Kdy musím skončit s chytáním ???

Denní limit (mimopstruhovka) jsou 2ks ušlechtilých ryb, nebo 7 kg - to je jasný. UKONČENÍ lovu je ale vázáno na VÁHU a ne na počet ponechaných uš.ryb...Mám-li ve vezírku dva kapříky, kteří nemají oněch 7kg, můžu přeci lovit dál (cejny, prostě cokoliv), až do doby, než ve vezírku skončí 7 kg ryb (nejsem masař, jen nechci, aby mě někdo "buzeroval" za to, že mám dva padesátníky a klidně chytám kapry dál, ale všecno jde už zpátky do vody). Dvě ponechané ušlechtilé ryby pod 7kg, přeci neznamenají povinnost ukončit lov! Nebo se mýlím? Stálá debata u břehu mezi rybáři...
Autor diskuse: Martas - , 17.7.2004 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Radek S. - Profil | So 24.7.2004 17:23:40

Nový ryb.řád
-neplatí všeobecný zákaz lovu
-míry byly sníženy u kapra,hlavatky,lína
-není hájen siven a pstruh duhový
-chybí zmínka o zákazu používání: krve,škrkavek atd,řezání vidliček,samoseky
-neupraven lov mládeže, večerní rybolov (používání stálých intez.světel),lov na bójku
Bližší podmínky,které si ČRS stanovil,jsou naprosto v rozporu s z. č. 99/ě004,vyhl.197/2004

siro | Čt 22.7.2004 18:00:35

Rush:pak by ale dodatky třeba u MO Kolín-"Ponecháním si dvou ušlechtilích ryb končí dení lov" postrádalo smyslu.
Rovněř to že si smíš ponechat 2 ušl. ryby do celk. váhy 7kg...... překročením povolené !hmotnosti! končí dení lov(ČRS).
Ps:nemusim tak daleko,když chci vidět echt bordel zajedu si v létě na Orlas:o(
Minulý týden jsem z toho padl málem na prdel.

Rush - Profil | Čt 22.7.2004 6:40:54

Siro: myslím, že se pleteš Ty. Ve starém řádu opravdu po ponechaných 2 ks ušlechtilé ryby končí denní lov. Ale to je teď už vlastně jedno. Závidím Ti, že Ty se setkáváš s lepšími lidmi než já. Doporučuji Ti navštívit např. Slezskou Hartu, možná by se Ti otevřely oči - lidi jsou fakt hovada.

siro | St 21.7.2004 17:15:18

Rush:Velice se pleteš.Ulovit dva kapry a chytat dál s tím že násl. ryby pustíš,vždy bylo a myslím že i nadále bude povoleno.Není to tedy žádný následek letošních "nejasností" jak se milně domníváš.
Ps:stýkáš se asi se špatnými lidmi když je jich 80% pytláků.
Znám dost lidí kteří si dvě ušlechtilé ryby ponechají a loví dál s tím,že další ryby pouští.

BoBo - Profil | St 21.7.2004 16:55:30

Salám: Člověče, Ty tvrdíš pravý opak než já, ale přesto se mnou souhlasíš. Jak to děláš? :-)
Opravdu se nikdo nedopouští přestupku, když chytá se dvěma kapry ve vezírku.. (týká se ČRS)

Salám - Profil | St 21.7.2004 12:01:42

Martas: Co je šatnýho na tom že se dvěma kapry ve vezírku dál chytáš? To je jednoduchý: Jednak se dopuštíš přestupku proti RŘ a druhak se v tom momentě stáváš pytlákem.... Souhlas s Bobo

Rush - Profil | St 21.7.2004 7:06:02

Bobo: výsledek u mě není stejný, jako u tebe, já když chytím nějaký kapry, tak to je jen málokdy. Pokud ale chytnu hned na začátku, pouštím , protože chci chytat i za cenu,že už další nechytím a chodím domů s prázdnou. I v tomto směru si myslím,že příští rok bude vše jasné - podle starého řádu. Ale využij té možnosti letos, která se asi nebude opakovat.
Martas:Nehážu všechny do jednoho pytle, ale bohužel lidi co znám by se zachovali z 80% tak, jak jsem napsal - třetího nepustí, schovají a budou ještě čekat na čtvrtýho. Nešťastná nová vyhláška tomuto jen napomáhá. Jak ale naznačuješ, uměl by sis poradit i jinak. No dělejte , jak myslíte, právo je letos na Vaší straně
Martas:

