Co vás baví víc?

Zdravím,

neustálé dotazy typu "co a kde a na co bere" mi evokovaly myšlenku zeptat se, co vás víc baví a jak to tak nějak obecně vidíte...

Jste spíše typ, který jezdí na "vyhlášené" lokality s pravděpodobným větším množstvím (trofejních?) ryb? Anebo jste spíše "dobrodruh", který si ty "své" ryby chce najít sám? Či snad jste někde "mezi"? A proč?

A dále ještě "kontrolní" dotaz :-) Myslíte, že by měl rybář pro své trofejní úlovky takříkajíc "dorůst"? Mně přijde (i z vlastní zkušenosti), že když si na začátku své rybářské "kariéry" chytím např. trofejního metrového kapra někde na soukromáku, tak pak jsem jakoby ochuzen o tu možnost se (vlastní pílí / zkušenostmi atd.) "zlepšovat" a mít z toho radost...
Co může v budoucnu těšit rybáře, který si první / druhý rok své rybařiny zajede na Ebro, kde chytí své "životní úlovky" (např. 2,5m sumce / 1,1m kapra / 1m candáta)?

Co Vy na to? Díky za slušné a hodnotné příspěvky.
Autor diskuse: meteor - Profil , 15.7.2011 všeobecné - ostatní

FISHRMAN - Profil | Út 19.7.2011 9:51:19

No hele , já jsem začínal asi jako každý na malích rybkách na bič a podobně a postupně jsem se dostával na větší revíry a i ryby . Nemám žádnou trofejní rybku a ani mi to nevadí protože se mám na co těšit :) . Nejsem velkým příznivce soukromáku ale na druhou stránku bych jel na soukromák zachytat si jesetery a obecně ryby které na svazovce nechytneš nebo jen opravdu s velkým štěstím . A co se týče zahraničí tak já jsem spíš na vody kde můžu chytit hodně druhů a cizich ryb které u nách nechytnu což Ebro není , tam maj jen okounka :) a tvé zmiňované Ebro no podívej pokut se chce někdo připravit o ty zážitky kdy postupně a pomalu třeba i rok od roku posouvá svý osobáčky a znalosti pak je to jeho problém . Mě osobně uviděj na Ebru nebo Pádu na sumcích nad 100kg na velkých , kaprech a candátech aš za pár let , i mi tu máme velké sumce ,kapry a candáty jen se ne ně dostat a přelstít je :) .

Kjúbin - Profil | Po 18.7.2011 19:51:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

K větším rybám se člověk musí dostat postupně. Já jsem začínal se splávkem na malé říčce a byl jsem spokojený za to, když jsem si nachytal 20 kousků menších rybek za 2 hodinky. Nějaký ten čas jsem se toho držel ale pak jsem měl tu řeku dokonale přečtenou a věděl jsem co od ní mám čekat a to už nebylo takové to, že nevím co chytnu, že by se povedlo něco většího. Po pár letech jsem přestoupil na řeku Moravu, chvíli to trvalo než jsem se naučil chytat na takové velké řece, ale až jsem se to naučil tak to stálo za to. Já osobně nějak extra nevyhledávám trofeje ani žádnou extra trofej nemám. Všechny velké ryby jsem chytl během lovu menších, takže chytit trofej je taky o náhodě.

