Zahradní jezírko plastové + folie.

Přemýšlím o stavbě zahradního jezírka, ale jsem omezen místem. Proto bych volil plastové zahradní jezírko ze stránek http://www.jezirka-brno.cz/plastova-jezirka-c-7-k-10.html tak metr hluboké, 3 až 4 metry dlouhé a 2 metry široké. Máte s tím někdo zkušenosti, chtěl bych mít kolem jezírka oblast s mělkou vodou a proto chci k jezírku nalepit ještě folii. Máte někdo zkušenosti s plastovými jezírky? přivítám i jiné nápady, ale celofoliové jezírko pro mě asi není řešení. A jaké ryby pak do toho jezírka. myslím že malincí karásci a plotičky by se mohli usadit na mělčině a do hloubky jednoho malého candátka nebo malinkou štičku. Prosím nepište o barevných rybkách jako jsou koi kapři, toto mě neláká, děkuju. Samozřejmě budu rád za každou radu ohledně ryb, jezírka i rostlin. Přidejte třeba i fotky. Dík.
Autor diskuse: Kkubek - Profil , 20.5.2011 všeobecné - ostatní

Kkubek - Profil | So 23.4.2016 12:24:50

draveček >> Asi koi karasy, jsou nenároční a na některých lokalitách se dají v pohodě chytit

draveček - Profil | Pá 22.4.2016 23:21:42

Kkubek >> no zatím nevím, asi nějaké čudle jo,ale na zimu to vypustil a rybky pustím ;-) díky :-)

Kkubek - Profil | Pá 22.4.2016 21:50:35

draveček >> Hezky. A plánuješ tam ryby?

draveček - Profil | Pá 22.4.2016 19:25:13

Tak to dopadlo ;-) jak povyrostou trávy a ostatní rostliny, bude to paráda :-)

draveček - Profil | Čt 21.4.2016 12:06:31

Zdravím vespolek,sice je tady mrtvo,ale třeba se to rozhýbe,dostal jsem plastové jzírko i s filtrací,tak bych ho rád zabudoval,máte prosím nějaké rady,kterých bych se měl hned na začátku vyvarovat?Jezírko je asi do 200 litrů a rád bych to zatím jen na okrasu s ruznými travami a vodopádem.Díky za rady a foto bych moc uvítal.Jezírka v této diskusi jsou opravdu moc krásná:-))

yvana - Profil | Ne 22.6.2014 19:41:14

mannice >> Ahoj já vymyslela opravdu pouze ten sud:-)Jinak tu filtraci dělala profesionální firma,kde už je náplň z těch japonských rohoží,doufám,že to píšu dobře.Sud mám na úrovni jezírka,vodu tam čerpán z čerpadla a výtok mám samospádem do jezírka.UV lampu zatím řeším,protože ty kupovaný filtrace mají UV lampu před filtrací a za 14 dní je ta lampa tak špinavá,že už neplní prakticky svoji funkci,tím musím sehnat nějakého šikulku co mi dokáže namontovat UV za filtraci.Zítra se pokusím nafotit vnitřek sudu i jak to mám řešený.Jinak sud je shovaný pod vrbou.

mannice - Profil | Ne 22.6.2014 16:48:51

yvana >> Můžeš tu poslat jak si vymyela ten sud ? Už nad tim přemýšlim delší dobu taky.Jen teda nevim, jestli navést čerpadlem vodu do sudu NAD hladinu jezírka a samospádem nechat vodu vracet.Nebo vymyslet odtok - vodu nechat volně natékat do sudu nákou přívodní hadicí a vracet zpět čerpadlem...

Poraď :-)

mannice - Profil | Ne 22.6.2014 16:45:02

vydrysek4 >> Ahoj, ja tu filtraci sice mám, ale nestíhá filtrov všechny nečistoty.Takže přemýšlím, taky nad sudem, nebo něčim takovým.

yvana - Profil | Ne 22.6.2014 11:24:02

vydrysek4 >> ahoj už tu filtrací nemám,pořídila jsem si 150ti litrový sud kde už mám různé náplně.Jak jesetera tak kok kapry naučíš snadno,aby si brali krmení z ruky stačí mít trpělivost,ale nesmí se tam pohybovat kočky,ryby se potom stanou snadnou kořistí.