Martas | Út 20.7.2004 21:38:49

Mylý Rushy...Díky za tvůj názor, ale nehaž všechny, co mají dva kapříky ve vezírku do jednoho pytle. Co je špatného na tom, že nesbalím cajk po dvou kaprech a neodkráčím domů?? Baví mě chytat, proto k vodě chodím a ne za masem. Ptal jsem se proto, že v tomhle je pořád dost "zaručených" verzí výkladu a já mám rád jasno a klid. A ještě jedna věc - nemyslíš, že by stačilo mít ve vezírku jen jeden kus (pro klid RS) a ty další, jak naznačuješ, si už skovávat? To bych se asi vůbec na názor lidí na tenhle problém neptal,ne? Ale přesto díky za odpověď.

BoBo - Profil | Út 20.7.2004 19:31:15

Rush: Ale no tak, trošku to přeháníš.... Letos jsem si nechal pět kaprů. Když už si od vody odnesu rybu, tak ať to stojí za to, nepotáhnu se s jedním. A když je chytím hned po začátku lovu, nechci hned končit, nešel jsem pro maso - takže v klidu chytám dál a VŠE pouštím. RŘ mi to umožňuje a výsledek je stejný jako u Tebe - odnesu si dva kapry. Fakt je to tak nepochopitelné?

Rush - Profil | Út 20.7.2004 13:51:43

Souhlasím téměř bezvýhradně s Petrem S., znám starý řád i novou vyhlášku a vždy si vybírám to přísnější, protože tím pádem nemůžu mít problém s jakoukoliv RS.
Fakt se ale divím, jak tady někteří chytračíte a snažíte se využít toho, co pánové poslanci ve vyhlášce nezvládli. Copak je problém druhého kapra pustit, abych mohl chytat dál? V papírech na příští rok budou tyto nejasnosti jistě napraveny, ale proč to teď nevyužít, že? Jestli někdo po dvou ponechaných kaprech násaďácích potřebuje pokračovat v lovu, tak už vidím jak dalšího pouští ... neblbněte, chodíme snad k vodě opravdu jen pro kapry?

XAXAP - Profil | Út 20.7.2004 10:38:46

Radek S:
- vsechno, co melo odkaz ve starem zakone neplati - vyjimky najdes na konci zakona (napr. listky, povolenky, urceni uzivatele reviru, CHRO ...)
- zavazeni a zanaseni vseobecne zakazano neni! minimalne letos! Blizsi podminky vykonu rybarskeho prava na revirech CRS, ktere se od kvetna CRS obcas pokousi vymahat, NESPLNUJI podminky zakona a NEMOHOU platit!

Dalsi diskuze by mohla vzniknout na zaklade slovniho spojeni "blizsi podminky". CRS se tohoto ve svem letosnim pokusu ujal dost zasadne a v nekolika pripadech uplne otocil zneni zakona, coz podle mnohych pravnich nazoru, ktere jsem doposud ziskal, nemuze byt povazovano za blizsi podminku.

Radek S. - Profil | Po 19.7.2004 19:08:35

Petr_S.:ještě menší ujasnění,
1.Je pravda,že místní úpravy na revírech (zákaz zavážení,zvýšení míry,hájení atd.),které byly vydány v rámci starého zákona, pozbyly platnost v souvislosti s nabytím účinnosti z.č.99/2004.
2.Zákaz zavážení a zanášení jsem nějak v z.č.99 /2004 ani ve vyhl.197/2004 nenašel, i přesto je to všude zakázáno (dodatek ČRS), platí na všechny revíry?

