Jezero Vanern Švédsko

Zdravím kolegy rybáře,které taktéž očaroval rybolov ve Švédsku. Přes Novasol jsem si zarezervoval chatu na severu tohoto obrovského jezera. Vzhledem k pracovní vytíženosti jsme stanovili termín na 3 týden v červnu.Snažím se zjistit maximum informací. Je tu někdo,kdo má nějaké zkušenosti na této lokalitě? Chtěli bychom chytat štiky ( vezeme si s sebou benz.motor ),popř. v okolí muškařit. Díky za rady.Prášek
Autor diskuse: Prasek_2007 - Profil , 5.4.2011 dravci - revíry, cestování

ja.ump - Profil | Pá 26.5.2023 16:50:52

Iwory >> Tam moc lososů není, protože Skeleftalven je plná přehrad, ačkoliv tam jsou rybí přechody, tak jich moc neprojde. Nebo jinak v okolí jsou jiné vyloženě lososí řeky, např Bykealven, to je celkově dost osádkově smíšená řeka (horní část) - dolní je moc proudná a spíše o lososech, ale je menší, takže pro lovce z Vanernu asi nic moc. :)). Vindelnalven ale zhruba až od Blatnnickselle níž, no a nebo samotná Skeleftealven, tam jsou štiky všude.

M.a.r.t.y. - Profil | Pá 26.5.2023 11:30:49

Iwory >> Jezdíme každý rok, o cca 80-120km severněji. Jestli se letos vykopeme tak třeba zkusíme pár testovacích hodů a dam vědět.

Iwory - Profil | Pá 26.5.2023 10:54:13

ja.ump >> Cus, o Hornavanu vim, tam se snad chytaj i lososi, ale to je trochu jina disciplina..Jaka reka stoji v okoli za vyzkouseni? Pouze vlacka, musku nechytam. Kdyz tak klidne SZ.
Dik

ja.ump - Profil | Čt 25.5.2023 17:16:43

Iwory >> Zdar, jezerní pstruzi se spíš chytají na Hornavanu, což je výše a potom v peřejích na Mellanstrommu -spojnice se Storavanem. Tohle jezero je především o štikách a okounech. je to stejné jako na Storvindelnu, Juktanu, ap. A pokud někdo na ně na jezeře cílí, pak je to prostě o trollingu....
P.S. Já tam v okolí znám spíše řeky (peřeje), velká jezera ale nechytám.

Iwory - Profil | Út 23.5.2023 10:43:05

Ahoj,
tak co, byl letos nekdo na Vanernu? Ja sem bohuzel musel vynechat, jedu v cervnu na Ebro. Nicmene kolega byl a opet si slusne zachytali. Ryby byly spis na volny vode a hloubkach kolem 10-12m. Top ryba byla 115.
Mam ale jinej dotaz. Pristi rok mame v planu Laponsko, konkretne jezero Uddjaure. Co sem se doslechl a docetl, tak velky stiky, okouni a hlavne jezerni pstruzi. Ty me samozrejmne zajimaj nejvic a chtel bych se na ne trochu zamerit. Ma nekdo osobni zkusenost a pripadne se o ni podelil?
Diky vsem, Ivos.

Vojtaz - Profil | Po 25.7.2022 20:13:04

Ahoj, připojím dotaz, myslíte že je šance chytnout něco na Vanernu koncem srpna? Leta jsme jezdili na Skagern, menší jezero poblíž, kde většinou o candáty a štiky ani touhle dobou nebyla nouze, tak se chci zeptat jestli můžu na Vanernu čekat něco jiného... Nejedná se vyloženě o rybářský zájezd, ale něco k večeři by se hodilo :- )

