chata pri vode - prechovávanie rýb - typy

ahojte. kupil som pozemok pri vode a chcem si postaviť chatu. môžete mi prosím poradiť, prípadne dať aj foto pre nádržku na prechovávanie rýb alebo nastražných rybiek, ktorú by som umiestnil v pivnici ( s prívodom a odtokom vody)? Jazierko pri chate je síce pekné, ale dlhoprstý vedia využiť príležitosť..
Autor diskuse: pablo-fish - Profil , 27.9.2011 všeobecné - domací dílna

pablo-fish - Profil | Út 27.9.2011 22:06:00

Metallica >> ten siedmy schod je výborný. len sa nesmieš pomýliť ked z neho bereš niečo iné, dobre vychladené. Ja mám zatiaľ skúsenosť len s chladničkou. vybral som spodný box na zeleninu. do neho rybky a prvé 3 dni som menil vodu. potom vydržali do použitia

Metallica - Profil | Út 27.9.2011 21:42:53

ve sklepe sem mel 2 plotice celej rok, nekrmil sem a vodu sem měnil 1 za 3 měsíce.. tak kdyby jich bylo víc tak asi častěji... měl sem je v ideální teplotě na 7 schodu ;)

KOLIBŘIK - Profil | Út 27.9.2011 21:25:13

pablo-fish >> To je právě ono .Já psal o krátkodobém uchovávání nástražních rybek a to v zimních měsících.Jasně a srozumitelně jsem napsal že záleží na možnostech každého z nás jak technických tak i finančních.To není o lenosti nebo otom že neumím uchovat plotice.Navíc já v zimních měsících na plotice nechytám ,chytám na ně pouze v létě.Oba zápisi byly v jiném pojetí.On píše o dlouhodobém uchovávání rybek celoročním které se spíše podobá akvaristice ale to je ůplně o něčem jiném.Na to mi vana ve sklepě nestačí.To je přece jasné.Sdílím jeho názor že způsob jeho uchvávání je náročný jak na čas tak i materialně.Můj způsob je uchvávání nástražních rybek pouze a jenom po dobu tří nebo maximálně čtyř posledních měsíců v roce.To je vše z mé strany.Sám jsem už za mou rybářskou karieru vyslechl neskutečné množství různých způsobů a metod jak uchvat nástražní rybky

pablo-fish - Profil | Út 27.9.2011 21:11:15

KOLIBŘIK a Mrkos: páni, ja vám úprimne ďakujem. každý máte svoje skúsenosti a ja by som sa tiež rád dopracoval k svojim. zatial neviem ako to nakoniec vyriešim, ale určite mi vaše doterajšie a dúfam aj nové rady pomôžu. prosím priateľsky.
ja som to pôvodne mienil riešiť nadržou z plastových dosiek, ako sa robia malé čistiarne, rozmerovo cca 60x120x60 cm, do nej dať spodný výpust, horný prítok a preliv. rybičky potrebujem hlavne na jesenný lov max. do decembra. v lete väčšinou nie je problem si nejakú chytiť. a kedže pivnica je čiastočne zapustená, dúfal som tajne, že tam voda nezamrzne. chodil by som ich kontrolovať pripadne aj použiť tak raz za 1-2 týždne. v lete som chcel nadrž hlavne na dočasné "uskladnenie" ulovku.
To prevzdušňovanie by som na leto bral. na neskorú jeseň by možno stačila aj tá mierna hybernácia. keby som ich mal prikrmovať a prevzdušňovať ked tam povedzme 2 týždne nie som, to by sa asi muselo riešiť akvaristickými potrebami - a časovačom .

KOLIBŘIK - Profil | Út 27.9.2011 17:09:28

MrKos >> Jsem rád že jsem si s tebou vyměnil své názory a zkušenosti.Jestli jsou tvé dobré to nevím a ani ti je nekritizuji.Na rybařině je jedna dobrá věc a já se jí řídím.Rád si nechám poradit ale vždy se řídím tím co mám odzkoušené a svým instiktem.Vyslechnu rád názory všech ostatních rybářů ale nikdy netlačím jen a jen ten svůj a zásadně nikoho nepřesvědčuji.Nemám to rád když mě někdo přesvědčuje nátlakem a jeho vždy stoprocentní pravdou.Chytám od sedmi let ,ledacos jsem za tu dobu u vody viděl.Ale nedělám při názorech ostatních okamžité závěry.Každý jsme jiný a způsobů jak technických tak i v samotné rybolovné technice je velice mnoho i když všechny mohou být kvalitní a stejně ůspěšné.

MrKos - Profil | Út 27.9.2011 16:55:04

KOLIBŘIK >> správně, avšak já vlivem špatného uchovávání neprohlašuji plotice za choulostivé... v tom je ten rozdíl

Musíš si občas dokázat přiznat že něco děláš špatně když ti plotice hynou a to co děláš špatně jsem nastínil ve svých příspěvcích protože moje plotice nehynuly. On totiž ne každý má možnost držet v bečce 300 hrouzků. No dyť je to prosté a logické.

