Rady začátečníkovi jak na jezerní muškaření a výběr mušek

Dobrý den,

jsem takový poloamatér, protože nemám v okolí nikoho, kdo by mě do muškařiny pořádně zaučil. Měl bych tedy několik otázek a byl bych vám vděčný, kdyby jste mi poslali pár rad.

Rád bych se tento rok soustředil na jezerní muškaření a chytal duháky na revíru Oskava 4 (přehrada v Mostkově). Již druhým rokem mám tuto výbavu: Prut Shakespeare Odyssey XT Fly 2.85m AFTMA 7 a na něm plovoucí šňůru Rio Outbound Aftma 7 se střelnou hlavou. První otázka je tedy, zda je tohle dostačující na stoják. Prut jsem používal hlavně na MP vodě na stojácích a zkoušel streamerovat. Co se týče dálky odhozu tak jsem spokojen, jen se obávám, jestli je tato šňůra vyhovující i na pstruhy.

Nyní se ale dostávám k tomu nejdůležitějšímu, co mě zajímá. S lovem pstruhů na stojáku nemám moc zkušenosti, spíše žádné a tak bych se rád zeptal, zda-li byste mi mohli dát pár rad.

1. Rád bych vyzkoušel streamer a lury. Tak pokud byste mi mohli poradit nějaké na duháky a hlavně způsob jak je vést a jak rychle popotahovat a zda plovoucí šňůra není na závadu. Hloubka revíru není nějak velká, řekl bych že max 2 metry, ale neznám ten revír dopodrobna.

2. Rád bych vyzkoušel i jiné techniky, jak suchou mušku tak i třeba mokrou atd. Jen nevím, jaké mušky budou nejlepší na duháka na stoják a jak sestavit sestavu. Byl bych tedy rád, kdybyste mi poradili nějaké mušky na duháky a jak je seřadit za sebe a v jakých vzdálenostech od sebe atd.

Děkuji vám za vaše odpovědi.

Důvodem, proč se chci přeorientovat na stoják a na duháky je ten, že potočáků u nás ubývá a nechci chodit zbytečně na potok, kde si sice zachytám, ale odnese to spousta malých potočáků, kteří pak odjíždí dobodaní. Chci jim dát klid od mých třpytek.
Autor diskuse: Andre06 - Profil , 16.4.2012 muškaření - nástrahy, návnady

Andre06 - Profil | So 21.4.2012 20:45:15

Scout >> Naprostý souhlas, já si toho všiml už v průběhu této diskuse, ale nechtěl jsem to říkat nahlas.

Jinak jsem právě dojel z toho rybníčku a dařilo se i nedařilo se. Úlovky jsem měl jen na streamery, jednoho duháka jsem vytáhl a druhý přes 40 mi upadnul u podběráku, ale nevadí, ten boj byl moc krásnej a hlavně to byli moji první pstruzi na mušku :) a co víc, chytl jsem tam 3 candáty. No spíš candátky, ale moc mě potěšili. Vůbec jsem je nečekal.

Jinak ryby hodně sbírali, ale moje pokusy se suchou mouchou nebyli nic moc, jednak nemám ujímavý návazec a pak jsem nedokázal zužitkovat dva záběry.

O pakomáry se ani trošku nezajímali a to jsem jim věřil nejvíc, že právě na rybníku budou to pravé.

Scout - Profil | So 21.4.2012 17:55:45

Andre06 - >> S dotazy na netu je, kolego, potíž, zvláště na téma muškařiny - rybářské solitérní discipliny, metody zvláště v tristní situaci našich Pvod spíše na vyhynutí.