Radek S. - Profil | Po 19.7.2004 18:59:11

Petr_S.:dík za vyčerpávající odpověď

Romca | Po 19.7.2004 10:06:05

Denní limit je jasně stanoven, ale záleží jestli jsi ČRS, nebo MRS. V ČRS po ulovení 2 kapříků můžeš chytat dál dokud celková hmotnost ponechaných ryb nedosáhne 7kg. V MRS platí starý RŘ a tam je uvedeno jak napsal Kataban "Po ulovení a ponechání si dvou kusů ušlechtilých ryb končí denní lov, i když tyto nedosahují maximální povolenou hmotnost celkového denního úlovku 7 kg"

Petr_S | Po 19.7.2004 7:44:10

Radek S K první otázce - to je opravdu docela problém, pokud šlo jen o krmení (tedy nikoliv zaplavávání s nástrahami). Pokud nejde o vodárenskou nádrž, nedopustil se plavec žádného přestupku. Pokud jde o rybáře, musela by RS stráž jasně vidět, jak návnadu plavci předává. To, zda již měl nahozeno, či nikoliv, podle mého názoru není rozhodující a bylo by proti smyslu zákona, kdybychom na osobu pohlíželi jako na rybáře až od momentu, kdy nahodí. Teď jde ovšem o to, zda to bylo po účinnosti nové vyhlášky - v tom případě podle mého názoru staré ustanovení o zákazu neplatí ani pro rybáře, vyjma nádrží vodárenských, kde je to upraveno jinými předpisy.
Pokud jde o druhou otázku, trestným činem nebo přestupkem je vždy jen to, co jako trestný čin či přestupek definuje zákon, nelze to svévolně rozšiřovat a ještě si k tomu dělat nějakou vlastní stupnici sankcí. Je také dobré vědět, že RS může sankcionovat napomenutím nebo blokovou pokutou. Pokud zadrží povolenku, nepatří to mezi sankce - sankci pak uděluje příslušná přestupková komise. Může se tedy (bohužel) klidně stát, že RS zadrží povolenku a přestupková komise nakonec rozhodne, že žádný přestupek spáchán nebyl.... Zvláště v této době, kdy řada členů RS nezná nové přespisy je to velmi pravděpodobné, proto si já osobně počínám tak, abych neporušoval ani starý řád ani novou právní úpravu (vybírám si to, co je přísnější) a mám tak dost velkou jistotu, že nebudu mít problém s RS znalou nových předpisů ani s RS neznalou nových přespisů....

Radek S. - Profil | Ne 18.7.2004 23:18:54

Petr _S. :měl bych dotaz, kdy se stává fyz.osoba osobou vykonávající ryb. právo (tím,že má bágl s prutama nebo až nahozením do vody)? Setkal jsem se s případem, že u vody, kde bylo zakázáno zavážet nástrahu a návnadu, se rybář domluvil s koupající osobou,aby mu tam zanesla krmení. A pak argumentoval před RS tím, že toho plavce ani nezná a přeci ryb. řád platí pouze pro rybáře. Jaký je tvůj názor na tuto situaci? Ještě jedna otázečka,může RS sankcionovat rybáře za něco, co není uvedeno jako tr.čin ani jako přestupek(u přestupku viz. 99/2004, § 3O), a jestli ano, jakým způsobem určitě výši sankce. Dík

Petr_S | Ne 18.7.2004 22:51:50

miki: V pohodě.... K RS nenáležím, ale aplikace právních textů patří k mému dennímu chlebu, tak mne občas opravdu "nadzvedne" když někdo tvrdí přesný opak, než je v zákoně či vyhlášce.... Ale pokud je to řadový kolega - rybář, je vše OK. Pokud je to ovšem nějaký funkcionář nebo dokonce člen RS, tak mě může čert vzít....

stilet - Profil | Ne 18.7.2004 19:56:58

Opravdu by Tě nikdo neměl buzerovat za to, že máš dva padesátníky a klidně chytáš kapry dál, ale už všechno jde zpátky do vody...
Je to jen o Tvém pocitu...

BoBo - Profil | Ne 18.7.2004 19:05:18

sikula: :-D a klidně i dva, viď?

