Výkup trofejních ryb

Chtel bych se zeptat na vas nazor a pripadny zkusenosti....
me vcera chlap (rybar amater uz od pohledu)nabizel za kapra 78 cm 10,7 kg tisicovku ze si ho odnese dom na zahradu do rybnicku...
kapra sem sice neprodal a pustil ho po osetreni ,ale od te doby porad premyslim nad tim jak to asi chodi a proc ve svazovych vodach tak ubyva trofejnich ryb..
Autor diskuse: vesi - Profil , 17.10.2011 všeobecné - ostatní

Butchi - Profil | Čt 20.10.2011 8:26:10

hraji >>
Připadá mi to jako cílené likvidování dravců.

Plus možnost zásobit mrazák na zimu, až se po nasazení odhájí.

hraji - Profil | Čt 20.10.2011 7:15:22

nofish >> já pocházím ze severní Moravy, a smysl toho podzimního hájení kaprů jsem nikdy nepochopil.

nofish - Profil | St 19.10.2011 20:53:48

hraji >> vyčerpávající odpověď :-) Já to chápu. Visí to vše na zarybňovacím plánu. Ten splnit musíš, otázka je, co v něm je a v jakých počtech. Ale já je doma nemám. A neboj nebyl bycjh nikdy pro aby se vody zarybňovaly rybami "jedlé velikosti" (pokud jde o ty ostroretky, parmy atd.....)
Ono MRS je úplně jiná kapitola. Spousta přátel jezdí na ryby k vám a všichni svorně tvrdí, že kvalita zyrybnění je úplně někde jinde než u nás, nemůžu sudit, ale když to tvrdí 20 lidí tak na tom asi něco bude. Já momentálně znám jen pohled do prázdné řeky s tím, že se tam dali nějací kapři. Stojatá voda je teď hájená (kromě dravců a jedné přehrady) takže hádej jak ryby v řece dopadnou, když se chodí na řeku aby bylo kam......

hraji - Profil | St 19.10.2011 14:31:24

nofish >> každá voda má svůj zarybňovací plán, ve kterém jsou uvedeny ryby, které se musí vysadit. Plnění zarybňovacího plánu se kontroluje na konci roku. V MRS už pár hospodářů na nedodržení ZP doplatilo a bylo zrušeno. Tvrzení o tom, že se ZP neplní a jen se to vykáže asi moc neobstojí, protože ryby se objednávají přes technika svazu a když si někdo objedná ostroretku a neodebral by ji a místo ní chtěl kapra, asi by neseděly faktury, které proplácí svaz. Že se zarybňuje víc, než se musí, to je pravda. že se zarybňuje víc kaprem je taky pravda. Ono je totiž nesrovnatelně jednodušší vyrobit K3 než Os3 a nebo Pa3. Navíc jsem přesvědčen o tom, že řece daleko víc prospěje, když se do ní vysadí deset tisíc ročků parmy, než kdyby se vysadilo jen pár jedinců dospělých. Už jenom kvůli využití potravní kapacity toku. Že je možné pravidelným vysazováním reofilních ryb vytvořit v řece silnou obsádku ryb považuji za ověřené. že si ty ryby, když jich je dostatek, najdou své hejno ke tření, považuji za ověřené a i když se třeba výsledky tohoto přirozeného tření moc neprojeví, nakladené jikry a plůdek mají své místo v potravním řetězci jiných tvorů, nejen jiných ryb. Třeba právě díky milionům nakladených jiker podouství se v řece udrží nějaký jiný druh, který na těch jikrách cizopasí a škodí, ale je to jeho přirozené chování. Těžko posuzovat celý komplex z hlediska jedné ryby.

