Co říkáte na tuhle směs do krmítka.

Chtěl bych poradit čeho byste přidali nebo naopak ubrali v této krmítkovce.
200g pšeničného šrotu
300g kukuřičného šrotu
200g řepky
100g strouhanky
200g ječmeného šrotu
500g krmítkové směsi s příchutí jahody
¨
Díky
Autor diskuse: Tom252 - Profil , 7.10.2011 kaprařina - nástrahy, návnady

adam.fsh - Profil | Ne 9.10.2011 17:51:26

Ja by som ubral asi 100g kukuričného šrotu. A pridal by som napr. ovsené vločky tých 100g.

Anýzový dědek - Profil | Ne 9.10.2011 17:24:58

BOWDEN® >> To co píšeš , je z velké většiny pravda. taky se používalo jen obyčejné rohlíkové těsto a jiné jednoduché nástrahy.
Maximálně se ochutily anýzem, skořicí nebo vůbec.

BOWDEN® - Profil | Ne 9.10.2011 17:13:38

Taky lze toto:
Jeden kámoš (a já jsem to taky jednu dobu dělal) prostě doma suší chleba (rohlíky a housky se k tomuto nehodí) a den předem, ale stačí i asi hodinu či dvě, sušený tvrdý chleba namočí. Je dobré dát vody tak akorát, aby chleba vodu "vypil". Když je to moc mokré, vyždíme (vymačká) se v dlaních. Pak se vmíchá nějaká krmítkovka a strouhanka tak, aby vznikla žádaná konzistence = vlhkost. Krmítkovku s nějakou vůní snad jen proto, aby měl člověk dušičku v klídku, že pro to udělal všecko - myslím, že to nijak vonět nemusí.

Jen připomenu. Do roku myslím že 1974 +- se běžně nevědělo nic (a nebo jsem nevěděl já a nikdo koho jsem znal) o nějakých krmítkovkách. Nevnadilo se ničím a nebo nanejvýš tím, nač se chytalo a nebo se chytalo na kolínka, ale vnadilo se vařenými kroupami, mačkanými vařenými bramborami a tak. Ano, krmítka se skoro neznala (krmítka byla v knížkách, ale nikdo je nepoužíval) a na ryby se čekalo fakt dlouho a šlo jen o náhodné záběry. Lidi měli nějak asi víc času...
V r 1974 zveřejnili závodníci plavačkáři v Rybářství jak udělat ze strouhanky krmítkovku a že je před a během lovu potřeba do vody hodit něco, co vytvoří mrak a postupně se rozpadává, co sice ryby přiláká, ale nenakrmí. A najednou šlo chytat za vycházku spousty většinou drobnějších ryb a mezi nimi se vždy spletla i pěkná ryba. Bobkařům lezly oči z důlků a mnozí byli fakt zuřiví. Pak se začala používat krmítka. Jenže v komunistických krámech žádné krmítkovky nebyly, ony nebyly ani ty rybářské krámy, tedy kromě pár v Praze a asi v dalších velkoměstech.
Když přišly první cizí krmítkovky, za nekřesťanské peníze, voněly že bychom to žrali sami, mysleli jsme si že...
NEBYL ŽÁDNÝ ROZDÍL V KRMÍTKOVCE KOUPENÉ a obyčejné strouhance. Nebyl, prostě ne no. A od té doby se nemůžu zbavit dojmu, že ty vůně nejsou potřeba.

Ale třeba jsme na Vlašimsku byli zaostalí a nebo jsem byl zaostalý já a všichni koho jsem znal, jak mě tu jistě mnozí napadnou. Prostě tohle si pamatuju dobře!

retrívr - Profil | Ne 9.10.2011 17:06:34

Tom252 - >> Dělám to téměř stejně, jen tu konečnou příměs dodávam podle vody, období. Ostaní mám uskladněnou v suchém stavu. Někdy dopařím řepku, často i kmím,Kuku taky v konečné situaci.

