Jak zdolat velkého kapra,aby nezajel do vázek,pod keře?

Dnes jsem vyrazil na ryby. Od 6ti ani ťuk, až do 16hod. Záběr jako blázen,zaseknu, prut ohly jako nikdy. Jenže pak kapr během 5ti sekund si to rozjel směr levá strana a zajel pod převislé větve,do toho se namotal na silon sousedícího rybáře.Chvíli přetahovaná,ale nakonec návazec povolil v uzlu a bylo po souboji. Za hodinu opět záběr a podobná situace,ale teď si to rozjel na pravou stranu opět pod keře a opět kapr pryč. Tuším, že se mu to vyřízlo.Jinak háčky bez protihrotu.
Je vůbec nějaký způsob,jak tomuhle rozjezdu kapra pod keře,převislé větve co ma kolem 10ti kg a výše zabránit...popřípadě,když už se tak stane,co dělat....nemluvím tu o čudle co má 3kg....budu rád za názory a rady....
Autor diskuse: Shawt - Profil , 4.6.2012 kaprařina - techniky lovu

Jakým způsobem by jste zdolávali kapra vy?

A) Silnější vlasec,návazce,prut a tahat na tvrdo80%

B) Střední vlasec,návazce,prut a čekat, až vyjede9%

C) Nechytat na místech keřů, převislých stromů vůbec11%

Od 7.6.2012 hlasovalo 64 čtenářů.

Daddo - Profil | St 20.6.2012 11:57:26

osobne dávam do gumičky kameň(miesto olova), po záseku rýchlo uvolním vlasec a ryba bud vypláva na volnú vodu, alebo ostane na mieste stáť, pretože nemá žiadny odporkeďže kameň vypadol. mne to vychádza. ale pozor- posledných 25 metrov treba dať odpalovú šnúru, lebo ked prídeš nad kapra a začneš ho ťahať začne sa ródeo.

rices - Profil | Pá 15.6.2012 22:20:50

DeathDevilSC >>HOFI: Videl som ako bol amur ihneď po zdolaní a fotografovaní pustení do vody a takmer hodinu po tom plával po hladine jazera s vystrčeným chrbtom a nedokázal sa ponoriť. Stalo sa to raz aj mne, a to som nemal rybu vytiahnutú z vody viac ako 1,5minúty! Preto je pri púšťaní vhodné vstúpiť do vody a amura podržať v prirodzenej polohe aj 10 minút. Jednou rukou ho držím pri koreni chvôsta a druhou ho pridŕžam pred papuľou tak, aby mohol voľne dýchať, ale zároveň aby mi neušiel skôr ako plánujem. Netreba sa ponáhľať a treba dať rybe dostatok času na to, aby sa spamätala, nabrala silu, dokázala sa sama udržať vo vodorovnej polohe a neprevracala sa na bok. Amur je krásna bojovná ryba, ktorá si taktiež zaslúži náš obdiv a rešpekt!

ten tvoj amúr musel dostať dobrý záhul, keď sa ani po dvoch hodinách nedokázal spamätať, a myslíš si, že to nakoniec rozplával, ja tomu moc neverím :-( Hofi tam nepíše nič o celonočnom sakovaní !

Franc49 - Profil | Út 12.6.2012 9:08:54

Fishky >> Ahoj ja se stim potkal asi petkrat ze po zdolavani mal problem odplavat ale vzdy to byly kusy kolem 15kilo ty pod deset vyrtazili jako strely proste amur je rusak a hroznej debil mlati sebou jak kreten a kdyz ho poustis tak se mu pak nechce proste je to rusak a nebudem to tu rozebirat:))))))))))