nofish - Profil | St 19.10.2011 14:04:28

hraji >> Kozič má tak trochu pravdu.
Řeknu ti příklad. MO dělá kapra. Kapra, pár štiček, línů, candátů. Kromě první jmenované ryby se těmi ostatními zarybní ale jen to co nařizuje plán, co je navíc se prodá a je za to nakoupen duhák na mimopstruhovou řeku, kde se vychytá zhruba do týdne. Kapr se dává i nad plán, neboť lidé ho rádi loví a vyžadují hlavně kapra. Kapr jde i do říčky o hloubce max 1m (běžně méně) a šíři 4-5metrů. Proč jde i na tu řeku, proč se ten kapr navíc neprodává stejně jako ostatní ryby a za peníze z něj se nanakoupí ryby které se v té řece vyskytují (prosperují tam) ale bohužel už v malém počtu, protože se "nedoplňují"? Nebo proč do řeky kde je po celém jejím toku málo tloušťů, jesenů, bílé ryby, vysazují štiky, když ta jakožto dravec bude žrát pár posledních ryb co tam plavou a tím pádem zbrzdí/znemožní rozvoj rybí populace. Štiky se tam daly se slovy, že lidi na schůzi nadávali, že kdysi tam byly, teď nejsou.
Kapr, duhák, v rukou některých "takyhospodářů" plnících bezhlavě úkol zařídit to aby to na revírech co nejvíc bralo, se pak dá brát jako zhouba ostatních druhů ryb. Přímo i nepřímo.

kakr - Profil | St 19.10.2011 13:37:28

Kozič origin >>
V minulých dobách,až téměř do konce 19. století byl stav ryb v tekoucích vodách a přirozených vodních nádržích dostatečně doplňován a udržován přirozeným zarybňováním. V tomto období byl "sportovní rybolov" (chytání ryb na udici) poměrně málo rozšířen a provozován méně dokonalým nářadím, takže na tekoucí neznečišťované toky, neupravované regulacemi a různými úpravami byly kladeny menší požadavky než nyní. Proto nebyl nutný umělý chov ryb a zarybňování toků i jiných vodních nádrží hospodářsky i sportovně méně důležitými druhy ryb.

Kontrolní otázka - z které doby pochází uvedený text ?????

A ještě jeden údaj, podle úřední statistiky bylo v roce 1904 v Čechách 45 závodů pro umělý chov ryb, na Moravě 9 a ve Slezsku 7. Krom jiného se v líhních líhlo 18 489 000 jiker pstruha obecného a 9 612 000 jiker pstruha duhového.
Že by osvícený panovník císař František Josef podporoval nepřirozenou existenci ryb??
Co myslíš??

hraji - Profil | St 19.10.2011 13:17:37

Kozič origin >> představ si, že mě vůbec neštveš, jen si na tobě procvičuji psaní na klávesnici. Tvá snaha napadat vulgárními výrazy jiné diskutující, protože se nechovají dle tvých představ, je celkem jasným důkazem tvého stavu.
Vynechal jsi toho kapra. Schází mi nějaký argument proto, aby se kapr přestal vysazovat.
A u toho duháka taky schází pádný argument proč jej do určitých revírů nevysazovat. Třeba by se to mohlo nahrát na nepůvodní druh. Ale po sto letech úspěšného chovu se do toho asi nikomu nechce.

Kozič origin - Profil | St 19.10.2011 13:12:14

hraji >> Duhák je tu tedy sto let a proto se má vysazovat a je to dobré.
Nemusí nás tedy štvát, že ryby nemají jakože ty podmínky a leckde být nemohou. My jim pomůžeme. Nasadíme. Vskutku řešení.
Bože.
Přivítám tě tedy rád u vany.
To, že tě seru jreště neznamená, že jsem hulvát, ale myslet si to můžeš.
Mimochodem co by asi tak mohla být ta samovolná přirozená existence? Asi to, že když někde nějaký druh může zdárně žít a přežívat, že v dané lokalitě prostě bude.
Mám ve vaně také blatňáka, myslíš, že tam má nějakou perspektivu? Jestli ne, nevadí. Hlavně, mže ho tam mám.

malamut - Profil | St 19.10.2011 13:00:06

Poušťák >> no vono řemeslo nějak netáhne, každej jen chce vekslovat s čímkoliv, případně ti nejlínější zevlové touží být městskými policajty a ti nejvychcanější zmrdi se cpou do státní správy. Divná doba. Těžká.

Poušťák - Profil | St 19.10.2011 12:56:30

malamut >> mě vyprávěj,bo u nás se už nikdo nevyučil klemprdou 10let.Je to líná a zlodějská vjerbješ..))))

malamut - Profil | St 19.10.2011 12:54:05

Poušťák >> to za mě taky, ale sehnat dobrýho klempíře, co bude chodit pravidelně dělat, nebude chtít co tři dny zálohu a nerozkrade ti cajk a matroš, je dost těžký sehnat. Šindel nebo beton nafláká každá druhá vopice, co se tam udrží, ale plech už musí umět, ale teď jde známej do důchodu a bude mít dostatek času, celej život praxe, takže bude zase o něco líp.

