Lov mníka na revírech Východočeského územního svazu

Nechápu rozhodnutí pro rok 2012 o lovu mníka jednovousého na revírech VČ svazu...jak je možné, že někdo dokáže takto rozhodnout a ještě to navíc schválit!!! Východočeský územní svaz sparvuje revíry kraje Pardubického a Královehradeckého. Rozhodnutím č.j. 2121/ZP/2011-Br-6 ze dne 1.3.2011 je na revírech Královehradeckého je lov mníka povolen,ale na Pardubických není. V popisu rybářského řádu a popisů rybářských revírů bližšších podmínek výkonu rybářského práva na rok 2012, není možné zozpoznat, který revír spadá do kterého kraje. To jako si má, každý člen ČRS - kupovat ...stahovat ..mapy někde z netu nebo já nevím jak se dopátrat informací, jeli tenhle či tento revír Pardjubický nebo už Královehradecký???
Autor diskuse: Dave ZR-7 - Profil , 18.2.2012 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Dave ZR-7 - Profil | St 22.2.2012 15:49:31

díky všem ..uzavírám. Super zážitky od vody do nové sezóny.

RST - Profil | Út 21.2.2012 9:52:27

šmudla007 >> Jak chceš honit někoho kdo sedí na místě 30. let a má svý jistý :-)) Hlavně na jejich straně není sebemenší zájem něco řešit nejdůležitější je zakonzervovat stav a vydržet, každá změna sebou nese práci tak proč by se měli snažit..............

šmudla007 - Profil | Út 21.2.2012 9:33:56

RST >> no vidíš, jsem klasická zmatená oběť tiskového šotka ... Naštestí ty jeseny ani mníky nelovím(nemám zatím štestí) tak sem se nedostal do soukolí byrokratické mašinérie.. Ono je asi problém pohonit vedení ČRS aby si opravilo chybu v BP a dodatkách aby rybáři nebyli zmateni.

Jinak mám ještě druhý závažný problém .. zákaz lovu kaprovitých ryb v době 16.10-15.11 .. je v tuto dobu hájen kapr plotice cejn lín amur jelec tloušt že nesmí být použit jako nástražní rybka? Já tomu rozumím tak že se může lovit jen přívlačí a na mrtvou a živou rybku a do čeřínku ..což ovšem nevylučuje že si uloveného cejna kapra nesmím ponechat. Cejn je kaprovitá ryba, plotice jak by smet, tloušt taky, kapr je taky kaprovitá ryba, karas je taky kaprovitá ryba ..... Všecky tyhle ryby lze použít jako nástražní rybku pod kaču na lov dravců ..lze je zakoupit ... lze je chytit na přívlač, lze je chytnout do čeřínku ..

Jediné co je zakázané je nahodit si krmítko s kukuřicí rohlíkem a tu nástražní kaprovitou rybku si chytnout(lehce a snadno). Asi by se na tohle hodila zvláštní otázka jak to teda je.

RST - Profil | Út 21.2.2012 9:17:52

šmudla007 >> Kolego velmi se pleteš, to co je napsánu v bližších podmínkách o jesenovy a o mníkovy je bohužel zavádějící. Ty míry a doby hájení tam být neměly. Bohužel to rybáře mate a oni si pak myslí že se tyto ryby můžou cíleně lovit a následně si je ponechat.

Věc se má tak že ať ti to přijde sebedivnější tak nemáš pravdu a jestli ti při kontrole najde RS chráněného živočicha ve vezírku měl bys přijít o papíry.

šmudla007 - Profil | Út 21.2.2012 8:57:59

b.gun >> No když sem si pročetl ty dokumenty tak to chápu asi hlavně zdůvodnění aby vůbec mohli ty mníky chovat v líhních a vysazovat tak potřebují vyjímku aby mohli manipulovat s chráněným živočichem.
Ta agroturistika to je úsměvné, ale nedá se říct že by to byla lež.
Ovšem stále si myslím že mník i jesen se může rybářem normálně lovit. Chytnu na řece moravě mníka dejme tomu v srpnu, bude mít míru(třeba 45cm) ..normálka zapíšu do povolenky a chytám dál. Chytnu jelce jesena ...mrknu do BP a dodatku k rybolovu.. tam je psaný jelec jesen má míru 25cm a dobu hájení 16.3-15.6 .. jelec jesen je mírový, není v době ulovení hájený+ chci si ho ponechat= šup s ním do vezírku, na konci lovu zapsat stejně jako ostatní například ponechané tlouště ostroretky parmy atp co se dá na řece chytnout.

