Bod zlomu - break point

Jistě se vám často stane, že přijdete k vodě, vcelku brzo máte záběr mírové ryby a natěšeni jak to dobře odsýpá rybičce darujete život.
A jak čas ubíhá, ono nic nepřichází. nebo se velikost rybiček zmenšuje a zmenšuje.
Dá se nějak rozpoznat správný okamžik, když už to prostě asi lepší nebude a kdy se včas rozhodnout rybku nadmírovou přemístit do vezírku či to rovnou zabalit a jet naprázdno domů a zkusit štestí jindy, kdy budou okolnosti příznivější(čili nesedět tam až do tmy).
S tímto souvisí taktéž otázka po jaké době/vycházkách bez záběru to zabalit a zkusit jiné místo/revír.
Autor diskuse: šmudla - Profil , 24.6.2011 všeobecné - techniky lovu

Jak se správně rozhodnout, když chytnete první mírovou (jedlou-bratelnou) rybu?

A) Jak má míru tak jde do vezírku(první druhá a šupla domů).16%

B) Když je to kapřík, tak si počkám na lepšího.21%

C) Když je to dravec tak bumbác má to za sebou(štika,candát,pstruh,sumec..).0%

D) Když je to tolstolobik, tak dicky zpět(ani mne nenapadne ho někomu věnovat). 0%

E) Úměrně délce rybolovu snižuji svoje požadavky na minimální velikost bratelné ryby. Když berou jen čudly, tak nakonec aspoň jednu mírovou čudlu vezmu.0%

F) Jakákoliv mírová ryba patří samozřejmě zpět do vody. Mírovou rybu i poškozenou by zasakoval jen masař.42%

G) Na míru se neohlížím, sáčkuji cokoliv (limitní mírou je velikost nádoby na ulovené ryby- co se vleze je mírový a co se nevleze s tím si taky poradím)21%

Od 29.6.2011 hlasovalo 19 čtenářů.

Jarda Š. - Profil | Pá 22.7.2011 11:08:32

šmudla - >> Když jdu pro rybu (což je ovšem málokdy), tak pro jistotu první mírovou šoupnu do vezírku (u nás jsou povoleny dvě vyjmenované ryby denně, takže to není problém), většinou ale jdu na ryby a všechno pouštím. Break point proto nemusím vůbec řešit.

šmudla - Profil | Pá 22.7.2011 9:12:43

meteor >> Sem to světlo spravil objednávkou chybějícího(vadného) dílu a úlovky ryb se okamžitě kustřelhbitě zvýšily o 600 procent. Takže včil při pohledu na mírovou rybu přemýšlím
1) má aspoň +-50cm nebo nemá(s přihlédnutím k výšce hřbetu)?
a) mrazák není místo
b) u měsíčního početu ušlechtilých ryb bliká červená kontrolka vyhlašující blížící se okamžik stop stavu na příjmu
c) kolegu masaje se mi podařilo zahltit takže tento již nabízenou rybu(kapra 43-48cm) odmítá umístit do vezírku a zapsat(má 8ks, já 6ks z 10povolených)
d) dilema stop stavu(kapr) jsem brilantně vyřešil při vycházce na sumce 12ks cejnama + nějaký plotice po kterých se zaprášilo bez potřeby něco přechovávat. Bílá ryba je jistota všech jistot.

PS. I ta možnost přikostřit izolepou standartní bateriové světlo byla vyzkoušena v praxi :) není nad to mít vše v pořádku a ještě dublovaně pojištěné(instalované záložní LED osvětlení- denní svícení+použitelný jako nouzovka na dojetí i v černočerné tmě na silnicích s funčním vodorovným značením= středový pruh+okraje silnice

Jaroch - Profil | Pá 22.7.2011 8:24:42

U mně spíš funguje KOUZLO PRVNÍHO OKAMŽIKU :-)
Přijdu k vodě nahodím a už tam něco visí (nadšení se stupňuje , paráda , to je fajná voda , prima den, atd. )
Ale tím to také na této vodě pro tento den končí :-)

