svazově soukromý revír (pracovní název)

Rybník (např kyják) lov nonstop, poplatek na jeden den od 00 do 24 za 50kč, chytání na dva pruty o jednom nebo dvou návazcích(bez protihrotu), krmení max 1kg na rybáře/den. Povolenka by se kupovala přímo na místě po předložení povolenky ve které je uveden Kyjský rybník! kontrola by obcházela nepravidelně okolo celého rybníka. Vybrané peníze by sloužili na zaplacení RS a nákup trofejních kaprů ,amurů, línů,.....!
Jaký je Váš názor na tuhle moji vizi
Autor diskuse: kurell - Profil , 2.5.2011 všeobecné - revíry, cestování

jak se vám líbí návrh

A) vůdec ne68%

B) něco málo bych tam upravil(doplním v diskuzi)7%

C) něco málo bych tam upravil,ale nemám konkrétní řešení4%

D) souhlasím21%

Od 2.5.2011 hlasovalo 187 čtenářů.

Standey - Profil | Čt 12.5.2011 9:47:33

Unca >> Máš pravdu. V anglii jsou soukromáky na úplně jiné úrovni než u nás. Krásná voda, upravené okolí a hlavně čisto a klid. Proto bych za náš soukromák nezaplatil ani korunu. Raději dám nějakou kačku navíc za to, abych si důstojně zachytal na revíru.

(o)_(o) - Profil | Čt 12.5.2011 8:46:12

Mrknato >> Ano, toto je tržní model, kde jsou ryby brány jako komodita...

Unca - Profil | Čt 12.5.2011 8:45:37

Já bych to nechal tak jak to. Kdo rád chytá na svazovce, ať jde na svazovku. Kdo chce lepší podmínky, ať jde na soukromák. To že svazovky sou "vybrakovany" a že tam nejsou ryby, za to můžem jen mi rybáři. Nikdo jinej. Vymejšlet tady nějaky akce jako "jeden prut přes noc za 50 kč" mi přijde trochu z cesty. Připadá mi to tak, že někdo pořád fňuká že soukromáky sou drahy. To sou, to je pravda. Ale naši "vzorové" v Anglli to kapraření nemaj taky zrovna nejlevnější. Taky to tam podle toho ale u vody vypadá.

Pedro1 - Profil | Čt 12.5.2011 8:32:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Standey >> Sakování ryby v jakémkoliv vezírku pro účely focení je prasárna
a rybě to neprospívá.Keci o tom,jak si ryba ve vezírku odpočine jsou nesmysl.Proč si nemůže normálně odpočinout někde na dně po puštění?To je jako kdyby jsi běžel maraton a pak by Tě zavřeli do 200 litrového sudu z dírkama,kudy by Ti tam šel čerstvý vzduch a nechali Tě pár hodin tam s tím,že si pěkně odpočineš.P.S.Jak slyšim slovo eko,je mi zle.Co to je eko?Kdo to rozhodl,že něco je eko a něco neni?

Standey - Profil | St 11.5.2011 22:02:12

Tulo >> Běžně se to děje, tak je důležité to podchytit a přimět rybáře, aby používali eko-vezírky, kterými kaprům neublíží...

Tulo - Profil | St 11.5.2011 20:49:02

Standey >> fakt chytry tah sakování nočních ulovku:))

Mrknato - Profil | St 11.5.2011 20:43:40

(o)_(o) >> Národní bohatství K70 ve slevě? Neblázni. Co takovej Hanušovo Orloj, Hradčana ve slevě i na známkách....Možná máš recht, Lobkovický palác už ve slevě pro Germána je..... i Lobkowiczká dvanáctka bývá ve slevě.... Tak proč ne K70, 80, 90...... Trh se musí oživit, nesmí stagnovat. To, že se pár předních kaprařů osype je problém, ale musí uznat, že kapři jsou komodita.....

(o)_(o) - Profil | St 11.5.2011 20:32:14

Mrknato >> Pravda, kapří K70+ jsou ve slevě.

Mrknato - Profil | St 11.5.2011 17:29:25

FrancJosef >> A jaký je rozdíl, mezi soukromákem soukromníka a soukromákem MO?
Ten rozdíl je v tom, že fungování soukromáku soukromníka je započteno v ceně povolenky, kdežto fungování soukromáku MO ze značné části táhne a hradí ÚS, Rada z ceny územní povolenky a z ceny CS povolenky. Proto se jim tak daří a proto WaM mají tolik nápadů.......

Mrknato - Profil | St 11.5.2011 17:23:54

(o)_(o) >> Chybí ti tam ale K70....... to je nepřijatelné, pro někoho, protože by se mohlo přijít na to, že je to zcela zbytečné......

