Roudná u Soběslavi

Letošní dovolenou plánuji prožít v obci Roudná u Soběslavi.Může mi prosím,někdo poradit,kde zajít na ryby, popřípadě na které druhy. Všem předem moc děkují.
Autor diskuse: Miroslav P. - , 15.7.2004 všeobecné - ostatní

TORARYK - Profil | Pá 11.5.2007 15:59:10

Úlovek SUMCE VELKÉHO
Stalo se to někdy v roce 2004. Jeden teplý jarní podvečer jsem usedl v Roudné nad jezem na břeh řeky Lužnice v revíru 421037. Věděl jsem že v řece žije sumec velký a proto jsem se na setkání s ním řádně vybavil. Speciální neskutečně silný a pevný prut vyrobený z uhlíkového vlákna IM-9 s nevelkým průhybem, spoj částí typu pivot dodatečně zesílen ocelovým kaleným kroužkem , osazen SIC očky vysoké kvality a dvouruční ergonomickou rukojetí s grafitovým uchycením navijáku značky Lilalik ultra Black Draft Skalice 33 s elektrobrzdou a variátorem uloženým ve speciálních keramických ložiscích s kosoúhlým stykem mazaných Isoflexem NBU 15 umožňující plynulý převod, grafitová konstrukce navijáku vyztužená titanem s precizním utěsněním proti vniknutí vlhkosti zátkami z kevlarových vláken. Jako vlasec jsem použil 16-ti pramenné lano z elektrického ohradníku vyrobené z torarycké ocele a nanovláken, které je velice poddajné v ohybu a je téměř dokonale nekroutivé. Háček jsem si nechal vykovat na zakázku v Pražicích - torarykův kovář a člověk ke všemu všudy dědeček Mímů jej utloukl z howinkového písku. Jako splávek jsem použil též v Pražicích vyrobený dřevěný pivní soudek jenž vytesal Torarykův nejlepší konstruktér ode dřeva – starý Děrymedvěd, je mu již 106 let, dře 23 hodin denně a tudíž má takovou praxi, že dokáže sekat sekerou s přesností 0,003 mm (tři tisíciny milimetru!). Pivní soudek mi dal kdysi starej Činčmerynka ze Skalice, důchodce a příležitostný hrobník tvrdící hrdě že má pod sebou 500 lidí – sekal totiž trávu na hřbitově.
Napíchl jsem na háček rousnici a čekal. Náhle přišel brutální záběr. Již při záseku jsem poznal že je to sumec! Prut se ohnul, lano se neskutečně napjalo a brzda multiplikátoru zařičela až se z ní zakouřilo. Ucítil jsem neskutečný zátah a brzo jsem pochopil že nemám šanci sumce ze břehu zastavit otočit a zdolat. Naštěstí šel kolem starý Mráz jenž měl u břehu uvázanou pramici. Popadl klíče, odemkl ji a zařval „vem si jí a koukej ho dostat“! Na nic jsem nečekal, skočil do lodi, zapřel prut a chopil se vesel. Rval jsem se s ním jako šílenec – pádloval, zapíral pádla o dno, chytal se větví…. Vše marně. Za chvíli jsem byl zcela vysílen, těžce jsem oddechoval v lodi tažené sumcem proti proudu Lužnice do Skalice. Ještě že bylo málo vody. Ve Skalici pod lávkou již čekal Čistecký s Bělorusem s namontovanou nejmohutnější radlicí a neohroženě zatarasil sumci cestu. Již značně unavený sumec však udělal nečekaný obrat a s mohutným třísknutím ocasní ploutvý zkropil cca 40 zvědavců na lávce a provedl takový výpad že specielní prut praskl jak sirka , načež se vydal zpět do Roudný. Opět jsem s ním bojoval ze všech sil, chytal se rákosí, větví, ryl jsem dno pádlama zapřenýma o příď lodi až jsem obě zlámal, sumec mě dál táhl podél břehu, větve olší mi drásaly obličej, řval jsem o pomoc, měl jsem žízeň, byl jsem na pokraji svých sil… V Roudné nad jezem již příběh nabral rychlý konec – na břehu už čekali fotbalisti Dynamo Roudná s fotbalistickou brankou vypletenou pevnou síťovinou. Jak se sumec ukázal na hladině, mužstvo nezaváhalo a hodilo na sumce branku. Ve zlomku vteřiny Jirka Zítek narval do sumce krumpáč a Pepíček Zušima ho nabral vidlemi… Všichni zabrali a vší silou překulili zmítajícího se sumce na břeh do trávy. Nastala gratulace a měření. Měřil 38 cm což je bez 262 cm rovný 3 metry!!!

TORARYK - Profil | Pá 9.3.2007 12:01:48

já tuhle řeku 6,5 (v okolí roudná znám v podstate celou)
jsem toho nachytal celkem dost.Spíše na tý řece je to na vláčení a na feeder jsou ty jezera-kde je hodně línů, cejnů a pod.. Mno já osobně jsem za rok 2006 nachytal na řece pod jezem i nad jezem hodně štik jedna měla 70-celkem to ujde.Jinak jsou tam snad přemnožení okouni(pár jsem si jich ugriloval :-D).Mno k candátům-jsem za rok 2006 moc nechytil jen 5 candátků okolo 40-50cm jeden měl 64cm....

rybomil | Čt 15.7.2004 7:45:50

Jak řeka tak pískovna jsou asi dost dobrý.Byl jsem 3x vláčet řeku, total bez záběru a hodně vázek,tak nevím.Bacha na parmy.