Anýzový dědek - Profil | Ne 9.10.2011 17:00:22

BOWDEN® >> Jo proti lenosti lék nemám. Šrot také nespařuji.
Směs míchám suchou a skladuju jí v kýbli s deklem třeba i dva roky.
K vodě si beru do igelitky kolik potřebuju a přidávám kuku z plechovky a masné červy.
Klidně se na ten odkaz, co jsem ti poslal podívej. Dělám podobnou směs.
http://anyz.mrk.cz/?cid=1

BOWDEN® - Profil | Ne 9.10.2011 16:53:35

Anýzový dědek >> Umlít doma ručně chleba je pro mě děsně pracné.

Tu kaši jsem předpokládal u všeho, co obsahuje lepek. Nikdy jsem šrot z toho důvodu nespařoval. Navíc vše chci pokud možno suché a tedy déle či dlouho uchovatelné.
Díky za rady.

Anýzový dědek - Profil | Ne 9.10.2011 16:45:00

BOWDEN® >> To je sice pravda, ale tím, že jí opražíš, získá daleko lepší chuť i barvu a lépe se ve vodě utvoří lákací mrak, který láká ryby, Šrot působí spolu se strouhankou jako lepidlo. Umlít strouhanku doma není nic těžkého.
Pokud šrot namočíš - tedy spaříš, tak z něj je lepivá kaše.

BOWDEN® - Profil | Ne 9.10.2011 16:39:33

Oreh >> Aha, díky.

Oreh - Profil | Ne 9.10.2011 15:05:12

BOWDEN® >> repky spotrebujem kazdorocne vela. niekto ju iba namoci na noc vo vode. ano, neplave...a da sa pouzit. ale ked ju pekne do makka uvaris, tak uz pri vareni citis, ze vonia inak (smrdi inak? ). a ked vytiahnes kaprika ci cejna, tak to z neho leze z kazdeho otvoru. kapor to bude zbierat po zrnku, kym tam nieco bude. kukuricu do krmiva davam levnak, ano... ale na hacik mam radsej tu vonavu, sladku :). ak beru, tak je to jedno, ale ked neberu, tak mozno to moze mat vyznam. aspon pre klud duse :).

BOWDEN® - Profil | Ne 9.10.2011 15:01:17

Oreh >> Proč Bonduelku? U nás má cenu kolem 24 Kč a obyčejná z Tesca je za 11, L za 12. Jediný rozdíl je v zavírání, B má moderní otvírání a T musíš otevřít otvírákem (já otevírám nožem). Jo B je možná sladší, to snad rybám nevadí.

Ta řepka je zajímavá. Co dát řepku naklíčit?

Oreh - Profil | Ne 9.10.2011 15:00:13

zalezi, co s tym chces chytat, na to som pozabudol

Oreh - Profil | Ne 9.10.2011 14:55:39

repky by som kludne dal aj viac... varenej, samozrejme... kludne aj polovicu celkovej hmotnosti krmiva. a bonduelku samozrejme tiez :)

BOWDEN® - Profil | Ne 9.10.2011 14:51:30

Anýzový dědek >> Strouhanka je z upečených housek a tedy je to vlastně tepelně upravená drcená obilnina = mouka je přece velmi jemný obilný šrot. Myslel jsem to v tomto smyslu ve srovnání s pouhým šrotem, který tepelně upravený (upečný či opražený) není.

Strouhanku si doma nedělám, kupuju jí. Sušený chleba a rohlíky dávám kámošovi pro králíky. Chleba umlít doma je velmi obtížné a v hospodě, kam jsem si to nosil na velký kuchyňský stroj se tváří jako sedum drahejch let a tak chlebovku prostě už nemám.

Anýzový dědek - Profil | Ne 9.10.2011 8:58:13

BOWDEN® >> Jinak se zkus podívat sem- možná že ti to dodá inspiraci : http://anyz.mrk.cz/?cid=1

Anýzový dědek - Profil | Ne 9.10.2011 7:39:32

BOWDEN® >> Strouhanka, kterou si děláš doma určitě pečená není, takže obsahuje poměrně dost vlhkosti.
Nevím jak je to se spařenými šroty- nedělám to. Jediné co spařím je řepka.

oskus - Profil | So 8.10.2011 21:51:49

BOWDEN® >> není zač..