Pokud se mník jesen nesmí lovit tak to má být napsaný v rybářským řádu že je celoročně hájený a ne v nějakým zákoně schovaný za paragrafy a jiné trumberie. Jesena sem už chytnul cca 30cm kousek ale byl hájený tak sem ho pustil(v dubnu). Mníka mám zatím jenom podmírového chyceného.

malamut - Profil | Po 20.2.2012 17:48:05

b.gun >> tak ona tam zmínka o nějakých kontrolních odlovech je, jak a v jakém rozsahu jsou prováděny, to nevím, ale je fakt, že pokud se mník za prostředky členů Svazu vysazuje, nevidím důvod, aby se jim na popud ochranářů bránilo v jeho lovení a konzumaci, nebýt jich, nebyl by vůbec. Pán z KÚ mi dnes ráno v telefonu potvrdil, že mníka je dost, a k jeho ochraně nad rámec RŘ není důvod.
No a ta agroturistika a podobně, dobře to asi vypadá, že to tam je, co ti na to mám říci. Je fakt, že když pojedu na mníky, je šance, že navštívím místní hostinec a budu konzumovat. Kdybych jel na jiné ryby, tak samozřejmě ne. Taky ve volné chvilce vyhledám nejbližší jízdárnu a projedu se na koni. Kdy taky jindy, než když jedu na mníky, to je snad logický :-))

b.gun - Profil | Po 20.2.2012 17:39:36

malamut >> V poho.
Mně jen přišlo při čtení daného rozhodnutí zvláštní, že je takto obecné a rovnou na blind od stolu je zrušena veškerá ochrana chráněného druhu prakticky bez jakýchkoliv podkladů, jen na základě tvrzení žadatele (vysazujeme ho, tudíž ho musí být všude plno a není třeba jej chránit - podotýkám, že nehodnotím, zda tomu tak je, či nikoliv). Správní orgán by měl stanovit nejprve určité přechodné období, ve kterém bude monitorovat skutečný stav a až po jeho zhodnocení vydat definitivní rozhodnutí o úplném povolení.
A údajný výrazně pozitivní vliv povolení lovu mníka a jesena na agroturistiku, ubytovací a stravovací kapacity apod. raději nekomentuji.

Jen pro porovnání:
výjimka VČÚS - http://www.ulozto.cz/xrCYg2h/vcus-pdf
a dle mého lépe a logičtěji zpracovaná výjimka JČÚS - http://www.ulozto.cz/xjyYg2h/jcus-pdf

RST - Profil | Po 20.2.2012 17:38:41

šmudla007 >> ¨Jak píšeš Mník je celoročně hájený, a pokud není výjimka nesmí se lovit.

šmudla007 - Profil | Po 20.2.2012 17:33:59

malamut >> Jen technická ..já měl za to že mníka pokud není hájený v BP nebo RŘ můžeš normálně lovit všude... Jelec jesen totéž.. Na jižní Moravě a ještě kdesi v Čechách je celoročně hájená i parma( to bych třeba aji respektoval když to je napsaný v soupisu revírů a dodatku k povolence.

