Prohrané souboje, o jakou rybu jste přišli?

Tento víkend jsem na Berounce na nymfu zapřáhl pěknou podoustev, měla možná i něco přes 50 cm. Už jsem ji viděl, byla ode mne necelý metr, stačilo ji vyháknout a pustit, ale sama se setřepala. Zrovna tak synovi se urval téměř metrový amur po hodinovém boji (na čtrnáctku vlasec). Těch příhod, kdy jsem ztratil téměř zdolanou rybu mám za život víc, o tom až v komentářích. A co vy? O jakou největší, nejzajímavější, nebo nejvzácnější rybu jste přišli? Pokud jste stihli udělat fotku, tím lépe.
Autor diskuse: JPlov - Profil , 4.6.2012 všeobecné - příhody, kuriozity

Tom - Tuk - Profil | Ne 1.6.2014 10:45:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dobré ráno.

Divoká Orlice. Lávka k trempské osadě přes Divokou. 2. ráno po noci strávené pod širákem.
Švihák, zelená Jepka. Xy pstroužků, nádhera. Záběr. Prudký a divoký. Ani jsem nestihl vyslovit univerzální slovo. Samozásek. Návazec 0,20 Silon. Na konci návazce Pan Pstruh.

Kde se tam obrkus vzal a jak v té hladomorně vyrostl čertví. Po 10 min. tahanice willkommen na lávku němci. Němci. NĚMCI. NĚMCÍIIIII. "Zle matičko, zle, braniboři zde". Nebo také - "co němec to ko.ot, potkáš němce hned ho prašť". Jenže tenkrát jsem to o nich ještě nevěděl.

Fandili jak jen mohli, už dříve jsem nemohl vystát odporný teutonský ryk, ale ten den tomu dali korunu - Pstruh odhadem těsně přes 50cm se pomalu vzdával byv přitahován když jsem koutkem oka zahlédl pohyb - meganěmec zvedá pazouru, meganěmec švihl prackou, z meganěmcovi tlapy se cosi oddělilo, cosi padá, cosi klesá, cosi klesá směrem směr, směrem směr je směrem k polovině návázce s Panem Pstruhem na dosah, cosi je vajgl, cosi je HOŘÍCÍ VAJGL!!!

Zcepeněl jsem, jáství prostoupené nevěřícností, zřetelně vnímám a pozoruji svůj pocit absurdna. Fyzicky cítím co ucítím, až dráha idiotova vajglu protne slabý a už z výroby fórový vlasec. Ano, dodnes nechápu proč jsem neuhnul o 1cm špičku prutu. Prut v ruce povolil, Pstruh se zastavil a čuměl na mne. Já čuměl střídavě na Pstruha a na germána s rodinkou. Drželi pysky. Všichni, pstruha včetně.

Pstruh se P O M A L I Č K U O T O Č I L a odplul. Germáni bezeslůvka pokračovali v nedělní ranní procházce a já ten den už nenavázal.

T

TWIN 69 - Profil | Čt 29.5.2014 9:17:37

Ahoj,za svůj život jsem už o nějaké ryby přišel.Nicméně mě to nechává naprosto v klidu,neboť si uvědomuji jednu zásadní věc:
"Chyba je vždy mezi pruty a křeslem !"

Žroutík - Profil | Čt 29.5.2014 9:08:42

Každá ryba, která mi unikne může být přece tou největší, nejkrásnější ... to je jedno z kouzel rybařiny, že člověk nikdy neví co je na druhé straně a pak může rozvíjet svou fantasii. O větší rybu jsem naposledy přišel včera, když jsem po záběru zasekl a v první chvíli jsem myslel, že jsem skončil ve vázce. Poté se ryba kousek rozjela a zastavila. Chvilku na to, mi přišel záběr na druhý feeder, prut se pohnul směrem k vodě. Takže rychle chytit mizící prut, potom odložit stacionárního bojovníka a stáhnout prut s menší rybou stranou proti zamotání. Z odloženého prutu se začala postupně odvíjet cívka. Co čert nechtěl tak se mi podařilo zamotat oba pruty překřížením přes sebe. Po rozmotávacím tanci s pruty s pruty mi ta větší ryba unikla... Na druhém feedru zůstal kapřík 42 cm jako satisfakce. Nevím kolik mohla mít ta první ryba, ale určitě byla tou největší, kterou jsem na prutě měl, tedy až do té doby než se znovu vypravím na ryby:)