Sikula - Profil | Ne 18.7.2004 17:53:33

Kato: Ten druhej kapr může mít klidně metrák a smíš si ho nechat...

miki | Ne 18.7.2004 16:55:34

Bobo: aha, tak to sorry, zřejmě jsem byl uchvácen starším ryb. řádem. Veřejně se tedy tímto omlouvám za klamný názor a za uvedení správné verze děkuji především Petru-S, kterého jsem asi nadzvedl. Mimo to, já o odznak RS neusiluji-nemusíš mít strach, ale doufám že ty jej máš, protože takových, ktří znají zákon je BOHUŽEL po málu.

JiriH - Profil | Ne 18.7.2004 15:58:57

Kato: Přesně tak.

Kato | Ne 18.7.2004 13:46:58

Takže když chytnu třeba 1 kapra=5 kg, tak dál můžu chytat buď plevelnou rybu do 7 kg, nebo dalšího jen jednoho kapříka, který může mít taky 5kg a pak už pryč?

Petr_S | So 17.7.2004 21:56:59

miki, Kataban: Proboha, kam na to chodíte?!!!! Zákon to neřeší vůbec, řeši to vyhláška 197/2004Sb. v § 16 odst. 5, kde se jasně říká, cituji: "V mimopstruhovém rybářském revíru si může osoba provádějící lov přisvojit v jednom dnu, i když loví na více rybářských revírech, nejvýše 7 kg všech druhů ryb. V tomto úlovku smí být nejvýše dva kusy kapra, štiky, candáta, bolena, sumce nebo jejich kombinace. Byla-li si osobou provádějící lov přisvojena ryba, kterou celková hmotnost úlovku přesáhla 7 kg, končí jejím přisvojením denní lov."
Je to tedy naprosto jasné - rozhodující je hmotnost, se dvěma dvoukilovými kapry ve vezírku tedy klidně můžeš chytat dál, ale ponechat si můžeš již pouze "neušlechtilé" ryby dokud nebude obsah vezírku mít 7kg! Nechci to teď hodnotit z pohledu masař-nemasař, ale právní úprava je přesně takováto. Vyhazovat někoho od vody proto, že má již dva dvoukilové kapry ve vezírku nemá oporu v platné právní úpravě.
Poněkud mne zaráží jak si někteří z nás neumí přečíst ani tak jasné ustanovení vyhlášky a suveréně tvrdí absolutní nesmysly. Nedej Bůh, aby takoví dostali odznak RS....

BoBo - Profil | So 17.7.2004 20:20:09

miki, Kataban: Nemáte pravdu, v řádu není nic o ukončení lovu po ponechání si dvou ks ušlechtilé ryby. Ačkoliv jsem to četl, nebyl jsem si jistý a volal jsem přímo od vody RS - potvrdil mi můj závěr.

miki | So 17.7.2004 10:23:36

To co píše "C.T." je sice pravda, nic méně zákon nařizuje ukončit rybolov, po chycení dvou kusů ušlechtilých ryb, nebo po nachytání 7kg ryb plevelných. Ušlechtilé ryby jsou v ryb. řádu jmenovány. Když tvoje druhá ryba bude mít např. 8kg, můžeš si rovněž ponechat obě ryby-to je snad jasné. To že chytneš dvě padesátky a pak už "všechno pouštíš" je koledování si o vzetí papírů.

Kataban - Profil | So 17.7.2004 9:45:20

Po ulovení a ponechání si dvou kusů ušlechtilých ryb končí denní lov, i když tyto nedosahují maximální povolenou hmotnost celkového denního úlovku 7 kg. Masař nejsi určitě!!!

C.T. - Profil | So 17.7.2004 2:15:18

Obecne mas pravdu, i kdyz na nekterych vodach byly vyjimky (uvedeno v popisu reviru). Jak je to s nimi ted, tezko rict.
Nazory nekterych kolegu, ze po ponechani druheho kapra, i kdyz celkovy ulovek nedosahnul 7 kg, musis ukoncit lov, prameni nejspis z toho, ze v chyceni dvou kapru vidi cely nebo alespon hlavni smysl rybariny. Proc by tam mel clovek potom vysedavat, ze jo. Mel by preci radsi uvolnit misto dalsimu, co ceka ve fronte za nim na misto, aby si taky odnes dva kapry, nez se vysazene ryby vychytaji...