KOLIBŘIK - Profil | Út 27.9.2011 16:45:31

MrKos >> Dík za radu ale tvá zkušenost je tvá a má je má.Ty uchováváš nástražní rybky po celý rok.Já pouze a jen v zimních měsících.Taky máš právo na to uchovávat druh jaký chceš a ne jaký ti někdo nutí že je nejlepší.Tak mistře netlač na pilu a svoji zkušenost tu nepodávej jako tu nelepší.Otázka jasně zněla naše zkušenosti.Ty si chytej na rybky jaké jsou ti nejlližší a uchovavej je kde chceš a za tvých podmínek.To samý já.

MrKos - Profil | Út 27.9.2011 16:36:52

KOLIBŘIK >> Příspěvky níže o choulostivých plotičkách jsou jen blábolem neboli v tvých podmínkách se nedivím že plotičky pravděpodobně nepřežily. Plotice jako taková vydrží velice hodně, ale je potřeba taky něco investovat. Když už nic tak čas a trochu té píle jako například vyčistit jednou za týden filtr. Je věčná škoda prasit stovky hrouzků jen proto že jsi línej cokoliv navíc udělat.

Mimo jiné oukleje jsem uchoval v pohodě i několik měsíců, problém byl v tom že skákaly ven (chtěly) a otloukly si po čase huby o pletivo tak jsem přešel na plotice.

MrKos - Profil | Út 27.9.2011 16:29:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pablo-fish >> 2 až 4 stupně doma ve sklepě jen tak neuděláš a jakmile budeš nad 5 stupňů tak rybka potřebuje žrát, potřebuje dýchat a potřebuje vyměšovat. Nemluvě o tom že rybka z vody která má 2 stupně je choulostivá (kromě karase) na změny teploty a na vodu která je v revíru, na vodu kterou máš v kýbli ve kterém je budeš převážet atd.
Moje zkušenost ze skromného asi 6 letého chovu nástražních rybek je tato: minimálně 100l vody nejlépe v plechové vaně, akvarijní filtr který zároveň vzduchuje (stojí dvě, tři stovky), pravidelné krmení krmením pro akvarijní rybky a teplota vody nejlépe od 25 (v létě) do 10 (v zimě). Rybky takto nestrádají, mají mnohem větší životnost a výdrž, nedělá jim problém je hodit do vody v jakémkoliv počasí. Ono jde taky o to že hybernované rybky ala popis Kolibříkův jsou už blízko stavu že v podstatě stejnou písničku uděláš s rybkami z mrazáku.
Uchovával jsem rybky i dva roky v tahu a dokonce některé povyrostly, sicé né moc, ale trochu jo. Okounům bych se vyhýbal zcela protože potřebují maso, hrouzků je relativně málo, ideální jsou plotičky, perlínci, případně kárasci nebo střevličky.

malamut - Profil | Út 27.9.2011 16:27:15

KOLIBŘIK >> [smazáno adminem - zkus to znovu a slušně]

Paulus - Profil | Út 27.9.2011 16:22:50

P!F >> Já to myslel dobře, jeho věc.

P!F - Profil | Út 27.9.2011 16:21:20

Paulus >> Ser na to, nema to zmysel. Respektive - je to marny, je to marny...

KOLIBŘIK - Profil | Út 27.9.2011 16:21:14

Paulus >> Taky tě zdravím a přeji ti hodně ůspěchů pod novým nickem..

Paulus - Profil | Út 27.9.2011 16:17:34

KOLIBŘIK >> Ono na tebe asi za chvilku dojde, už se chlapi domlouvají a veselý to nebude.
To jen aby věděl.
Do tý doby se měj hezky a všude zdrav, pak už ti nebude rozumět. Pa.

Pedro1 - Profil | Út 27.9.2011 16:15:09

pablo-fish >> Hrouzek.

KOLIBŘIK - Profil | Út 27.9.2011 16:15:00

pablo-fish >> Řezan je hrouzek.

KOLIBŘIK - Profil | Út 27.9.2011 16:14:03

Paulus >> Nazdar synku....Pokud se ti po mně stýská tak jsem ti před dvěma lety poslal soukromou zprávu ve které jsem ti napsal co si o tobě myslím .Tak si ji vždycky přečti když se ti bude po mě stýskat. proto že ta platí pořád.Jinak pokud mi něco chceš tak mi pošli SZ.a nelez do diskusí kde nepíšeš k zadanému tématu.

pablo-fish - Profil | Út 27.9.2011 16:10:47

KOLIBŘIK >> ešte podotázka- aké rybky sú "řezany"?

pablo-fish - Profil | Út 27.9.2011 16:06:56

KOLIBŘIK >> a nekrmením súhlasím. výmenou vody som myslel iba na prvé dni, ked tam dám napríklad väčšie množstvo rybiek a kým sa nevyčistia, tak hlavne na dne bude bordel. Chcel by som však takuto nadržku použiť v lete na dočasne uloženie živého úlovku (napr. zubáča), kde v chlade a tme v pivnici by mohli prečkať horuce dni. a rybky by som zatial riešil v priestranej sietke (napr. vystuženej rámikom).

