Beznadějně málo ryb v našich řekách - dravci

Jste na tom podobně jako já? Také nevidíte do budoucnosti reálně zvětšení počtů dravců na našich řekách?
Autor diskuse: oldaP - Profil , 27.10.2011 dravci - ostatní

Proč myslíte, že je málo ryb.

A) kormoráni a jiná zvěř slupne co uvidí7%

B) Rybářský soudruzi zkonfiskují panízky co dostanou za povolenky a nakonec nic nevysadí do řeky.29%

C) Rybáři sežerou co chytnou16%

D) Chemicky znečištěná voda1%

E) Špatné podmínky pro úkryt pstruhů, vydlážděné rovné řeky...3%

F) Měkká pravidla lovu: měli by být 3 ryby týdně, ne denně....38%

G) Nevím, je to prostě jako celej stát v p.....5%

H) Je mně to jedno, chodím na soukromý revíry, a lítám do Kanady2%

Od 28.10.2011 hlasovalo 368 čtenářů.

Mr.Mepps - Profil | St 28.12.2011 20:02:25

To vyřit kormoránům a masařkám.

toliplzen - Profil | Po 26.12.2011 13:16:53

mladeznik >> Jo jo, ale není to tím, že by svaz nenasazoval. Ryby jednoduše nestačí dorůst, buď je někdo klepne, když mají míru, nebo ještě předtím pojdou špatným zacházením nebo vinou kotvy v tlamě. O přirozeném vítěru ani nemluvim.. V první řadě by se měli rybáři zamyslet nad sebou a nebrečet na špatném hrobě (ČRS). Ten by sice mohl nastavit kroky, aby situaci změnil, ale sedí tam zese jen "ti rybáři". A tak je to začarovaný kruh. Neházím všechny do stejného pytle, ale v zásadě je to tak.

mladeznik - Profil | Po 26.12.2011 11:57:24

toliplzen >> presne tak letos mam nachytano kolem 60 stik stoho jedna 70tka.vse je male to same candat.speje to do haje.

toliplzen - Profil | Po 26.12.2011 10:45:20

Nevidím problém v počtu dravých ryb, ale v jejich velikosti. Není problém chytit za výcházku 5 malých štiček a dva candátky. Ale něco nad 70.... Problém je víc a víc rybářů u vody a stále stejná míra. Taky bych zapřemýšlel o tom jaké techniky lovu jsou dnes povolené a s čím, aby se ty ryby také měli možnost nějaké té velikosti dožít... Myslím tím třeba chytání na živou s trojháčky bez lanka, nebo hard mona, nebo speciální pletenky a přívlač to samé. A v neposlední řadě nesmyslné míty o vykouření cigarety, nutnosti zažrání rybičky v hlávách některých našich kolegů.....

Tohle jsou podle mě ty největší důvody proč to s dravci vypadá jak vypadá. Ještě bych asi zmínil přemnožení sumce na některých lokalitách, ale to je až druhotný problém........

Urbo - Profil | Ne 25.12.2011 13:19:57

To jsem netvrdil, že je podřadná. Ale at chceš nebo ne je niž na potravnim řetězci a je jich vic na potlačení potřeby masy lidí. Kdo chce ten si cestu k lovu najde. Sám se věnuji lovu celoročně a když neni období dravců taky chytám plavačku v zimě a feedr na jaře. Tu diskusi končím. Je to mrhání energii na něco co se jen tak nezmění.