Mates PB - Profil | St 19.10.2011 12:52:54

kakr >> Čoveče jak jsme nedávno vedli tu debatu o žravosti PP chovaných v zajetí, tak včera jsem vezl nástražky na nádrž a samozřejmě jsem si nodpustil pár jich hodit do rybníčku s pp, ty to byl rachot :-)) Takže se dodatečně omlouvám.

pepa-č - Profil | St 19.10.2011 12:49:51

tak jste mi zkazili varovný hoax.

Poušťák - Profil | St 19.10.2011 12:49:07

malamut >> jj,já už jsem taky starej papouch,tak za mě lezou jiní..)))))))))))))

malamut - Profil | St 19.10.2011 12:47:27

Poušťák >> no jo, akorát už nikde moc nelezu, bo jsem línej ale něco mě živit musí, no. Letos jsem tomu moc nedal, zato docházek k vodě mám dostatek :-)))))) Ale na příští rok to vypadá už od jara nějak našlapaný :-( Nicméně vzděláním jsem něco jinýho, jen to tak život přinesl, že teda ty střechy....

Poušťák - Profil | St 19.10.2011 12:42:18

malamut >> ty jsi také střešní technik?..))))))

malamut - Profil | St 19.10.2011 12:40:03

Poušťák >> jj, no ona ta spolupráce je stejně k hovnu, já na jaře podal přes prokuraturu TO na zmrda, co mi za střechu dluží cca čtvrt míče, a Systém zjistil, že je to v mezích zákona, tak to řeším po svém. A ty, o kterých se mluví vůbec neřeším, to bych se akorát musel nasrat a jít už teď k vopičákům konzumovat alkáč :-)))))))))

hraji - Profil | St 19.10.2011 12:37:58

Kozič origin >> proč by se neměl vysazovat kapr? Proč by se neměl vysazovat pstruh duhový? Jsou v našich vodách víc než sto let a jen protože tobě se nelíbí je nebudeme vysazovat?
Jaký je jediný skutečný argument proti vysazování kapra do revírů?
Že jsi hulvát, to mohu potvrdit, jsi. Debatovat o tom je jednoznačně zbytečné.
Píšeš o vysazování druhů ryb do míst, kde nemají přoirozené podmínky pro samovolnou existenci. Co to je samovolná existence? Je samovolná existence tím kouzelným argumentem, který opodstatňuje nárok na existenci životní formy na planetě zemi? Řadu míst, která byla vhodná jako přirozené prostředí výskytu mnoha živočichů lidé během let zlikvidovali. A nyní máme tedy říct, zničili jsme ti přirozené prostředí, ve kterém jsi žila po miliony let, narušili jsme přírodu natolik, že jsme ti milá rybo znemožnili přirozené rozmnožování, tak teď už nemáš nárok, chcípni. Hloupý přístup. Co víc k tomu dodat.
Nikdo nemůže předem rozhodnout, zda nějaká ryba v uričtém prostředí bude či nebude prosperovat. To se musí vyzkoušet. A příliš mnoho vlivů, faktorů a důvodů, proč se to či ono ve vodě děje prostě neznáme. Absolutistický přístup který prosazuješ, je nesmyslný a vedl by k ještě větší devastaci biodiverzity.

Poušťák - Profil | St 19.10.2011 12:33:16

malamut >> Ty mě vodděláš,já nemyslel pepu,ale práskače o kterých se mluví...))))))))))))))))

malamut - Profil | St 19.10.2011 12:31:28

Poušťák >> tak pepu-č za blba rozhodně nepovažuju, ale fakt se mi spolupráce s nepřítelem (Systémem) značně ekluje :-)))

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | St 19.10.2011 12:21:50

Prodej chycených ryb do soukromého rybníka se prostě nedaní, páč se to nemá podle čeho danit. Navíc je to od daně osvobozeno, páč ryba je věc movitá.

Poušťák - Profil | St 19.10.2011 12:20:36

malamut >> Co se divíš Šediváku,vždyť jsme tím desítky let proslulí a je to v některejch blbech ještě pořád..))))