Kozič origin - Profil | Čt 29.5.2014 8:40:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

JPlov - >> Já právě nevím, kolikrát jsem o jakou rybu přišel, protože jsem ji prostě nevytáhl. Jak ale pravím, právě ty ryby, které člověk nevytáhne, jsou motorem rybolovu. Neboť podněcují naše představy a nutí nás znovu zkoušet, zdali jsme již lépe připraveni.
Prostě když mi ryba zdrhne, tak třeba kleju, ale zároveň jsem rád, jelikož kdybych fakt vytáhl všechno, co příjde, tak bych byl tak skvělý, že by mě to už nebavilo. Pořídil bych si pak soukromák s velkým kapřem a tahal bych ho dokola.
Jinak ryby, co spadnou u břehu mě štvou jen tím, že je nemůžu zabít. Pokud je nehodlám zabít, tak ať si plavou. Nemusím je valchovat na břehu, jenom proto, abych si je mohl přeměřit. Nevím proč, ale velice se ujalo poměřovat svou spokojenost fyzikálními veličinami.
Prostě kupříkladu i když mi zdrhne pod nohama velká parma, tak řeknu kurva, ale v podstatě vím, že jsem dostal parmu a že byla velká a těší mě to.

JPlov - Profil | Čt 29.5.2014 8:26:15

Díky za další zápisy do diskuze. Každým rokem mi nějaká nová ryba, která mi unikla, do mé statistiky přibývá. Vzpomínám si na krásně zbarvenou podoustev, která měla kolem 50 cm. Byla nádherná, splavala mi po proudu a já se za živa nemohl dostat pod ní, protože tam začínala hloubka. Přitáhl jsem ji vždy cca 2 m od sebe, blíž to v proudu nešlo. Zabrala na Nymfu pod jezem v Třebáni. Byla nádherná. I když mi unikla, byl to pro mě skvělý a nezapomenutelný zážitek. Stejně bych ji pustil, kéž by takových krasavic plavalo v našich vodách více.

Rád také píší příběhy ze svých rybářských toulek. Pokud byste si je chtěl někdo přečíst, jsou zaznamenány v mé knize "Rybolov v srdci". Všem přeji příjemné zážitky u vody i při čtení těchto příběhů. Díky a Petrův zdar.

Patrik Šanda - Profil | Ne 20.4.2014 19:45:32

Moje největší ryba, o kterou jsem přišel byl kapr tak 70 +. Chytal jsem s krmítkem na masňáky v ponětovicích na rybníku. Šli jen karasi a cejni a pak takovej záběr jak od cejna, já jsem sekl a asi 7 minut jsem kapra zdolával. Kapr mně upadl asi 5 cm od podběráku a háček se mně úplně ohl. Jinak pár kaprů 50 cm a nějací amuři.

Láňouš - Profil | Ne 10.3.2013 8:01:57

Já jsem přišel jen o 4 pěkné ryby 1.kapr 80+
2.jeseter 150 +
3.štika 70+
4.fousáče viděl jsem jen ocasní ploutev