nofish - Profil | Ne 25.12.2011 12:52:24

Urbo >> stejně tak u nás budeš třeba časem připlácet za lov lososa. To je ale něco jiného. To co jsi navrhoval ty je způsobem " tahle ryba je ta podřadná, tu si chytejte". Lov nedravých ryb kterých je dostatek? To je vyloženě relativní pojem........ Už princip že teda lov dravců bude úplně něco jiného? Pochop že těch dravců by pak víc stejně nebylo. Popíšu ti situaci. Svaz (je jedno jaká jeho část) produkuje ryby. Vysvětlím to třeba na MO, to je obeně známé. Vyprodukují se ryby. Vysadí se co je v zarybňovacím plánu, to ti proplatí. Co je navíc se prodá a peníze využijí jakkoli (pivo, duháci, nové auto). Případně neprodá ale vysype do vody ale je to vlastně za peníze organizace. Takže pokud budou zarybňovací plány a postupy pořád stejné tak ti víc peněz nepomůže. Pokud by je uvolnil svaz na mimořádné zarybnění tak by to teda pomohlo. Ale jak mimoádně zarybníš dravci? Kde je seženeš? Jaké? To uděláš stejně jen na pehradách. Na malých revírech je tam nemůžeš taky sypat bezhlavě. Stejně ty prachy nakonec skončí v kaprech a nových autech pro vedení svazu........

Urbo - Profil | Ne 25.12.2011 12:28:43

Ano. Máš pravdu. Problem je v tom, že situace s hospodařením se jen tak nezmění už z principu celýho svazu. Tudiž po zvážení různých variant mě přijde řešení se samostatnou povolenkou nejefektyvnější. Souhalsim, že rybařina dle tradic by měla být přístupná ,ale to plní lov nedravých ryb, kterých je dostatek. Na Slovensku taky zaplatíš za lov hlavatky, proč asi?

nofish - Profil | Ne 25.12.2011 12:00:21

Urbo >> Jen doplním. Já tu tvou myšlenku že když bude víc peněz tak bude víc dravců (teoreticky) chápu. Ale nevěřím tomu. Trošku vím jak se svazohospodaří a že by to šlo i teď.

nofish - Profil | Ne 25.12.2011 11:50:29

Urbo >> jn, jenže je tu druhá věc která tě možná nenapadla. Je to úplně na hlavu a proti tradiční rybařině u nás která vždycky fungovala a najednou "to nejde". Takže teda pstruhovku na pstruhy, na jiné než lososovité ryby. Pak mimopstruhovku. Na dravce, na velké kapry nonstop, na plavačku, na řeky kde je prd by to chtělo taky teda jinou..... Svaz má podle mě peněz dost. Není třeba extra povolenek. Tohle je lidma a pak hospodařením. Na slezskou hartu letos vysypali štiky ve velkých množstvích na určitá místa, ještě k tomu tak debilní místa že i dítě by napadlo že se tam ti dravci budou pěknou dobu zdržovat a nerozplavou se po revíru. Jak myslíš že ty štiky dopadly? Myslíš že tam ještě jsou? Dokud budou velet svazu lidi nemyslící co si nedokáží ohlídat lidi pod sebou tak můžeš mít padesát povolenek za dvojnásobné ceny. Stejně ti ty peníze "prošustrují" jinde (nevhodné zarybňování a o tom že ze svých peněz platíme různé ty závodníky a podobně, o tom radši nemluvím). Nemluvě o tom, že většina pitomců co se nechovají k rybám zrovna rozumně si tu povolenku koupí i tak. Vím co za lidi potkávám u vody. Pokud bude vláčka in tak budou vláčet až přijde něco jiného tak to změní. Ale tohle není jen o vláčení. Řešit problémy omezením nebo taháním dalších peněz z lidí? To dělá tenhle stát a lidem se to očividně teda líbí a takovýmto řešením věří.......

Urbo - Profil | Ne 25.12.2011 11:18:27

To že lidi mláti malý candáty a nenapadne je jít jinam je bohužel fakt. To neovlivníš a letos na Svratce to byl hnus, že sem tam pak už raději nejezdil. Nicmeně bych ocenil nějaký způsob jak situaci řešit. Doufat v to , že se lidi změní je prkotina.