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 22.7.2011 8:12:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Knedlhans >> ano, zdá se mi to celkem vtipný. Kdyby to nebylo vtipný, tak za to dám smajlíka, aby to bylo jakože trapný

siri - Profil | Pá 22.7.2011 7:47:55

A k otazce: ryby pro sebe neberu, ale kdyz se to hodi (casove i dle dalsich okolnosti...), vezmu nejakou pro pribuzne ci pratele - pak obvykle volam vytipovanemu rybozroutovi jeste v zaveru zdolavani, zda ma zajem, rybu kilnu a zacerstva dorucim. A jak vidim, ze by ji snad chtel rvat do mrazaku, durazne takove reseni nedoporucim... Pokud tam ulovek presto skonci, pak si napriste moooc rozmyslim, zda dotycneho nevynechat.

meteor - Profil | Pá 22.7.2011 7:41:49

siri >> to byla samozřejmě legrace.
V nouzi nejvyšší bych tam izolepou přikostil baterku, nejlépe takovou tu starou placatou :-)

siri - Profil | Pá 22.7.2011 7:35:55

meteor >> neblazni, resit upevneni svicky, odvod tepla, krytku proti pruvanu... I jako totalni technicky antitalent bych videl jako jednodussi cestu spravit to puvodni sviceni. Nebo bych tam nouzove lipl treba celovku... :)

Butchi - Profil | Pá 22.7.2011 7:02:47

Když nad tím tak přemýšlím, nechodím k vodě s tím, že musím odnést něco za každou cenu. Prostě se nechám překvapit. Rodinné objednávky na nějaký specifický druh ryby zásadně nepříjímám, protože to způsobuje hovnochytství a nepříjemný pocit nutnosti něčeho, tlaku. Já chcu relaxovat a né se stresovat, že jsem někomu něco slíbil.
Rozhoduju se většinou až u vody, na základě asi tak 156 faktorů. Zejména beru v úvahu, jestli náhodou nějakou rybu už doma nemám a jestli mám na tento dnešní úlovek chuť. Pokud vím, že bych ji nesnědl hned, raději rovnou pouštím. Ryba má být čerstvá a z mrazáku už to není ono. Dále pak musí splňovat moje osobní míry, ty svazem dané jsou směšně nízké. Energetický příjem z požití musí být vyšší, než výdej na škrábání a kuchání. Jde taky o to, jaký druh jsem ulovil. Jestli je to např potočák nebo duhák atd.
Říkám tomu "Chyť a mysli hlavou".
Abych přímo odpověděl na otázku: Break point neřeším. Buď chytnu, nebo ne. Svoje zásady porušovat nebudu..

Knedlhans - Profil | Pá 22.7.2011 2:35:46

Netipa - poslední hrdina MRKu >>
Citace: ...Pakliže objednávku na rybu nemám, tak ryby nezabíjím, ale jenom mrzačím (trhám ploutvičky atd.)...

Ehm,pardon,tohle se ti zda vtipny?

Mr.Stick - Profil | St 29.6.2011 22:03:25

šmudla >> Já obecně sladkovodní ryby nijak výrazně nemusím, takže požírám fakt asi jen candáty, občas okouna. Takže kdybych chytil 65ku kudlu v den, kdy si chci odnést candáta, pustil bych ji.

A na zaříkadlo nevěřím. Svoji dosavadní životní rybu jsem chytil za situace, kdy jsem u vody chtěl jen relaxovat s minimem chytání a neměl svůj vláčecí prut, naviják a dokonce ani nástrahu.