BOWDEN® - Profil | So 8.10.2011 21:48:46

oskus >> Děkuju. Tak to jsem tedy chytrák! Já to nevím a nevšimnul jsem si toho, nejspíš to není vidět a řepka mi uplavala. No jo no, pořád se učíme. Děkuju.

oskus - Profil | So 8.10.2011 21:01:50

BOWDEN® >> když ji necháš dlouho v krmení tak to krmení z ní vytáhne vodu a řepka potom plave a to asi nechceš.

BOWDEN® - Profil | So 8.10.2011 20:44:16

Anýzový dědek >> Strouhanka je přece pečená, když opražit tak ty šroty ne? Ptám se.

Zaujalo mě tady, jak někdo spařuje šroty. To je velmi zajímavé, nikdy jsem to neslyšel a nenapadlo mě to. Neudělá se z toho těsto? To se nesmí stát!! Jediné co nemá lepek a tedy se spařením nemůže slepit je kukuřičný šrot, případně šrotované konopí.

BOWDEN® - Profil | So 8.10.2011 20:40:59

oskus >> Myslím k tomu že by plavala řepka. Díky.

BOWDEN® - Profil | So 8.10.2011 20:40:28

oskus >> Mohl bys prosím vysvětlit co říkáš? Děkuju.

Anýzový dědek - Profil | So 8.10.2011 19:49:25

Tom252 - >> víc strouhanky , ale míchané chlebo rohlíkové a opražené do růžova

Arsenal - Profil | So 8.10.2011 16:50:55

Tom252 - >> Sladidlo-melasu,anglickou vločku bych tam přidal.

LukasHejc - Profil | So 8.10.2011 16:48:12

Vyzkoušej a uvidíš ;-)
Já osobně do směsí přidávám trochu prokypřené hlíny a bonduelku ;)

oskus - Profil | So 8.10.2011 16:45:26

Tom252 - >> pokud máš řepku vařenou,přidej ji tam těsně před krmením jinak ti futro vytáhne z řepky vodu a bude ti plavat.

ADAM.J - Profil | So 8.10.2011 16:42:54

neni to spatne az na to velke mnozstvi řepky.....

zaplosak - Profil | So 8.10.2011 16:34:53

podle mě to bude špatně držet pohromadě - moc kuku šrotu...
Když si dělám podobnou směs dám dvě třetiny pšeničného k jedné třetině kukuřičného,právě pro soudržnost, ......jen můj názor. Jarda.

mondry - Profil | So 8.10.2011 15:20:46

používám podobné složení.Nedávám žádné příchutě jen někdy melasu nebo lososový olej a téměř vždy sušenou krev a vařené kroupy.Šlape dost dobře.

extom - Profil | So 8.10.2011 14:56:53

požívám pšeničný šrot, do toho hodím řepkové semínko, kukuřici z plechovky, a pak to trošku provlhčím vodou nechám chvilku odstavené aby voda pořádně nasákla a pak už jen do krmítka a šup stím do vody, někdy přidám i trochu kupované krmítkové směsi.... někdy ten tu svou směs nechám na jeden den skvasit...

: vydrák - Profil | So 8.10.2011 13:56:08

Tom252 - >> Tohle je perfektní směs do krmítka!:-)

BOWDEN® - Profil | So 8.10.2011 12:35:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tom252 >> Základ je po celý rok strouhanka. Je levná, vždy dosažitelná. Do ní přidávám různé věci podle toho, co to má umět.
Směs by měla být vždy rozpadavá, tedy zvlhčená jen tolik, aby držela pohromadě po určitou dobu, ale ve vodě se sama rozpadala na jednotlivá zrnka strouhanky nebo šrotu. Je to docela věda a je skoro fuk z čeho to uděláš, fakt mnohem víc záleží na tom, jak vlhké to bude než na tom, z čeho.