Kozič origin - Profil | St 19.10.2011 12:14:43

kakr >> Argumentuješ ušlechtilým sazením původních podouství, což mě těší. Nicméně pořád nevím co sazení kapra, duháka a spol. Co s nima a proč jdou do vody? Jen, aby bylo jakože co chytat? Jsme tedy svazem lemplů, a náš lov naplní jen přichystaný kapr či duhák?
Za tohoto stavu za mně platí tedy ono nepěkné "nasrat". Ti, kdo mají své cíle v sazené rybě, mohou tedy ke mně na vanu za kilo na den. Kapra přichystám.

malamut - Profil | St 19.10.2011 12:14:22

pepa-č >> práskat na berňáku mi přijde poněkud nízké, kvůli kaprovi kolaborovat a spolupracovat se Systémem bych nechtěl. Něco jinýho je naklepat prodejci budku, to je čestné :-)))

nofish - Profil | St 19.10.2011 12:11:57

rybomil >> ať jdou dopr... volové. Jasně, po tobě že ty prodáváš jabka na kšeft půjdou, protože ty nemáš právníky a známosti. Je mi to jasné. Ale vždycky to jde udělat tak aby to nebylo protizákonné, jen musíš myslet dopředu no :-)
Myslíš že já přiznávám ke zdanění příjem "bokem" (mimo práci)? Mám to z dobrého místa vysvětleno jak na to, aby mi nikdo nic nemohl a je klid :-) Nehodlám státu cpát peníze navíc, když v případě kdy bylo zle se na mě náš milý stát akorát tak vys*al.

Kozič origin - Profil | St 19.10.2011 12:09:06

hraji >> Jak jsem psal. Všechny indicie byly vyjeveny. Všímáš si jen toho, co je pro tebe dobré. Jako třeba mého hulvátství, kdy nazvu blbem člověka, který se přidá do diskuse, jen aby mě poslal na léčení. Je to stejný hulvát, proto mu přátelské označení nemůže vadit.
Neuhýbám. Nebylo mi odpovězeno taky na pár otázek a nedělám z toho žádnou vědu, byť by se mi těch odpovědí mělo dostat od fundovaných.
Proč se tedy sadí tam, kde dané druhy nemají přirozené podmínky pro samovolnou existenci?
Proč se sadí kapr? Sám si psal, že až budou zástupy žádat veslonos a jeseter, tak ho prostě nenasadíte. Proč tedy sadíte kapra, tam, kde nikdy nebyl?
Proč tedy nechceš jít za kilo lovit na tu mou zarybněnou vaničku? Co by se ti nelíbilo. Je tam voda a vysazené ryby, které se dají chytat?
Zatím jsem byl seznámen předevší s tím, že když nebude kapr, tak Maňa a Lojza začnoz žrát parmy a ostroretky. Což je blbost, poněvadž nejsou živi rybama. Možná tedy místo kaprů vypijou víc piv...
Tvé závěry jsou tedy jakože dobré.

rybomil - Profil | St 19.10.2011 12:03:14

nofish >> no s káčkama možná nee, ale moje holka tohle na finančáku dělá, tak vím vo co go. Třebas borkyně prodává kachny na kšeft, baj voko 100 kousků ročně. přijedou za plot, nafotí, poptají se místních a tak.... další rok zase, no počkají kolik toho vykáže v přiznání daní a pokud nic tak po ní jdoua má to i s pálkou.
A takový oznámení znamená, že si dotyčnýho neproklepnou 1x za 3 roky, ale třebas 3x ročně.
Na dańový úniky už dojelo lidí, malý rybky udělají daleko snáž než obrovskou firmu, to platilo vždy a všude.

rybomil - Profil | St 19.10.2011 11:51:05

VL.K. >> podobnou nabídku jsem letos taky viděl na jednom tuze profláknutém místě, kde to vidí tutově mraky lovících místních a těch co přijeli z hodně daleka.
Komu to slíbil, Pánubohu, Svatýmu Petrovi ?

nofish - Profil | St 19.10.2011 11:45:29

LudaT >> jn, kurňa už vím jak na to. Dneska jdu na trofejní plotice a budu prodávat, jen sehnat to číslo co je vymazáno :-D