Nebo je to jinak a na lov mníka musí být oficiálně schválená vyjímka od ministra zemědělství nebo životního prostředí? Na Slezské Hartě se mníci normálně loví a žerou.
Já se teda řídím dobou lovu a mírou podle dodatku v BP ..a tam má mník+ jelec jesen lovnou dobu i míru.

malamut - Profil | Po 20.2.2012 17:28:07

Vlček72 >> Dave ZR-7 - 20.2.2012 17:13:15 >> ale hranice revíru nemusí nutně korespondovat s hranicí kraje, takže by asi bylo rozumnější si sám zjistit, kde revír protíná hranice kraje a máš jistotu, asi to nebude nic složitýho, kdo chce mníka žrát, musí bacha dát :-)))

Dave ZR-7 - Profil | Po 20.2.2012 17:13:15

...díky za vaše reakce ..nechci je komentovat ani nijak hodnotit..chtěl jsem jen znát názor dalších rybářů na tuto tématiku. Jen mi přišlo hodně "nefér" ze strany úřadu vůči rybáři kupujícímu si povolenku, že nedostává přesné informace. Krátké info v popisu revíru např. 451 034Labe 31-MO Hradec Králové-revír je na území Královehradeckého kraje a je to přesný a dostačující...teda si myslím.

malamut - Profil | Po 20.2.2012 17:09:54

b.gun >> ale splnila očekávané, od mníků máme zcela legálně mastné huby, je lepší je sežrat, než odtahat do pofiderní "líhně", a tam je nechat uhynout. Víme o čem píši, a koho se to týká....

b.gun - Profil | Po 20.2.2012 16:57:03

malamut >> No, tebou uvedená část je citací ze žádosti o výjimku, která je uvedena v odůvodnění, ale budiž. Nicméně ve výrokové části rozhodnutí se hovoří obecně o revírech VČÚS, pouze je zmíněna podmínka zpracování a předložení sumarizace z revíru Královehradeckého kraje. Jinak odůvodňovací část daného rozhodnutí je vcelku úsměvná.

malamut - Profil | Po 20.2.2012 14:30:23

Jarda Š. >> to asi jo, dát to tam mohli, ale kudy vede hranice by snad normální člověk zjistil celkem snadno, ono je to koneckonců jedno, protože kdo chce mníka nebo jesena zmasit, ten to udělá a na hranice nehledí. Já to říkal už před lety, že znovuobnovení krajů nic dobrýho nepřinese :-)))))))))))

Jarda Š. - Profil | Po 20.2.2012 14:15:14

malamut >> Neříkám, že by ta výjimka neměla být platná a vůbec nekritizuji práci KÚ, ale jde o to, že VČÚS by měl uvést v popisech revírů, na které konkrétně se výjimka vztahuje. To, jak výjimku zapracuje do popisů revírů, je záležitost ÚS ne KÚ. Většina běžných rybářů přesně neví, kudy probíhá hranice Královéhradeckého kraje.

malamut - Profil | Po 20.2.2012 13:22:53

b.gun >> tak třeba tady zmínka je: Pouze lov těchto na území
Královéhradeckého kraje početných druhů ryb umožní získat formou vyplněného přehledu
o úlovcích dostatečný přehled o početnosti druhů v rámci Královéhradeckého kraje a vhodně
tak doplní kontrolní odlovy prováděné výzkumnými institucemi na některých revírech tohoto
kraje.
Těžko bude KÚ HK rozhodovat, co se má dít v sousedním kraji. Mě je to naprosto srozumitelné, jen je třeba přestat chápat "rybářský" kraj, jako "normální" kraj, to prostě nelze. A v rozhodnutí je uvedeno, na které revíry se výjimka vztahuje, ne že ne. A že by neměla být platná, si myslíš asi jen ty, naštěstí. Ale je demoška, klidně to rozhodnutí napadni, pokud se ti zdá chybné.

b.gun - Profil | Po 20.2.2012 13:11:28

malamut >> Z rozhodnutí není zcela jasné, kde by měla výjimka platit - formulace "výjimka udělená krajským úřadem Královehradeckého kraje platí na revírech obhospodařovaných VČÚS" navozuje pocit, že je platná skutečně na všech revírech VČÚS, což ovšem nemůže být, neboť revíry leží na území více krajů. O revírech ležících pouze na území Královehradeckého kraje - pokud si dobře pamatuji - není v rozhodnutí ani slovo. Buďto mělo být v rozhodnutí jmenovitě uvedeno, na jaké revíry se výjimka vztahuje, nebo v něm měla být stanovena podmínka pro uživatele, jak má dané revíry označit (viz heslo "MNÍK" v popisu revírů ve Středočeském kraji). Ve své podstatě by výjimka za stávající formulace neměla být platná.