Jinak myslim, že je lepší varianta toho, když clověk ty ryby popíchá a pak se penize navíc ze zvláštní povolenky investují zpátky do rozvoje podminek pro dravce než, kdyby zádné peníze navic nebyly a ryby budou popíchaný stejně. Navic by se mohla trochu přesunout současná rovnováha vic na stranu ryb.

nofish - Profil | Ne 25.12.2011 10:58:47

Urbo >> ad hospodaření. ne kaprohospodaření co se děje nynní.......

nofish - Profil | Ne 25.12.2011 10:58:08

Urbo >> víš jaký je můj názor? Ty říkáš: "podívej se kolik vláčí lidí". Jo je pravda že kaprofil občas vezme prut a chytí si štíče nebo okouna na gril. Ale já ti říkám jinou věc. Podívej se co se stalo z rybařiny..... Kdo hodí na ryby......... Když mi na nějakém místě berou malé ryby tak jdu pryč, když mi na nějakou nástrahu berou malé tak ji zvětším/vyměním. Když rybu nechci sežrat tak s ní nepózuju s foťákem abych mohl na mrku ukázat 30cm candátka a že jsem schopný něco chytit. Tohle se ale moc nevede, je třeba nachytat. Hodně, ještě víc, jedno jak velkých. Hlavně že berou....... Tohle je o lidech, někdo vláčí třikrát do roka chytí tři, čtyři ryby, sežere je a je spokojený. JIný bude chyťapouštět, zaplatí si extra povolenku ale přitom pomlátí 100x víc ryb. Co je horší?......

a neboj, i s dravcema se to dá pehnat a je to problém..... já jsem v téhle diskuzi o začátku neboj, vím o co jde.......

Urbo - Profil | Ne 25.12.2011 10:49:40

nofish >> Osvedšené hospodačení v poslední době co do dravců nějak zklamává.

Urbo - Profil | Ne 25.12.2011 10:46:39

nofish >> To na co se ptáš je popsáno dole v diskusi. nevim kolik stránek zpátky. A mysliš, že dravec má lepší podminky k tomu vyrůst, když ho každej měsíc někdo podlachni na břehu.
Ja ti nevim. Pár let zpátky sem narazil na štiku v každým vracáku(neříkám, že každou vycházku), tedkom prdlejs. Tak bud tam nejsou a nebo už je někdo pěkně párkrát povozil na háku. Když se nic nezmění ty ryby ani nebudou. Podívej se kolik ted vláčí lidí a kolik před par rokama.Tim se taky zvětšuje počet mrtvolek s potrhanýma žábrama. A nejde jen o lov na rybyčku, ona i vláčka toho dost smrtelně poraní. Kapraře už nebaví čumět na hlásiče.A dravec není kapr. nedá se jen tak vysadit v nadměrným množství a logicky čím vic lidi je bude lovit tim min jich bude.A proto třeba napad se samostatnou povolenkou.

Stejně tahle debata nic neřeší... Ja svuj názor už vyjádřil, dale jej už řešit nechci. Docela by mě zajimalo jaky je tvuj názor na to co udělat, aby se situace zlepšila.

nofish - Profil | Ne 25.12.2011 10:29:31

Urbo >> aby to nevyznělo blbě. Proč vůbec vymýšlet takovéhle věci? Co se spíš podívat jaké hospodaření nejlépe fungovalo pokud jde o stojaté vody (řeky jsou holt už jiné) a pokračovat v něm? .......... A pokud jde o nějakou "ochytanost" co to je furt nechápu. Mi ta ryba zabere nebo nezabere. Když nezabere tak si nadávám že mám ruce na ho*no.......

nofish - Profil | Ne 25.12.2011 10:23:28

Urbo >> nehápu jaké vidíš výhody v rozdílné povolence na dravce. O to mi jde.
Náklady na dravce těžko odhadneš. Spousta jich je z přirozené reprodukce. Vyrostou defakto zadarmo. I když váh atržní je jasná.
Ochytanost dravců? Jak ochytanost? Že je chycená ryba "chytřejší" a chtělo by to místo ní nějakou jinou, blbější, co by nebyla tak opatrná a hned skočila po nástraze? Na to se dají koupit duháci když už :-D To jako myslíš že by se vysazovalo víc dravců kteří by nebyli tak opatrní na vodu by to nemělo žádný vliv, nebo co? Jestli jo, tak na vláčku teda radši nechoď .........

