikto prosím osobne). To sa musí zastaviť, inak príde koniec sveta.

Mrknato - Profil | Čt 21.6.2012 15:56:33

pikoklik >> Dozvědět se "něco", je úplně jiná věc, než být hodnocen za to, že to "něco" dělám tak, jak se to "něco" dle školitele, učitele, dělat má....

Rybařina je lov a těžko říkat dítěti, že je to sport. Stejně tak neříkáme dítěti, že sex je sport a že se nim nechá vydělat kupa peněz.. Když budu jako učitel vtloukat dětem do hlavy, že ryby se nezabíjí, že je lovíme pro jejich spokojený život, aby ho nepromarnily, jak se potom budou dívat na rybáře, který svůj úlovek zabije? Jak se dřive dívali děti za dob katechetizmu, na člověka, který nechodil do kostela, nebo na nemanželské děti?

Ryba není můj soupeř, nic mně neudělala, je ale věcí, kterou čas od času lovím. Zajíc také nesportuje s myslivcem v běhu a skoku. Ryba i zajíc jsou objekty lovu. Aby ve vodě něco zůstalo, tak máme zaryb. plány, hospodáře a ryb. orgán, ne CHaP, či K70. Pokud by jsi to, co jsi napsal tady, říkal dětem, tak je pěkně poblbneš. Nejde o to, co si myslíš ty, nebo já, ale o věci, na které si musí udělat názor každý sám. K70, ChaP, není špatné, ani dobré, musí se ale odehrávat v prostoru k tomu určeném a přizpůsobeném. To děti nepochopí...... nechápou to ani mnozí dospělí.

masicek - Profil | Čt 21.6.2012 15:42:16

Mrknato >> ochranuj te pan buh aby te po tvych potulkach po motorkarskych cestach nepotkalo neco spatneho ,jako srazka s radoby rybarem .cesty na moje oblibene mista jsou hodne lemovany kkrizky s pneu motorek.

pikoklik - Profil | Čt 21.6.2012 15:31:48

Mrknato >> nechápu a nerozumím tomu proč by se dítě nemohlo dovědět, že existuje i něco jiného než jen chytit rybu, dát do vezírku a jít domů. rybařina je i koníček a forma relaxu a odpočinku a jako takový by měl dodržovat určitá pravidla, tzn. přijmout za své určité normy chování jako například chování se pěkně k přírodě, k živočichům a k uloveným rybám. chyť a pust podle mě vytváří kladný vztah k přírodě a k soupeři(rybě). stejně tak i K-70 by měla být dětem vysvětlena proč to tak je, že jde o to mj. aby měli šanci chytit větší rybu a aby v té vodě něco zůstalo a také proto že je to v RŘ. nerozumím tomu proč názorům chyt a pust a K-70, které se snaží vštípit úctu k přírodě a k rybám říkáš pokřivení páteře dětem. asi máš negativní zkušenost , ale proto snad nemusíš odsuzovat tyto dva názory.

mladí rybáři by měli být pod dozorem dospělé osoby, ale to je snad řešeno i v bližšího podmínkách pokud vím.
a nemyslím si že když člověk stráví tři dny na jednom místě a má postavený bivak tak se z toho to místo vzpamatovává týden. asi jsi nikdy netábořil. pokud neprší a je tam posečená tráva tak po sbalení věcí nikdo ani neví že tam někdo tři dny ležel. to mám ověřené. a tam kde chodím se bivakuje pořád a bordel tam není. to jsou jen zcestné představy lidí, kteří mají negativní zkušenosti s jinými rybáři a všechny pak hází do jednoho pytle.

Mrknato - Profil | Čt 21.6.2012 15:28:58

masicek >> Mohu se tě zeptat stejně naivně, že když jedu na motorce 500km odněkud do Krkonoš a chci se podívat na Sněžku, proč bych si tam nezajel po žlutý turistický značce, když nepoškodím přírodu? Myslím, že rybařina by si měla vyřešit daleko větší problém, než je potulka u vody a tím je specifikace pobřežního pozemku...... V MRS jsou údajně podstatně dál.

Mrknato - Profil | Čt 21.6.2012 15:22:32

MatoK75 >> Ale to víš, že pozrel, ale stanovy ČRS písal ještě bratček bolševik a tak stanovy obsahují ukrutné hovadiny, které k odklánění peněz přímo vybízejí. Sportování je jednou z nich. Sportování mělo hradit ČSTV,

Divím se, že jachting nehradí ČPLO, letectví ČSA, párkury JZD, Curling a krasobruslení svaz LH, lehkou atletiku lehký průmysl, když LRU a RT ČRS......

masicek - Profil | Čt 21.6.2012 15:15:51

Mrknato >> kdyz jedu na mista,ktera jsou vzdalena vice nez 160km libi se mi tam ,tak proc bych nemohl byt nekolik dnu,kdyz odjedu a nikdo nema sanci potnat ze jsem tam bivakoval.a uz mne s...