sendynka22 - Profil | Po 20.8.2012 14:41:45

Ahoj,minulý týden na Labi,celý večer klidný,nic moc,kapr 70 a 75,cejni 50+,chvilku jsem si podřímával v křesle a vzbudil mě píp-píp ,nic,píp-píp,swinger 2cm nahoru,dva cm dolu......říkám si ,"to bude zase cejn",nespěchal sem.Přiseknu........nic.......pomalu navíjím,odpočítávám metry,koukám do hvězd.....cca 10 metrů od kraje se mi ohnul prut k prasknutí,posvítím čelovkou do vody a na hladinu se pomalu vznáší pan amur.Odhadem kolem 130cm,kouknul na mě,já čuměl jak péro,jen otočil své zlaté tělo a háček s krmítkem vyletěl z vody jak harpuha.Včera na stejném místě,kapr 75,cejni,dlouho nic,záběr jak kráva,i když mám bait. zasekl jsem hned a přidržel silon pod prutem,jízda........spálenej ukazováček od silonu,ryba se nedala zastavit a odmotala půlku cívky Long Castu,netroufám si odhadnout,co to bylo.
Nevadí mi,že mi ryby padají z háčku,spravedlivě si sami vybojují svobodu,mrzí mě,že jich dost nezahlédnu.Dnes pojedu zase,tak doufám,že už budu moci přispívat do rubriky "trofeje":-)

killer1 - Profil | Po 20.8.2012 13:43:42

docela zajímavé počtení to tu je, tak dávejte další příhody:-)

Saddám - Profil | St 13.6.2012 12:26:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Řeka Labe, konec října, první ranní mrazík, začátek týdenní lovecké výpravy. Asi 30 minut po nastražení 15cm plotice do malého vracáku se rozhrčí kolečko, bambusový štikovec se lehce ohýbá proti proudu a ryba bere metry vlasce. Zásek, snaha přibrzdit, ale ryba jede a jede. Jede i když už má štikovák zlomený poslední metr, jede i když mi v ruce zůstali oba ,,čmuflíky" kterými se navíjí, jede i když brzdím trosku navijáku rukou v rukavici a momentální špičku prutu mám opřenou o kmen urostlé olše. Mezitím začíná svítat, sumec zalehává tak 150m proti proudu, občas bouchne ocasem do napnuté třicítky a já začínám dumat , co s tím. První ranní cigárko na uklidnění a už se rodí nápad. Ryba stále leží, otvírám kufr auta , vyndavám masivní kaprák a rezervní naviják s prázdnou cívkou. Za pár vteřin je předěláno a já si říkám ,,teď si hochu můj ". S laminátem v ruce se cítím pánem situace. Ještě svléknout, nazout kecky a s prutem nad hlavou hurá do vody za rybou. Adrenalinu mám v krvi tolik, že ani neregistruji , jak je zima. Po sto metrech řekou se ryba zvedá a jede mi naproti. Pak zase ode mě a takhle střídavě zhruba hodinu. Brodím řekou a začínám toho mít plný kecky. a najednou je to tady. Sumec projíždí asi metr hlubokou vodou, kde právě stojím a mě se i v ranním mrazíku orosí čelo.Nejsem žádný prcek, ale tahle ryba je větší. Úplně mě zamrazilo a nemám představu, jak ji dostanu na břeh. Sumec, to vyřešil za mne. 30m proti proudu se zamotává do ponořených větví vrby, tlustých jako můj palec a tady s jednohákem v tlamě definitivně opouští ,,bojiště". Vylézám z vody, zapaluji retko a teprv teď se do mě dává zima. Je devět ráno, dvouhodinový boj s rybou je u konce . Jinovatka taje, oblékám se, nakládám trosky štikováku a jedu domů. Jsem tak na dně, že si neumím představit, že bych teď ještě vůbec mohl chytat ryby.
Byl jsem tam za ním ještě párkrát. S výbavou na sumce. Nezabral.