šmudla - Profil | St 29.6.2011 14:54:35

Mr.Stick >> A funguje Ti zaklínadlo "pošli maminku, tatínka,dědečka"??? Když pustíš čudláka pidižvíka? :)
Když jdeš na candáta 60+ a chytneš štiku 65+ tak štika půjde zpět nebo je zaměnitelná za cíleného C60+?
Já dicky když jdu na konkrétní rybu tak obvykle chytnu všecko možný jen ne tu na kterou jsem si zacílil (funguje mi to jen v obecné rovině ..chytám dravce (vláčka rybka..) a chytnu dravce,, chytám nedravce(rohlík kukurka těsto bojlíz....) a chytnu nedravce cejna kapříka plotici ... A kletbu/modlitbu/voodoo zaříkávadlo "Pošli dědu babičku" nevyslovuju ani myšlenkou, mě moc nefungovala.

retrívr - Profil | Po 27.6.2011 10:08:04

šmudla - >> Když jdu lovit s úmyslem rybu vzít, tak vemu první, která je ale dle mých přdstav, ne jen dle splněné míry.

meteor - Profil | Po 27.6.2011 10:02:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

šmudla - >> bohužel (bohudík?) v tomto případě fungují Murphyho zákony na jedničku :-) pokud si necháš prvního chyceného kapříka 42cm, tak na 99% následně chytíš většího. Pokud si ho nenecháš, tak na 99% většího nechytíš (jak jsi psal).

PS: pokud si nejsi schopen spravit světla na motorce, tak si vem kolo. Pokud nemáš kolo a skutečně nejsi schopen se "dokopat" k opravě světla, můžeš to vyřešit tak, že si světlo "vybrakuješ" a místo žárovky tam šupneš svíčku. Předpisům dostojíš (svítí to :-)) a pokud ti do světla netáhne, tak se ti cestou svíčka nesfoukne. Jo a udělej si do světla dírku na odvod tepla ze svíčky spolu s krytkou proti průvanu :-)

Mr.Stick - Profil | Po 27.6.2011 9:47:16

Pokud jdu k vodě s tím, že si chci odnést konkrétní rybu, vezmu první, která přijde. Musí ale splňovat moji osobní míru. Teď z posledních dnů ji splňoval candát 60+.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Po 27.6.2011 9:41:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

šmudla - >> Když mám objednávku na nějakou konkrétní rybu, tak tu, když chytím, tak ji hned zabiju a neřeším to, že by třeba mohla přijít jiná, lepší. Pakliže objednávku na rybu nemám, tak ryby nezabíjím, ale jenom mrzačím (trhám ploutvičky atd.)

Venca888 - Profil | Po 27.6.2011 9:22:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

když chytim rybu, o který jsem přesvědčenej, že ji budu mít příležotost sníst a bude mi chutnat, tak jde do vezírku... neřešim to, co jsem chytil před tim nebo co chytim potom. :-)

šmudla - Profil | Po 27.6.2011 9:12:10

Martin M. >> Ono mě to sice bere, ale první "ryba" má většinou 41 nebo 42cm a tím to tak asi hezky začíná a taky končí(rybou v tomto případě myslím kapříka velice lehce bratelného-až bych řekl že lepší cejny než tohle). Tož ho pustím a pak už ani neměřím jak se ty rybky a rybičky zmenšují(prostě nic nevypadá na to že by mohlo být bratelný), letos jsem si dostkrát eliminoval druhej prut pokusama s bojlízem(dva potahy = jeden kapříček 38cm). Asi fakt objednám Fishkyho kouzelné kuličky a testnu, když říkal že kilo by mohlo stačit na zakrm i chytání, nejspíš se překlepl a místo 200kč/kg napsal že je ušoulá za 20Kč/kg.
Za příčinu letošních neúspěchů(sériových neúspěchů) bych viděl moji imobilitu(nejsem schopnej si dát do pořádku svícení na motorce a tím pádem přes týden se nevyhrabu zajet aspoň nasypat(po tmě se jezdit nedá) a tudíž na víkend nemám rozkrmený flek a na 800hektarech je tohle docela podstatný faktor jestli chytnu nebo nechytnu. Včil sem trochu dorovnal statistiku candátkama, ale candáta já nepouštím když už je mírový(ostatně jako jakýhokoliv jinýho dravce když už se povede), lapnu dva a uvolňuji místo.

Martin M. - Profil | Pá 24.6.2011 23:32:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pokud nekrmis, prvni ryba byva zpravidla nejvetsi. Na nic necekej a .... uvolni misto ostatnim ;-)
A pokud ti to dlouhodobe nebere, tak nerozumim, co jsi to onehda resil s Fishkym ;-)