Lekníny - výsadba do rybníka

Petrův zdar,

máte někdo prosím zkušenosti s lekníny, výsadbou do rybníka, nikoli jezírka...
Dostal (koupil) jsem 4 baly leknínů, bílých, jsou cca 30x30 cm, je to celé zkácené na jakoby drn... Tj. je tam spousty malých šlahounků, o dělce 20cm a hlavní megakořen o tlouštce kolem 5cm, také zkrácený...
Jak by jste sázeli, jakou techniku, do čeho, zkušenosti s podobnou činností...

Chci je dát na hloubku...

Případně se ptejte, upřesním...
Autor diskuse: zamilovanejboy - Profil , 8.5.2011 všeobecné - ostatní

kedivad - Profil | Ne 5.6.2016 17:37:16

Zdravim, dokazal by mi nekdo poradit jak zlikvidovat rdesno obojzivelne z rybnika? Hladina je zarostla tak z 70-80℅ . Predem diky za typy.

Kajman60 - Profil | Po 9.5.2011 20:08:09

čudlař02 >> ..já mám bílé i růžové velkokvěté a rostou mi jak v přítoku tak v lovišti kde je hloubka cca až 170cm. Ale v té hluboké vodě ho nemám šanci vyplet,jedině šnorchl,brýle,....a jako na Jadranu...-)))

čudlař02 - Profil | Po 9.5.2011 14:59:09

Zdravím, do jaké maximální hloubky se leknín rozroste? Když ho dám na mělčinu 0.6m, pude aj na hloubku 1.3m?

solex - Profil | Po 9.5.2011 14:56:30

mám podobné zkušenosti jak psal MIKI 1 , je to děsný plevel,
nejhorší je to u těch ,co mám hodně hluboko,ty jsou hodně robustní
a rozrůstaj se nejrychleji

k zimování : já mám lekníny v hloubkách od 25cm do 1,5m
podle toho co je to za druh ,na zimu je nevyndávám,jezero
běžně promrzá až na 60 cm ledu (no jo ta naše Vysočina)
a leknímům to nevadí ani v těch mělčinách , rostou vesele dál

Miki 1 - Profil | Po 9.5.2011 14:40:13

Jak už zde bylo popsáno dříve, zatížený plastový kontejner a hloubka nad pas. Pak už jen dost sluníčka a porostou jedna radost.
Ale chtěl bych tě varovat, pokud se dostanou z kontejnerů tak si zaděláváš na problém.
Jejich kořeny mají pak opravdu neskutečný objem a za pár let ti ten rybníček doslova ucpou.
Nevím jak dalece jsou amuři schopni lekníny udržovat v lajně ale ty budeš muset a to každoročně. Na podzim leknín vyndat oříznout kořeny a pak pokud máš dost velkou hloubku (stačí nad pás) ho vrátíš do vody a nebo ho můžeš zimnit např. ve sklepě.

U mne si leknín svůj kontejner úplně roztrhal, naštěstí se sám utrhnul ze dna, ale i tak jsem ho musel rozřezat pilou ještě ve vodě, abych ho vůbec dostal na břeh (po třech letech).
Dost mne to vyděsilo a tak jsem ho zpátky už nedával. Raději pěstuji kosatce a papyrus u břehů.


Kajman60 - Profil | Po 9.5.2011 13:15:46

zamilovanejboy - >> myslím,že amur lekníny nespase...to by již na některých vodách byl vyhuben.Ta rostlina je dost hořká a vylučuje do vody takové černé barvivo při poškození,já mám vodu v rybníku čistou ale s takovým černým nádechem.Pokud to necháš přerůst,a dno máš samý jíl,máš co dělat ty kořeny vytrhat.Já tam brodil několik dnů s motykou,krumpáčem a stejně jsem ty hrubé kořeny nevyrval celé.Stačí jen malý kousek,a pustí nové odnože....a jsi tam kde jsi byl.
Nejlépe je to fakt sadit do těch černých zednických kýblů ALE bez žádných dír! a občas zkontrolovat(2-3xza léto),zda z něj nevylízá a nepřerůstá kořenová odnož.Tu ihned zlikvidovat,nebo někomu darovat.A pokud uvidíš z jara někde v místě kde jsi nesadil nový šlahoun,hned sním ven.

JKL - Profil | Po 9.5.2011 13:00:30

zamilovanejboy >> Kachny to žerou a nic. Nemyslím že by byl leknín toxický. Ovšem starší lodyhy i listy jsou zatraceně tuhé - na ty bude ryba krátká. Zarostlou hladinu amuři nespasou.

zamilovanejboy - Profil | Po 9.5.2011 12:32:42

před lety byl rybník jeden velký chuchvalec vodního moru, všude a neprostupný... nasadili jsem 4ks amura, tenkrát to bylo ještě docela novum (20let zpět) a na podzim to všechno bylo pryč (buď sežrali nebo obsádka to z ničila). Tak když tak zajedu na sádky a výlov, a vemu 5 kousků a bude to korigovat-ty fotky zarostlýho mě vyděsily...Ale myslím že leknín je jedovatý, ne? budou to žrát?