jasommato - Profil | Pá 15.7.2011 21:40:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> pekna otazocka ja sa radim niekde medzi dobrodruha a to ostatne rad hladam nove miesta ale rad si posedim aj pri reviri kde som prechital dectvo a tak. nemam moc rad vyhlasene reviri alebo sukromaky nie koli rybacke ale koli ludom pretoze nieze bi som mal proti kaprarom nieco tak ako netipa ale proste mi W&M vedia niekedy dost otravit zivot ved aj ja obcas vivezjem na bojlies ale co je moc to je moc nasilim a krikom vihanat cloveka od vody len preto ze tam nakrmil no a nemusel som o tom vediet staci slusne povedat a posuniem sa o kusok nabok lenze jemu bude vadit aj ked som 50 metrov od neho no fuj
co sa tika dorastenia tak kazdy bi si mal prezit svoj rybarsky zivot od zakladov plavacka privlac bobkarina as po vrchol rybacky ako je napriklad muskarina musi vyskusat rozne cielove rybi a as potom moze pochopit pravu podstatu a zmisel rybarskeho sportu musi si zacat kazdu rybu vazit nie len ako kus mesa alebo plevel ale ani ako nic posvetne ale proste ako ziveho tvora a sucast niecoho co ho bavi a naplna jeho zivot a urcite to neni o rekordoch
ak to niekto skusi preskocit a odzaciatku sa nalepi len na jeden sposob lovu a hned ide po rekordoch tak mu celi zmisel ujde a zakrpatie len na jedomom a z nadpolovicnej vecsiny na V&M kaprarine ale obcas aj trebars na sumcaeine plavacke ci inom sposobe a bude sa nahanat za rekordmi ako mu kazu reklami v casakoch takyto richlokvasny rybari nikdy nenajdu skutocne uspokojenie z rybacky bude furt chciet viac a viac nikdy si nebude vazit rybu ako ziveho tvora bude ju pustat len preto ze mu to kazu reklamy a kazdy ulovok ho bude uspokojovat len ako prestyz ktorou sa bude chvalit ze co us dokazal
a ak sa rybar vivija spravnym sposobom tak aj kebi hned prvi den rybarskeho zivota chitil svoj zivotny ulovok nic to nezmeni a nadalej si bude vazit kazdu rybu co chiti jediny rozdiel je ze ryba pomerne velkej velkosti us nebude chlapik ale drobec :-) co na radosti z nej nic nezmeni

nofish - Profil | Pá 15.7.2011 18:23:49

víc? Varianta postupně se dopracovat/nedopracovat k úspěchu.

Ale nemysli si, že chytit na soukromých velkou rybu, není dřina. Víš jak se nadřeš v práci aby sis mohl koupit vše potřebné? To máš- stojan, hlásiče, swingery, teď ne všechny pruty to taky nejde a tu správnou židličku a lehátko a.................... To je peněz a tedy hodin dřiny v zaměstnání. A pak zase to vytahat a auta, nanosit, postavit. :-)

Lee-Haney - Profil | Pá 15.7.2011 18:21:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím si že postupné chytání větších ryb má něco do sebe.Já jsem třeba rád že jsem zatím nechytl nic trofejního.Jsem ale taky rád že jsem z tohohle vyrostl a velká ryba už není ten cíl.Ne že bych nechtěl chytnout velkou rybu,to bych kecal,ale už tam není prostě ta honba za ni.
Upřímně lituju těch mladších kluků kteří mají doblblou hlavu z kaprařiny a neví co to je začínat třeba na práskačku na splávek,nebo jen háček a třešni na jelce atd...

Dulf - Profil | Pá 15.7.2011 18:21:04

maraske >> Předně je to zřejmě tím,že lov nástr.rybiček,bílé ryby a podobně je daleko častěji akční oproti klasické kaprařině.Osobně jsem jako kluk chytal rád úhoře a to na splávek v noci.Dneska se tomu prakticky nevěnuji, pouze sporadicky na feeder.Uvidíš pro co se časem rozhodnešMyslím,že je ale důležitý si vyzkoušet různé techniky lovu a rovněž tak i cílové ryby různých druhů.Sám poznáž co si vybereš a kde se najdeš.Petrův zdar.

maraske - Profil | Pá 15.7.2011 17:58:53

Dulf >> Nevím čím to je ale myslím si že jsem čudlařině propadl. Protože když vytáhnu za celý ten např 10kg kapra-to mě neláká a asi nikdy nebude rači si nachytám fůru nástražních rybiček a pak vyrazím na candáty,okouny nebo sumce :)

Fanax - Profil | Pá 15.7.2011 17:08:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pavao >> Pavljuščenko - 15.7.2011 16:54:41 >> Ve tvém zápisu a v P. H je to napsané jak by to mělo být.Je pravda,že za našich mladých let jsme byli vedeni ke vztahu k přírodě,ne jen k rybařině jinak.Je pravda,že je jiná doba a vše musí jít rychleji a proto si myslím,že to tak zvaní rychlení rybáři stejně nepochopí.Ať se daří.