Uvaž navíc situaci: potencionálně ochotný a znalý netový odpovídatel totiž neví, jaká eventuelní morální hajtra se táže (takže jí raději nic nevyzradí), stejně jako ona eventuelní tazatelská hajtra by měla mít na paměti, že nemůže vědět, jaký vocásek a rádobychytrák mu na netu radí (takže rady k ničemu).
Konstruktivně na tvoje dotazy může zafungovat pouze jedno doporučení. Dej si tu práci a hledej osobní kontakt ve svém nejbližším okolí s chlapíkem, jenž už ví, jak na to, má něco za sebou (tzv. prutohodiny) pokorně mu naslouchej a po pár letech ho v úspěšnosti přečůrej. Stanou-li se z vás v mezifázi i přátelé, a nebude mu to vadit, a máš vyhráno.
Na net se v dané věci a s dotazy tedy vyprdni, neztrácej s ním čas! :-)

Výr - Profil | So 21.4.2012 16:36:30

Andre06 >> nuž nie že by som spochybňoval skutočnosť že sú aj mizerné muchy ale neodpustím si poznámku že ako viazač som samozrejme mal tendenciu kopírovať vzory a nakoniec vymyslieť naozaj niečo nové a pritom dobré je skoro nemožné lebo skoro všetko je už vymyslené ale raz som viac menej z nudy uviazal veľmi čudné muchy, ktoré som vyčlenil ako pokus na nasadené ryby a neveril som že budú chytať....opak bol pravdou a môžem povedať že dodnes ich mám stále dosť v krabičke a tiež moji priatelia....pochytal som na ne naozaj pekné ryby a keby mi ich niekto pred rokmi ponúkol určite by som ich neradil do kategórie - chytacie muchy....

Výr - Profil | So 21.4.2012 16:29:40

ZN >> "Lidi neumí diskutovat "....verím že väčšina problémov v diskusii vyplýva z toho že sa jedná o dosť neobvyklú formu "diskusie" - písomná forma postráda mimiku, tón a hlavne dostatok trpezlivosti všetko podrobne vysvetliť....dôsledkom je potom veľa zbytočných konfliktov a nepochopenia.

Sintrix - Profil | So 21.4.2012 15:35:19

ZN >> Už chápu. Musím přiznat, že v mnohém máš pravdu.

ZN - Profil | So 21.4.2012 14:22:36

Sintrix >>
jasně, máme odlišný pohled.
Můj pohled je, že internet je samozřejmě výborná věc v oblasti informací a i podělení se o ně.Je ovšem na zvážení, kde je nějaká hranice, kdy podělení se o informace znamená, že někomu pomůže, další většině ublíží. A to obecně. To se týká, dle mého, i ryb. Ve virtuálním prostoru je pofiderní, radit jak na to. Nikdy nevíš komu radiš, nikdy nevíš, jak dalece je dotyčný (a další velké množství monitorů) korektních a zda tyto informace neposlouží k tomu, že bude o dalších x ryb v už tak vyplundrovaných vodách méně.
Na vulgyritu, aroganci a napadání ještě žádný PO na pekáči neskončil. Ale skončil tam na základě informací, získaných na webu (vím, že tady o PO nejde, to jen obecně).
Ale souhlasím s tebou, že tři výše uvedené fakty jsou dnes ve všech diskuzích běžné. Lidi neumí diskutovat a přímost a tvrdost diskuze si pletou právě s tímto. Bohužel. Web je mocná čarodějka .

Pike - Profil | So 21.4.2012 14:12:03

Já bych z toho hlavně nedělal vážnou věc, dnes je rybařina koníček, ne způsob obživy. Nejde o život, nejde o zdraví, opravdu to nemá cenu brát vážně. V řiti to už stejně je, tak co.

Sintrix - Profil | So 21.4.2012 13:59:58

ZN >> Každý máme svůj pohled. Nevím co přímo myslíš tím "posunuli do řiti" .
Já beru tento web jako informační medium, kde mohu získat informace, nebo se o ně podělit. Bohužel internet je také zneužitelný (jako spousta jiných médií) pokud myslíš toto. Tyto stránky nejsou přeci pro uzavřevou přísně odbornou skupinu. Když něco nevím, pak se zeptám. Zvlášť když něco nemohu najít. Proč ne ? A to mám již slušnou zásobu knih a různých odkazů. Jen jsem je sbíral víc než 15 let. A stále sbírám. Tvůj názor beru, je vyjádřen velmi korektně.
To co nás posílá do kytek jsou podle mě arogance, vulgarity a napadání. Toho jsi si určitě na MRK také všiml.