(o)_(o) - Profil | St 11.5.2011 15:05:38

Já bych to viděl asi takhle:
3 rybníky - 2 chovné po 20ha s Ch&P a 1 pro lov s udicí 10ha.
Cena povolenky zdarma pro rybník pro lov s udicí.
Lov24
Počet prutů neomezen, ale na lovném místě 3m.
Počet úlovků neomezen.
Zákonné míry ryb.
Cena za kilo odnesené ryby dle sazebníku.
.
.
.

Ryby chycené metodou CH&P se doplňují každý týden dle dnesených ryb z chovných rybníků:-)

Standey - Profil | St 11.5.2011 14:45:41

Viděl bych to asi takhle:
Lov non-stop až na tři pruty o jednom návazci při ceně 50,-/prut.
Zavážení návnad a nástrah (v neomezeném množství) povoleno u revíru o rozloze nad 20ha.
Nutnost používání podložek a tzv.eko-vezírků pro zasakování nočního úlovku.
Povolení k lovu by se kupovalo přímo na místě po předložení státního rybářského lístku se zaplaceným členským přízpěvkem.
CHaP je samozřejmostí.

Halen - Profil | St 11.5.2011 13:00:03

V Českých podmínkách nebude tahle vize fungovat.

FrancJosef - Profil | St 11.5.2011 12:41:58

Mrknato >> To už se dostáváme na normální soukromáky a těch je celkem dost, kdo chce může na ně jít. Já osobně bych nepotřeboval ani vyjímky, stačilo by mi rybaření podle standartních regulí. Jen chyť a pust- né že bych měl něco odnášení ryb, ale musí to mít nějakou kulturu (a ne jich tahat domu vagóny...) Za mírnej poplatek si v klidu zachytat a vědět, že nebudu muset koukat na jatka.... A to si myslim, že by v podstatě neměl bejt takovej problém, bylo by to jen o prodeji místenek. Na obsádku by se taky nemuseli vynakládat takové peníze jako na jiných revírech, protože by tam ryba zůstávala...

Mrknato - Profil | Ne 8.5.2011 17:55:07

Saddám >> Ještě mi to nedalo a musím ti říci, že MO PCE není vlastníkem pobřežních pozemků u reastaurace na Maťáku, tedy ke vstupu zákaz dát nemůže, ale to je jen taková pikanterie.

Mrknato - Profil | Ne 8.5.2011 17:13:17

FrancJosef >> Když dvě ze tří MO mají své revíry a mohou mít i rybníky v režimu, kde pro lov 24hod, na 4 pruty nepotřebují vyjímky, tak mně ukaž, kde taková "voda" existuje? Nebyl by to vůbec problém, ale tím problémem je právě financování. Soukromáky mimo svaz takovou rybačku nabizí, ale ne za 50,-Kč, ale min. 500,-Kč. Problém je ve financích a ne chuti si takový svazonerevír zařídit. To může asi jen parta nadšenců, která skutečně chce ryby jen pouštět. Ale většina chce jen lovit a ne se starat a nést náklady.

Mrknato - Profil | Ne 8.5.2011 17:01:16

Saddám >> Vyvrátil, nevyvrátil. Pokud je soupis revírů s jejich popisem určen pro rybáře, pak je zákaz vstupu nesmyslný. Nebo chceš říci, že když si jako rybář půjdu dát do restaurace na Maťáku pivo a vstoupím na pozemek u restaurace, tak přijdu o povolenku?

Je jasné, že voda patří státu a předpokládá se, že každá voda má nějaký břeh. Pobřežní pozemek je ale definován zákonem 99/2004 i na sousedním pozemku za břehem, bez rozdílu zda se jedná o intravilán (obydlenou část obce), nebo extravilán, kde platí volný průchod krajinou a i to, co říkáš. Kdo tedy definuje, kam až skutečně sahá? Opakuji, že pokud budu mít obydlí ve vsi u vody a legálně postavený plot, třeba 2m od vody, tak mně žádná RS, rybář a ani uživatel na něj nevstoupí, pokud mu to dobrovolně neumožním. Takových případů není moc, ale jsou takové. Např. právě na tom Maťáku, kde vilky mají ploty až k vodě a nikdo tam nechytá. Nikdo se tam nesápe a není to ani v popisu revíru. Pokud se rybář bude brodit vodou, může, ale ne přes zahrady jako součást obydlí, které jeho vlatníku a obyvateli zaručuje ústava nedotknutelnost. Nevím, jak by dopadla situace, kdyby tam nějakého vzpupného rybáře, či RS chytil řádný pes za prdel........