Hackl - Profil | Ne 22.6.2014 11:08:46

já mít zahradu,tak si vykopu jezírko taky :// :)

vydrysek4 - Profil | Ne 22.6.2014 10:06:02

yvana >> Ahoj. Psala jsi, že máš nějakou jednoducho filtraci. Mohla by jsi mi prosím napsat, jaká to je, či poslat její fotky? Moc děkuji. Jinak, myslíš, že jdou ještě nějaké jiné rybky vycvičit tak, jak se ti povedlo toho krásného jesetera? A jak si to u něj udělala, měl talent od začátku, nebo ses mu skrátka hodně věnovala?
Předem moc děkuji za odpověď. :-)

vydrysek4 - Profil | Ne 22.6.2014 10:02:41

mannice >> Ahoj. Mohl by jsi mi prosím poslat nějaké fotky té tvé podomácku vyrobené filtrace? Chtěl bych si postavit jezírko, ale opravdu nemohu platit několik tisíc za filtrace které se prodávají na netu, proto řeším, ja si filtraci udělat sám. Moc děkuji za fotky i radu.

NeBeroun alias Qwert - Profil | Čt 5.12.2013 21:10:33

nazdar
jak zazimovat jezírko?

mannice - Profil | Čt 12.9.2013 16:13:48

Kkubek >> Na to aby nezamrzla celá hladina se dává kus polystyrenu a právě vzduchování by taky mělo zabránit zamrzání. To topítko bych tam dal jenom pro klidnou duši, aby se prohřála spodní voda o pár stupňů .

Moc tomu nevěřim,že to zamrzne celý.

Kkubek - Profil | Čt 12.9.2013 12:10:58

mannice >> Jo jo, to vím. Ale pak taky jak zajistíš, aby voda nezamrzla. Sekat díru prý není dobré - ryby prý potřebujou klid. Někdo má ryby přes zimu ve vaně.

mannice - Profil | Čt 12.9.2013 10:50:44

Kkubek >> Jo takhle, já jezírko stavěl letos teprve. Takže to pro mě bude první zima. Četl sem náké články a tam právě upozorňovali, že aby bylo možné mít ryby i přes zimu,tak hloubka musí mít minimálně 90cm.

Zkonbinuju to ještě vzduchovánim a topítkem v těch největších mrazech.

Kkubek - Profil | Čt 12.9.2013 7:19:37

mannice >> Myslel jsem jak to řešíš s rybkama přes zimu. Zamrzá ti jezírko?

mannice - Profil | St 11.9.2013 20:24:29

Kkubek >> Co jak řešim ?

lunimus - Profil | St 11.9.2013 9:46:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pozerám, že sa tu rozvinula celkom pekná diskusia a padlo tu pár otázok, ku ktorým by som sa chcel vyjadriť.
Po prvé tu padla otázka, prečo nie karasa ako rybu do jazierka. Karas je fajn, ale si treba uvedomiť, že u karasa neexistuje žiaden mliečak - všetko sú ikernačky a pária sa s akoukoľvek kaprovitou rybou a výsledok bude zas len karas ikernačka. V relatívne malých vodách tak dokáže celkom slušne zdecimovať kapriu osádku (potomstvo), ale z hľadiska odolnosti je na tom lepšie než kapor.
Predpokladám, že asi nechceš zakladať rybnikárstvo s odchovom generačných kaprov, takže ak nemáš s vyššie uvedeným problém, tak karas je fajn voľba.

Sumček americký. V minulosti bol u nás vysádzaný ako alternatíva k nášmu sumcovi. Má tiež veľmi chutné mäso. V domovine sa dorastá bežne cca 50-60cm. U nás vzhľadom na klimatické pásmo je 30cm kus považovaný za kapitálny úlovok. Sumček je fajn preto, že znáša celkom slušne nedostatok kyslíka a je to všeobecne celkom odolná rybka schopná slušnej reprodukcie.
Čo je u tejto ryby problém, na revíroch, kam sa dostanú sa vedia rýchlo premnožiť a zožerú všetko, čo sa dá, vrátane ikier iných rýb. Ostatné ryby potom nemajú čo žrať a trpia. Sumček u nás nemá prakticky žiadneho predátora ... má dosť slušné ostne na prsných plutvách a rovnako má škaredý tŕň aj na chrbtovej plutve. U nás sa napr brutálne premnožil na chorvátskom kanáli, kde ti ohryzie pomaly aj tvrdé boilies z háčiku ... a okrem iného je tak premnožený, že keď sa dcéra hrala (učila sa nahadzovať), nahadzovala bič s prázdnym háčikom ... a čuduj sa svete, niekoľkých sumčekov vytiahla pekne za papuľku ...
No a ak sa rozhodneš, že sumčekov už máš veľa, tak sa ich bez vypustenia vody nezbavíš ...

