Shimano SM light

Zdravím , vím ,že je tady na to milion otázek,ale chi si pořídit nový feeder a to Shimano Speed master Light (vlastním technium df L, a beast L vše se sklolaminát. špicemi ) a proto se chci zetpat kdo vlastní tento prut SM ale jen ve verzi L ,(nepotřebuju vvědět jak je to s M a H ) s uhlíkovýma špice ,jakej to má vliv na jemnost tohoto proudku atd. Děkuji za odpovědí lidí kteří maj eLko. :)))
Autor diskuse: Dopy - Profil , 29.7.2011 feeder - náčiní, doplňky

RADYNEK - Profil | Út 9.8.2011 10:06:40

TonyK >> s tímhle eLkem si troufnu na větší ryby na slabší vlasce, to se mi libí. Mám Gábinku v eLku a tohle je ještě větší parabola a to je Gábinka jeden z nejoblíbenějších proutků. Házel bych 40 g i ze svým:-)
Měl jsme minulej rok v ruce novou Amnésku 330 cm a ta byla takový H nebo M/H. Pěknej, ale pro mě dost tuhej prut. Tak na 0,14 mm fous.

Butchi - Profil | Út 9.8.2011 9:50:48

TonyK >>
Ano ano, já tyto argumenty naprosto beru. Light prut je stavěný na slabší vlasce, z toho důvodu je měkká akce výhodou.

Jak jsem stále opakoval, jen jsem prezentoval svůj názor, ani u light feederu bych se nebál rychlejšího prutu. Chtěl jsem nabídnout alternativu, ač na tom nemám žádný osobní zájem.

TonyK - Profil | Út 9.8.2011 9:40:50

RADYNEK >> Jasne kdyz je pujceny ode me :-))) Aspon jsi ho trosku proveril...

Jde o to, ze ten light speed je perfektni na mensi reky jako Jihlavka, kde ti v klidu staci 10-20g. Krmítka 40 g jsme chytali na Labi a tam uz je medium podstatne vhodnejsi.

Butchi: Light speed je pri zdolavani gumová hadice (nebo chcete li zvejka) a pri nahozu je obstojne pevny, jde ale o to, ze je tak koncepcne navrzeny a to jeho výhoda! Nevim nac by kdo vyuzil lightko, ktere by bylo tuhe jako Amnesia.

Butchi - Profil | Út 9.8.2011 9:29:13

Petr Havlíček >>
Mluvil jsem více o Shimanu obecně. Jak jsem již dole napsal, mám Speedmaster matchku a jsem spokojen.
Můj příspěvek byl trošku nadsazený, co se týče klepání půl hodiny po náhozu.. Pro mě jsou takové měkké pruty žvejky. Tahle série (SM) se povedla (až na vláčák), i tak si myslím, že je zbytečně předražená.

Jinak bych rád dodal, že pan Tychler pro mě odborníkem na feeder je, jeho osobu jsem nijak nezpochybňoval, neb nemám nachytáno tolik, co on. Nedělá mi problém to přiznat. Objektivně je však největším propagátorem Shimana a mně se prostě jen nelíbí, že někdo nedá na vlastní názor.

Petr Havlíček - Profil | Út 9.8.2011 9:16:58

Butchi >> já jsem si to myslel ... měl jsi toho spída v ruce? Jak jsem psal mám dva. Ano je parabolická akce. Ale že by se klepal ještě půl hodiny po náhozu? Tak to teda ty moje ani náhodou. Mám takový dojem, že si spousta lidí plete pojmy, jako je žvejka apod. Prut o kterém mluvíme není žvejka ani náhodou.

A jenom malou poznámku. Tychler je nejen odborník, ale i praktik, který toho o fídru ví hodně moc.

RADYNEK - Profil | Út 9.8.2011 7:36:02

TonyK >> dovoluju si tvrdit, že 40 g pro Speeda v L je naprosto vpohodě, není třeba opatrného nahazování.

DS - Profil | Út 9.8.2011 7:13:36

Dopy - >> Výběr prutu je věc každého jedince a dej na svůj úsudek. Nedovedu si představit, že dám na radu zdejších rádců a pak budu u vody čumět na prut, který se mi nelíbí. Rybu chytím na každý prut, ale požitek a radost z toho mít nebudu. S lajtkami od shimana máš zkušenost, tak víš do čeho jdeš. Jsou to všechno jen pruty určené na chytání menších ryb kousek od břehu. Tvrdit, že šimáňo je lepší nebo že je hezčí je blbost. Každý má své představy a svou míru vkusu. Pokud se ti líbí Speed, tak ho ber.

TonyK - Profil | Út 9.8.2011 4:04:46

Je to skvely prut na jemne chytani. Jsem schopny s nim vytahnout kapra na forpas Ghost 0,09 coz se mi s nicim jinym zatim nepovedlo. Spis nez jako light bych jej oznacil jako delsi picker. Ty uhlikovy spice detekuji skvele a pri slusnem zachazeni se snad nedaji zlomit. Dobre je i to, ze pasuji do medium Antarese stejne jako do Speeda pickera. Jeste bych doporucil dokoupit 0,35 laminatku, ktera jej v jemnosti detekce posune jeste kousek dal.