delfinek92 - Profil | Po 11.6.2012 10:50:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Minulý rok na Labi.
Jel jsem s kámošem na Labe a třetí parný a slunečný den,když to moc nebralo,jsem stáhnul obě dílny.Na jednu jsem pověsil patnácti centimetrovou gumu s docela solidní kotvou , neb jsem věděl že u proteěší vrby se nachází nemalé štiky,tak kdyby se náhodou pověsila ,abych o ni nepřišel.Jak říkám, jako vláčecí "proutek" jsem měl tří-librovou děličku a 0,32mm vlasec.Asi při pátém náhozu mi přišel lehký drb , a cítím jak se mi tam něco "oběsilo",prut byl ohnutý ale k povolení brzdy měla tato ryba ještě daleko.Rybu jsem přitáhl asi o 15metru blíže a uprostřed koryta v hloubce šesti metrů,mi najednou přišla taková rána do prutu,div mi ho to nevytrhlo z ruky,prut se ohl do maxima a brzda si začala kvílet svou písničku.Když to viděl kámoš začal se smát a říkal mi, ať si z něj nedělám prdel,když vysím někde o kámen. Když ale viděl, že vlasec docela marně utíká z mé cívky,spadl mu úsměv,"nastartoval"člun a pelášil ke mě.Dostali jsme se nad rybu a já vypínal vlasec do maximálního tahu a říkal jsem si .Buď půjdeš ,nebo NE.Kupodivu se ryba po dvaceti minutách u dna rozmyslela že se podívá k hladině.Oba jsme nevěřili vlastním očím.Na gumě vysel asi šedesáticentimetrový sumík,jenže byl problém v tom ,že toho sumíka držel asi stošedesáticentimetrový sumík.Jenže ten větší sumík ,když se dostal pod hladinu , otevřel tu svou obří tlamu a ten malej sumík , úplně rozdrápanej ,z ní jen vypad.Sumec se pouze otočil,mávl ploutví pustil,pustil bubliny a šel zpátky kde dnu. Nevěřícně jsme na sebe koukali a pomalu pluli ke břehu,kde už sousedící rybáři čekali co vezeme.Ten den , jsem byl tak zklamanej, že jsem neměl ani chuť nahodit pruty.Po hodinovém bdění,sem nahodil a spravil si chuť aspoň jedním pětasedmdesátníkem ,který mě lehce zvedl náladu.

Krvulii - Profil | So 9.6.2012 23:02:29

MAXXSKATER >> Já jsem jinou rybu než kapra na položenou už dlooooouho nevytáhl :-D Když si od nich chci odpočinout blbnu s malým brčkem, tím nejmenším háčkem, červíkem a tahám malý plotičky :-D Dneska jsem to měl v plánu taky, ale nějak na mě prděly :-(
Noo v ty dravce tak trochu doufám. Řikám to nerad, ale vidim se jak trouba s bolavejma zádama po celodení vláčce absolutně bez záběrů :-DD Tak to gratuluju, ať Vám dělá synek jen radost a ať je zdravej jak rybička ;)

antony - Profil | So 9.6.2012 22:12:49

Dnes jsem přišel o uplně všechny ryby, co byly na háčku. Za odpoledne 6 jízd na peletu a podběrák suchý. Byla změna místa, tak si to tam hold budu muset vyčistit od travin.
hola
antony

kapr1298 - Profil | So 9.6.2012 22:01:43

jednou se mi urval cca 120 sumec ... pro mě životní ryba byl to první sumec co jsem měl na háčku .. ale s 22 vlascem ... se to dalo čekat .... ale letos se na ně budu zaměřovat ... tak ho snad už vytáhnu ...

MAXXSKATER - Profil | So 9.6.2012 21:44:52

Krvulii >> Taky nejradši chytám jiné druhy než kapra, ale v poslední době se všude cpou jen kapři, tak jsem tomu taky propadnul. :X Snad se to pak po dravcích zlepší a budu pořád jen lovit je. :-) CoD už jen opravdu vyjmečně nějaké to hostnutí, sem tam nějakej ten turnaj, už na to není čas ani chuť, chodím do práce, mám synka a manželku a když už ten čas je, tak taky radši jdu někam na ryby. :-)