Dravec do jazierka:
Do malého jazierka dať veľkého dravca je celkom zverina ... teda ak nechceš spraviť výkrmňu podobne, ako sa chovajú prasiatka, kde sú bez pohybu s pravidelným prísunom potravy. Neviem, či štuka bude mať prírastok 7Kg za rok, ale keby mala hneď len polovicu z toho, tak je to slušný obed a nebudem sa trápiť, že som zobral dravca z rieky :)
Dravec do jazierka je ale fajn ... len jeho veľkosť treba voliť podľa veľkosti jazierka a reprodukčných možností ostatných rýb. Osobne by som do menšieho jazierka volil pár ostriežov (okoun)

Jeseter - túto rybu nie je problém zohnať vo väčších obchodných domoch zameraných na stavbu/ záhradu - čiže Hornbach, Baumax, OBI ... väčšinou sa jedná o sezónny tovar, ale mávajú ich aspoň u nás pravidelne.

Ďalej tu bola otázka na sklon jazierka. Treba si uvedomiť, že ak to nebudeš na zimu vypúšťať, čo asi nebudeš, tak v našom klimatickom pásme mrzne. Voda premenená na ľad zväčšuje svoj objem o cca 1/10. Predstav si, že ak máš okraje jazierka všade kolmé na vodu, tak ľad sa ti bude rozpínať nie len do výšky, ale aj do šírky a môže vytvárať nebezpečný tlak na steny jazierka a fólia môže povoliť. To je tiež jeden z dôvodov, prečo sa robí v jazierkach plytčina s pozvoľným klesaním. Btw. vonkajšie bazény sa na zimu vypúšťajú cca do 1/3 výšky a nahádžu sa tam pet fľaše (jemne zaťažené pieskom, aby pekne stáli. Keď sa vytvorí ľad, tak vznikajúci tlak zbortí fľašu a uvoľní sa tak tlak na steny bazéna, čím sa výrazne predlžuje jeho životnosť.

No a nakoniec je tu úvaha o pevnom/ fóliovom jazierku. Určite nemá význam ich kombinovať. Ak sa už rozhodnem pre kúsok z fólie, tak pevné absolútne stráca zmysel. Jedinou výhodou pevného jazierka je jeho veľká odolnosť voči ľadu. Tiež je nenáročné na podklad. Jednoducho vykopeš jamu a neriešiš, či tam ostali v hline nejaké kamene, alebo nie. Pod fóliu musíš spraviť izolačnú vrstvu, aby ti ju niečo neprepichlo, lebo budeš mať nakoniec pocit, že sa odparilo vody neprimerane veľa voči okolitej teplote :) Výhodou fólie je jej cena a možnosť vyrobiť si jazierko naozaj také, aké chceš. S terasami, jamami, oválne, alebo v tvare rohlíka ... je to len na tvojej fantázii.

Kkubek - Profil | St 11.9.2013 8:38:26

mannice >> A jak to všechno řešíš na zimu?

mannice - Profil | Út 10.9.2013 19:18:58

Kkubek >> Bude mít něco kolem 40-50ti. Neměřil sem jí už dlouho,takže přesně nevim.

Mám tam pár perlínků a ouklejí,čistě na krmení.

Až půjde štika z domu, tak bych tam rád dal po kusu línka,kapříka,candátka a znovu něco na krmení.
Jeseter mě lákal,ale když tu dost lidí píše že sou náročný tolik na kyslík,tak se mi to nechce moc riskovat.

Kkubek - Profil | Út 10.9.2013 11:35:32

mannice >> A jak velkou štiku tam máš?
Okouni jsou nároční na krmení. Ideální by byly plotice, karásci a kapříci, možná líni. Pár malých bolenů a třeba cejnci. To jsou druhy které mám v akvárku a není s něma problém.

mannice - Profil | Út 10.9.2013 11:21:04

Jinak možná to někomu pomůže.

Na bazoši se nabízelo několik rozměrů PVC plachet ( kazový tisk na reklamní panely nejspíš), za hodně zajímavou cenu.
Použil sem to na stavbu jezírka a zatim bez problémů. Jediná nevýhoda oproti klasické fólii je,její pevnost. Neni tak pružná = lepší jsou spíš pro jednoduché tvary.

