Kolegové rybáři - důchodci

Ahoj, do důchodu mám hoodně daleko, a jak zde na MRKu čtu, naši "bývalí živitelé", ale i desetiletími ostřílení bardi v chytání u Vás nemají moc místo na slunci....
Přiznám se, chytám v lokalitě, kde z 80 pct člověk trefí jen na ně.
Musím poděkovat, většinou si s nimi rozumím, dobře pokecáme (většinou neznámí), vyměníme poznatky(kde je co), zkušenosti (i když u některých čas se jako by zastavil), poslední drby (Franta zase chytil kapra) apod.
I když někdy člověk natrefí na přesný opak. A to je potom komedie.
Nevím jak Vy, ale dozvědět se, z živého "vysílání on-line" na hodinu, jak to fungovalo, jaké to bylo, na co se chytalo, co se změnilo a jaké to je dle jejich optiky, si vážně vážím.

Jaké máte zkušenosti Vy?
Autor diskuse: Mike1977 - Profil , 29.5.2012 všeobecné - příhody, kuriozity

rybomil - Profil | So 8.11.2014 23:55:50

Pepé - Vsetín >> Taky jsem dlouhé roky potkával takového dědu od mojí kolegyně z práce. Poočku jsem pořád koukal, jestli tam děda sedí, co dělá, jestli se moc nepřibližuje k vodě, by tam nespadnul a tak. Od loňska už loví v nebeských vodách, škoda.

Pepé - Vsetín - Profil | So 8.11.2014 23:47:00

znám osobně jednoho Důchodce, je mu 84, a to je PAN rybář. Starý vercajk, staré metody, ale chová se krásně, NIKDO o něm u vody neví, vždy perfektně uklidí a to, že si vezme rybu pro Babičku, je v pohodě. Poslední dobou se k vodě dostane velice málo a když, tak si to vychutnává!

proti tomu znám pár "hejsků", co by pravidelně potřebovali zlomit nos, aby si uvědomili, že jim nepatří Svět!

Všechno je o lidech a v lidech. Na věku vůbec nezáleží!

rybomil - Profil | So 8.11.2014 23:33:22

Tak nám nasadili duháky - kamsi na MP. No a jako vždy přijeli chytráci důchodi. Jenže hospodář patřičné MO s nimi jaksi nepočítal, neprozřetelně po nasypání duhoně přidal ještě ( dle zar. plánu ) roční potočáčky. Tedy 10 m od auta stojí klasika důchod s teleskopákem a plavačkuje na bílé červy v pozdním podzimu potočmeny teenagery. Do zblbnutí, doufaje, že jeho echtovní plavačkový cajk přirychtovaný špatně na stoják, navštíví na českém národním kultovním říčním toku duhoň vyspělý nasypaný..........
O kus dál níže další podobný idiot s tím samým postupem.Chjoo, o5 jsme vyhodili něco společných peněz a zmařili úsilí nejednoho poctivého pracanta MO díky blbosti jiných.

luckyhebeda - Profil | Pá 27.7.2012 9:49:59

Unkas >> rozhodne s vami souhlasim

bombardák - Profil | Čt 26.7.2012 19:32:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mike1977 - >> Jsou okamžiky (stále častější), kdy se cítím na důchod a jsem rád, když mne tak v některých případech lidi berou..Osobně jsem valnou část svého života, prožil u vody s důchodci. Mám na většinu z nich ty nejkrásnější vzpomínky a čas strávený po jejich boku nepovažuji za promrhaný. Jejich rybařina byla v mnohém časově neomezená, většinou byla voda a příroda jejich živel a hlavně se jejich vzpomínky stávaly příjemným vyplněním doby, kdy ryba nebrala.... hlavně bych jejich ,, Rybo styl " v mnohém nezatracoval. V mnoha aspektech tito staříci předběhli dobu a jejich nečekanou modernost jsem jim často u vody záviděl.... Dnes už mnozí z nich loví ve ,, Věčných lovištích " ale dodnes jsem jim vděčný za prožité hodiny klidu a pohody, za drobné maličkosti, které mně po nich zůstávají..Hlavně jejich rybařina nikoho neobtěžovala, bývala tak nějak skromnější a radostnější.. Fotek tolik nebylo a hlavně se nikdo nepotřeboval cicmat s rybou a užívat si jejich pouštění. Kdo chtěl rybu pustit, tak to udělal bez zbytečných fanfár a kdo si chtěl rybu ponechat - nemusel se za to stydět...Holt je jiná doba.