Dulf - Profil | Pá 15.7.2011 16:59:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

maraske >> Ahoj.Směje se Ti jen ten ,kdo je sám k smíchu.Každej normální rybář začínal jako ty.Osobně do dnes na to rád vzpomínám.U chytání nástražáků jsem vydržel hodiny a hodiny.A přesně jak píšeš,i mezi rybíma dorostencema občas připlave starší ročník.Není kam spěchat.Tak vydrž, prťka,vydrž a pořádně si to užij.

Pavljuščenko - Profil | Pá 15.7.2011 16:54:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Neumím si dnes představit, že bych začal s rybolovem a hned bych chytal kapry 15 kg. Absolutně bych ztratil motivaci. Jsem rád, že jsem si tu cestičku vyšlapal od děcka postupně přes spláveček, klasickou položenou s krmelcem a že jsem dlouhý roky víceméně čudlařil! Bavilo mě to i tak. Dnes už jsou jiné možnosti. Souhlasím s příspěvkem P.H. Je spousta těch, co s prvním kaprem přes deset je najednou chytrejch, jak kdyby sežrali Šalamounovo ho.no ! A co mě dostává úplně nejvíc, že x rybářů neumí přes neustálé vyvážení, v podstatě ani nahodit a dělá jim to problém.

FrancJosef - Profil | Pá 15.7.2011 16:43:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím, že vše má svůj čas. Pomalu a klidně se dostat na větší ryby a nestresovat se, že nemám ještě kapitální kousek.
Vždyť rybařina je hlavně o klidu a "návratu" do přírody, nebo by alespoň měla bejt, bohužel se tento smysl rybařiny dost vytratil. Každá ryba by měla udělat radost. Letos jsem si chytil prvního duháka a ač to nebyl žádnej obr, byl jsem nespokojenější rybář :-)

Pafka - Profil | Pá 15.7.2011 16:34:24

Mathas1 >> Mám podobnou zkušenost z Anglie, kde sice šlo o vody "svazové", ale byly to revíry výhradně typu C&R ;-) kde se sice na hladině i pod ní povalovali obří kapři, ale chytit je bylo nadlidským úsilím... prostě ryby zkušené, které již možná párkrát rybářům nalítly a rozhodně to nechtěli zopáknout... takže chytit nějakého většího kapra ne soukromém revíru Chyť & pusť nemusí být vždy stylem "přijdu-nahodím-chytnu" ;-)

Tavris29 - Profil | Pá 15.7.2011 16:31:17

Neuznávám kaprodromy(soukromáky). Když se člověk věnuje té "své" vodě,tak to jednou přijde a v ten den bude šťastný. Na soukromáku je spíše náhoda,když nechytnete pořádnýho kapra. Pak už je to jen rutina.

Pafka - Profil | Pá 15.7.2011 16:31:11

Netipa - poslední hrdina MRKu >> ;-)))) přesně tak!!!!!

FILKO - Profil | Pá 15.7.2011 16:28:56

no tak, je jsem proti soukromakum, ryby se tam pouze tyraji. Radsi si zajdu na nejaky rybnik nebo svazovou vodu co je pobliz, zakrmim si sve misto a cekam, zkousim, vymyslim. Je to lepsi, nez kdyz budu sedet na soukromaku a chytat ty same kapry furt dokola. Ale nemyslim si ze nejak zavisi na veku nebo nebo jak kdo chyta dlouho, staci mit pouze zaklady a on si ten osobak uz nejak najde cestu.

makass - Profil | Pá 15.7.2011 16:28:26

řadím se spíše mezi dobrodruhy.

Hermis_s - Profil | Pá 15.7.2011 16:01:43

maraske >> tak ji oziv

maraske - Profil | Pá 15.7.2011 16:00:21

Vím že je to blbý dotaz ale nejnovější diskuse je 2 rokyy stará a poslední zápis byl před rokem :-(

maraske - Profil | Pá 15.7.2011 15:59:19

otázka mimo tuto diskusi: V rybníčku který má asi 3 metry kryxchlevé objem máme problém se zelenou řasou (ta co se lepí na kamení) Myslíte si že kdybych tam hodil 2 podoustve že by se to zlepšilo??