Andre06 - Profil | So 21.4.2012 13:55:41

chrostik3 >> Tak on to nabízel jen obchodům, protože můj tata měl obchod s rybářskými potřebami tak mi vzal jednou dom DVD s muškama, že mu to někdo nabízí a ten pán se specializoval jen čistě na obchody neprodával jednotlivcům tak mu šlo hlavně o to navázat co nejvíc a co nejrychleji a mušky pak podle toho vypadaly. Teď jedu na ryby tak mrknu v garáži jestli tam není něco ještě zapadenýho nebo v nějaké krabičce. Ono asi na to něco chytnout šlo, ale nikdo by to asi nepoužíval jako své oblíbené mušky, protože by jim moc ryby ani nevěřili. Sám jsem je kdysi hodně zkoušel a v podstatě nic jsem nechytl na MP vodě a když jsem tam dal zlatohlavýho bažantka nebo něco takovýho tak na tom samým místě to bylo k neporovnání.

chrostik3 - Profil | So 21.4.2012 13:50:56

Andre06 >> mě by jako ty nesmyslné mouchy taky zajímaly.Třeba já chytám na nezatížené blešivce a to jako dost ryb.Kdoví od koho a jaké mouchy sis koupil a na co hlavně.Vono není sranda,aby vazač prodal něco co nemá smysl,to by už asi nikdy neprodal ani Ň.

ZN - Profil | So 21.4.2012 13:31:29

Sintrix >> So 21.4.2012 12:45:33
absolutně s tebou nesouhlasím.
Už jsme se dostali tak daleko, že škodíme sami sobě. A jestli si myslíš, že internet je od toho, aby jsme to posunuli úplně do řiti, tak to s tebou nesouhlasím tuplem.
Jak bylo krásné, když člověk objevoval. Bohužel, je to pryč.

Andre06 - Profil | So 21.4.2012 13:30:07

Výr >> Zkusím se navečer podívat, jestli se ještě někde něco doma nenajde. V podstatě se jednalo o mouchy, na který se dalo jen těžce něco chytit. Tam to bylo fakt o hodně usilovném přemlouvání ryb a když se něco chytlo, tak to byla spíš náhoda. V podstatě jsem to myslel tak, že třeba jsem měl blešivce, který nebyl vůbec ničím zatížen a v podstatě se nedal moc ani potopit. Ze zadečku mu čouhali třeba 1,5cm štěty a měl na sobě další prvky, který se moc s blešivcem neztotožňovali a tohle je jen slabý odvar a spolu s mým amatérstvím to bylo jen o chození k vodě si zaházet. A nespletl jsem se v mušce opravdu to měla být nymfa blešivce, sám ten jeden muškař na to koukal a nechápal z toho.

Výr - Profil | So 21.4.2012 13:19:35

Andre06 >> Nenašla by sa nejaká fotka alebo odkaz na webe na aspoň nejaké muchy, ktoré boli "na vyhodenie" ?

Sintrix - Profil | So 21.4.2012 13:16:14

george87 >> Nic osobního.
Možná se zasměješ, ale já po letech nevěděl, jestli si ze mě kluci nedělají srandu, když se mě ptali jestli používám při stahování mlejnek. Pokud jsi bez patřičného zámezí, tak zpravidla nejsi v obraze.

Andre06 - Profil | So 21.4.2012 13:15:21

george87 >> Napsal jsem že mám muškařský proutek 5 let, né že na něj intenzivně chytám a ani na mě ještě nesedí označení muškař. Do toho mám daleko, ale doufám, že jednou se ze mě dobrý muškař stane, ale na to je třeba ještě hodně hodin strávit u vody a hlavně se učit a učit a pozorovat přírodu.