malamut - Profil | Po 20.2.2012 13:00:27

b.gun >> proč by to měla být kravina? prostě to zdůvodnili a můžeme legálně žrát mníka, paráda, je ho všude dost.

malamut - Profil | Po 20.2.2012 12:57:41

Jarda Š. >> ale podle toho Rozhodnutí je to zcela jasné, a není vhodné zde kritizovat práci člověka z KÚ, která kupodivu byla v tomto případě bezchybná. Dnes jsem s ním telefonicky hovořil, a v dohledné době by měl mník zmizet ze seznamu chráněných živočichů, protože je zvládnutý jeho umělý odchov a populace v revírech je stabilizovaná. A nebývá to často, abych byl spokojený s prací jakéhokoliv úřadu :-)))))))) Jinak je třeba si všimnout, že účastníkem řízení nebyl pouze VČÚS, ale i Povodí Labe, Lesy České republiky a Obce Královéhradeckého kraje.

b.gun - Profil | Po 20.2.2012 12:56:25

malamut >> No, zmíněné rozhodnutí jsem četl již několikrát, mám ho delší dobu uložené v PC, a z hlediska formulace a zdůvodnění je to kravina na entou...

Jarda Š. - Profil | Po 20.2.2012 12:50:19

malamut >> Jj, to je problém, že VČÚS má nyní revíry ve čtyřech krajích. Navíc podle zákona č. 99/2004 Sb. by o výjimkách na revírech, které nejsou celé v jednom kraji, mělo rozhodovat MZe. V popisech by proto mělo být jmenovitě uvedeno, na kterých revírech výjimka platí, ne jen územní určení na Královéhradecký kraj.

malamut - Profil | Po 20.2.2012 12:41:04

moskyt >> výborně :-)))))

malamut - Profil | Po 20.2.2012 12:40:47

Anfi >> já si to zjistit dokážu během minuty, jestli ty ne, pak jsi skutečně jouda, ne já. Zamysli se nad sebou.

P.S.: místo brečení na MRKu a kritizování, v tomto případě výjimečně dobré práce KÚ v HK, navštiv VČS své organizace, a přednes tam svůj návrh. Chápu, že kritizovat na MRKu je jednodušší, ale ke kýženému výsledku nevede, a ty budeš tápat dál.

moskyt - Profil | Po 20.2.2012 11:32:21

malamut >> Jak to chutná ?

Anfi - Profil | Po 20.2.2012 11:31:06

malamut >> Joudo, tak to napíšu k těm revírům ke kterým to patří a ne tak šalamoucky všeobecně. Tím by bylo vše vyřešeno a bez dohadů. Tiskárně by to bylo určitě jedno. V soupisu se totiž nedočteš jesti daný revír je Pardubický nebo Královéhradecký kraj.

malamut - Profil | Po 20.2.2012 11:29:48

moskyt >> mívám období, kdy nic jinýho nežeru.

moskyt - Profil | Po 20.2.2012 11:22:03

malamut >> Uz jsi si do nějakého mníka kousnul ?

malamut - Profil | Po 20.2.2012 10:53:39

Anfi >> tak to je výkřik hodný joudy.

malamut - Profil | Po 20.2.2012 10:53:00

xmac >> ve výjimce je určeno naprosto přesně, kde platí. Platí na území Královéhradeckého kraje, kromě částí revírů ležících na území NP nebo jeho ochranného pásma, a částí revírů ležících v CHKO.