G.Moolis - Profil | Po 9.5.2011 10:59:32

zamilovanejboy: co zkusit rdesty, rdesno obojživelný, a další kytky s menším listem? Ten leknín je strašná obluda.

JKL - Profil | Po 9.5.2011 10:56:04

smradzjzd >> Máš samozřejmě pravdu - kočky ubývají a soused je pako anžto na myši a potkany obzvlášť je kuna přímo zabiják. Ale myslím že kuny po okolí budou - byl by zázrak kdyby ne, je jich všude víc než hojnost. Otázkou je jestli nemají snadněji dostupnou potravu - přece jen hryzci tráví hodně času v ilegalitě a kuna moc nehrabe.

sliver - samolibý vůl - Profil | Po 9.5.2011 9:27:48

smradzjzd >> elektrický plot.

smradzjzd - Profil | Po 9.5.2011 9:23:34

sliver - samolibý vůl >> Dal bych tam kunu, nebo tchoře s boudou a krmil, ale jak jim vysvětlit, že za plot nesmí. V sobotu sem do jedné díry zkoušel čerpat vodu, odhadem tak 2 kubiky a pak sem to vzdal.

sliver - samolibý vůl - Profil | Po 9.5.2011 9:17:13

smradzjzd >> ten je na to přímo stavěný. Co myslíš, že ti psi žerou u stád ? Ale kdyby byl sám tak jsou lepší dva, ať si vyhrajou. Jinak bys mu musel koupit pár ovcí nebo koz, ať se nenudí. Ale ty by ti zas ožraly stromky, čoveče, to nevymyslíš.

smradzjzd - Profil | Po 9.5.2011 9:11:47

sliver - samolibý vůl >> a vydrží tam týden sám o zimě a hladu? Nemám zahradu u chalupy

smradzjzd - Profil | Po 9.5.2011 9:10:21

JKL >> dlouhodobým sledováním se mi zdá, že pokud byly v okolních chalupách kočky a vyskytovaly se kuny, bylo vše lepší. Staří obyvatelé pomalu pomřeli a kočky, krom pár lenošných kastrátů co mají převážující chalupáři už nejsou. A kuny totálně vytrávil soused, protože mu prý sraly na půdě :-(

sliver - samolibý vůl - Profil | Po 9.5.2011 9:02:53

smradzjzd >> kup si kavkazana nebo jezevčíka. Kavkazan je žere, hlavně jim vybírá hnízda, ti gumítci jsou pro něj lahůdka . Jezevčík jde po nich taky tvrdě a mám i jednu kočku, která je vraždí.

JKL - Profil | Po 9.5.2011 9:00:10

smradzjzd >> Zkus sublimační tablety proti molům - semo tamo do chodby. Vím o čem píšeš - i já byl poctěn přítomností toho zmetka. Několikaletou válku jsem sice vyhrál - ale bylo to těsné vítězství. :-))

smradzjzd - Profil | Po 9.5.2011 8:55:59

JKL >> vím o něm víc než si myslíš, ale je mi to houby platný.
Ano PETky fungují (na rozdíl od el. plašičů), ale musí foukat vítr. Tchýně mi je PETkami vyhnala ze záhonů do ovocné části, kde mi zlikvidovaly mladý stromky. Tak se daly PETky po celé zahradě. a jsme zase tam kde jsme byli. Nevím kde jsou když fouká, ale ožraný je všechno pořád, i když méně.
Dřív na ně docela platil karbid vápenatý, ale dnes nevím kde ho sehnat.

JKL - Profil | Po 9.5.2011 8:45:23

smradzjzd >> To zviřátko se jmenuje hryzec vodní. A žije jak na loukách a zahradách tak u řek a vod. Ti co žijí u vody bývají podstatně menší - ale škodí stejně. Od krtka se pozná bezpečně - krtek vyrábí krtiny namátkou - a hrabe stále nové chodby. Hryzec má svůj systém chodeb mělce pod povrchem a stále ho obnovuje - a proto se pasti vkládají do těch nor. Pokud se chceš hryzce zbavit zkus zarazit do země metrové kusy slabšího roxoru a na ně nasaď PETky. Oni nemají rádi hluk. Anebo investuj do plašiče.

smradzjzd - Profil | Po 9.5.2011 8:36:35

No nevím, hryzec se mi nezdá že by dokázal likvidovat rostlinstvo pod vodou. Mám s ním problémy na zahradě na hony vzdálené od vody. Žere mi kořeny stromů a kořenovou zeleninu a po 20 letech bojů s nasazením všech možných technik stále vyhrává.
Ondatry si pamatuji, se chytaly do pastí kvůli kůži. Byly to jakési železa ( něco jak na medvěda) ale menší a čelisti měli jen z hladké kulatiny. Nasražovala se mrkev, řepa, jablko a dávalo se to na úroveň hladiny.

JKL - Profil | Po 9.5.2011 8:24:55

čudlař02 >> Odchyt je problém - ondatry jsem svého času odlovoval do sklopce - nastražil jsem krmnou mrkev a fungovalo to. U hryzce bych zkusil taky past - buď vahadlo anebo nějaký košík se zádrhou. Oni hryzci jsou mazané potvory. A mají rádi tvrdý chleba, mrkev nebo kolínka.