Andre06 - Profil | So 21.4.2012 13:13:28

Výr >> Nesmysl to není, osobně jsem se setkal s jedním dobrým muškařem a sám mi řekl, že ty mouchy můžu rovnou vyhodit a nebyl jediný, kdo se k tomu tak vyjádřil, právě díky těmto lidem jsem se dost naučil a začal trochu chytat. Není muška jako muška.

Není to o ješitnosti, jen jsem typ člověka, který přistupuje k lidem stejně, jako oni přistupují k němu. Kdo jedná vstřícně, k tomu se chovám také tak a rád mu pomohu s čímkoliv. ale kdo k vám přistupuje úplně naopak, pak jednám také tak a nemám zájem se s takovým člověkem bavit. Možná mě máte za ješitu a tak, ale kdyby jste mě znal, tak byste to možná neřekl. Od mala chytám na jedné řece a řeka je a vždy bude pro mě tím nejlepší a za tu dobu jsem tam potkal spoustu mladejch kluků, kteří sotva vylezli z kroužku a patlali se v tom a já jim vždy rád pomohl a poradil a když se teď s nima potkám, tak mě s úsměvem pozdraví a pokecají o rybách. Tak jsem jen doufal, že i mě jednou někdo poradí.

Přesně jak říká Sintrix, nevím co je to rolly-polly, pro vás, kteří se v tom orientujete neustále je to zažitý pojem, stejně tak jako má činnost kterou vykonávám v práci, ale kdybych takhle začal mluvit před kamarády, tak nikdo nebude vědět o čem je řeč a přitom mě to přijde automatické. Proto vám některé dotazy mohou připadnout stupidní a zbytečné, ale pro člověka, který se v tom neorientuje dobře jsou to důležité dotazy a odpovědi na ně ještě důležitější. Stejně tak jako Sintrixe, tak i mě posunuly dál okrajová setkání s muškaři.

No nevadí, zkusím posbírat ty střípky, které jsem se díky této diskusi naučil, přidám je k mým znalostem z knížek a od vody a pojedu zkoušet a zkoušet a snad se nějaký duhák splete.

george87 - Profil | So 21.4.2012 13:10:49

Sintrix >> Poradil som Andremu niekolko technik a to aby si ich vyskusal priamo pri vode. Je to zlá rada? Keby chcel tak si za 10sekúnd zistí čo je to pomalé osmičkové sťahovanie a čo je to rolly polly. Človek, ktorý muškári 5 rokov asi nie je až taký nezasvetenec.

Výr - Profil | So 21.4.2012 12:56:23

Andre06 >> "ze začátku jsem měl koupený mušky na který se nic nedalo chytnout, protože je vázaly vazači jen pro peníze a byly to nesmyslný vzory"....:-) to bude dosť nezmysel lebo na všetky muchy sa dajú chytiť ryby....ide však o to aby si vedel na ktoré, kedy, kde a aké ryby....ďalšia vec je že začiatočníK obyčajne ani na dobré vzory nechytá lebo veľa je v rukách, čase, mieste atď...

no a na záver ti musím povedať že si ješitnejší ako stará panna :-) (So 21.4.2012 12:43:52)

Sintrix - Profil | So 21.4.2012 12:45:33

george87 >> george87 - internet je mocné medium. Když jsem začínal měl jsem pouze 1000+1 rada a pár starých rybářských knížek, ve kterých byla muškařina nacpána do několika málo stránek. V mém okolí jsem neznal žádného muškaře. Nebyl nikdo, kdo by mě vyvaroval ze začátečnických chyb při samotném muškaření i samotném vázání. I internet byl v té době v plenkách a u nás se teprve rozvíjel. Zlom nastal až po dlouhém čase, kdy jsem se právě přes net dostal do komunity muškařů. Právě jejich rady ně dostaly o notný kus dál. Nemluvím o osobním setkání na srazech. Takže vím jak těžký je začátek pro osamoceného jednotlivce. Proto bych si nedovolil podobné dotazy nějak kritizovat. Myslíš že nezasvěcený ví co je stahovat pomalými osmičkami, nebo rolly-polly ? Jen ať se ptá, protože vše z knih nevyčteš. Od toho tu přeci internet je. Kdo chce ať odpoví. Nejlépe k danému tématu. Dík za pochopení.