šmudla007 - Profil | Po 20.2.2012 10:48:31

Vlček72 >> Dave ZR-7 - >>vůbec bych se tím nevzrušoval. Pokud si nebudeš jistý jestli chytáš na revíru pardubickým nebo KrálovéCosi ..tak mníka mírovýho nezapisuj. Pokud je chceš lovit pro zábavu(CaR) tož se dobře bav dokud nějací mníci jsou. Taky už se na ně několíkátým rokem chystám že si zajdu chytnout mníka a i když u nás žádná vyjímka vyjednaná není, mník má lovnou míru i dobu lovu(jako odkdy do kdy se může lovit) má dokonce i vyhrazenou kolonku v úlovkovým listu .. takže z pohledu obyčejnýho rybáře co nezná žádný chráněný živočichy z červenýho seznamu ohrožených druhů ..mníka lovit lze. Ryby celoročně hájené jsou hájené i v BP(dle RŘ- například losos je celoročně hájený, raci a škeble atd obojživelníci), jelec jesen je taky taková podivná ryba kterou lze lovit a občas se zapisuje jako "plotice" protože rybáři nepoznaj ryby.

malamut - Profil | Po 20.2.2012 10:47:11

Jinak je možné zavolat ing. Josefu Brátovi, který ono rozhodnutí vydal, a nechápajícím vysvětlí, že KÚ HK, tedy jeho rozhodnutí, jsou platná pouze na území Královéhradeckého kraje. Pardubičáci by museli žádat o rozhodnutí svůj krajský úřad, stejně jako Semiláci úřad v Liberci.

Venca888 - Profil | Po 20.2.2012 10:35:47

xmac >> v tý vyjímce to určeno je - jedná se o revíry v obhospodařování VCUS. Otázkou ovšem je to, zda KÚ Králověhradeckýho kraje je způsobilej vydávat výjimky pro revíry spadající do kraje jinýho. To si myslim, že možný v principu neni, ale samozřejmě klíčový je to, kdo (a komu) vydal dekret. Pokud ho vydal KÚ HK, pak je to platný i na území Pardubickýho kraje. Naopak pokud ale třeba byl vydanej dekret přímo nějaký MO (nevim, jestli je to v tamních končinách běžný), pak ta výjimka čistě teoreticky na takovej revír neplatí.
Každopádně rybářskej orgán vydal povolení a to by pro VRP mělo bejt zásadní.

malamut - Profil | Po 20.2.2012 10:33:08

Vlček72 >> Dave ZR-7 - >> to je úplně jednoduchý, tu výjimku schválil KÚ v Hradci Králové, tedy platí na území tohoto kraje. Pardubický kraj, tedy výjimku pro jeho území, by musel schválit KÚ v Pardubicích. Holt se kdysi s velkou slávou kraje zrušily, aby jich o několik let později vznikl dvojnásobek a byly tak blíže obyvatelům. Zase tě může těšit, že Koněpůlky již nejsou pod nenáviděným Mechovem, ale mají vlastní kraj. Jen na ty mníky musíš k Hradečákům :-)))))))))))))))))))))))))

P.S.: kraje a jejich hranice nemají s "hranicemi" jednotlivých ÚS mnoho společného.

Anfi - Profil | Po 20.2.2012 10:15:50

To máte těžký, když někdo rozhoduje jenom od stolu s papírem a tužkou v ruce a ne hlavou v přírodě. P.S. A to to nedělá určitě zadarmo.

Dave ZR-7 - Profil | Ne 19.2.2012 11:04:44

Při čtení nového rybářského řádu na rok 2012 a je to na straně 17. Bližší podmínky výkonu rybářského práva odstavec2 ...modrý text omezení je i na jelce jesena.

xmac - Profil | Ne 19.2.2012 10:58:31

Vlček72 >> Dave ZR-7 - 19.2.2012 10:50:56 >> No, jelikož na MRKu asi fundovanou odpověď nedostaneš, tak bych se obrátil mailem na VČÚS, případně přímo v dotazech na ČRS. Požádal bych je o soupis revírů, kterých se to týká. Mimochodem, je zvláštní, že v té výjimce není přesně určeno, kde platí. Kde jsi na ni narazil?

Dave ZR-7 - Profil | Ne 19.2.2012 10:50:56

...omlouvám se, za překlepy v textu..asi následek zvýšeného adrenalinu :-)