Jen ty 40g krmelce co pise RADYNEK ber spise jako horni hranici při opatrnem a tahlem nahazovani.

bombardák - Profil | Po 8.8.2011 18:10:39

Butchi >> Pro mě, i vůči tomu prutku to bylo trochu nesportovní..Osobně pruty a ostatní rybářský cajk nehodnotím podle značky.. Mám rád kvalitní a hezké věci a v poslední době už trochu brzdím.. Spíš dnes objevuju retro, nebo abych se správně vyjádřil - opět se vracím ke kvalitě, ale to je jen můj subjektivní názor...Dobrý lov přeji...

Butchi - Profil | Po 8.8.2011 17:54:43

bombardák >>
Pořád to byl jen můj názor, nijak jsem nevyloučil, že by někomu mohl sedět. Svoje příznivce si průměrná akce Shimana určitě najde, o tom vůbec nepochybuji.
Já o tom prostě jen rád diskutuju, toť vše. Bue za tím asi i zklamání ze Shimana, neboť jsem býval jeho zarytým příznivcem. Píšu vše naplno, my rybáři si přece nemusíme hrát na nějakou politickou korektnost :-)

To jen jako takový dovětek, na nikoho a nic neútočím..

bombardák - Profil | Po 8.8.2011 17:43:35

Dopy - >> Každopádně, to je příjemný a jemný proutek..Po nahození přiměřeného krmítka se určitě 1/2 hodiny netřepe, nemá to totiž v popisu práce..U tohoto prutu nemám vůbec pocit, že jeho blank je něco tlustého a necitlivého... Jeho jemnost jej předurčuje a vybízí k použití jemných vlasců, navíc díky zdolávací, tedy parabolické akci je neskutečným bojovníkem.. Přímo nesnáším škatulkování a zařazování takových proutků do pohrdavých názvů - jako jsou - tlusté žvejky, kravský ocas a neméně nelichotivá zahradní hadice.. Proutek je tak postavený a využívá ho, díky těmto vlastnostem spousta rybářů.. Pamatuju doby, kdy mírou pevnostní akce, byla tokozácká laminátka a dík za to, že nemusíme takové baldy používat, nebo hledat jemnost v upravených muškařských prutech..Osobně jej používám, díky jeho menší délce(3,35m) v místech s omezeným prostorem a nepamatuji, že bych na tomto proutku nějakou rybu vyřezal, nebo utrhnul..

Rytíř - Profil | Po 8.8.2011 17:39:17

Butchi >> :-))

Butchi - Profil | Po 8.8.2011 17:34:03

Rytíř >>
Jinak, mám od nich matchku - Speedmastera.. Akcí mi sedí :-)
Ale na vláčku už jedině nejvyšší řadu od Dragonu, na feeder mám Greys.. Muškařák od Shimana, to bych musel chodit kanálama :-))))

Rytíř - Profil | Po 8.8.2011 17:26:12

Butchi >> jo holt shimano,je shimano.

Butchi - Profil | Po 8.8.2011 17:22:42

Rytíř >>
No, on si autor asi nakonec stejně koupí Shímo, když kvůli tomu volá panu Tychlerovi.. :-)))

Rytíř - Profil | Po 8.8.2011 17:12:48

Butchi >> já taky ne,to byl jen přiklad na co byl dolejc dotaz:-)

Butchi - Profil | Po 8.8.2011 17:10:48

Rytíř >>
Mám jistou představu :-)
Já proti nikomu osobně nic nemám, pouze jsem chtěl nabídnout alternativu..

Rytíř - Profil | Po 8.8.2011 16:31:34

Butchi >> dyt to řikam,že zahradni hadice:-))Viz třeba to co pán od shimana tahá tim feedrem,vlastně zvedá kýbl,viš o koho de ne?

Butchi - Profil | Po 8.8.2011 16:29:32

Petr Havlíček >>
Je to prut se silně parabolickou akcí, který se ještě půl hodiny po náhozu třepe..
Tlustá žvejka je žvejka postavená na tlustém blanku.
Tak si to představuju já a absolutně mi to nesedí. Možná to má výhodu na použití slabších forpasů, ale na tyhle extrémy moc nejsem.

Rytíř - Profil | Po 8.8.2011 16:16:17

Petr Havlíček >> jako zahradni hadice:-))

Petr Havlíček - Profil | Po 8.8.2011 16:14:43

Butchi >> popiš mě jak se chová žvejka a pak jak se chová tlustá žvejka ... neumím si to představit ...

meteor - Profil | Ne 7.8.2011 22:02:43

Dopy >> takhle jsem to samozřejmě nemyslel, nicméně je to dobrá reminiscence :-)

PS: pokud někomu odpovídáš, klikni na jeho přezdívku v daném příspěvku. Naběhne ti dialogové okno a má to ten bonus, že se to dotyčnému zobrazí v "reakcích" ;-)

Butchi - Profil | Ne 7.8.2011 21:39:57

Dopy >>
Podle mě vyhodíš peníze navíc, protože se zbytečně bráníš jiným značkám, jejichž výrobky by ti mohly sednout víc. Nebudu vůbec mluvit o tom, že jsou lehčí, rychlejší, tenčí.. Už samotný light je prut stavěný na slabé vlasce, nepotřebuješ kravský ocas, třepající se ještě půl hodiny po náhozu.
Shimana jsou podle mě předražené a tlusté žvejky - toť můj názor.
Mimochodem - můžu tě ubezpečit, že jestli přijde nový antares, beastmaster nebo cokoliv, bude to úplně to samé, jen k tomu dají jinou nálepku a o pětinu vyšší cenu.