Mrknato - Profil | Čt 21.6.2012 15:08:39

pikoklik >> ChaP, K70, není metoda jak rybařit, stejně jako víra v aláha, Odina, Jehovu, není jediná metoda jak projít životem. Je to křivení páteře dětem, pokud jde o "kroužky" a blbnutí hlav, pokud jen toho, dětí. Rybařina je lov a podle mě by děti měli rybařit pouze v přítomnosti dospělého rybáře a samostatně až od doby, kdy jsou za sebe odpovědné.
Kdo podle tebe bude platit pokutu za dítě, pokud se dopustí přestupku, ne-li TČ na úseku rybářství? Nemyslím si, že by byla tragedie, když každé druhé dítě nebude rybařit, nebo se nestane Jehovou. Neumím si vysvětlit, proč by se o to rybáři měli snažit? Aby se sešlo více peněz?

Edit : po každém stanování i sebelušnějšího člověka, se místo vzpamatovává určitě týden a to jsou jen ty viditelné dopady. Pokud povolíme potulku a bydlení u vody rybářům, tak jak to budeš zakazovat cikánům a imigrantům? Na stanování jsou tábořiště a kempy, stejně jako k jizdě autem, motorkou silnice, ne louky a lesy.....

Ian - Profil | Čt 21.6.2012 15:08:23

nemáme, prase zůstane prasetem a nikdy se nestane kolegou

MatoK75 - Profil | Čt 21.6.2012 15:07:07

Neviem, či sa v poslednej dobe nejak zmenilo myslenie, ale môj názor je taký, že škola má človeka niečo naučiť (podať mu nejaké informácie, s pomocou ktorých získa potrebné skúsenosti do života) a je len na jednotlivcovi, ako tie informácie pochopí a či sa bude podľa nich riadiť, alebo pôjde vlastnou cestou. Ja zastávam názor - radšej poradím a trochu usmerním, ako keby som mal všetkým dávať do rúk 200 stranové knihy o tom, ako chytať ryby a nech sa ich učia naspamäť.

A Mrknato - nechcem tu vyvolávať nejaké hádky, ale pozrel si sa niekedy do účtovných kníh zväzu? Zväz, to nie je len hospodárenie s revírmi k nim priradeným. Jedna z činností, ktorá je dosť nákladná pre zväz je športová činnosť.

pikoklik - Profil | Čt 21.6.2012 15:01:23

Mrknato >> aha takže když jedu na víkend na ryby, protože to mám daleko a chci si spočnout a nemám bordel kolem bivaku a když odjíždím nikdo nepozná, že jsem tam byl tak jsem neslušný rybář a hovado a vrchní nepřítel přírody. ještě že to vím.

Mrknato - Profil | Čt 21.6.2012 14:56:37

masicek >> Slušný a solidní rybář u řeky, jezera, přehrady, nebivakuje. Pak nemusí řešit co udělá se zdevastovaným okolí biwi, s odpadem a někoho přesvědčovat, že binec dělají jiní, třeba mrknato.......

Mrknato - Profil | Čt 21.6.2012 14:52:52

Darcy >> Nejde o nějaký *ismus. Jde o to, že jedna složka svazu, která nevím proč, nemá ani jednoho řádného člena, má 95% všech vod na kterých chytá 95% všech rybářů a funguje to. To znamená, že se o revíry v ČRS stará tak cca 110 placených lidí, což představuje cca 30 milionů. Jen na povolenkách si revíry ČRS přijdou na cca 250 milionů. Na členských dalších 100 milionů a to nepočítám brigády, dalších 200 milionů. Když ty miliony bude obhospodařovat kdokoliv, aby v revírech byly ryby, tedy všechny druhy ryb, všech velikostí, tedy ne jen kapř a kapř nad 70cm je to jedno. Může to dělat ČRS, KÚ, MZe, jiné o.s., nadace, fond, nebo i s.r.o.. Ti lidi to mohou dělat za peníze, ne zadarmo, ale jak vidíme, nemohou to být ale tři složky a do revírů dávat jen za nějakých 130 milionů. To hravě překonává Casy od Omnipolu. A víš proč to stále prochází? No protože čilimníci, kteří začarují a odkloní z územních revírů 70% prostředků vytváří legengu, že pracují zadarmo, chovají levnou rybu a ctí stanovy. Že je to vůle členů.... Divné, uživatelé mimo Stč. nemají členi?

masicek - Profil | Čt 21.6.2012 14:47:09

Darcy >> rybarske svazy delaji vsechno proto ,aby vsechn y vody spadly do jejich rukou.muze jit slusny rybar bivakovat nekam do volne prirody,ne,vsude samy zakaz.proc. protoze lidi ,rado rybari jsou hovada a za tim si stojim..

