Pohodový sumec

Včera jsem byl na přívlači a stala se mi podivná příhoda. Vyrazil jsem hledat okouny s lehkým uhlíkovým proutkem, vlascem 0,18, rotačky č 1. Asi hned na 4 nához se mi zdálo, že jsem uváznul někde na dně. Začal jsem cloumat prutem, ale najednou mi začala pumpovat špička, podle odporu mi bylo okamžitě jasné, že to bude něco většího. Pomalu jsem to začal zdolávat, žádné velké výpady, nechalo se to přitáhnout až ke břehu. Když jsem to uviděl, tak se mi podlomily kolena. Na prutě jsem měl sumce, odhaduji něco přes 1 metr, když mě uviděl, tak otočil a pomalu se rozjel k opačnému břehu řeky. Začal jsem ho brzdit, tah byl velký, cívka hrčela a z navijáku se odvíjel metr za metrem. Sumec mířil k protějšímu břehu, kde byl padlý strom ve vodě. Snažil jsem se ho otočit a začal jsem mu přitahovat brzdu a pak to prasklo. Vlasec se přetrhnul přímo v uzlu. Nijak jsem nad tím nezoufal, protože jsem věděl, že s takovou výbavou, bych ho stějně nemohl zdolat. Nidky jsem žádného sumce nechytil, ani jsem na ně nechodil, ale udivilo mě právě to, že se sumec nechal přitáhnout ke břehu a potom si s úplným klidem odplul aniž by se nějak vzrušoval. Štika třeba tvrdě bojuje již od počátku, proto mě chování sumce dost překvapilo. Chystám se na něho o víkendu s těžší výbavou a na rybičku. Zajímalo by mě, zda je toto chování sumců při zdolávání běžné a jak bojuje, abych věděl na co se mám připravit, když by mě náhodou znovu skočil na prut?
Autor diskuse: rondy - , 18.7.2004 dravci - techniky lovu

Rasto | Po 19.7.2004 15:56:24

Sorry za chyby

Rasto | Po 19.7.2004 15:55:55

rondy:ked tam pojdes znova urcit pritvrd.Ale kludne aj vlac nemusis rovno davbat rybku.Tento rok som vytiahol metrovku 8kg na palicu 10-30g 0,12 fireline.Zo zaciatky tiez zaklepal hlavou ako nejaky dorastenec.potom to ale zacalo.Vocas udieral do snury ako o zavod :-) Takze na nieco podobne sa priprav

šeptal - Profil | Po 19.7.2004 7:57:08

Já prodělal něco podobnýho při plavačce. Uváznutí na dně, přitažení vázky pod nohy a při pokusu o zvednutí toho klacku se to rozjelo proti proudu. O změně směru, nebo dokonce zastavení nemohla být ani řeč. Vypadalo to, jako když se přetahuju s nějakým strojem. Naprosto přímočarý, plynulý pohyb bez nejmenšího zakolísání tempa nebo změny směru. Taky bych tipnul na sumíka, takže ti dávám částečně za pravdu - jo, na slaboučkým cajku se ty potvory takhle chovají.

xycht | Ne 18.7.2004 20:57:30

Jak píše Hrouzek. Taky myslim,že mu to došlo až u břehu :-) mě se to teda ještě u sumce nestalo (chytil sem zatím jen do 105cm), ale na tohle jsou experti amuři.

Hrouzek - Profil | Ne 18.7.2004 19:59:28

Ten sumec,když si ho přitahoval,tak pravděpodobně ani nevěděl,že je na háčku,protože to vůbec necejtí třeba,když je chycen za ty "kartáče"-tak neni vůbec proseknutej.A s 0,18vlascem,na něj nemůžeš udělat takovej tlak,aby se vyplašil a začal jančit.
Na tohle jsou nejlepší amurátoři,ten klidně jede 100m ke břehu a tam si teprve uvědomí,že je vůbec v nebezpečí,někdy i pozdě,když se odchytne hned do podběráku,ale to je potom mazec,udržet rukovět :-)