Unkas - Profil | Čt 26.7.2012 18:56:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

luckyhebeda >> Nepatřím mezi ty, kteří na mladý jenom nadávají a nenechají na nich nit suchou. Musím však zmínit ještě jeden dost častý problém. Přijede k vodě parta 10 nebo 15 lidí, kluci, holky, ale rybáři jsou z nich třeba jenom dva. Takže ti dva sedí jakoby u prutů a ostatní dělají borčus a řvou jak smyslu zbavení. Nechápu ty dva, jak je může taková rybačka vůbec bavit. Takových problémů je hodně a my je tady nevyřešíme. Proto si vždycky u vody zkouším najít špatně přístupné místo, nekoukám na kopřivy :-)), jenom abych měl klid. Ono u vody může být sranda, ta k rybařině vždycky patřila i to pivko, ale když někdo řádí, jako urvanej se řetězu, tak takoví lidi u vody nemají co dělat.

Fanda z UH - Profil | Čt 26.7.2012 11:44:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Snad se mnou bude většina kolegů souhlasit, když řeknu, že na věku opravdu nezáleží. U vody potkáte jak namachrovanýho mlaďocha, tak vychytrlýho či oprsklýho dědka s bambusáky, obě skupiny takových lidí mohou dělat věci, na které by se jiní ani neodvážili pomyslet, ale stejně tak je mezi nimi určitě spousta slušných lidí, se kterými si rádi pokecáte.
Dokud nebude existovat vymahatelnost práva anebo "jen" respekt před zájmy druhých, nikdy v tom nebude pořádek. Zkusili jste už někdy smlouvat s policajtem někde pár kilometrů na jih od Mikulova, nebo neuposlechnout pokynů strážce NP kdekoliv jinde? Zato u nás není problém vidět zajeté auto přes tři zákazy vjezdu až k vodě, u toho ohniště, kazeťák na plné pecky a prázdné flašky od piva všude tam, kam byli schopni dohodit.
Samo se to nespraví - to víme všichni, a pořád jen moralizovat nemá cenu...., s bordelem kolem vody se přece setkáváme denně, tady nás (snad) už nic nemůže překvapit. Jestli to či ono má na svědomí mlaďoch nebo důchodce, je ve výsledku úplně jedno. Mám ale pocit, že současní důchodci jsou přece jen ze staré školy, a mají jiné představy o morálce, než dnešní omladina, která vyrůstala s přesvědčením, že je jí vše dovoleno!

luckyhebeda - Profil | Čt 26.7.2012 10:52:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Unkas >> je fakt že třeba u nás kolem berounky je to neštěstí, je to tam samej rádoby machýrek a holky balej na to jak si z ničeho nedělaj hlavu, cigáro ani netípne hodí ho do uschlý trávy a když to chytne tak se tomu ještě tlemí.... to už sem taky zažil, je fakt že spousta omladiny dělá bordel u vody a nejsou to ani všechno rybáři, spíš pubertáci co choděj hulit k vodě s holkama, to pak plavou petky krabky od cigár a spousta jinejch sr... po berounce. na druhou stranu jsem se setkal se spoustou rybářů co jim nedělá problém házet do vody zbytky kolínek i s igelitkou nebo třeba krabičky od červů a žížal natož pak pytle od svačin atd.... a tohle dělaj jak mladý tak ti dospěláci kolem 4cítky.... když jsem byl malej tak jsem dospělý brakl jako něco víc, něco nadpřirozenýho, postupem času sem si utvořil obrázek že z puberty nikdo úplně nevyroste, bordel u vody dělaj jak mladý tak dospělý akorá u omladiny se tomu říká parchanti a u dospělejch se to neřeší protože jsou prostě dospělý... osobní zkušenosti viz berounka lokalita eternitka nad berounem, s kámošem jsme byly na výpravě, on na kapry a já na úhoře a sumíky, naproti nás byla parta 5 dospělejch chlapů sumcařily a celej víkend tam dělaly neskutečnej bordel, klid nebyl ani po půlnoci, nad břehem u vody grilovaly chlastaly atd, pruty samozřejmě od nich 15m bokem, zkrátka neskutečný prasata! furt se hihnali a řvali na celou berounku a byli to dospěláci kolem 30-50. tim se mladejch nechci zastávat, osobně se za dospěláka nepovažuju... jen mě mrzí že lidi se už zapoměly chovat lidsky bez ohledu na věk či inteligenci.... i ty zvířata se chovaj líp k sobě a okolí, většina lidí nedokáže ani vyřešit problém a hned se začnou hádat a štvát, svim chovánim pak kazej náladu sobě a ostatním kolem nejen u tý vody. mezilidský vstahy jsou rok od roku horší a podle toho se lidi i chovaj ale to je už mimo soudek. každej je nějak nebo nijak vychovanej, nezbejvá než doufat že to bude časem lepší, nejsem žádná zelená hlava ale k přírodě se lidi nechovaj vůbec vděčně, vidět je to hezky u tý vody když tam po sobě lidi nechávaj tolik bordelu