Paulus - Profil | Út 27.9.2011 16:06:49

KOLIBŘIK >> Zdravím. Levebr pořád čeká na tu dvojku co sis půjčil a nevrátil.

A čeká těch lidí víc.

JPfish - Profil | Út 27.9.2011 16:05:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pablo-fish)Mám to první rok,tak moc zkušeností zatím nemám,ale funguje to.Ta filtrace je po domácku dělaná jako na zahradní jezírka a je dostatečně předimenzovaná.Spodní kal z exkrementy jednou za čas odkalím ze dna barelu,kde se nachází výpustný ventil jinak vše bere filtrace.Mám tam jen nástražní rybky.Chce to tam dávat jen zdravé rybky a nejlepší z jednoho revíru z důvodu nákazy ostatních rybek,protože pak je problém z nákazou(řešil jsem plíseň) a nemůžeš použít chemii z důvodu usmrcení bakterií,které jsou nutné pro správnou funkčnost filtru.

Manson - Profil | Út 27.9.2011 16:02:26

KOLIBŘIK >> Souhlas,ale s tou výměnou vody je to podle mých zkušenostií tak,že minimálně jednou to chce. A to asi tak po třech dnech,kdy se ryby čistí...pak už je to zbytečny,pokud teda někoho nenapadne rybky nakrmit...

KOLIBŘIK - Profil | Út 27.9.2011 15:54:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pablo-fish >> Dík za poděkování.Vodu neměním po celou zimu jen s tou teplotou u tebe to budeš muset ohlídat.....Já mám dole tak čtyři možná dva stupně a to je teplota kdy rybka ve vodě tak zvaně zatuhne a leží na jednom místě .Jsou naskládané jedna vedle druhé a připadají mi takhle bez hybně jak mrtvé.Musíš je dát do míst aby nezmrzli.Jak je dáš do místnosti kde nebudeš alespon lehce temperovat tak na té vodě budeš moci bruslit.S tou vodou je dobré jí za celou zimu nevyměnovat nedolívat.Oni si na ní zvyknou a přirozeně v ní krásně přežijí.Když jsem s tímhle ještě neměl velké zkušenosti tak jsem jim chtěl udělat dobře a tu vodu jsem měnil ale rázem ryby některé ten zákrok nepřežili a lekli.Časem jsem na to přišel.Nedolívat neměnit a aní nedávat vzduchvadlo.Nedej pámbůh krmit.Letos jsem si z výlovu přivezl tři druhy rybek poměrně stejné velikosti a věřím že neodejde žádná.Nechci plotičky ty jsou choulostivé ani oukleje.Jezdím si na sádky pro krásné okounky karasy a řezany.To je záruka že vydrží oni jsou hodně houževnatí jak na uchování tak jako nástraha.

pablo-fish - Profil | Út 27.9.2011 15:30:21

KOLIBŘIK >> Dík za lacný a dobrý nápad. Ako "ohlídáš" teplotu, aby nezamrzla voda (v pivnici nekúrim)? a tiež ako často meníš vodu?

KOLIBŘIK - Profil | Út 27.9.2011 15:04:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím.Je to hlavně podle toho co si můžeš v té nemovitosti dovolit.Kolik máš místa a jaké vybavení jsi ochoten do uchování v investovat.Léta osvědčené a velmi levné uchování nástražních rybek je dát do sklepa vanu.Starou klidně plechovou vanu nebo dětskou vaničku.Do místnosti ve sklepě nebo v suterénu.Ohlídat teplotu aby voda nezamrzla.Nástražním rybkám je v hladné vodě a ve tmě dobře.Stačí vanu přikrýt deskou aby rybky nevyskákali a věřte přátelé že vydží na sto procent až do samého konce lovu dravců.Tahle metoda je stará levná praktická a nemusíte vynakládat žádné velké finanční prostředky.Dělám to tímhle jednoduchým způsobem už několik desítek let.Měl jsem takhle ve vaně dole ve sklepě i třeba třista řezanů.Pro mý kamarády.Je to ale každého věc jakým svým způsobem at vyzkoušeným nebo doporučeným chce rybky uchvávat po celou lovnou sezonu dravců.Na vlastní oči jsem byl svědkem jak si rybář pořídíl obrovskou vzduchovací nádřž za poměrně hodně peněz dolu do garáže i s termostaem a výsledek,??? CHODIL KAŽDÝ DEN RYBKY PŘEBÍRAT.

pablo-fish - Profil | Út 27.9.2011 12:55:52

JPfish >> Dík, dobrý nápad. dávaš tam aj úlovky, či len rybky? a tá filtrácia stačí, ak tam máš exkrementy od rýb?

JPfish - Profil | Út 27.9.2011 7:54:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sežeň si barel 1000l nebo 600l pokuď Ti neprojde dveřma a máš pokoj.Já to nemám řešeno přívodem vody,ale filtraci a nahoře mám plastovou zahradní síťku.