FrancJosef - Profil | Ne 8.5.2011 15:31:13

Mrknato >> Proto bych to taky nezaváděl plošně, ale jen na jednom revíru, kdo bude chtít přijít a dodržovat tyhle pravidla, může, kdo nee, nemusí.... Jasně, že vyvstane problém, jak vše uhlídat, aby se ryby opravdu neodnášely. Na druhou stranu- pokud bude většina rybářů smýšlet podle regulí, můžou si dodržování uhlídat sami...(jak si někdo bude chtít rybu odnést, volám policii, nebo "hlídače"....)
O tom, že je ve financích neskutečnej bordel vůbec nepochybuju,ale o tom tahle disuze neni...

P.S. statut jsem si právě přečet a je to super počteníčko........ Jenže, když o tom budeme jen mluvit, tak se nic nikdy nestane a mezi sebe moc nikoho nechtěj pouštět (a asi vědí proč)

Jovánek - Profil | Ne 8.5.2011 14:11:37

Jarda Š. >> To je docela možný,ale nevěřím tomu,že by se na to nevztahoval právě tebou zmiňovaný zákon.

Saddám - Profil | Ne 8.5.2011 14:07:39

Mrknato >> Nevyvrátil. Majitel pozemku může dát najevo zákaz vstupu na svůj pozemek (plotem, cedulí..), ovšem neplatí to pro rybáře, RS....atd. v případě pobřežního pozemku v rybářském revíru. Na Maťáku toto majitel učinil a uživatel to nad rámec svých povinností akceptuje,a tedy to platí i pro rybáře,a proto je to v popisu.
Rybář nemá více práv (vstup na pozemky) proto, že je členem o.s., ale proto , že má RL a povolenku k lovu ryb. RS vpodstatě nemusí mít ani to. Vychází se z toho, že rybářské právo i voda patří státu nikoli majiteli pozemku.
Pozemek je určen parcelou , ale vodní plochu resp. vodu bych do toho nemíchal. Voda je živel. Vzduch je také určen parcelou?

Mrknato - Profil | Ne 8.5.2011 13:56:10

Saddám >> Čtu pozorně a ty jsi tvrdil : "To jsou zákazy vydané uživatelem revíru a ten je také může zrušit a jedná se o zákazy lovu, nikoli vstupu." a to jsem ti v případě Maťáku vyvrátil.

O obecném zájmu je zde toto : "(z důvodů obecného zájmu je zákaz lovu ryb na levém břehu v objektu Rybářství Bohdaneč)". Je to u revíru Labe27.

Je vlastnictví MO něco jiného, než vlastnictví moje, nebo kohokoliv jiného? Myslím, že MO a ani uživatel nemůže vyhlašovat "klatbu", nebo znehodnocovat soukromé pozemky jak se jim zlíbí. Myslím, že rybář, tím že je členem o.s. nemůže mít více práv, než jiný občan a to se týká i vstupu na pozemky. Kam může vstoupit každý občan, může i rybář a může tam na rozdíl od občana i lovit ryby.

Jistě že dohoda rozumných lidí je vždy lepší, než soudní tahanice, na kterých nevydělá nikdo. Argumentuji hlavně proto, že pojem pobřežního pozemku je dán zcela špatně a je v rozporu s jinými zákony. Pozemek je určen parcelou a pokud je břeh, nebo vodní plocha dána parcelou, je pobřežním pozemkem i sousední pozemek (tedy parcela), což nemá logiku a hlavně zasahuje bezpředmětně v 99% případů do vlastnických práv,subjektů nemajících s rybařinou a nedalekou vodu nic společného.

Saddám - Profil | Ne 8.5.2011 13:40:34

Mrknato >> Čti pozorněji. Je v tom popisu něco o obecném zájmu. Restaurace na Maťáku je ve vlastnictví MO Pardubice, proto ten zákaz. To samé na Mělicích. Vlastník pozemků se zkrátka dohodl s uživatelem.Totˇvše. O obecném zájmu zde nikdo nehovoří. Co se týče ostatních zákazů vyhlášených uživatelem, tak se vesměs jedná o to, aby nebyla zvýhodněna nějaká skupina lidí mající z důvodu vlastnictví např. lepší přístup na pozemky. Např. areál DMP na Boudách, Labská ulice na Chrudimce.
Edit. Tyto zákazy jistě rybám neublíží a většinu rybářů neomezují. Navíc pokud jsou vyhlášeny uživatelem je zde cesta k jejich zrušení přes členskou schůzi, což u zákazů v obecném zájmu není.

Mrknato - Profil | Ne 8.5.2011 13:36:42

Saddám >> Autoritou je zákon a ten bohužel stát ale ani ČRS ve všech jeho třech podobách nerespektuje jako autoritu, očůrává ho šeredně. Pak se není co divit, že i rybáři očůrávají svaz ve všech jeho třech podobách..... je to logické.