Unkas - Profil | St 25.7.2012 18:48:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mě spíš než důchodci vadí u vody bandy mladých trotlů, kteří jezdí k vodě chlastat a dělat bordel, že jsou vždycky slyšet na pět kiláků. Pruty mají nahozený jen tak jako doplněk. Když odjedou, zůstane po nich bordel, jako kdyby tam tábořili tataři.Před časem, rozdělala taková banda oheň v lese a ráno odtáhli. Oheň ještě dohoříval a až byli pryč. Tak jsem to po nich ještě hasil. To mají být rybáři. Chtělo se mi blejt.

Darcy - Profil | St 25.7.2012 18:25:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mike1977 - >> Musím tě pochválit za to , jak vedeš tuto diskuzi a jak přistupuješ k názorům jiných. To zde na MRKu nebývá zvykem. Odlišný názor se tady bere mnohdy jako osobní urážka.

Vodní kurka - Profil | St 25.7.2012 11:27:41

Mike1977 >> Hele dal jsem zápis k tobě,ale chtěl jsem ho dát obecně..tak soráč :))

Vodní kurka - Profil | St 25.7.2012 11:24:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mike1977 - >> Zdarec..nemám problémy s žádnými důchodci.Důchodci jsou dobří rybáři a taky špatní stejně jako mladí.Už jsem narazil na oboje.Jednoho protivného důchodce a bez špetky slušného vychování bych hodil do vody kdybych neměl úctu ke starším.Toho si budu dlouho pamatovat:))Jinak bych to tipnul,že devadesát procent je bezva a samozřejmě mi u vody nevadí na rozdíl od mladých a nevychovaných co dělají bordel.

TWIN 69 - Profil | St 25.7.2012 11:09:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj,radši budu u vody sedět vedle důchodců,který mě za pár háčků prozradí hodně o revíru,než vedle trotlů,kteří si hrají na kapraře a přitom neumí ani udělat návazec,natož uvázat háček s lopatkou.

bremic - Profil | St 25.7.2012 10:59:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jak říkám nezáviďme důchod. Chodím na ryby i s otcem důchodcem a zatím mě furt přechytává konvenčníma metodama :)

Kapr555 - Profil | St 25.7.2012 10:40:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

podle mě je většina důchodců slušnější než ostatní samozřejmě můžeš narazit i na starýho vola :) ale je pravda že pokud se chceš dozvědět něco o revíru kde chytaj tak oni ti poradí asi nejlíp.

mazar - Profil | St 25.7.2012 10:31:08

S důchodci je vždy největší sranda, chytám vedle nich nejraději, jejich hlášky jsou vždy nezapomenutelné. npř. Šukáš jí? A jeho kolega na to, né! On znova. Fakt ji nešukáš? No ne! To není možné a ani zezadu?! Né fakt né ja si ho raději vyhoním a to měli oba pánové přes sedmdesát:), takový zážitku mám spousty, ale tenhle byl asi nejdrsnější a nejvtipnější:).

Tichej - Profil | St 25.7.2012 10:24:04

Venca888 >> no nemyslel jsem jsem to doslova , ale je zde hodně příspěvků(potažmo na celém MRKu) kde by to mělo bejt pravidlem :-), je jasný, že musí bejt jeden soudnej :-)) a odhadnout kdy to má cenu volat :-)

Venca888 - Profil | St 25.7.2012 9:55:28

Tichej >> zavolat PČR kvůli tomu, jak má kolega-rybář nahozený pruty? Nebo že dal do igelitky (možná) podměrečnýho lína? Tak to já bych asi nedokázal. RS je něco jinýho, ale kontaktem na její členy nedisponuju... A i kdyby tomu tak bylo, tak nevim, jak by se postavil k telefonátu ve 23,05, že kolega vedle ASI chytá na tři klacky... :-)
se zbytekem souhlas...

