Jak řešíte převážení ryb

Zajímalo by mě jak převážíte ryby. Já jezdím na ryby na kole a občas si nějakou rybu ponechám, ale musím ji dovézt domu zabít. Takže by mě zajímalo jak co nejšetrněji převážet ryby hlavně na kole.

Nejsem žádný masař, letos jsem si zatím ponechal asi jen 5 kaprů a kdo sem bude psát o masařství a podobně dostane červenou kartu.
Autor diskuse: peXtrrr - Profil , 14.8.2011 všeobecné - ostatní

peXtrrr - Profil | Po 15.8.2011 15:46:02

Kvůli tomu že si stěžujete na otázku zamykám diskusi.

oskus - Profil | Po 15.8.2011 15:42:30

Carchy >> to je co a ještě chce rozdávat červené karty ...

Carchy - Profil | Po 15.8.2011 15:41:28

Proč jí nekillneš hned u vody ?

Na každou hlopost zakládat otázku.Je až neuvěřitelný co za dotazy tady projde...

P!F - Profil | Po 15.8.2011 15:40:39

toorek >> tak klinik je najlepsi kseft v dejinach predaja rybarskych veci, to mas pravdu.

toorek - Profil | Po 15.8.2011 15:35:25

P!F >> Asi jsi přehlédl toho smajlíka na konci. Vím, že to bylo přirovnání přitažené za vlasy, ale když už se tu hrotí kdejaká blbost... Někdy mám pocit, že je MRK zelenější než zelení :-) Podívej, já rybu samozřejmě zbytečně živou nepřevážím a netrápím ji. Ve svém okolí spíš patřím za blázna, který jako jediný používá podložku, ekovezírek a klinik a snaží se ostatní přesvědčit k stejnému přístupu. Jen tu byl dotaz, jak někdo vůbec může rybu převážet živou, tak jsem uvedl příklad, kdy to výjimečně dělám já a jak to pak dělám. A myslím, že není zas taková hrůza, když mám tu rybu celou dobu u vody v ekovezírku, pak putuje do velkýho kýblu s dostatkem vody, kde stráví max 20 minut. Pak putuje do vany, která je důkladně opláchlá od různé té koupací chemie, má tam tmu a puštěný čůrek vody, aby se to trochu prokysličovalo. Prostě to někdy jinak nejde a víc už pro to dělat nehodlám, pořád je to "jen" ryba.

P!F - Profil | Po 15.8.2011 15:01:15

toorek >> Tak to si vytiahol pekny priklad :)) Takze mas pocit ze ked ti vylovia akvarijnu rybku v obchode, je po tom rovnako vycerpana ako ked ju vytiahnes na udicu? Na ryby zo sebou nosis igelitovy vak..... hmmm, kua hodne velky, aby tam ta ryba co chytis mohla plavat? A predpokladam ze si beries aj kyslikovu bombu aby si jej ten pytlik dofukal, nech sa jej dobre dycha... Navyse - ked dojdes domov tak tu akvarijnu rybku tak ci tak zabijes? Pokial sa jedna o prevoz ryby do rybniku alebo nieco obdobne, diskusia o prevazani je namieste, ked sa jedna o chyt a zozer, je to kravina.

Venca888 - Profil | Po 15.8.2011 12:00:02

Lauri >> tak to je jasný - po 48 hodinách je to špatný. Tady jde o převoz domu a ten, doufám, nikomu v našich luzích a hájích dva dni netrvá... :-)
U vody nekuchám, protože pak smrděj ruce a já ten volant potřebuju i na jiný cesty než na ryby... :-)

Lauri - Profil | Po 15.8.2011 11:52:26

Venca888 >> pár hodin asi nehraje roli. Tyto filety byly uďelány po 48hodinách z jednoho druhu okouna který byl v šupinkovém ledu. Když se zpracuje čerstvý, tak má filet bílou barvu. Proto říkám, že čím dřív se ryba zpracuje, tím je do lepší.

Lauri - Profil | Po 15.8.2011 11:44:36

nofish >> ok budu se hádat, taky jsem zpracoval několik desítek tun ryb. Důležité, je zpracovat rybu v co nejkratším čase.

rover - Profil | Po 15.8.2011 10:30:46

nofish >>
Ta potrava na to vliv mít může, viz. krmení kapra jen kukuřicí, ...mám představu, o čem píšeš, ale nikdy jsem se s takovou "rudostí" masa nesetkal ...

