Two - tone carp

Ahoj, nevíte čím to je, že někteří kapři mají na sobě dva odstíny (tóny) barev? Je to sice možná hloupost, ale docela by mě to zajímalo, protože letos táta chytil osobáček a právě měl tuhle vlastnost a v poslední době se s tím docela často stýkám. Já si myslím, že je to nejspíš genetická záležitost. Nebo co si myslíte, Vy?
Autor diskuse: Tommy23 - Profil , 24.9.2011 kaprařina - ostatní

šmudla - Profil | So 24.9.2011 17:42:38

Jeden slavnej Two-Tone v anglii(Taky zvaný Widow-Maker) měl před nedávnem pohřeb(bylo to v anglii a našli ho jedno jaro chcípnutýho tak mu vystrojili pohřeb a i tady na Mrku se myslím den držel smutek a černá vlajka).
Takže si toho svýho dvoubarevnýho hezky krmte a hýčkejte a třeba jednou bude premiér(nebo prostě hodně slavnej kapr). Já mám sem tam dvoubarevný kapry, ale jak ho otočím na pánvičce tak se ty barvy srovnají do normálu že se z obou stran stejnej, a když ne tak to srovnám kořením a zeleninou aby to prostě bylo jednotný.
Olejová lázeň 200°C by ten divnej odstín na fotce určitě vyléčila, tím jsem si jistej. Byl by pak one Tone=One taste capr.

coteda - Profil | So 24.9.2011 15:32:43

Kec2 >> :-))))

orlas2 - Profil | So 24.9.2011 11:19:10

Možná nyní napíšu blbost,nicméně myslím,že možná příčina bude nějaká chemie.Donedávna jsem se věnoval poměrně intenzivnímu odchovu terčovců a občas,když jsem něco podělal s chemií,se pár jedinců seš zčernalou polovinou těla vyskytl.
Je možné,že se do lokality,kde jsi tyto kapry chytil,mohla dostat přítokem nějaká chemická látka,která tuto reakci ryb mohla vyvolat?

Kec2 - Profil | So 24.9.2011 11:14:49

vydra Lucky >> jj já mám koie v nádržce a všichni plavou po směru hodinových ručiček nakloněni lehce doprava,takže maj levý bok více opálený.A jeden je dokonce five - tone carp,protože má modrý obočí,růžové oči,žlutý podklad s červenými a černými fleky.......

vydra Lucky - Profil | So 24.9.2011 11:03:51

Záleží na tom , na kterou stranu kapr většinou plave. Když jezdí víc do prava, sluníčko mu vyšusuje levou stranu a je tmavší na pravé a naopak. Je to samosebou velmi závislé na orientaci nádrže - odkud kam, na kterou světovou stranu roste rákos od něhož jezdí k prostředku, kde se vyhřívá a po západu slunka se vrací zpět. Carpio musí také jezdit blízko u hladiny z pochopitelných důvodů.
Někdy také dojde ke zkřížení s jiným druhem a barevná odlišnost se projeví na vzniklém jedinci, podobně jako u kojáků. Vysvětlení tohoto jevu ovšem vyžaduje alespoň elementární znalost genového inženýrství a je značně složité to vysvětlit. Nemluvě o tom, že pokaždé je to jinak. Lapidárně jde ovšem konstatovat, že pokud se sprsknou dva odlišní jedinci, může dojít k promíchání genů a výsledek se dostaví - TWO - TONE carp, ale i THREE a více (!) pokud jich na to bylo víc ...
Hezký víkend.