Martas711 - Profil | Pá 15.7.2011 15:56:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Začínal jsem s rybama jako malej na potoku. Na tůňkách byli (bohužel už nejsou) potočáci a pár jich mělo i půl metru. A ty jsme jako pytláci pouštěli. Samozřejmně, že jsem si později udělal papíry a postupně vyzkoušel všechny rybolovné techniky, teda krom muškaření. Kolikrát mne potěší ryba, která není trofejní, ale je chycená třeba na malém rybníčku, štika 93cm na 0,3 hektarovém rybníku. Teď jsem se vrátil z řeky kde jsem si hrál s ouklejkama. Po bouřkách co tu byly útočí na kosťáky jak vzteklý. Kouzelně jsem si to užil

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 15.7.2011 15:54:50

Mathas1 >> Byl jsem asi třikrát na soukromáku a pokaždé jsem chytil velké kapry. Nic složitýho. Prostě jsem přišel, nahodil peletu a chytil. Tedy je to jednoduché

Mathas1 - Profil | Pá 15.7.2011 15:48:59

Sice trošku mimo dotaz. Proč si všichni myslí, že chytit velkého kapra na soukromáku je jednoduchá věc? Naopak, někde v soukromáku jsou ty ryby zkušenější a tímpádem mazanější. Rozhodně soukromák se nerovná 100% jistý mega úlovek. Mám spoustu kamarádů co na svazovkách chytají velké ryby a pak přijedou ze soukromáku s debaklem.

Ale tím samozřejmě nepopírám, že ryba ze svazovky je cenější

maraske - Profil | Pá 15.7.2011 15:47:44

čudlař02 >> Musím se přiznat že ten můj kapřík není ze svazovky.Je z chovného(nepytlačím byl jsem na ryb. zálezdu) Ze svazovky mám asi 45:) Já rád chytám nástražky tátovy a pod.

čudlař02 - Profil | Pá 15.7.2011 15:43:51

maraske >> Já chytám na feeder 7 let a nej kapra mám ze svazovky 58cm, většina lidí se diví, že jenom tak malého, že oni mají 80, 90cm, pak z nich vypadne že jsou to ryby z nějakého soukromého akvária a na svazovce neumijou chytit pomalu ani ploticu.

kerek - Profil | Pá 15.7.2011 15:41:49

podle mě by mělo jít o to vysedět si tu velkou rybu na kterou vlastně v tom životě čekáš a ne o to jak tu píšete,že chytit jí třeba hned na začátku rybařiny.Pak už to není ono a může to člověka odradit chytat dál ryby.

maraske - Profil | Pá 15.7.2011 15:37:20

a navíc když čudličkuji s jemným krmením a červy tak se stahují malé ryby a časem přitáhnou i nějaké milé překvapení (např 40cm kapříka) a věřte mi že na jemný feeder je to krásný zážik kteří všechni čudličkáři znáte :-))

maraske - Profil | Pá 15.7.2011 15:34:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Petr Havlíček >> Ano stím souhlasím.Jen mě mrzí že když se chci někde pochlubit že mám papíry od minulích prázdnin a že můj osobák je sotva 50 cm kapr tak sklídím často jen smích ale stejně uvědomil jsem si že pro mně je lepší čudličkování s feederem než boilies bobkařina.

rover - Profil | Pá 15.7.2011 15:33:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sázet na jistotu je nuda, zažít dobrodružství je určitě záživnější.
Projít všemi etapami vývoje je nutnost, aby se člověk ( rybář ) stal dospělým ...

Kocháč - Profil | Pá 15.7.2011 15:27:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> Postupem času by to mělo každému docvaknout, někomu to blikne a někomu nikdy.