Tichej - Profil | St 25.7.2012 9:48:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mike1977 - >> stáří ani mládí nejsou výsadou :-) rybář je buď slušnej nebo lump, mnoho z vás tady píše, že viděl konat alotrie u vody. proč jen vyhrožovat RS nebo PČR ,dneska má 99% mob. telefon Tak o co jde?

luckyhebeda - Profil | St 25.7.2012 9:08:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

masicek >> za ty mladé si dovoluji reagovat, né všichni se chovaj jako prasata u vody, osobně jsem prošel skautem a čuntroval jsem s kamarádama vždy sme se vedly k uklízení bordelu a né jen po sobě bohužel.... co se rybařiny týče nemálokrát jsem místo na udici chytal do igelitáků bordel po rádoby rybářích a omladině co chodí k vodě randit a chlastat.... rozhodně nejsem moudrej jako většina starejch vyder, chovám úctu ke stáří, ale je pravda že osobně občas pohlížím na starší pány jak chytají kapříky a nemylosrdně je cpou do igelitek a šup do auta ještě živý aby to nikdo neviděl, vytahá jich klidně 6 podmírovejch ze zakrmenýho fleku a hurá domu, druhej den tam přijel a rovnou chytal na 3 pruty a 4 si nahodil na rybičku a schoval do trávy, jednou za hodinu se zvedl občíhnout jestly se mu na něj náhodou neběsila kudla, když jsem se ho slušně zeptal jestly je tohle normální nejdřív dělal že to neslyší pak ať si du po svejch a nakonec se začal dohadovat, ve chvíly kdy jsem mu pohrozil rybářskou stráží tak to začalo.... ty čů.. jeden co si to kur.. dovoluješ takovej mladej sr... a bude mě tu buz...... sebral se zbalil saky paky a za tejden to samí.... nezlobte se na mě, staří rybáři jsou většinou pamětníci, dobře se s nima kecá ale je pravda že hodně z nich jsou nerváci a někteří jsou i dost vzteklý když si člověk sedne na flek opodál, nedejbože aby sem na protějšim břehu začal vláčet. samozřejmě se člověk občas neshodne ale převážný konfklikty mívám bohužel s těmito staršímy pány, buď vadí mě že berou podměrečný ryby a tak začnu sluišně reagovat a nebo jim vadí přítomnost rybářů kolem, to je obvikle spouštěčem dohad. co se masařů týče, staré vydry mají rády maso, to jim neberu ale naplnit si mrazák jak to většina z nich dělá a přizná je podle mě prostě hamounství, když je mrazák plnej tak to aspoň rozdaj, pak se nemůžeme divit jejich výrokum tipu: tenkrát tu bylo ryb a tenkrát to bralo na všechno a tenkrát byly větší atd.... nemůžem se divit když si ty ryby všechny sežerem.... i já si občas vemu kapra na gril, cca 3 za rok ale rozhodně své úlovky pouštím abych se s nimi mohl zase setkat, né je sežrat až budou větší, jedna moudrá hlava tu na mrk někde psala rybu kterou sníš už nikdy nechytíš.... nejsem zastáncwem všechny pustit, taky si občas rád okusim rybu na grilu, ale v praktikách chování se šetrně k rybám si myslím mladší rybáři jdou ve většině případů příkladem těm postarším pánům který jen s úsměvem kroutí hlavou na kluka co s rozjařenejma očima a radostí v tváři pouští zpátky do vody třeba jen malou žoužličku.... v tomhle si myslím žeděláme správně, už tak jsou české vody vypleněné, a svádět to všechno na kormorány je pokrytectví, nepřu se o tom že toho sežerou hodně, ale je spousta rybářů co povolenku přepočítávaj na maso a to je špatně nemyslíte? klidně mě kamenujte ale nemyslím si že věkovej rozdíl mezi rybáři je zásadní v tom že starej rovná se moudrej a mladej rovná se blbej... tak to určitě neni jde jen o zkušenosti a to kdo se narodil do jakýho období, dneska si prostě nemůžem dovolit sežrat každou rybu co chytnem, před 50ti lety možná ale dnes ne!

rybomil - Profil | St 25.7.2012 7:54:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No za těch necelých skoro 50 let čudlaření jsem už potkal u vody na mnoha revírech kdekoho, ale ten předvčera, ten stál zato.

