Surfové navijáky - přechodná móda nebo stálice

Pamatuji jak před lety bylo modní kupovat pro lov kaprů surfové pruty. Čím delší a s větší gramáží, tím lepší. Jistě mnohým z vás takové pruty ještě leží ve skříni nebo někde v garáži a není to dnes nic k chlubení.
Nyní přišla móda surfových navijáků a někteří se je nestydí doporučit i k feederovému prutu ...
Co myslíte - je to jen přechodné a nebo tenhle trend vydrží několik let?
Není například pro odhoz lepší menší cívka? Kolik z vás, co máte surfové navijáky opravdu zavážíte?
Tahle otázka mne napadla po nákupu Ulteger SXB 5500, kdy se mne kolega optal jestli nejsou přece jen moc malé a druhý mi zase řekl, že nechápe na co takový hovada. Chytám jen na odhoz a přijdou mi osobně akorát :)
Autor diskuse: JOP - Profil , 28.5.2012 všeobecné - náčiní, doplňky

Surfové navijáky a vy

A) Nepoužívám je14%

B) Používám je převážně na odhoz59%

C) Používám je převážně na zavážku0%

D) Používám je zhruba na stejno pro obojí24%

E) Používám je k jinému druhu rybolovu0%

F) Surfový naviják mi nic neříká a věnuji se jinému druhu rybařiny3%

Od 28.5.2012 hlasovalo 29 čtenářů.

JOP - Profil | Pá 1.6.2012 15:54:43

Soulfish >> však je to tu jen o diskusi. Třeba to má někdo vyzkoušené. Původně jsem také uvažoval o Scepterech, ale když jsem je vzal do ruky, zdály se mi obrovské. Pak proběhla úvaha o Ryobi Proskyer a nakonec jsem skončil u Ultegry 5500. A i ty věřím, že jsou pro někoho veliké. Není jen jedna pravda ...

Soulfish - Profil | Pá 1.6.2012 14:00:25

JOP >> na kaprových prutech mám právě sceptery ve velikosti 6000..
na nejtvrdším feederu sporteru velikosti 4500 (nicméně ne kvůli nahazování do daleka, ale kvůli používání těžších olov na řece).

Toto je taková má vrchní hranice - větší už bych asi nechtěl..
Velikost, která "brzdí vlasec o oka", by se musela experimentálně vyzkoušet, ale bylo by to asi komplikované..

JOP - Profil | Pá 1.6.2012 12:10:52

Soulfish >> Ta specifikace mi také není zcela jasná, ale já to chápu tak, že je to naviják s kónickou velkokapacitní cívkou (od 500m/0,30) původně určený na prut pro lov v příboji (kdy jsou potřeba náhozy za hranici příbojových vln, což je 150m a dál). U nás se tyhle navijáky začaly původně používat pro zavážku (kdy se zaváželo 200...300 a víc metrů - právě kvůli té kapacitě cívky).
Klidně mne může někdo znalý věci opravit, získávání nových znalostí se nebráním :)

No a poslední dobou kdo nemá takový naviják na lov kaprů (jedno jestli zaváží nebo chytá na odhoz) není IN (tak to na mne působí). Přitom ty (pro mne) obrovské navijáky typu TICA Scepter mají podle mého mínění tu nevýhodu pro odhoz, že při náhozu se z cívky odvíjí velká oka vlasce, která se pak o to víc třou v prvním oku prutu a tím se vlastně snižuje vzdálenost náhozu.
Uff, to je litanie, ale tak nějak to chápu já.
Co vy?

Soulfish - Profil | Út 29.5.2012 20:48:50

JOP - >> mám v tom nepořádek - co všecko je surfový naviják?

mipa - Profil | Út 29.5.2012 20:44:43

JOP - >> ... pokud bude pokračovat vývoj v kaprařině jako doposud a bude se lovit "za horizontem horizontu", tak surfové navijáky budeme potkávat na pultech prodejen ještě pěkně dlouho ...:-))))

Jarda Š. - Profil | Út 29.5.2012 10:19:26

JOP - >> Surfové pruty jsou konstruovány pro podmínky, kdy je potřeba nahazovat hodně daleko, ale není až tak důležitá přesnost, což v našich revírech není obvyklé.

fydr - Profil | Út 29.5.2012 1:55:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak kupovat si cokoliv jen protože je to "módní"...no nevím.Já mám na položenou čtvery děličky od dvou do tří liber(vzestupně),feedry ve všech třech vahách.plavačky dvě-měkčí-tvrdší,přívlačáků(moje disciplína)otep+nějaké ty šestky na houpačku a vyvěšení:Všechno s navijáky příslušných velikostí.
Na co?Jezdím po hodně revírech a každý je specifický.Když to na pískovně potřebuju fláknout za "za obzor"-tak to naložím a fláknu to.Proudné třeba Labe?Naštrikuju 120g Flat a vím,že mám v prutu rezervu.Jasně-na Doubravě ve Žlebech s 3,90 třílibrákem a Ultegrou 10000 budu vypadat jak pacoš-ale s feedrem Medium s 0,08 návazcem třeba nad jezem v Týnci n/L taky,protože navazovat můžu doma a ne v přírodě.
Chci tím vším říct,že NEEXISTUJE něco univerzálního(jenom v reklamě)protože vždycky tomu něco chybí a něco přebývá a prostě to není ono.A jelikož rybičky jsou mým koněm,není mi líto ani času,ani investic a surfáky pruty i navijáky nepovažuju za neúčelnou módní záležitost.
Zkrátka-vždy s láskou a plným nasazením.
Tak ať se daří !!

černásmrt - Profil | Po 28.5.2012 22:30:06

Každému dle jeho gusta, já třeba poslal Ultegry 5500 do světa protože kapacita cívky a velikost těla navijáku pro mě byla nesmyslná,vše odchytám na odhoz do padesáti metrů od břehu a to bohatě obsáhnu s baitrunnerem 5000.Ale pro lidi co nahazují daleko, zaváží a chytají na velkých vodách jsou velké navijáky nutností.

Dušan_hp - Profil | Po 28.5.2012 22:28:08

prut leží ve widlích tak mi váha naviáku nějakých 600-700g netrápí, když už potřebuješ odhoz velká cívka se hodí a na řece mi také nepřekáží. Cenový rozdíl není, tak proč si nekoupit co ti vyhovuje? Asi máš ale pravdu, že u surf prutů to byl asi útet.
BTW ukaž nějaký solidní naviják na dvoděličku o velikosti tak 6000? Napadá mi nějaký US baitrunner z přední brzdou možná Exage ale to už je taky bakeliťák.

Jarda Š. - Profil | Po 28.5.2012 22:14:17

JOP - >> Záleží na tom, jak co komu sedí v ruce. Když někomu na kapráku při odhozu vyhovuje velký těžký naviják, tak klidně může použít nějaký surfák.