Pstruh27 - Profil | Pá 15.7.2011 15:25:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Samozrejme - veľká ryba vždy poteší, ale je diametrálny rozdiel chytiť napríklad veľkého Potočáka na pstruhovej riečka alebo na nejakom súkromáku. Nikdy som sa za nejakými trofejami čo sa týka rýb nehrnul - snažil som sa vždy urobiť maximum, aby som si dobre zachytal - ked prišla pekná ryba, bolo to super, ked nie - nevadí :-)
Čo sa týka toho, že rybár by mal na trofejné úlovky "dorásť" - áno - mal by na ne dorásť, aby si vážil, že chytil krásnu rybu a bude si vedomý koľko času a námahy ho stálo kým sa mu niečo také podarilo.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 15.7.2011 15:14:20

Mike >> to by nikdo nechtěl

Mike - Profil | Pá 15.7.2011 15:11:55

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Nechci být jako ty:-)))

Hellfish - Profil | Pá 15.7.2011 15:11:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

I když jsem rybářsky začínal jako snad většina na rybníku nebo jiné louži, nemám rybníky rád, protože je na nich většinou nějaký slovný režim a tak ta voda příjde o svoje tajemství.Proto jednoznačně dobrodruh, který si chce rybu najít sám. Jasně, že sbírám informace atd, ale finální výběr místa je na mě. Mám rád hloubku, jámy, jezy, prostě řeky, kde se ryba hrůzné velikosti může zdržovat kdekoliv:))). A ano měl, jenom tak si toho němého tvora na konci může jako trofeje víc vážit. Je dobré mít nějaký realný cíl a prožít si pár vypnutí či neotočených ponorek než ten životní Moby Dick příjde. Jeden z důvodů proč mě i po těch letech rybačka tak hrozně baví.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 15.7.2011 15:10:45

Mike >> Jsi pomalej. Mrk je džungle. Tady musíš mít ostrý lokty, jít přes mrtvoly, klesnout do morálního bahna a neohlížet se na následky, aby jsi se prosadil :-)

Paulus - Profil | Pá 15.7.2011 15:10:18

Petr Havlíček >> Dobrých zápisů není nikdy dost o)

Mike - Profil | Pá 15.7.2011 15:08:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je rychlá doba, důležité je mít všechno hned, pokud možno bez velkého úsilí. Taky jsou zblblí z časopisů, kde se to hemží trofejními rybami, a tak to pokládají za standard. Často je mi kluků, jejichž prvními pruty jsou kaprové děličky, celkem líto.

A k první otázce...tak i tak. Jezdím i tam, kde se ví, že jsou velké ryby, ale současně jsem spoustu takových míst našel. O to jsou pak pro mě cennější. Ale poslední dobou čím dál častěji dávám přednost menším revírům, kde může (ale taky nemusí) číhat nějaké to překvapení, nehledě na to, že tam bývá větší klid něž u "provařených" vod.

edit: a než jsem to dopsal, už je tu Netipa, co píše to samé:-)))

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 15.7.2011 15:05:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> já chci chytat velké ryby, hned, pravidelně a pořád. Chci, abu všude plavali trofeje. Nechci do ničeho vyrůst. Chci chytat takový ty kapři, co jsou na obrázkách v časopisech. A já je chytat budu, jelikož pod těma obrázkama je vždycky článek a tam je napsaný, jak a kde takovýho velkýho kapra chytnu. Hlavně tam je napsaný, na co ho chytnu a co ještě potřebuju dokoupit k tomu, abych ho chytil. Rybařina je sport, je to závod a tam jde o to, kdo chytne tu největší rybu (čti kapra). Když chytnu tu úplně největší ze všech, tak budu mocnej, budu king, budu tejpek, budu na obálkách, dostanu zadarmo koule a hlavně budu ta celebrita.

Butchi - Profil | Pá 15.7.2011 14:57:29

Petr Havlíček >>
Teď jsi řekl velkou pravdu.
Chtějí chytat velké ryby, hned a pravidelně.
Pokud se to nepovede, vždycky je na koho to svést. Jen ne na sebe.

Petr Havlíček - Profil | Pá 15.7.2011 14:54:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor - >> naprosto s tebou souhlasím. Rybář by měl "vyrůst" postupně "od potoka - rybník - velká voda".

Bohužel spousta borců si zaplatí lukrativní vodu, chytne velkou rybu a je z něj rázem mistr světa. Jsou jich plný časopisy, rozdávají rozumy ...

... sice umí ho.vno přec jim není rovno :-))))