Andre06 - Profil | So 21.4.2012 12:43:52

george87 >> To co jste řekl je naprostý nesmysl, chytám ryby už 14 let a tohle je v podstatě poprvé, kdy píši na diskusi o radu, protože mám muškařský proutek už 5 let a jediný na co jsem schopen chytat ryby jsou streamery a suchý mušky, důvodem je také to, že jsem si mušky musel kupovat a ze začátku jsem měl koupený mušky na který se nic nedalo chytnout, protože je vázaly vazači jen pro peníze a byly to nesmyslný vzory. Takže jsem se v tom hodně patlal dlouho sám a když předložím jednu drobnou otázku a ještě nafotím mouchy a jediný co si přeji je doporučení od zkušenějších kolegů, co by oni použili a jak. Tak se nedočkám jediné rady a ještě jsem za blbce.

Chytám od mala a krom muškaření mám obyčejný pruty do pětistovky a navijáky to samí. Zcela obyčejnou výbavu a zachytám si dobře. V podstatě všichni zde na Mrku máte mnohem dražší pruty a ostatní výbavu. Ovšem jsem to já kdo trpí komplexem moderního rybáře.

Myslím, že nemá smysl, abych sem lezl, neboť tohle je asi nejhorší server, který jsem kdy navštívil. Tímto se omlouvám, skvělým lidem, kteří sem přispěli a pomohli mi. Děkuji vám za vaše rady.

Výr - Profil | So 21.4.2012 12:38:02

Andre06 >> ja na suché muchy na jazere prakticky nechytám....pakomáre vodím zväčša veľmi pomaly....ale vždy skúsim občas potiahnuť aj svižne....menej skúsené ryby na pohyb obyčajne reagujú lepšie...
problém statického chytania je že muchy spadnú potom prihlboko....na 2m sa staticky chytá ťažko...dá sa chytať s booby na konci a dvoma ľahkými pakomármi na prívesoch....booby je vlastne len ako plavák držiaci muchy v stĺpci....pri pasívnom chytaní je tiež čqasto šnúra príliš voľná a je ryba sa horšie zasekáva....

Na jazere obyčajne chválime mierny vietor....ten sám napína šnúru a pomaly unáša pakomáre.....suchá šnúra vo vlnách ryby neplaší....
Čo sa múch týka naviaž si niečo čo ryby zrovna žerú...čo lieta hojne von z vody alebo pláve na hladine či vo vode ....ak pakomáre naviaž si pakomára a patentku....skús tiež diablika...

george87 - Profil | So 21.4.2012 12:18:35

Andre06 >> Trpíš typickou chorobou dnešného rybára. Chceš aby ti maňasi z netu všetko osvetlili, poradili muchy, spôsob ťahania a farbu polarizačiek, no proste všetko.
Jediná možnosť ako na to prídeš je zobrať sa ísť k vode a tam na mieste priamo zaexperimentovať. Skús na pakoše pomalé osmičky, rýchle aj najrýchlejšie, priťahuj ludy normálne al rolly-polly striedaj farby, štýly a na niečo tie svine zareagujú. Alebo možno aj nezareagujú a pôjdeš domov so zerom na konte. Točíš sa tu úplne zbytočne a oberáš sa o prutohodiny.