Urbo - Profil | Ne 25.12.2011 9:55:29

nofish >> Když by z těch peněz byla opravdu násada něčeho smysluplnýho, proč ne ?
De o ochytanost dravcu ne o to kolik se odnese. Toho určitě víc celkově nebude.

nofish - Profil | So 24.12.2011 21:10:11

Urbo >> samostatou dravcopovolenkou? JO a pak ještě povolenku pro kapraře bez jakýchkoli pravidel. Pro plavačkáře zase levnou protože chytají "podryby"...... atd atd......
K čemu ti bude povolenka extra na drave když kdo je chce chytat tak si ji vezme a tuplem víc ryb odnosí domů........ Další věc je. Nebudem teda kupovat radši denní povolenky podle toho na co zrovna půjdem?

Mr.Mepps - Profil | So 24.12.2011 15:15:37

To jo no minulý rok na jednom ůseku řeky sem chytl asi tak 50 bolenů do 45 cm letos jen 10 do 30 cm takže o proti loňsku celkem slabý.

Venca888 - Profil | Út 15.11.2011 12:16:54

Turňa >> Já netvrdim, že se vůbec netřou, ale tvrdim, že to tření neni zásadnim faktorem ovlivňujícim jejich počet.
Takový, jako jsi mi poslal chytám na Berounce taky. Ale to jsou větší štiky, než jsem měl na mysli.

pfly - Profil | Út 15.11.2011 11:55:47

Jen bych poznamenal k tomu dvouletému hájení,které se střídalo s dvouletým povoleným lovem.U nás to probíhalo.Je fakt,že po odhájení šlo velmi mnoho štik z vody,ale vyskytlo se víc trofejních štik,které vydrželi to dvouleté odhájení a měli čas vyrůst.Takže tohle určitě smysl má.
Zvýšenou míru na 60cm máme teď a je to hlavně o tom,že se nechytají štičky +/- 45cm,ale +/- 55cm.Ale trofejní ryby?Na to zapomeňte..V tomhle jsou rybáři horší jak kormoráni.Pořádná štika se u nás nechytla(Sázava)už pěkně dlouho,když nepočítám vyřazené generačky,které jsme sehnali.
Další věc je členitost revíru a množství potravní ryby.Pokud je voda koryto bez úkrytů a v zimě přiletí kormoráni,kteří vyberou bílou rybu,nelze čekat zázraky..Ty úkryty(u nás hlavně padlé olše)byli pro štiky ideální útočiště,nicméně s rostoucí poptávkou po dřevě,kdy ve finále běhá po břehu kdejaký jouda s motorovkou a vyřežou každou proschlou olši to je v kopru.Do tý vody,když něco spadne,je zázrak.

Turňa - Profil | Út 15.11.2011 11:10:08

Venca888 >> Ale přece o to nejde, samozřejmě, že i kudličky jsem na Berounce chytil, ale že se štiky v našich vodách třou, o tom není pochyb, stačí se jen zjara projít kolem vody, kolik jich přežije je už otázka jiná. Jo hned na ML http://www.mrk.cz/book.php3?id=1000

Urbo - Profil | Út 15.11.2011 11:07:34

Zvýšení míry štiky nic neřeší. Sou u nas reviry s mirou 50 i 60 a nějakej vyraznější rozdíl nepozoruju. Nožná tak, že na revirech s 60kou muže být větší míra kanibalizmu. Jinak množství kudel 70+ mě přijde na obou variantých revírů srovnatelný.
Jak říkám jediná možnost jak zvyšit neochytanost dravcu u nas je snižit počet rybařu dravce lovici a to samostatnou dravcopovolenkou.

nofish - Profil | Út 15.11.2011 10:12:31

Venca888 >> říkám pořád, že kormoráni jen dovršili dílo vedení a členů svazu.

Venca888 - Profil | Út 15.11.2011 9:58:49

nofish >> nebo zrušení hájení rybářů... možná jsme se moc upnuli na kormorány a vydry...

nofish - Profil | Út 15.11.2011 9:51:36

Venca888 >> optimální by bylo jiné řešení.
Transplantace mozku minimálně u poloviny rybářů......... (chtěl jsem za to dás smaila, ale není proč, je to fakt). Bez toho bude totiž jakákoli práce zmařena hladovostí a chamtivostí.