Edit: Býval jsem zarytý shimanista, což se změnilo nedávno, když jsem jejich výrobky porovnal s jinými firmami.

Dopy - Profil | Ne 7.8.2011 21:31:59

meteor -to je vlastně pravda :D...zlatá vrbička ..kde jsou ty časy kdy jsem si vystačil s žlutým pruťákem 2.70 , háček č.3 ,silon 0,35 ..a taky to šlo :D

meteor - Profil | Ne 7.8.2011 21:22:22

Dopy >> OT: tak to taky určitě víš, že každý prodejce chce prodat to nejdražší - respektive to, na čem má největší zisk :-)
Jinak souhlas s "Butchim". A prut za dvojnásobek ceny, než který jsi měl původně v merku, ti 2x víc ryb nevytáhne :-)

Dopy - Profil | Ne 7.8.2011 20:38:53

Butchi - samořjemě,že vím ,že M.Tychler propaguje shimano,ale já jsem se ho záměrně ptal na pruty od S.,ale je to jak každej má svou značku na něco, jak jsem psal mám již feedery od Shimana a nemužu si je vynachválit,mám ale i jeden feeder kettner heavy a ten je taky fajn, třeba zas na kaprařinu ani vláčku bych Vůbec shimana nechtěl.

Butchi - Profil | Ne 7.8.2011 19:38:31

Dopy >>
Fakt tě nechápu, že nedáš na vlastní úsudek. Pan Tychler pochopitelně propaguje Shimano, ale s Antaresem podle mě pěkně kecá.. Zkoušel jsi i jiné pruty? Třeba něco od Trabucca, Garbolina?
Jakou preferuješ akci?

Dopy - Profil | Ne 7.8.2011 19:25:24

Pánové děkuji za Vaše příspěvky..
Tento týden jsem psal M.Tychlerovi ohledně tady té otázce..doporučil mi ,když už cchi pořádnej prut tak PAK Antares ,že je to jeden z nejlepších prutů na trhu,takže mě asi zlomil :D..doporučil mi ale ať raději počkám nějakou chvíli ,že prej Shimano chystá novinky..tak uvidím ...a ještě díky,,a kdyby jste někdo měl zkušenosti s tím antaresem ať už starým či BX ,tak bych taktéž uvítal příspěvek :D díky

Sven - Profil | Ne 7.8.2011 15:23:36

Dopy - >> mám BM- L a měl jsem i SM -L. Podle mě mají zcela shodné vlastnosti. Pro někoho to je neskutečná žvejka ale je to jen o zvyku. Na lov blízko břehu a do zimní vody nemají chybu.
Kolegové je popsali přesně a poslední věta Petra Havlíčka by měla být mottem popisek v nabídkách :-)))

vokounek - Profil | Ne 7.8.2011 13:39:14

Petr Havlíček >> dík chcel som mať pradstavu čo to zvládne. mám mediumko ax a je to super jemná palička a preto som si niak light nevedel zaradiť..

RADYNEK - Profil | Ne 7.8.2011 13:22:42

Petr Havlíček >> teď ho mám půjčenej. Jednou jsme ho chytal na Jihlavce. Neskutečně gumová hadica. Viděl bych ho na využití jemnýho chytání na 0,10 a 0,08 mm forpasový vlasce, kde hodně vypruží již zmiňovaný proutek. Zkoušel jsem házet i ze 40 g krmelcem a zvládal to dobře.

Petr Havlíček - Profil | Út 2.8.2011 12:21:38

Dopy - >> ty SM "lajty" mám dva, na nich Twin Powery 2500 na jednom dokonce špici 0,25 oz. Jsou super na hodně jemný chytání. Po jaru (v zimě) na ně tahám kapry i přes 60 cm na 0,10 forpasy.
Uhlíková špice podle mě vliv na jemnost nemá žádnou. Moc rád na ně chytám na stojákách, nebo menších řekách jako je Sázava apod.
Kdo není úplně jelito, tak na nich se nedá utrhnout skoro žádná ryba i na hodně slabý fousy.

vokounek - Profil | Po 1.8.2011 22:03:17

Dopy - >> aké ryby s tým budeš chytať? odpusť za otázku mimo mísu

Pavel S. - Profil | Po 1.8.2011 13:50:03

Dopy - >> Ahoj,měl jsem před mediama lightku a dal jsem jí po tejdnu spátky a vzal si medium,je to neskutečně parabolickej prut.Označení light moc nesedí spíš hodněhodně měkej light,skoro sem měl strach,že je z gumy.Mnohem lepší je beast v lightu.