Já mám jezírko o rozměrech cca 3x3 metrů největší hloubka něco málo přes 90cm.
Filtraci mám řešenou podomácku vyrobenym skimmrem, přes který jde voda právě přes zeolitové kameny a potom zpět.

Takže mi to vlastně čistí jak hladinu, tak vodu.

Sem spokojenej, jen tam mám zatim jen štiku. Tak spíš plánuju co tam dát do budoucna. :))



mannice - Profil | Út 10.9.2013 11:10:45

PLCH >> Jaký sou rozměry jezírka jestli můžeš prozradit ?

Jinak jestli můžu poradit pořiď s do tý nejspíš pískový filtrace, zeolitový kameny jestli ti to čerpadlo utáhne. Kolik hodin denně máš filtraci puštěnou?


flokovic - Profil | Út 10.9.2013 10:45:54

rohlston >> Zdravím, pokud sháníte ryby, rostliny, filtraci tak se stačí ozvat, poradím a dodám vše potřebné.
Zdar Floki

rohlston - Profil | Čt 11.7.2013 15:25:15

Zdravím, mám nově vybudované jezírko. Nevíte někdo, kde se dají v okolí Ostravy koupit nějaké rybičky do jezírka, mimo Hornbach a pod. Velikost jezírka cca 10m3. Díky

baitruner2 - Profil | Po 10.9.2012 5:39:08

Zdarec potřeboval bych poradit,kde seženu jesetery a nějaké ryby do jezírka?
Potřeboval bych jich pár..Napadlo mě jestli je nemaj v Lahovicích na sádkách třeba?Nebo kdyby někdo tady z okolí Příbrami měl a prodal?

PLCH - Profil | Pá 8.6.2012 17:57:05

Doma mám (cca 5rokem) jezirko o objemu 4500l s folii. Fotky jsou jeste teplé, jak je vidět tak voda chytá barvičku a výkonné čeprpadlo s UV nestíhá, je holt špatně situované. Řeším to zastíněním různými keři a vodními rostilnkami. Vodní obyvatelsto se skládá z 5 jesenů, koi, karas, 2 líni, amurek, jeleček, plotky, okoun.
Mrzí mě, že jsem dno neudělal kaskádovitě, ale svahovitě, tudíž uchytit lekníny aj. je vcelku problém. Jinak jsem spokojený :)

rover - Profil | Pá 8.6.2012 10:02:36

yvana >> Nemáš zač, ...si toho taky nech, jo ! :-)

yvana - Profil | Pá 8.6.2012 9:57:51

rover >> Díky Pavlíku a nech si toho jo:-))

rover - Profil | Pá 8.6.2012 9:48:12

yvana >> V poho, on je také rozdíl mezi jezírkem, a větší vodou, ...vláknitá řasa může být problém. Ale mrkni třeba sem, něco málo tam najdeš - http://www.jezirka.info/rubriky/pece-o-jezirko/rasy​-v-jezirku/

yvana - Profil | Pá 8.6.2012 9:42:48

rover >> No tak Pavlíku mě bylo vždycky řečeno že na jezírku mám odhrnovat sníh.Jo tak vím že rostliny produkujou kyslík to se shodneme ale třeba já nikdy neměla v jezírku dlouhou řasu vždycky jsem sníh odhrnovala jeden rok jsem neodhrnovala a řasa narostla tak teď nevím.Nechci někoho přivést v omyl.

rover - Profil | Pá 8.6.2012 9:39:56

yvana >> Ahojky, ...řasy ke svému zdárnému růstu potřebují světlo, ...pokud shrneš sníh, tak podpoříš jejich růst, a oni se ti za to odmění produkcí kyslíku :-)

yvana - Profil | Pá 8.6.2012 9:36:53

rover >> Ahoj proč myslíš naopak?

rover - Profil | Pá 8.6.2012 9:31:25

yvana >> Není to Yvko naopak ?

yvana - Profil | Pá 8.6.2012 9:27:03

retrívr >> No právě čím je ve vodě větší tma tím ty řasy rychleji a dobře rostou tak se snažím ten sníh dávat pryč,

retrívr - Profil | Pá 8.6.2012 9:22:53

yvana >> Je to tak, byl to problém, protože bylo sněhu opravdu u nás hodně.

yvana - Profil | Pá 8.6.2012 8:55:26

retrívr >> Ano je i třeba odstraňovat sníh s ledu kvůli řasám.