Takže. V autě mám načatou kupovanou krmítkovku, v něčem písek, v něčem jiném hlínu z krtiny. Doma si uvařím v minimu vody kroupy, nebo ječmen, pšenici, řepku, konopné semínko, kukuřici, prostě vše zvlášť, vše se vaří jinak dlouho. Vychladlé smíchám nějak od oka a dám do sáčků i s vodou co se to v ní vařilo asi na jednu vycházku a dám zmrazit. Když jdu na ryby, dám to do mikrovlnky na pár minut a je to. Do kýblu dám kupovanou krmítkovku, asi 1/3, třetinu směs vařených partiklů a nebo jen sladkou kuku z plechovky a třetinu strouhanku. Vlhčím to vodou z řeky či přehrady a strouhankou upravuju když to s vodou přeženu a je to moc vlhké. Když to nebude v krmítku a má to rychle spadnout na dno, dám písek. Když to má při plavané spadnout a držet na dně a trochu víc lepit, dám hlínu z krtiny. Hlavně z toho nedělat vědu, použít co je k mání. Třeba když doma ženské obalují řízky, tak zbytky mouky a strouhanky se do toho dají taky dát. Jak tam bude mouka, bude to hodně lepit a naopak, třeba kukuřičný šrot nelepí vůbec a jen z něj soudržnou hmotu udělat nelze.

Snad jsi z toho moudrý, uč se, není to zase až tak složité. Opakuju víc záleží na tom JAKÁ je směs a jak jí rybám nabídneš a ne na tom z čeho.

Tom252 - Profil | So 8.10.2011 11:57:10

BOWDEN® >> Jo klidně mi to sem napiš budu rád za každou radu.

SOPTIK 52 - Profil | So 8.10.2011 7:20:31

Tom252 - >> asi bych ubral jahodu a ječný šrot.Přidal bych konopí a když tak pernikové koření.Ale záleží jak kde.Co jde tady,tak nemusí jít jinde.

CarpHouser - Profil | So 8.10.2011 5:44:59

Tom252 - >> na krmítku ti to bude držet, Do feeder krmítka to bude moc tuhé. Jinak takováhle kombinace surovin bez ochucovadel, se dá používat celý rok ...

Martin M. - Profil | Pá 7.10.2011 23:53:05

Tom252 - >> zni to zbytecne slozite. Pokud chces levnou smes, pouzij jen kukuricny srot, ten prelej varici vodou (ne uplne do kase, jen tak aby pak bylo nutne jeste pridat studenou vodu), nech vychladnout a pridej krmitkovku a studenou vodu podle potreby.

BOWDEN® - Profil | Pá 7.10.2011 22:51:42

Tom252 - >> Šroty nahraď strouhankou a krmítkovou směs taky nahraď strouhankou a řepka není potřeba.

A teď vážně. Obyčejné obilné šroty nejsou dobré - nebyly tepelně upravené (strouhanka jo a tím je vlastně nejlevnější z tepelně upravených). A ono nejde tak snadno udělat nějakou univerzální směs, jde o to, co má ta krmítkovka "umět". Jestli je fakt do krmítka a nebo jen na prohození lovného místa koulemi zvlhčené směsi. Pak by v tom mělo být nějaké "závaží", třeba písek nebo hlína, něco, čím to získá vyšší váhu. V létě tam můžou být uvařené krpoupy, kuku z plechovky (ve slevě za 10-11 Kč), klidně ta uvařená řepka, uvařené konopné semínko, taky třeba vařená pšenice či kukuřice. Klidně ovesné vločky. Jde o cenu.

Třeba to dělám blbě - nesmí to být složité - míchám to od oka u auta na parkovišti u vody než jdu rybařit, chceš vědět jak to dělám já?

Michallos - Profil | Pá 7.10.2011 22:38:32

teď jak bude studenější voda tak klidně můžeš vynechat tu jahodu...když do zaleješ vroucí vodou,nebo lépe když to povaříš tak si myslím že to bude fungovat určitě dobře...tou strohankou si to pak jen dohustíš a bude to oukej:-)něco podaobného používám celoročně a funguje to mnohdy lépe než různé kupované směsky...