chrostik3 - Profil | So 21.4.2012 12:17:09

Andre06 - >> Tak obecně platí že čím hloubš,tím rychlejš.Ale není to vždycky pravda.Zkoušej,poznávej a pamatuj si to.Koukej okolo s otevřenýma očima. :-)))

Andre06 - Profil | So 21.4.2012 12:10:40

Výr >> V tom máš pravdu, ale já spíš myslel obecnou radu. Jak to většinou chodí, hlavně to stahování, zda se nechávají mušky pasivně nebo je lepší je vést aktivněji vodou při těch technikách o kterých jsem hovořil. Je mi jasný, že na tom konkrétním revíru to bude o zkoušení a zkoušení. Prozatím jsem chytal především na streamer a lury dá se říci a tak nemám v jezerním muškaření zkušenosti. Je mi jasný, že když tam hodím suchou, tak ji popotahovat nebudu a jen budu vyčkávat a hledat ryby, ale když pod tu suchou dám pakomáry, pak mám dilema zda je nechat pasivně úplně nebo je lepší když se pakomáři vedou vodou.

Výr - Profil | So 21.4.2012 11:42:50

Andre06 >> revír Oskava 4 nepoznám a preto by všetky moje rady boli pravdepodobne úplne k hovnu....choď za niekým kto na tento revír často chodí a tam sa dočkáš s veľkou pravdepodobnosťou najodbornejšej rady....
Ja by som ti dal jedinú radu....váž si to čo máš pred sebou...váž si že o tej rybačke nevieš veľa a budeš mať šancu sa to sám učiť....úspech nakoniec vždy príde a bude o to cennejší čím dlhšia cesta k nemu povedie. Je to ako čítať dobrú knihu....
Ja by som odpoveď na to "či vrahom bude záhradník" :-) nehľadal na nete....o veľa sa tým zbytočne okradneš.

Andre06 - Profil | So 21.4.2012 9:13:33

Ještě bych měl na vás jednu otázku, jak je to se stahováním. Když dám jako vrchní mouchu suchého pakomára nebo chrostíka a pod něj dva pakomáry do vodního sloupce. Tak nestahuji a jen čekám na záběr?

A naopak, když tam dám třeba horní mušku mokrou a pod ní nějakou další mokrou nebo pakomáry, tak mám stahovat? Jak rychle přibližně?

U streamerů mám jasno, s těma mám už dost odchytáno na menších MP řekách a jezírkách. Ale vždy mě zajímalo jak to s tím stahováním je, v literatuře se toho píše dost, ale když se kouknu na nějaké video, tak stahují a v podstatě rychle mouchy a to nechytají na streamer a jiné podobné nástrahy.

Kdybych tedy chytal na nymfy a nějaké goldy vyzkoušel, pak mám stahovat rychleji nebo spíš pomaleji v osmičkách?

mildas - Quinn - Profil | Pá 20.4.2012 21:51:27

Andre06 >> běž k vodě, tři tam dej a hodinu na ně chytej. Pak měň. Není registrována ani jedna ryba, takže všechny rady jsou vlastně slinty.

Neexistují špatné a dobré mouchy. Jsou jen mouchy, kterým věříš a nevěříš. Ty první chytají, i když ty druhé mouhou být pro někoho lepší.

Andre06 - Profil | Pá 20.4.2012 21:11:56

Sintrix: JJ, díky moc, už to mám docela pročtený a hlavně ten seriál o vázání mušek je podle mě hodně nápomocný začátečníkům a jakmile budu mít vše, co potřebuji, tak se do toho pomalu vrhnu a naučím se základy vázání a věřím, že mi hodně ten seriál o vázání od pana Tomuchy pomůže.

Sintrix - Profil | Pá 20.4.2012 20:53:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Andre06 >> Projdi si
http://www.chytej.cz/clanky/kategorie/muskareni/
Tady najdeš spoustu odpovědí. Tomucha je fajn.

Andre06 - Profil | Pá 20.4.2012 20:46:17

Sintrix: Děkuji za radu, tohle už tak nějak ze zkušenosti znám a řídím se tím.