Pstruh27 - Profil | Po 15.8.2011 10:27:29

Chuck Norris >> Ahoj, nenapísal si najdôležitejšiu vec - ako dlho Ti trvá cesta na bicykli z rýb :-) Po pravde - ja ryby živé domov nevozím (nemám ich kde živé prechovávať) - keď si chcem nechať kapríka, tak ho zabijem, urobím z neho filety a deň pred konzumáciou máčam v mlieku alebo v slanej vode. Väčšina ľudí čo vidím, tak vozí na bicykli živého kapra v igelitke. Neviem - mne príde vozenie kapra hore - dolu ako zbytočné stresovanie ryby, ale zase chápem, keď to niekto robí napríklad aby potešil malé deti.

nofish - Profil | Po 15.8.2011 10:22:01

rover >> jn a potrava. KIlová až dvoukilová (exportní) ryba odkrmená zbytky pečiva- bílé smradlavé maso :-D ale co zase rychle narostou a na pánev nepotřebuješ olej.......

Já myslel ne načervenalé maso, ale to opravdu rudé, které není přirozené, jestli víš co myslím.

rover - Profil | Po 15.8.2011 10:15:08

nofish >>
Na "rudost" masa např. u kapra má vliv i jeho stáří, u těch starších kusů je maso daleko červenější, než u těch mladších.

Venca888 - Profil | Po 15.8.2011 10:11:19

Lauri >> jasně, že je to nejlepší. Ale pokud se jedná řádově o desítky minut, jsem přesvědčenej, že ani ty odborníci-kuchaři nepoznaj rozdíl. Navíc po zabití samozřejmě tu rybu vykrvíš a jak známo - u ryb se po smrti stáhne krev do vnitřností. Takže s tim "zbarvenim" od krve to až tak horký nebude.
Problém je předevšim v tom, že vnitřnosti se kazej a zasmrádnou jako první - proto je důležitý je kuchat co nejdřív.

nofish - Profil | Po 15.8.2011 10:04:50

Lauri >> já ti to říkám z pohledu blbce který to těm odborníkům kuchařům zpracovával. za život jsem vykuchal tuny, možná už desítky tun ryb. Dokonce jsem dva přesvědčil, že to že se candát udusil při výlovu, nemá na kvalitu masa vůbec žádný vliv. prostě nepoznáš rozdíl v mase. Nevím jaký čas myslíš, ale běžně jsem míval a mám 12 hodin zabitou rybu a není problém- když je v chladu. POkud je ryba opravdu hodně přidušená má maso barvy rudé, losos by mohl závidět. Ale není to vždy. Většinou to byly ryby přímo z auta.

To ale neznamená, že bych tvrdil, že není vhodné finálně rybu zpracovat a zchladit, v co nejkratším možném čase. Edit: Ono je to hlavně o teplotě při které tu rybu (vlastně už maso) přechováváš.

rover - Profil | Po 15.8.2011 10:02:54

nofish >>
Je to spíš tím, že jsi jdou plánovaně k vodě pro maso, ...je to vlastně ten reflex, jak píšeš, ruce dělají to, co chce mozek :-)

Tomas.K - Profil | Po 15.8.2011 10:01:38

Já teda nevím ale rybu zabíjím po skončení lovu před odjezdem mezi tím jí ponechám ve vezírku.. takhle mi to vyhovuje.

rover - Profil | Po 15.8.2011 9:58:51

Venca888 >>
Souhlas, ono skladovat v létě mrtvou rybu u vody v igelitce nebude asi to pravé, nicméně občas to vídám. Když vím, že jsem max. za 20 - 30min. doma, převoz živé klidně risknu, ...na tom, co níže píše Lauri, je myslím dost pravdy.

Lauri - Profil | Po 15.8.2011 9:54:43

nofish >> všichni odborníci kuchaři ti řeknou, že rybu je potřeba ihned po zabití vykuchat, vím , že když ji nevykucháš delší dobu tak se maso zbarví krví a má to výrazný vliv na rybí maso. S tím přidušením nevím, i to je možné

nofish - Profil | Po 15.8.2011 9:53:24

rover >> na podzim neváhám zabít rybu hned, horší je to teď. A jn, třeba mají někteří už vypěstován podmíněný reflex a automaticky jim v rukách umírá cokoli co do té ruky vezmou :-D

nofish - Profil | Po 15.8.2011 9:51:22

Lauri >> ve většině případů se většina krve po zabití srazí ve vnitřních orgánech ryby a žábrách. V mase jí tolik není. Občas je vidět třeba u kapra opravdu rudé maso, to je krví v mase, ale toto způsobuje přidušení ryby před zabitím, ne tím že rybanebyla okamžitě vykrvena. Píše se, že se musí okamžitě vykrvit, ale to bude spíš proto, "aby se neprobrala z té narkozy a zase nežila dál".