Fishky - Profil | Út 12.6.2012 8:07:46

DeathDevilSC >> podívej, až jich chytíš ještě nějakou tu stovku, tak si budeš moci udělat dobrý závěr o tom, co jim škodí a co nikoliv. zatím s jedním náhodně chyceným amurem nejsi partnerem pro diskuzi pro nikoho, natož abys rozdával rozumy. Je to poslední dobou takový nešvar mladých rozdávat na všechny strany chytrý hlášky - teď zase budeš kolem sebe kopat, jak jsi to udělal bombasticky, až ti bude jednou tolik a budeš o tom i jednou tolik vědět a bude ti na netu dělat někdo mladý nezkušený oponenta, tak ho taky pošleš do kopřiv, tak si z toho nic neber. Jinak třeba na mnoha závodech je amura zakázané sakovat a musí se ihned vážit a pouštět - myslíš že takové opatření je také pro srandu králíkům a že to nemá opodstatnění? Amur je krásná bojovná ryba, pokud ho nebudeš zdolávat nevhodně, tak ti bude rovnocenným soupeřem a nebudeš ho nijak ohrožovat ani následně muset křísit. Je to stejné jako zdolávat velkou parmu na 0,12 silonek v proudu - boj je zbytečně dlouhý, neúměrně se prodlužuje a parma je pak totálně vyfluslá. Na amura dej 0,35 a pořádně se do toho opři. Nebude zdolávání trvat dlouho a amur nebude tak vyčerpaný a ani nebude nutné ho dvě hodiny držet a křísit. To stejné platí vesměs i pro kapra. Síla a způsob zdolávání ryby musí být přiměřené její velikosti, oba extrémy - ať silnější či bezdůvodně delší zdolávání nejsou vhodné a jsou z nich jen potíže.

izzi ™ - Profil | Út 12.6.2012 0:37:45

když se něco takového stane mě, tak povolím vlasec, většinou vyjede, nebo v druhém případě si pro něj jdu, popř. zaplavu nebo zapluju, když to pustí ve vázce tak trhám.

DeathDevilSC - Profil | Po 11.6.2012 23:27:26

Fishky >> tej rybe sa vobec nic nestalo, tak neviem co tu splietas... keby mi neslo o dobro tej ryby, tak ju nedrzim 2 hodiny v prirodzenej polohe... precitaj si jeden clanok o tom od Hofiho

Shawt - Profil | Po 11.6.2012 17:12:43

F16 >> diky...vyzkousim priste

F16 - Profil | Po 11.6.2012 16:47:45

Shawt >> Odpovídám, až dnes.Byl jsem na rybách.Brnkám ve chvíli,kdy ti začne ryba najíždět, tam kde nechceš.Až je ve vázce je pozdě.

Fishky - Profil | Po 11.6.2012 8:11:45

DeathDevilSC >> sakovat amura je hloupost. Omezíš mu pohyb, cirkulaci okysličené vody a držíš ho navíc v té "nejteplejší" vrstvě u břehu a hladiny. Nehledě na to, že velmi rychle ztrácí při manipulaci šupiny. Nepotkal jsem amura, který by měl problém s odplaváním - ty ano? :-) No a závěrem - po zdolání je ryba vysílená a fotit se s ní je mnohem snažší, než po dvou hodinách v saku, kdy se uklidní a nabere sílu, pak se s ní fotit, to je jakobys jí znova zdolával na podložce... Sakování ryb je přežitek, pěkná fotka se dá udělat i v noci a ryba to vždy rychleji rozdýchá dva metry odžduchnutá u břehu, než v síti saku.

DeathDevilSC - Profil | Ne 10.6.2012 12:16:54

Fishky >> este raz vraavim, ze som ho drzal cez 2 hodiny v prirodzenej polohe v plytkej vode... leby som ho hned pustil, tak by ani neodplavat a bol v takom soku, ze sa z toho spamatavl 2 hodiny... aj Peter Hofierka pisal o tom clanok, ze by sa nemali hned pustat, ale drzat ich v prirodzenej polohe kym sa nedokazu udrzat sami a az potom ich pustit... nemuseli by totiz zvladnut tu zmenu tlaku keby sa hned ponorili do hlbky

TT_Mirec - Profil | Ne 10.6.2012 1:02:06

chytam velke kapre ,na heavy feeder ,0,25mm vlasec ,koncovy system je na plavak ,ked uz taham kapra ,ktory si to zamieril do potopeneho stromu tak prudko odklopim cievku navyjaka , kapor uplne zastane, ak neciti ziaden odpor ,potom vidite na plavaku ako sa otoci a ide na otvorenu vodu ,staci potom dopnut vlasec a dokoncit suboj ,je tam riziko ze sa kapor vypne ,ale radsej nech sa vypne ako by mal skoncit zamotany v strome .

Shawt - Profil | So 9.6.2012 23:25:36

Shu-lin >> ahoj..diky za nazor..priste vyuziju :)

Kocháč - Profil | So 9.6.2012 7:18:22

Shu-lin >> Co to meleš trpaslíku, u vázek nechytám zatraceně dlouho. Ten čas ti nějak stojí.

Shu-lin - Profil | So 9.6.2012 0:54:03

...