A po přečtení diskuze si dovolím reagovat na ten cestovatelský aspekt, který se tu řeší snad víc než rybaření, a taky tam mám určitě více zkušeností :-) -Jezdím do Švédska 28 let každý rok, myslím že jsem zkusil snad všechny možný trasy a trajekty, ale poslední dobou už nevyužívám nic jiného než dlouhé trajektové trasy, asi se to o nějaký ten peníz "nevyplatí," ale za ten komfort a odpočinek to po mém soudu stojí. Ten rozdíl cenovej zas takovej není. Takže Kiel - Goteborg nebo Gdansk - Nynashamn za mě jasný volby (ještě se dá Gdyně - Karlskrona nebo Lubec - Malmo). Kajuta, večeře, spánek a ráno fresh ve Švédsku. A letos jedu poprvé Rostock - Nynashamn, nová trasa se zastávkou na Gotlandu, tak jsem zvědavej.

atislav_fishing - Profil | Pá 20.5.2022 12:49:27

Iwory >> Tam jsou ty vody všechny hezký. :) Já byl právě pár let zpět 3 dny Hjalmaren, ten je kousek od Vanernu ale patří do těch 5 největších jezer. S tehdejšíma možnostma (jen pramice a ruční pohon) jsme ale i tak krásně zachytali. Zajímalo mě jestli tu je někdo, kdo tam jezdí s full výbavou a zkoušel se zaměřit i na otevřenou vodu a pelagické ryby.

Iwory - Profil | Pá 20.5.2022 12:32:04

atislav_fishing >> Jj bylo to super, jeste o fous lepsi nez loni:) Hjalmaren neznam. Byl sem akorat na Vastarsilen a na Foxenu. Krasny vody, ale velky ryby sme nepochytali..

atislav_fishing - Profil | Pá 20.5.2022 9:41:36

Iwory >> Pěkně... tak to je hooodně úspěšná výprava :) Nezkoušeli jste někdy na velké zubaté i Hjalmaren?

Iwory - Profil | Út 17.5.2022 13:09:50

Ahoj vespolek, tak sem zpatky z ,, more´´. Letos opet naprosta pecka a Vanern mi uz treti rok dokazuje, ze je to asi nejlepsi voda na velky stiky. Celkovy skore ve dvou lidech za 7 dni chytani bylo 75 stik. 13x pres metr a top ryba 120. Na fotce 106.

Navrc - Profil | Po 11.4.2022 11:20:08

Ahoj ve spolek. Máte prosím někdo zkušenosti s těmito jezery? Alstern, Sandsjön, Småland, Läen, Rottnen. Našel jsem nějaké ubytko ve Švédsku, tak sonduji, jak je to tam v okolí s rybami. Díky za jakékoli info 😉

yarda_1 - Profil | Čt 7.4.2022 12:07:04

Iwory >> Čau, já letos dvakrát, ale výš (jezdíme kolem Vatternu dál) a snad i ti lososi vyjdou :-)

Iwory - Profil | Út 5.4.2022 9:35:11

Ahoj,
tak kdo se letos chystá na sever? Mně už se to pomalu blíží, konec dubna odjezd Vanern:)
Letos poprvé na 2 týdny a láká mš zkusit jeden den na https://www.forshagaforsen.com/ , jak posílal kolega Prasek. Má někdo nějakou zkušenost? Hlavní sezona na lososi tam začíná až 19.5. My tam budem trochu dřív. Je vůbec reálná šance lososa chytit?

Orion24 - Profil | Út 24.8.2021 10:38:04

milanpindryc >> zaujimavy sposob balenia policajtky :)

mascha - Profil | Po 23.8.2021 15:48:36

V_L_K >> Poznatky ze dvou cest:
Prvni pres mosty tam zpět. Nikde zadna kontrola, jedine na dalnici pri prejezdu z Nemecka do Danska. Kontrola je tam stabilne uz radu let, nejen kvuli covidu a migrantum, je to cviceni pro zobaky z nedaleke zakladny. Stacil u holek papir s ATG testem a u mne papir s ockovanim. Nikde jinde pak uz nic videt nechteli a to ani v hotelu ve Stockholmu ani pri navratu atd. Rousky nikde.