Krvulii - Profil | So 9.6.2012 15:03:08

MAXXSKATER >> Jo jo. :-) Určitě jestli něco vytáhnu tak to vyfotim a pochlubim se, protože bych rád oživil "trošku" překaprovanej ML. A co Ty a CoD? :-D Já už obecně počítačový hry položil k ledu, člověk si pak uvědomí kolik ztratil času, ale asi toho nelituju, poznal jsem dost fajn lidí :-) Radši si zajdu na pokec nad pivem, o víkendu rybařit a taky se chci trošku věnovat škole :-D

MAXXSKATER - Profil | So 9.6.2012 14:51:44

Krvulii >> :D Jo, tak už vím, teďka už si Tě dokážu zařadit. :-) Aspoň vidíš ty náhody, kdy a kde můžeš někoho z CoDka čekat, aniž bys to čekal. :-D Tak se pak pochlub, jak jsi dopadnul, já udělám to samé. :-)

Krvulii - Profil | So 9.6.2012 4:22:19

MAXXSKATER >> Nick mám jinej :-D Jmenoval jsem se nemocnej :-D Takový malý protivný dítě jsem byl :-DD Hrál jsem z k1xem, Danigem, Follym, Kofolackem a ze zyrem :-D Tak kdo by neznal tvé jméno, takovou ikonu cod scény :-D Díky, ať ti to taky jezdí. PS: Čeřen mám v záloze, kdyby mi vláčka nešla :-DD

MAXXSKATER - Profil | So 9.6.2012 0:46:45

Krvulii >> Ty vole, to snad ne, to seš už 6., kdo mě tady na MRKu z GP nebo z CoD obecně poznal. :-D To ale zamrzelo, že to nebylo až po 16.6., že ? :-) Já se taky chystám na shození starého vlasce a hodím tam novej, aby mě nepotkalo nemilé překvapení jako loni. :-) A pak už dám do kupy čeřen a 16. od rána do večera se jde na věc na Sečskou přehradu. :-) Tak ať Ti to jezdí, i když si Tě nějak neumím podle nicku zařadit. :-)

Krvulii - Profil | Pá 8.6.2012 22:58:30

MAXXSKATER >> Ty jo Maxx, tebe si pamatuju z GP, ještě ze starých časů cod1 :-DD Tomu říkám náhoda :-) Jinak s tím 16. souhlasím, já se těším jak malej kluk. Každej den si otevírám tašku na přívlač, probírám twistery, woblery, neustále vytahuju prut, seřizuju naviják, dneska jsem si převíjel cívky. No prostě se už nemůžu dočkat. Tak doufám, že ryby nezklamou. Před pár týdny jsem se strýcem vytáhl na kuku candáta 76cm fešák :-) Vsadím se, že na přívlač candáta zase neuvidím :-D

MAXXSKATER - Profil | Pá 8.6.2012 22:49:50

Pěkně se to čte, já mám teďka trochu netradiční příhodu, samozřejmě mám i něco na prut, ale těch tu je hodně, tak si to nechám na příště. Teďka Vám chci sdělit příhodu s čeřínkování. Kdo zná řeku Chrudimku, tak ví, že řeka není ve většině míst moc hluboká, takže se tam dá i dobře čeřínkovat na hlavním toku při chůzi přímo ve vodě. Máme tam nachytáno při lovu nástražek spoustu lipanů, pstruhů, tloušťů, línů a dokonce i třeba úhoře, mníky a sumce. Tato příhoda se stala mně, bráchovi a kamarádovi před pár lety, když jsme si dělali rybičky na lov candátů a štik na přehradu na Seči. Šli jsme na naše oblíbené místo do tůně pod splavem, kde jsme s jistotou chytali hrouzci, já jsem držel čeřen a kluci klasicky naháněli, zvedám a myslím si, že tam mám kámen, kterých je pod splavem hodně, ale skrz vodní hladinu vidím ohromnou rybu, síťka vyjela nad hladinu a my jsme ho viděli. Dodnes is pamatuju, jak jsme všichni tři koukali s otevřenou pusou, síťka se pod váhou prohla a v ní uvízl pstruh cca 60 cm. Natahoval jsem provaz od čeřínku k sobě a pstruh se najednou odrazil a spadl do vody a zmizel do hloubky ... Myslím, že slova nás tří tu nejsou potřeba publikovat, ale tento splav už vydal několikrát svá tajemství ... Jeden pán tam už léta chytá a má tam 2 pstruhy (70 cm a 63 cm), podobného jsem zapřáhnul i za prut, taky jsem o něj přišel, ale to už je jiný příběh, tak třeba příště.