Shu-lin - Profil | So 9.6.2012 0:22:58

Shawt - >> Pokud jsou vázky jenom z jedný strany tak se mi nejvíc osvědčilo buď kapra jako směřovat směrem do vázky nebo mu povolit.

Shu-lin - Profil | So 9.6.2012 0:15:22

Nečetl jsem diskusi zpětně,ale nějakou zkušenost mám.Nejdřív jsem používal jako odpal cca 20m 50ku vlasec,ale pak jsem se zamyslel a došlo mi že v případě utržení ta ryba tahá sebou těch mejch 20m a to nebylo dobrý.Pak jsem namotal padesátku komplet,utáhnul brzdy na krev a pruty přivázal k vidličkám.Swingery jsem spustil 10cm pod prut,lehátko dal hned vedle prutů a nespal.Prut jsem měl v ruce dřív než jsem se vyhrabal ze spacáku a nedal ani metr.Většinou ryba šla k hladině a tam jsem jí udržel.I kapr kolem deseti kg se po pár výpadech nechá přitáhnout jak kýbl sraček.

Shu-lin - Profil | Pá 8.6.2012 23:59:06

Hrdobec >> Tak.:-)

Shu-lin - Profil | Pá 8.6.2012 23:52:52

Kocháč >> Ty vole Kocháču,ty měníš názory každou minutu.Před rokem jsi chytal metr před křákem a teď tady píšeš o tom že neni nutný chytat rybu za každou cenu.Pokud použiješ vhodnej háček tak i když tu rybu držíš natvrdo tak jí uděláš menší zlo jak pako s banánem na velkou vzdálenost.

Hrdobec - Profil | Pá 8.6.2012 23:41:23

Nejlepší způsob jak zdolat velkýho kapra tak,aby nezajel do vázky bude ten,že ho budeš chytat dál od vázek a jinýho bordelu. Pak si s otázkou člověk aspon nemusí lámat hlavu :-)

Shawt - Profil | Pá 8.6.2012 23:35:45

El Duffus >> jasne ze mohl,ale je to tady docela busy tak holt nekdy musis tam kde je volno a to co se ptas,ze musis mit rybarsky listek

Fishky - Profil | Pá 8.6.2012 16:43:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

DeathDevilSC >> ber to jako omyl, totální náhodu, pro štěstí "amurů" jich snad víc už nechytíš, aby tě nenapadlo je sakovat ;-)

Shawt >> 0,35 je průměr, který je tak nějak "na hraně". Jednak je dost citlivý na to, aby se s ním ještě dalo rozumně chytat a za druháka je dost silný na to, aby rybu hravě otočil. Ona by stačila často i 0,25 či 0,22 ale musel by být prostor, protože čím nižší průměr, tím větší průtažnost a ta 0,25 se natahuje často jak guma, kdežto při stejné zátěži stejný silon 0,35 se nenatahuje - takže zaseknutá ryba 10m od vázky neudělá dalších 5m zdarma. Současně pak málo kdo dokáže prutem vyvinout takový tah, aby uvalil třeba při zdolávání prostě tahem obyč 0,20 silon - to už by měl z hůlky luk a v očích smrt :-) švihem jde takový silon upálit i při záseku, ale zdolávání je jiný level. Je zbytečné používat předimenzovanou výbavu a nedokázat ji využít. Velký hák udělá větší bolák v rypci než menší háček, stejně tak silnější pletenka má často horší dopad na rybu, než ta tenká jemná. Pokud na rybu zatlačíš v první chvíli a dokážeš ji ukočírovat, pak ti stačí jemná pletenka, pokud to nedokážeš, tak ti ani silná pletenka tu rybu ze závady nevytáhne. Za sekundu se ryba v závadě omotá a háček si vysloveně vyrve případně zůstane vyset a čekat na osud... Letos sice "chytám kapry", ale už nemám ani kaprařské pruty, ani navijáky... a nechytám jich méně, jen si to dokážu víc užít a rybám trhám tlamky ještě méně než před tím. Pruty se mi ohýbají až k sedlu navijáku a celkem si to užívám. Sice už nehážu za 100m a 90g olovo je pro mě tabu, ale desítku kapříka jde zastavit stejně šikovně jako před tím, ikdyž pruty jsou o třetinu jemnější a citlivější...

El Duffus - Profil | Pá 8.6.2012 16:22:53

Shawt >> nemohl by jsi lovit z jiného místa na břehu na stejném ve vodě? Prosím o info, co myslí tímto : •Environment licence required ?