G.Moolis: Myslím, že tento web a především diskuse je od toho, aby se o takových věcech lidé bavili. Přihodil jsem fotku mušek, které mám a chtěl jsem poradit, jakými z nich začít a co by zdejší uživatelé z toho malého mého výběru použili jako první. Od Mrku mě hodně lidí odrazuje a nedivím se ani proč, když jsou tu lidé s vaším přístupem. Ne každý má za sebou několik let muškařiny a nepřijde mu vše automatické jako možná už vám. Článků mám již projitých za sebou velké množství, ale není nic lepšího, než když vám poradí lidé přímo ze svých zkušeností.

G.Moolis - Profil | Pá 20.4.2012 15:49:40

Andre06 >> Nemáš čas přečíst si pár článků na internetu, když už ne tu knihu?

Sintrix - Profil | Pá 20.4.2012 15:46:16

Andre06 >> Andre to záleží na revíru a situaci. Když budou sbírat z hladiny tak rozhodně ty CDC chrostíky. Navaž si i menší (velikost 18 a 20). Pokud budou sbírat pod hladinou, nebudou vidět kroužky, ale vlnky od hřbetů, pak použij rozence pakoše. Nebo mokrou . Pokud budeš chytat aktivněji ve sloupci pak použij lury nebo strýmry.
Jak říkám dle situace a revíru. Žádná rada tutovka neexistuje.

Andre06 - Profil | Pá 20.4.2012 15:25:46

Stále se tu nenašel nikdo, kdo mi trochu konkrétněji poradil ohledně těch mušek? Které by za to stály za vyzkoušení jako první atd? (Mušky z fota)

welbin - Profil | Út 17.4.2012 19:46:53

Andre06 >> prakticky nevidím důvod, proč nezkusit všechny

Andre06 - Profil | Út 17.4.2012 18:21:57

Možná bych měl ještě zmínit, že jsem se ještě nedostal k vázání mušek, studoval jsem a veškeré mé peníze šly do studií, až teprve nyní, kdy jsem začal pracovat si pomalu sháním výbavu na vázání, ale ještě to nějaký měsíc potrvá než budu umět vázat slušné vzory.

Proto jsem se rozhodl, že sem hodím fotky menšího výběru, co jsem našel v krabičce a co by teoreticky šlo použít na jezero. Goldy jsem vynechal. Byl bych rád, kdyby jste se mohli na fotky mrknout a říci mi, co byste použili (zda je tam vůbec něco použitelného) a jak to použít (sestava mušek atd). Díky všem za vaše názory.

PS: Mušky jsem nevázal já. A jak tu jeden uživatel psal o suché mouše, že se rád dívá, jak ryba vystoupá a lapne mouchu, tak mi nezbývá než souhlasit. Suchá muška má své kouzlo a rád na ni také chytám.

Royale with Cheese 31,95 - Profil | Út 17.4.2012 18:00:32

XAXAP >> já už nechal v portfoliu jen Borussii Dortmund, a taky Deutscher Skiverband.

XAXAP - Profil | Út 17.4.2012 17:53:21

Royale with Cheese 3 >> Royale with Cheese 31,95 - 17.4.2012 17:37:08 >> Na sparťany braly na Poldě v prvním kole dobře ... pak jsem ještě zkoušel přesně definované kusy z AC Milán (Seedorf), Juventus Turín (Pája Nedvěd) a Manchester United (Rooney) ... na všechny tyhle mušky braly ve zmiňovaném prvním kole skvěle! :-)

Baron 007 MC - Profil | Út 17.4.2012 17:45:23

Royale with Cheese 3 >> Royale with Cheese 31,95 - 17.4.2012 17:37:08 >> Nepouzivam, nedari se mi je vazat.

Royale with Cheese 31,95 - Profil | Út 17.4.2012 17:37:08

Baron 007 MC >> co sparťan, používáš ?