Mějte se a ať Vám to jezdí, za chvíli máme 16. června a určitě tu přibyde spousta dalších příběhů. Petrův Zdar.

arnošt - Profil | Pá 8.6.2012 21:58:21

Těch prohraných soubojů bylo samozřejmě povícero,občas nějaký kapřík,který utekl půl metru od břehu,ale nejvíc mě asi mrzí prohraný souboj s candátem,odhadem k metru.Vzal mi úplně neočekávaně dvě potápivé koule brusinky a už záběr se mi nějak nepozdával.Něco vzalo nástrahu a hned padák jako hrom.Tak rychle dovíjím a koukám,ryba si to žene přímo ke břehu ke mě.Najednou kus od břehu proťala hladinu obrovská hřbetní ploutev,v první chvíli jsem myslel,že snad se spletla velká štika,ale hned jsem poznal,že mám tu čest s obrovským candátem.Montáž by bez problémů vydržela,nebýt ve chvíli,kdy jsem na něj koukal u břehu z metru mojí,jak to slušně říct,dost hloupé chyby.Chytal jsem bez protihrotu a s dost velkým olovem a místo abych ho držel v tahu,tak jsem si prut podvlíkl pod druhým prutem,jelikož jsem byl v tu chvíli z nečekaného úlovku vyplašený a asi líný tam pak druhý prut zase vracet.Takže jsem mu na vteřinu povolil,candoš zaklepal z posledních sil hlavou a spadnul mi z háčku.A než jsem položil prut a hmátnul pro podběrák,tak pomalu a rozvážně odplaval.Tahle ryba mě dost mrzela,protože dravce nechytám a candáta jsem nikdy nechyt,natož takhle velkého.A na tom revíru by to prý byl větší trofeják,jak nevímjaký kapr.No,moje hloupost,moje škoda...

Siven Polní - Profil | Pá 8.6.2012 20:54:42

Super téma! Venku je bouřka, to se to čtou vaše zážitky :)

Thor - Profil | Pá 8.6.2012 20:28:58

Nejvíc mě mrzí ohromný bolen...Na jedné malé řece co je propojena s přehradou se kolikrát ukážou pěkné ryby... Je to tak 4 roky zpátky co jsem tam prochytával tuně, několik hodin ani potah.. sedl jsem si na bobek kousek od břehu a chtěl vyměnit twistr za něco jinýhom když v tom mě zaujal malý zraněný okounek na hladině, kterého unášel proud...během několika vteřin se z hloubky vynořila obrovská šedá hlava bolena, který okounka hned nasál do tlamy a zmizel. Navázal jsem okamžitě stříbrnou rotačku Blue Foxku a poslal to do tůně... Téměř okamžitě po dopadu se u hladiny zavařila voda, prut se ohnul a já věděl že tam je!! Jenže problém byl v tom, že jsem ho nedokázal otočit ani zvednout k hladině,prut byl ohnutý nadoraz a stále se naprosto v pohodě jel kam chtěl a spíše zdolával on mě...Projel mi pod nohama a viděl jsem ho v plné kráse. Mohl mít možná 90-100cm? fakt nevím...když nabíral směr potopený strom, chtěl jsem ho za každou cenu otočit a přitlačil na prut...náhle to vše povolilo a vytáhl jsem rotačku s narovnaným trojháčkem... Předtím i potom jsem chytal boleny 60 až 77cm a každý šel z vody krásně...tento byl ale opravdu neskutečná bestie...

JKB - Profil | St 6.6.2012 20:58:07

Bikefisher >> Trochu máš pravdu...