Druha cesta trajekt Rostock-Trelleborg. Pri nalodeni v Rostocku chce na gatu baba jen vedet, ze chlapi maji papir s testem (obsah je ale nezajima). Rousky jen pri nalodeni, pak prakticky vsichni sundali. Zadna dalsi kontrola uz nebyla, ani na norske hranici, ani nikde pri navratu.

doliz - Profil | Pá 20.8.2021 23:17:28

V_L_K >> Jel jsem Rostock-Gedser, přes Dánsko, pak krátký trajekt Helsingor-Helsinborg. V Dánsku se ptali na test, ukázal jsem covid certifikát, ten byl krátce prohlédnut, ale ani kód nebyl načten a jelo se dál. Ve Švédsku kontrola hezkou policistkou (jak tak čtu příspěvky tady, tak je to celkem běžné). Občanka ji nezajímala, covid pass, nebo něco vůbec, ale měla spoustu otázek. První byla celkem jednoduchá, jestli se s ní chci bavit švédsky nebo anglicky. Dále se ptala, odkud jedeme, kam jedeme, co tam budeme dělat, jak dlouho se zdržíme ve Švédsku, jestli jsme ve Švédsku už někdy byli, jak známe jeden druhého a jestli je auto moje. Na vše jsem asi zvládl odpovědět správně, takže jsme byli puštěni dál :-)
Jedna fotka Vänernu.. zastavili jsme cestou kolem. Koupání dobrý, chycena jedna štika cca 45.

milanpindryc - Profil | St 18.8.2021 19:46:16

Kosák >> ja sem jel Gdansk - Stockholm a covid nikoho nezajimal na trajektu meli rousku jen ve freeshopu.

Jinak svedskou policistku sme meli taky peknou, ale nejak jsem si spatne vylozil jeji mavani rukou a nezastavil jsem. Takze me dobehla, nasledovala dechova zkouska a spousta vysvetlovani. Nakonec vse OK :-)

V_L_K - Profil | St 18.8.2021 18:26:28

Ahoj, diky všem co napsali. Trosku jsem klidnější. Pojedu s testem, přes mosty tam i zpět, tak uvidim. Tak snad alespoň budou brát štiky s okouni.

strejka - Profil | St 18.8.2021 18:21:37

V_L_K >> cesta zpět ještě jednodušší. Na mostě mají v jednom místě sníženou rychlost a šikanu z unimobuněk. Podle mě pozůstatek kontrol, ale nikde ani noha. Možná ale jen něco opravují. Na trajektu Gedser-Rostock žádná kontrola ani dotaz na test/očkování, nic. Na trajektu do Ystadu tak půlka lidí s respirátorem, tady ho mělo pár jednotlivců jinak prakticky nikdo. V Německu při vylodění vůbec nic. Takže na téhle trase covid už odpískali úplně. Ale za dva týdny může být vše jinak.

tonouš - Profil | Po 16.8.2021 18:19:16

Kosák >> jojo,policajtka pěkná..ale já ji viděl jen z dálky.. nedopatřením jsme sjeli do gejtu pro kamiony a pokračovali bez kontroly..😀

skwor - Profil | Po 16.8.2021 18:17:04

Kosák >> Policistku zmiňoval Strejček taky :))

Kosák - Profil | Po 16.8.2021 18:12:14

V_L_K >> Zdravím, my jsme byli v půlce července.... Trajektem Rostock - Trelleborg. V Německu na check-inu vůbec nic... Ale ve Švédsku po vylodění kontrola dokladů i testů a ptali se kam jedem a co tam budeme dělat - mimochodem, moc hezká policistka :-)) Vše proběhlo v pohodě...
Jeli jsme v pěti, jeden kluk byl očkovaný a ostatní jsme měli antigeny...

xsim - Profil | Po 16.8.2021 18:00:42

Před necelým měsícem byla cesta přes mosty směrem ze Švédska bez jakýchkoliv kontrol. V protisměru jsem taky nic neviděl.

V_L_K - Profil | Po 16.8.2021 17:21:11

strejka >> Ahoj Strejko, díky za informaci. Jestli si vzpomeneš prosím dej vědět, jak to probíhalo zpět, přes mosty,