Slavíček - Profil | Pá 8.6.2012 16:06:26

Jediná rada nenechat ho vůbec rozjet . Tak jsme chytali na dyji 5 před lesem . Zkrátka když kapr cítil velký odpor byl záběr do padáku .Brzdu jsem nastavil rovnou na zdolávání . Nevýhoda chce to těžký kvalitní stojan jinak máš pruty ve vodě .

xxlrybář - Profil | Pá 8.6.2012 16:05:32

Řek bych že i když budeš třeba skákat po hlavě tak ti stejně někdy nějakej do vázky vjede mě se to děje každou chvíli SEM TAM se mi povedlo ho vyrvat ven někdy že odklapnu a on změní směr ale to je o náhodě. Silnější vlasec bych řekl že bude znamenat mín záběrů a kdybys nechytal u vázek tak jich bude taky trochu mín (můj názor)... ;-)))

Kocháč - Profil | Pá 8.6.2012 15:49:08

Shawt >> Při zdoláváni ryb jsem si vyzkoušel, že kapr nemá rád kmen při úprku podél těla. Hlavně na závodech je člověk omezen svým sektorem a když kapr pálí doprava, zak jednoduše položím špičku prutu do vody a ne vždy, ale většinou se otočí a valí na druhou stranu. Při záběru vždy sekneme logicky nahoru, sice jsem to nikdy přímo po záseku nezkusil, ale mohlo by to fungovat stejně. Prostě po záběru a zvednutí prutu hned sklonit do strany a pustit vlasec od špičky hned pod vodu. Aby kapra nesral kmen u těla, musí změnit směr :o)

Shawt - Profil | Pá 8.6.2012 15:32:17

rene68 >> tak se taky stalo.ja si prave dovedu predstavit u toho mensiho,ze bych dokazal ho proste udrzet,at me tam nezajede,ale ten vetsi to se nedalo..ale porizuju silnejsi proutky,tak treba priste,ale asi se stejne osvobodi :)

Shawt - Profil | Pá 8.6.2012 15:28:44

Kocháč >> jasne,ale ja nechytal primo u nich ale tak 10 metru od nich a on s tim bo jsem mel povolenu brzdu podojel na volnou vodu,ale pak z niceho nic si to vyrazil pod ty kere a nestihl sjem nic udelat...tak me zajima spise jestli jde neco delat pak s timto..asi moc ne..cekat,jestli vyjede na silu to nema asi cenu

rene68 - Profil | Pá 8.6.2012 15:28:27

Zdar,taky chýtám u překážek a menší kapry než píšeš ty,kapr 4-5-6 kg je problém,jak píšéš ty 10kg a výše bych to tipl možná se mýlim ale 99.procent ho stratíš.

Kocháč - Profil | Pá 8.6.2012 15:16:38

Shawt >> Taky jsem chytal u vázek, ale už nechytám. Taky jsem používal kmen 0,50mm a měl utažené brzdy a snažil se ryby otočit. Ale co v noci? Ať mi nikdo netvrdí, že dokáže okamžitě reagovat, navíc silové zdolávání nadělá z tlamky řešeto. Větší umění je nachytat ryby na otevřené vodě nebo dostatečně daleko od vázek a tam ty ryby taky jsou :o)

Shawt - Profil | Čt 7.6.2012 23:15:12

Hrdobec >> pravda..nekdo ale kritizuje,ze ty bezprotihrotove hacky zase se nejak vice viklaj v ty tlame a nadelaji vetsi poskozeni nez hacky s hrotem...ale asi naka dokonala studie na to nebude

Shawt - Profil | Čt 7.6.2012 23:14:03

Kocháč >> jiste ze ne..ale jde o to,ze kdyz nekdo nema zkusenosti,tak mu treba jini muzou poradit snad...a priste treba byt uspesny...jinak jiste,ze za kazdo cenu ne

Hrdobec - Profil | Čt 7.6.2012 22:38:53

Shawt >> spíš bych řekl,že bohudík se musí chytat na háky bez protihrotu, protože tak má kapr reálnou šanci se montáže zbavit

rover - Profil | Čt 7.6.2012 22:37:21

DeathDevilSC >> Proč si nedovolit přepych, ...a "umět" prohrát ?

Kocháč - Profil | Čt 7.6.2012 22:31:40

Shawt - >> Je fakt nutný zachytat za každou cenu?