jurasoft - Profil | Čt 21.6.2012 14:43:49

pikoklik >> no o komunizmu učí dnes jednostrané bludy stejně tak jako za rozvinutého socializmu nás učili jednostrané nepravdy o první republice a o tom jak to vypadá na západě od našich hranic..aby to bylo vyrovnané museli by dávat přednášky z vědeckého komunizmu a na druhou stranu z náboženství..jenže kterého ? každá církev si bibli vykládá po svým a mnohé bibli ani neuznávají..škola byla prostě špatné přirovnání...

pikoklik - Profil | Čt 21.6.2012 14:39:07

Mrknato >> jámyslím že do těch rybářských kroužků metoda chyť a pusť stejně jako K-70 patří. stejně jako tam patří i seznámení s přisvojením ryby. a stejně jako tam patří i šetrné zacházení s rybou. mladý rybář by měl být seznám s co možná nejvíce možnostmi lovu, způsobu lovu apod. aby si mohl vybrat co mu vyhovuje. podle mě je blbost seznámit jej pouze s jedním názorem. ty jako odpůrce K-70 a chyť a pust bys nemohl být instruktorem. školení nesmí za žádnou cenu působit jednostranně. stejně jako se ve škole učí o komunismu a pod. to je na kždém jedinci co si z toho vybere a co si vezme za své. ale jedstranná výuka je blbost a zabíjé rozvíjení osobnosti.

Mrknato - Profil | Čt 21.6.2012 14:28:33

MatoK75 >> Děti by měli vychovávat rodiče, ne škola, černoprdelník, nebo kroužek. Chování k lidem, přírodě a zvířatům by měli mít děti již vyřešeno. U rybářského kroužku se jedná o dovednosti, znalost teorie a legislativy. Žádné ChaP, K70, tam nepatří stejně jako očenáš, Marxleniismus, nebo pseudo zelené teorie a chození s pytli po parcích, březích a sbírání svinčíků. Trestanců máme dost a údajně nemají práci.

Darcy - Profil | Čt 21.6.2012 14:21:10

Mrknato >> Všeho do času. Na ČRS jednou taky dopadne tvrdá ruka kapitalizmu.

kakr - Profil | Čt 21.6.2012 14:19:26

Mrknato >>
Nezlob se , ale hlásit se to musí.
Jinak by se jednalo o falešné kamarádství.....

Mrknato - Profil | Čt 21.6.2012 14:17:03

kakr >> práskači.....zkazil jsi mně šanci být solidní......

masicek - Profil | Čt 21.6.2012 14:17:01

kakr >> spravne,dela svincik a blbe kecy,nemyslel jsem si,ze se necham nachyta
t na takovou debatu ,aloe to chovani radoby rybaru u vody typu mrknato mne stve.je to s otpustenim ..................

MatoK75 - Profil | Čt 21.6.2012 14:10:53

Osobne si myslím, že šanca tu je. V tejto dobe už chodí viac detí do rybárskych krúžkov a pokiaľ sám vedúci ich vedie k tomu, aby sa slušne správali k prírode a ľuďom okolo seba, tak si myslím, že tie deti si to dokážu zobrať do života a vychovávať tak aj svoje deti. Ale je tu hlavná tá práca s nimi. Pokiaľ dieťa vidí človeka a dosť často je s ním v kontakte, ktorý sa za deň neváha 5 krát otočiť štýlom revír - byt zakaždým s 3 kaprami v taške, tak je bohužiaľ veľký predpoklad, že v budúcnosti by bolo schopné robiť to isté. Ale pokiaľ sa stretáva na rybách s človekom, ktorý ryby poväčšine púšťa a berie si ryby domov len na okamžitú konzumáciu, nie na naplnenie mrazáku, tak to dieťa je schopné robiť to isté. A preto by sme my dospelí (dobre sa mi to hovorí, aj keď ešte len atakujem "20" :) ) si mali uvedomiť, že ideme deťom za vzory, aj keď sa to často nezdá :)

kakr - Profil | Čt 21.6.2012 14:08:25

masicek >>
Nevěř mu, dnes ráno nechal u vody vajgla....

Mrknato - Profil | Čt 21.6.2012 14:02:07

masicek >> Jestli mně to vodpustíš, tak slibuju, že už ten binec u vody dělat nebudu.... Včera to bylo naposled.

masicek - Profil | Čt 21.6.2012 13:58:31

Mrknato >> skoda slov jsi asi doopravdy jeden s tech co nechavaji u vody ten bordel.,

Mrknato - Profil | Čt 21.6.2012 13:53:41

masicek >> Odvolávám co jsem odvolal a myslím si, co jsem si myslel..... ) blatník

masicek - Profil | Čt 21.6.2012 13:49:42

Mrknato >> cti vsechno,uz jsem napsal ze mam ryby rad a umim je pripravovat na mnoho zpusobu,ale vzdy si vemu jen a jen pro sebe,vloni na povolenku cca 10kg,vesmes plevelne ryby na zavinace,a ty kdybys okusil tak seres na drubezarny .promin to se...