Ani jsem původně jít nechtěl, neměl nic připraveno. Volal mi kámoš že je tam, mám dojít se podívat....... pak mi volal znova jestli jdu, že zapoměl svačinu a má hlad, jestli bych nevzal něco.
Dorazil jsem s proviantem, 15 min. pokecal a rozhodl se pro místo na okraji, vedle bělovlasého čipery. Ještě jsem ani nerozbalil a nesedl a už to začlo. To jako tady budeš chytat ? Mám tam nahozeno ( rozuměj vpravo podle břehu k nátoku, oblíbenému místu lovu ). Říkám že jo. No a kde budu chytat já ? No normálně to budeš házet před sebe jako každej. ? !!! ? To nepude, bo tam jsem si to zakrmil ! No a co jako, jsem 5m vod tebe tak vo co go ? Když sis to tam nakrmil, měl sis sednout sem, nikdo by ti sem tím pádem nesednul a měl bys pořešeno. No ale já si sednul sem, tak budu chytat tam - odsud ! Ty woe, ne ser mě, ty jako nechápeš co ti říkám ? Buď se vyměníme, nebo to prostě budeš házet rovně ! To nezvládnu, tam co potřebuju nedohodím. Kua, tak si příště vem asistenta, nebo si sedni někam, kde nepotřebuješ házet dál ! ! ! By jste se podělali, kdyby jste chytili o 1 káčko míň, sem jdu 1x / měsíc a budu poslouchat nějaký kecy. Sedíte tady furtumfurt a ještě máte tyhle remcy......

A už zmlkni a chytej !

Konečně klid. ........ moc nechybělo a šel z židličky dolu.

Takže ač za chvíli budu taky důchod, tyhle mě se rou na max. Navíc pytlujou nemírový línky....... potřebujou pro babičku a vnoučata.

Na druhý straně od něho seděl taky jeden důchod, známe se spolu dobře a dobře vycházíme, musel to slyšet, ale dělal jako že nic.

masicek - Profil | St 25.7.2012 7:14:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nechejme ty mladé,ať si myslí,že jenom oni všechno dělají dobře a že jenom oni,když pusti rybu jsou ti nej!!! Moudřejší ustoupí.

bremic - Profil | St 25.7.2012 5:59:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jaroch >> A já si zase myslím ba co víc, jsem o tom přesvědčen, že na nás řada nedojde. Chtěl bych vidět třeba takovýho kuchaře v 70. letech po celodenní šichtě ještě dojít na ryby:). Pak tu máme samozřejmě spoustu dalších exponovaných profesí u kterých je jasný, že se důchodu ani nedožijí. No a za mně já se vlastně ani dožít nechci. Ještě v 70. tomuhle zkur.venýmu státu odvádět daně...ee.
Jinak se plně ztotožňuju s příspěvkem FRANK71 - Ÿ St 25.7.2012 0:43:57

Jaroch - Profil | St 25.7.2012 4:53:37

Jsem zvědav , jak se budou chovat a jak budou mluvit dnešní nesmlouvaví kritici až na ně přijde řada .
On třeba důchodce z baráku má přeci jen o něco více možností jak zabít čas než důchodce z paneláku .
Hašteřivá babča taky klidu doma nepřidá atd ...... :-)
Tolerance a zdrženlivost v úsudcích o druhých je vždy na místě , pokud nemůžeme posoudit chování jako celek .

FRANK71 - Profil | St 25.7.2012 0:43:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kdy jindy, než v důchodu by se člověk měl věnovat svému koníčku. Dnes se většina mladších rybářů dívá na dříve narozené kolegy jako na obtížný hmyz. Závidí jim čas, který můžou trávit na rybách. Pokud chytí rybu, kterou zabijou, jsou nemilosrdně nazváni masaři, jen proto, že rádi jedí ryby, které umějí udělat na tisíc způsobů. Přitom tito rybáři jsou často velice hovorní, rádi poradí, na co to bere, kde jsou dobrá místa na chytání. Každý zná starýho Proška z povídek od Oty Pavla nebo Jana Wericha a myslím si, že nikdo by si nedovolil je nazvat masařema. Jenže tito lidé uměli žít v souladu s přírodou, což dnešní mladí sportovci neumějí,i když ryby pouští. Pouštění úlovku je volba rybáře, nikoliv odpustek k chování se k přírodě jako prase.