Mrknato - Profil | Ne 8.5.2011 13:31:45

Jarda Š. >> K tomu nevím co říci....... Snad jen to, že v létě je štika, candát hájený a v zimě to je "škodná", která se do revíru nevrací....... Myslím že i u Vás máte kompetentní RO .....

Mrknato - Profil | Ne 8.5.2011 13:19:50

Saddám >> Rozbory JUDr. Šímy v poradně byly rozumné, nešly pod nos čilimníkům z MO, tak to bylo, to jsou ty dojmy.
Pojmy si pleteš ty, protože jsi asi netčetl soupis revírů.

Citace ze soupisu revírů : Chrudimka1 "V prostoru Rybářské restaurace u Matičního jezera v k.ú. Pardubice je vyhlášen zákaz vstupu na pobrežní pozemky."

A další citace z revíru Labe27 : "(z důvodů obecného zájmu je zákaz lovu ryb na levém břehu v objektu Rybářství Bohdaneč). ....Na písníku Mělice zákaz lovu ryb z ostrůvku a z poloostrova (u p. Stehna) - vyznačeno tabulemi (soukromý majetek). "

Zkus tedy pojednat něco o obecném zájmu objektu rybářství a soukromého majetku p. Stehna. Tento soukromý majetek je jiný, než někoho jiného?

Saddám - Profil | Ne 8.5.2011 12:11:34

Mrknato >> Hele nezlob se, ale pleteš pojmy a dojmy. Právní poradnu provozuje p.Šíma dávno předtím než se stal předsedou a co vím z kuloárů, tak mnoha z těch co předsedu volili
nešlo pod nos hlavně to, že umí vydávat právnické rozbory i pro svaz ,,nepříznivé". Sám jich od něj několik mám. Od jaké autority by jsi uznal vyjádření? Od svatého Petra?
To, co píšeš ve druhé části je také jinak. To jsou zákazy vydané uživatelem revíru a ten je také může zrušit a jedná se o zákazy lovu, nikoli vstupu. V obecném zájmu to je vydané např. Vodoprávním úřadem, vyhláškou Obecního úřadu, OŽP..., čili orgánem st.správy nebo samosprávy.

serbob - Profil | Ne 8.5.2011 11:29:02

kdyby to byla dobrá voda kde by bylo dost velkých ryb tak proč ne?

Jarda Š. - Profil | Ne 8.5.2011 11:10:41

Mrknato >> Nevím, jak je to u vás, ale u nás jsou. Např. Božkov, kde v létě platí MP povolenky a v zimě P, přičemž k povolence je nutno přikoupit denní místenku. To je režim, který by v revíru nebyl možný. (má kvůli tomu i dvě čísla: 411 998 a 413 998)

Mrknato - Profil | Ne 8.5.2011 10:57:01

Jarda Š. >> To se opět velmi mýlíš, protože by to odporovalo vyhlášce. Do společného rybolovu lze zařazovat pouze revíry, protože tam lze počty vydaných povolenek sčítat. To u rybníkářství neplatí..... Revíry v režimu rybníkářství mají MO, které je nevkládají do společného rybolovu.

Jarda Š. - Profil | Ne 8.5.2011 10:48:39

Jovánek >> Protože v územním rybolovu jsou zařazeny i některé rybníky, které právně nejsou v režimu rybářského revíru, ale v režimu rybníkářství. Na těch jsou možnosti se zaváděním nějakých experimentůp podstatně větší.

Mrknato - Profil | Ne 8.5.2011 8:36:14

Saddám >> JUDr. Šíma má většinově rozumné názory a jako rybář a předseda ČRS má za povinnost obhajovat i ty nerozumné, stejně jako advokát musí obhajovat třeba i vraha a hledat pro něj nejvýhodnější argumentaci a nejpříznivější vývoj soudu a nejpříznivější rozsudek..........

Případ p. Stehna na Mělicích, okolí restaurace na Maťáku a zástavba v Labské dokládá, že ve veřejném zájmu může být rybařina omezena i ve prospěch osobního zájmu. Druhá možnost je z mého profesního pohledu také např. odprodej rodinnému příslušníku 0.5m pruhu území vedle hranice toku a pak již zbývající bývalý pobřežní pozemek již "pobřežním" není...

Jinak dík za kopii dopisu, kde jak vidíš, se dají dělat "věci"..... a zákon 99 je krátký jak šortky.

Saddám - Profil | Ne 8.5.2011 7:18:18

Mrknato >> Vážně si nemyslím, že by byl pan JUDr.Šíma v pozici, aby mohl psát v rybářské časopise nesmysly, čili já mu věřím.

Jovánek - Profil | Ne 8.5.2011 6:04:57

Jarda Š. >> nevím proč se bavíš o rybníkářství.