Jaké ryby se mohli dříve vyskytovat v přítocích Rokytky?

Dotaz možná méně obvyklý,ale zajímá mě to a třeba se tu najde nějáký odborník který bude vědět. Máme chatu nedaleko Říčan v oblasti kde pramení Rokytka. Jeden z moha přítoků nám vede i přes zahradu,je to malinký potůček většinou 1m široký a 30cm hluboký, v některých místech se tvoří ťůňky které však nepřesahují šířku cca 2m a hlouku 0,5m. V dětství(cca před 20lety) jsem tam vídal malé rybky(tak do 10cm,ale těžko říct je to dlouho) které se schovávaly ve stínu pod můstkama a lávkama a jen semtam vyjížděli ven,ale byl jsem malý a o ryby jsem se nezajímal tak nevim jaký druh to mohl být. Potom vlivem znečištění zmizely a už se nevrátily. Potok už je ale zase čistý,tak by mě zajímalo jestli by stálo za pokus tam nějákou tu rybku zkusit vrátit, jenže právě netušim jaký druh tam byl původní nebo jaký by tam byl schopen přežít. Díky za jekékoliv příspěvky.
Autor diskuse: Daneček - Profil , 27.12.2011 všeobecné - druhy ryb, rekordy

TEZAR - Profil | Pá 28.11.2014 13:54:10

Daneček - >> Podle toho chování těch rybek,co popisuješ,bych řekl střevle potoční-bývaly hojné i v Botiči nad Hostivařskou nádrží.Nyní chráněná ryba.

Bolen Dravý - Profil | Pá 28.11.2014 13:44:17

okouni Tloušti hrouzci Oukleje a dokonce i Parmy tyhle druhy ryb tam chytám do ted a někdy i Pstruh nebo Siven :)

Hlubočepy - Profil | Út 27.12.2011 21:16:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Daneček - >> Střevle,hrouzek neboli dřízan,piskoř .Toto byli za mého mládí nejběžnější rybky v takovýchto potůčcích.

mirmen - Profil | Út 27.12.2011 21:10:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Josef Bubebíček ve své knize O rybách a jich chytání ( nákladem Edvarda Beauforta v Praze v roce 1898 ) uvádí o rybí obsádce potůčků :

" PÁSMO MŘENKOVÉ záleží z bývalých potoků pstruhových, které následkem odlesňování a vzdělávání rovin povahy své pozbyly a nyní skoro jen mřenkou oživeny. Z ústí jëjich do větších řek vystupují někdy větší druhy bělic."

Mohly tam v minulosti žít rybky z druhů :
- hrouzek obecný,střevle, mřenka, plotice, okoun, jelec proudník, jelec tloušť, možná i mník a úhoř, možná cejnek malý ( u soutoku ) a cejn, v tůni s hloubkou nad 0,5 m se mohla nacházet i štika( celoročně )
- z výše položené pstruhovky potočák

raušík - Profil | Út 27.12.2011 20:00:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Takovéto vody obývali Mřenky mramorované,Hrouzci obecní a třeba Mihule potoční ale všechny tyto ryby během období (komunistického režimu) :) zmizeli kvůli znečištění.Mam kousek od domu potůček který pramení mezi poli a vlévá se do většího potoka Bělá, díky tomu že se na polích které jsou v blízkosti našeho potůčku spíše stružky moc nehnojilo těma jejich sr........! tak voda zůstala čistá a je tam opravdu hodně této havěti hlavně mřenek , je zajímavé jak se tam jezdí vytřít každoročně plotice i když nechápu jak se tam dokážou otočit :).Můj názor je že se v poslední době tito lokality vrací pomalu do normálu a tito ryby se tam postupem času vrátí sami ale vysazením mřenky by si asi nic nezkazil ale nevím ke by si ji sehnal leda u nás ve stružce:)

: vydrák - Profil | Út 27.12.2011 18:19:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Daneček - >> Barbatula barbatula