Venca888 - Profil | Po 15.8.2011 9:48:13

rover >> to chce... neni třeba tu rybu týrat dýl, než je nutný. V teple je vezírek nezbytností, ale třeba v zimě taky většinou zabíjim hned.

Lauri - Profil | Po 15.8.2011 9:46:19

Ideální je ponechat přisvojenou rybu co nejdéle živou, zabít ji (a vykrvit) až při odjezdu. Pokud máš cestu na kole do 30minut, tžak se rybe nic moc nestane. Po příjezdu domů co nejrychleji rybu vykuchat. Pro kvalitu rybíha masa je nejhorší když se ponechá ryba delší dobu nevykuchaná. Krev se dostane do masa a změní to chuť ryby, samozřejmě k horšímu.
Po vykuchání ji co nejdříve dej do chlaďáku nebo mražáku.

rover - Profil | Po 15.8.2011 9:44:57

nofish >>
S tím stresem to je pravda, na to je potřeba brát ohled, moc rybářů to ale neřeší. Fakt je, že většina "starších" kolegů rybu po ulovení okamžitě zabíjí, mají to asi nějak víc zažité, vezírek nepotřebují :-)

Lee-Haney - Profil | Po 15.8.2011 9:34:51

Chuck Norris >> peXtrrr - >> Napadá mě tohle.Je to za kolo,do toho dáš bečku s vodou a nebo káď a můžeš převážet ostošest.A nebo už jedině rikša. :)

nofish - Profil | Po 15.8.2011 9:32:00

rover >> viděl, ale už dlouho neviděl dík za tip co hledat na netu :-)
Jako chápu že někdy by to chtělo živou (třeba kvůli dětem). Ale prostě třeba v tomhle počasí je to risk a pro rybu zbytečný stres. Pokud vím že budu brát živou tak se přizpůsobím.

rover - Profil | Po 15.8.2011 9:28:34

nofish >>
Viděl jsi chalupáře, ...jedna ze situací, kdy bylo nutné rybu převézt živou :-)

nofish - Profil | Po 15.8.2011 9:17:21

rover >> ano, přežije. Ale tak kapr, štika...... To je pořád to samé dokola, stejně ji stresuješ, přidusíš. Je to i o počasí, o tom jestli je, nebo není nažraná atd.....

Neboj se, vím že lín mi vydržel živý na korbě dva dny (na podzim). Ale pokud budu chtít rybu aby pak byla určitě živá, tak převoz bez vody a kyslíku bych nikdy neriskoval.

rover - Profil | Po 15.8.2011 9:12:26

nofish >>
Stačí rybu zabalit do mokrého hadru, vydrží dlouhé hodiny živá, ...M.Štěpnička to x krát publikoval, jak přesně na to ...

nofish - Profil | Po 15.8.2011 9:05:18

rover >> asi se pohybuji mezi slušnějšími lidmi. MI je v principu jedno jestli toho K70 poloboha někdo odveze do mrazáku, nebo vlastního rybníčka- pokud to nedělá denně no. Psal jsem to tazateli už dole, buď zabít, nebo kýbl a kyslíkové tablety. Pytel s kyslíkovou atmosférou do batohu asi neprojde :-)

rover - Profil | Po 15.8.2011 9:02:43

nofish >>
Řeší se tu převoz ryb, ... někdy je žádoucí, aby ryba zůstala živá až do místa určení, ať je to soukromý revír, či zahradní jezírko, ...já jsem převoz velkých ryb do jiných vod viděl několikrát

Venca888 - Profil | Po 15.8.2011 9:02:11

Nepočítaje nějaký mladický nerozvážnosti a nástražní rybky, nikdy jsem nevezl domu živou rybu. Nevidim důvod, proč jí takhle týrat. Zabiju ji u vody a odvezu mrtvou.

šumava - Profil | Po 15.8.2011 9:01:49

dle některých příspěvků je vidět že by nebylo od věci aby adept rybaření před zkušební komisí usmrtil co nejšetrněji rybu. Každý by si měl uvědomit že to, co provozuje je lov a měl by ho umět dotáhnout až do konce a je zcela jedno zda v budoucnu chce všechny ryby pouštět či nikoliv, zabití musí zvládat, jinak ať neloví.
Jinak plně souhlasím s tím, že rybu kterou si chci ponechat k jídlu zabiju co nejdříve po ulovení a přechovávat ji déle živou je dobré pouze ve vyjímečných případech . Jinak kapr vydrží není-li příliš horko a má li nějaký prostor 30-45 min zcela bez problému.